Romanesco

Brassica oleracea "Romanesco"

Minimale plantafstand (cm): 70
Minimale worteldiepte (cm): 70

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
Wintergroen
keukenplanten zaaikalender romanesco

Variëteiten

Romanesco is eigenlijk een bloemkoolsoort, exact de zelfde plant zelfs. Alleen ziet de romanesco er iets anders uit, deze is groen en maakt bloemknoppen in de vorm van een fractal. Zelf vind ik het meer een kruising tussen bloemkool en broccoli, want net als broccoli maakt de romanesco ook roosjes aan de zijkant en de kool smaakt ook een beetje naar een kruising tussen de twee.

Vermeerderen

Romanesco ontkiemt gemakkelijk bij kamertemperatuur, maar ook bij lagere temperaturen. Op de zelfde manier als broccoli, bloemkool of spruitjes, is ook romanesco erg geschikt voor de winterteelt. Zaai voor het gemak in turfpotjes, dan kan straks de plant met het potje de grond in.

Verzorging

Basis
Romanesco is een bijzondere plant. Officieel is het gewoon een bloemkoolsoort, maar romanesco maakt bloemknoppen die lijken op een fractal. De spiraalvormen zijn erg mooi om te zien en de kool smaakt ook een beetje naar een bloemkool. Romanesco is dus overduidelijk een koolsoort en stelt dus hoge eisen aan de bodem en voedingsstoffen. Ook op een plekje in de halfschaduw groeit romanesco aardig, en zelfs voor de weeuwenteelt is de mooie romanesco geschikt.

Bodem
romanesco is een stevige groeier met sterke wortels, en doet het dus ook erg goed op kleigrond. Kleigrond heeft de (voor romanesco) positieve eigenschappen dat deze vocht en voedingsstoffen vasthoud. Op een licht tot matig vochtige bodem groeit romanesco het beste. Door veel compost en organisch materiaal aan de bodem toe te voegen zorg je voor een voedzame bodem met een fijne structuur.

Voeding
Romanesco is een grootverbruiker als het om voedingsstoffen uit de bodem gaat. Je komt er dus niet onderuit om de plant regelmatig extra voedingsstoffen in de vorm van een algemene organische mestvoeding te geven. Dat kan een universele meststof zijn of een meststof voor moes- en kruidentuin (aan te raden). Je mag hierbij best een beetje gul zijn. Stikstof is niet zo zeer aan te raden, omdat dit vooral het vormen van het blad bevordert.

Gevaren
Romanesco is als koolgewas erg gevoelig voor de witte vlieg en voor rupsen van vlinders. Beiden kunnen een ware plaag vormen, waarbij rupsen mogelijk de ergste zijn. Zij kunnen het blad van de plant in korte tijd volledig kaalvreten. Hierdoor kan de plant zwaar worden belemmerd in de groei, want zonder blad heeft de plant natuurlijk niets om zonlicht op te vangen. Veel ongedierte is te voorkomen door het plaatsen van een fijnmazig insectengaas.

Oogsten

Bij romanesco is het oppassen geblazen, want net als broccoli kan het in één dag gebeurd zijn en ben je te laat. Wanneer je de eerste kleine roosjes kunt zien zitten, houd je de plant dagelijks in de gaten. Een grote stronk met volgroeide roosjes is hoe je de romanesco wilt oogsten. Wacht je te lang, dan gaat de plant bloeien. Dat kan snel gaan, maar eerst zal je zien dat de kool langzaam open gaat staan. Er ontstaan ruimtes tussen de roosjes. De romanesco is familie van de bloemkool, maar kan net als broccoli ook wat roosjes aan de zijkant van de plant aanmaken. Je kunt de plant dus nog even kort laten staan na het oogsten van de grote stronk in het hart van de plant. Zo weet je zeker dat je alles van de romanesco kunt oogsten.

keukenplanten romanesco stronkje

Romanesco bloemknoppen

Gebruiken

Je gebruikt romanesco net als een bloemkool. Je kunt het koken en (in stukjes) op je bord leggen natuurlijk, maar wat ook lekker is, is om de stronkjes te roerbakken of te eten met een lekkere saus erbij. Kleine stronkjes romanesco met kaassaus is een echte aanrader!

Bewaren

Romanesco blijft ongeveer een week goed in de groentelade van de koelkast. Langer zou je de kool eigenlijk niet moeten bewaren. Het beste is natuurlijk om de stronk direct voor gebruik te oogsten. Dat blijft -zoals bij de meeste groenten, fruit en kruiden- toch het lekkerste.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bloemkool

Bloemkool

In één oogopslag alle behoeften van bloemkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoletto

Broccoletto

In één oogopslag alle behoeften van broccoletto! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rode kool

Rode kool

In één oogopslag alle behoeften van rode kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding