plant banner

Plantenlijst laden...

Romanesco
Brassica oleracea var. botrytis Romanesco

plant icon
Romanesco
Brassica oleracea var. botrytis Romanesco
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-7

80CM

80CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
12-34-12
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
kweekkas winter
kiemgroente

Romanesco kweken

Romanesco soorten

Welke soorten romanesco zijn er? Romanesco is eigenlijk een bloemkoolsoort. Sterker nog, het is exact dezelfde plant met een iets andere bloemknop. Romanesco en bloemkool zijn dus zeer nauw verwant aan elkaar.

Er wordt wel eens gezegd dat romanesco een kruising is tussen bloemkool en broccoli. Romanesco maakt één grote kop in het midden die qua structuur veel weg heeft van bloemkool. Maar romanesco maakt ook aan de zijkant wat kleine roosjes, en dat doet bloemkool niet maar broccoli juist wel.

Romanesco zaaien en planten

Wanneer kan je romanesco zaaien? Romanesco kan je direct buiten zaaien van april tot juli. Romanesco kan je binnen (voor)zaaien van februari tot mei en van september. De beste temperatuur om romanesco te ontkiemen is boven de 12℃.

Romanesco ontkiemt gemakkelijk bij kamertemperatuur, maar ook bij lagere temperaturen. Al duurt het dan vaak iets langer. Het beste zaai je romanesco voor in ruime kweekpotjes van bijvoorbeeld P9 (9x9 cm) formaat. Romanesco kan namelijk ook snel groeien en wordt erg groot.

Houdt bij het uitplanten in de volle grond rekening met de plantafstand. Zet de planten zeker niet te dicht op elkaar. Romanescoplanten worden vaak net zo groot of zelfs nog groter dan bloemkolen. Plant je ze te dicht op elkaar, dan wordt de ene plant erg groot en blijft de andere als verliezer achter.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 romanesco planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 romanesco planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Romanesco verzorgen/standplaats

Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.

Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.

Romanesco goede en slechte buren

Romanesco wordt vaak gekweekt onder een kweektunnel van insectengaas, om vlinders op afstand te houden.

Romanesco wisselteelt
Romanesco is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Romanesco goede buren
Romanesco kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bladselderij Bleekselderij Dille Majoraan Oregano Pronkbonen Slabonen Tuinbonen

Romanesco slechte buren
Romanesco kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Erwten Kapucijners Peulen Tomaat

Romanesco water geven

Hoeveel water geef je romanesco? Als snelgroeiend gewas heeft romanesco regelmatig water nodig. De plant staat graag op een matig vochtige bodem. Geef zeker tijdens droogte, zoals in de zomer, extra water aan de romanesco. Is de bodem nog erg vochtig, sla dan eens een waterbeurt over.

Romanesco grondsoort

Welke grondsoort heeft romanesco nodig? Deze stevige groeier heeft een zeer voedzame bodem nodig. Een uitgesproken eis voor een bepaalde grondsoort heeft romanesco niet, ook op kleigrond groeit de plant erg goed. Gebruik veel compost en strooi eventueel ruim voor de aanplant koemestkorrels. Romanesco staat graag op een licht zure tot neutrale bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Romanesco bemesten

Welke mest heeft romanesco nodig? Voor de teelt van romanesco gebruik je liever een mest die rijk is aan fosfor. Dit heeft alles te maken met het vormen van de bloemknoppen die je wilt oogsten. Fosfor draagt namelijk bij aan de aanmaak en de ontwikkeling van knoppen.

Wees terughoudend met stikstof. De planten groeien van zichzelf erg goed en hebben weinig extra stikstof nodig. Te veel stikstof zorgt ervoor dat de plant nog meer, groter en voller blad gaat maken maar minder energie geeft aan het oogstbare deel.

Welke meststof gebruik je voor romanesco? De beste meststof voor het kweken van romanesco heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-34-12 of 15-30-15.

Ideale NPK samenstelling:

N12
P34
K12

Alternatieve NPK samenstelling:

N15
P30
K15

Wat is NPK?

Romanesco bloei en bestuiven

Moet je romanesco bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Je oogst namelijk de ongeopende bloemknoppen. Wel kan een romanesco doorschieten als je deze te laat oogst. In dit geval kan je de plant laten staan om zaden te oogsten voor volgend jaar.

Romanesco is in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving zorgt voor meer levensvatbare zaden. Het helpt dus om meerdere romanescoplanten bij elkaar te zetten als je van plan bent om zaden te oogsten. Zorg dat er geen andere bloeiende koolsoorten in de buurt staan. Romanesco wordt voornamelijk door insecten bestoven.

Wanneer romanesco oogsten

Wanneer kan je romanesco oogsten? Romanesco oogst je doorgaans van april tot november.

Het is lastig te bepalen wanneer je romanesco exact moet oogsten. De roosjes moeten een mooi formaat hebben, maar als je te lang wacht gaan de roosjes open en gaat de plant bloeien. Dan ben je te laat met oogsten, en het kan erg snel gaan!

Eigenlijk geldt bij romanesco hetzelfde als bij broccoli en bloemkool. Wacht niet te lang met oogsten en houd de plant extra goed in de gaten als je de eerste kleine puntjes ziet verschijnen. Je weet dat een romanesco zich aan het ontwikkelen is als je in het hart van de plant beginnende roosjes ziet zitten.

beginnende romanesco

Er ontstaat een soort hele kleine romanesco in het hart van de plant, die na verloop van tijd steeds groter wordt. Wanneer de romanesco helemaal mooi groen is maar nog steeds niet open begint te barsten, is het een mooi moment om deze te oogsten.

oogst afbeelding

Romanesco gebruiken en bewaren

Waar gebruik je romanesco voor? Je gebruikt romanesco net als een bloemkool. Je kunt het koken en (in stukjes) op je bord leggen natuurlijk, maar wat ook lekker is, is om de stronkjes te roerbakken of te eten met een lekkere saus erbij. Kleine stronkjes romanesco met kaassaus (zoals van roquefort) is een echte aanrader.

Hoelang blijft romanesco goed? Romanesco blijft ongeveer een week houdbaar in de groentelade van de koelkast. Langer zou je de kool eigenlijk niet moeten bewaren. Het beste is natuurlijk om de stronk direct voor gebruik te oogsten. Dat blijft -zoals bij de meeste groenten, fruit en kruiden- toch het lekkerste.

Romanesco kiemgroenten

Kan je romanesco als kiemgroente eten? Ja, de kiemen van romanesco zijn net zo goed eetbaar als die van bloemkool. Wel is het natuurlijk zonde om hiervoor de zaden van een romanesco te gebruiken. Deze plant produceert een schitterende kop met fractalvormige roosjes.

Romanesco ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij romanesco? Slakken vormen bij de jonge zaailingen een grote bedreiging. Ze houden van het blad en de jonge plantjes worden hierdoor snel opgegeten en verdwijnen soms. het opkweken van zaailingen doe je daarom liever op een plek waar slakken moeilijker bij kunnen, zoals op een verhoogde (kweek)tafel.

Als koolgewas is romanesco ook vatbaar voor knolvoet, een schimmel die in de bodem leeft. Aantasting is het makkelijkste te voorkomen door niet te vaak hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te kweken. Je past daarom zeker bij romanesco ook wisselteelt toe in de moestuin.

Ook is romanesco enorm geliefd bij koolwitjes en sommige andere vlinders. Zij leggen eitjes op het blad (vaak aan de onderzijde). Wanneer deze uitkomen ontstaan er rupsjes die de hele plant kaal kunnen vreten. Het kweken onder een tunnel van insectengaas is daarom sterk aan te raden.

Romanesco plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - mei
september
Buiten (voor)zaaien april - juli
Kweekkas (uit)planten september - oktober
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten april - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 12-34-12 / 15-30-15
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 80 cm
Min. potmaat Meer dan 50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding