Oregano

Origanum vulgare
Origanum majorana

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten oregano zaden

 

volle zon
droog
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kervel

Variëteiten

Oregano, marjolein en majoraan zijn nagenoeg de zelfde plantjes. Je kunt ze dus op de zelfde manier verzorgen en gebruiken als oregano. Het verschil tussen oregano, marjolein en majoraan is nauwelijks duidelijk. Het zit voornamelijk in de smaak en hoe het plantje wordt genoemd:

Majoraan
Dit is de Origanum majorana. Deze plant wordt zo wel majoraan als marjolein genoemd en de smaak is iets zachter dan de smaak van oregano.

Marjolein
Dit is de Origanum majorana. Deze plant wordt zo wel marjolein als majoraan genoemd en de smaak is iets zachter dan de smaak van oregano.

Oregano
Dit is de Origanum vulgare. Deze plant wordt ook wel wilde marjolein of wilde majoraan genoemd en smaakt scherper dan marjolein of majoraan.

Vermeerderen

Oregano (of marjolein/majoraan) is makkelijk te ontkiemen op een licht droge aarde/grond en op een warme plek. Dit moet dan wel binnen in een potje vroeg in het jaar, want na half mei kan oregano buiten worden gezet.

Verzorging

Basis
Oregano, marjolein of majoraan doen het goed op een zonnig plekje, zeker in de zomer zal je zien dat de planten dan extra hard gaan groeien. Zon en warmte doet de planten opleven. Je kunt oregano/marjolein/majoraan ook in de vensterbank, op een plek waar het zonnig en warm is. Net als basilicum is dit plantje erg geschikt om ook binnen te worden gekweekt als keukenkruidje. Let dan wel op dat het er niet te heet wordt in de zomer, dan kan je het plantje beter even naar buiten doen. Officieel is het kruidje niet winterhard, maar in de praktijk blijkt dat veel rassen goed bestand zijn tegen lage temperaturen. In het voorjaar komt oregano meestal weer opnieuw op.

Bodem
Oregano, marjolein of majoraan groeit op een tamelijk droge grondsoort het beste. Als je potgrond gebruikt doe je er goed aan om brekerzand te mengen, waarmee je de grond ook direct luchtiger maakt. Dat is goed voor oregano-soorten om in te groeien. Evenals het toevoegne van vermiculiet voor een betere vochthuishouding, want vermiculiet neemt namelijk vocht en voedingsstoffen op. Vervolgens laat dit het langzaam los wanneer de bodem opdroogt. Het geeft niet als de grond een keertje uitdroogt, maar geef dan wel direct weer water en niet te veel in één keer.

Voeding
Veel extra voeding heeft oregano, marjolein of majoraan niet nodig. Het is wel verstandig om zo nu en dan een klein beetje extra te geven. Meestal volstaat een algemene organische meststof voor moes- en kruidentuin. Of natuurlijk een organische voeding speciaal voor geurende kruiden.

Oogsten

Oregano oogst je liever niet wanneer het plantje is gaan bloeien. Je oogst bij oregano de blaadjes die, als deze nog jong zijn, een extra sterke smaak hebben. Je kunt oregano ook drogen.

Gebruiken

Oregano heeft een licht pittige smaak en kan in veel Italiaanse gerechten worden gebruikt. Marjolein en oregano kunnen het zelfde worden verzorgd en toegepast in gerechten.

Bewaren

Gedroogd blijft oregano een lange tijd houdbaar, ongeveer een jaar. Verse oregano zal snel drogen en is dan niet meer als vers te gebruiken, maar wel als gedroogde oregano.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier