plant banner

Plantenlijst laden...

Oregano
Origanum vulgare

plant icon
Oregano
Origanum vulgare
light icon
water icon
soil icon
winter icon

17

10

20CM

20CM
pH
6.0 - 8.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks (overwinteren)

Oregano kweken

Oregano soorten

Welke soorten oregano zijn er? Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel marjolein of wilde marjolein genoemd. Marjolein en oregano zijn dus exact het zelfde. Eigenlijk is majoraan (Origanum majorana) ook heel sterk vergelijkbaar, maar de smaak is zachter. Oregano smaakt scherper dan majoraan.

Oregano zaaien en planten

Wanneer kan je oregano zaaien? Oregano kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Oregano kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om oregano te ontkiemen is boven de 17℃.

Hoe zaai je oregano? Oregano is makkelijk te ontkiemen in licht vochtige zaai- en stekgrond. De zaden zijn erg klein en je hoeft ze dus niet per se af te dekken. Kiemen lukt beter bij hogere temperaturen binnenshuis (bijvoorbeeld in de vensterbank). Het blijft een Mediterraan kruidje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 oregano planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 oregano planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Oregano verzorgen/standplaats

Hoe kweek je oregano? Bij voorkeur zet je oregano op een plek in de volle zon. Oregano is eigenlijk maar matig winterhard. Toch blijkt in de praktijk dat dit plantje de meeste winters wel overleeft. Je kunt oregano goed in een pot kweken en naar binnen halen bij strenge vorst.

Oregano is meerjarig en kan een vast plekje in de tuin krijgen. Vorst blijft een klein risico maar zal meestal de plant niet permanent het loodje doen leggen. Overigens kan je oregano ook in een potje in de vensterbank houden als het daar licht genoeg is.

in de herfst sterft oregano bovengronds af en in het late voorjaar komt deze opnieuw op. De blaadjes worden in het najaar bruin en vallen af. Het beste kan je de takjes dan laten zitten. Deze bieden enige bescherming tegen vorst aan de wortels.

Oregano goede en slechte buren

Oregano wisselteelt
Voor het kweken van oregano hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Oregano goede buren
Oregano heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Oregano slechte buren
Oregano heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Oregano water geven

Hoeveel water heeft oregano nodig? Geef oregano ondanks zijn voorkeur voor een zanderige grond toch regelmatig water. Zeker in potten droogt de grond snel op. Als die droogte aanhoudend is kan oregano hier slecht tegen. Let ook in de warme en droge zomermaanden extra goed op.

Oregano grondsoort

Welke grond heeft oregano nodig? Je kunt oregano goed op een vrij zanderige grond kweken. Op kleigrond groeit oregano slecht. Zorg voor een goede afwatering zodat overtollig water makkelijk weg kan. Leg indien nodig een laag hydrokorrels of kiezels onderin de pot.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Oregano bemesten

Moet je oregano bemesten? Veel voeding heeft oregano niet nodig. Je zou kunnen overwegen om een stikstofrijke bemesting te geven voor het bevorderen van de bladgroei. Doe dit alleen als je verwacht veel blaadjes nodig te hebben of te gaan oogsten, bijvoorbeeld om deze te drogen.

Welke meststof gebruik je voor oregano? De beste meststof voor het kweken van oregano heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Oregano bloei en bestuiven

Wanneer bloeit oregano? Oregano bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je oregano bestuiven? Nee, de tweeslachtige bloemen worden vooral door insecten bestoven. De bloemen van majoraan zijn zeer aantrekkelijk voor bestuivende insecten zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.

Wanneer oregano oogsten

Wanneer kan je oregano oogsten? Oregano oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Hoe oogst je oregano? Je plukt de blaadjes van oregano bij voorkeur vóór deze gaat bloeien. De smaak gaat na de bloei iets achteruit. Je kàn oregano wel tijdens de bloei plukken, maar houd hier dan dus rekening mee. Je kunt de blaadjes ook drogen voor later. Pluk niet te veel blad, zo houdt het plantje genoeg over om verder te groeien.

oogst afbeelding

Oregano gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je oregano? Oregano kan in veel gerechten worden gebruikt, zoals soep of saus, maar ook door salades of bij andere (mediterrane) gerechten, op pizza's en bij pasta's komt de smaak het beste tot z'n recht. Oregano smaakt voornamelijk licht pittig en erg kruidig. Het wordt vaak in Italiaanse gerechten gebruikt.

Hoelang is oregano houdbaar? Je kunt de blaadjes van oregano goed drogen zonder veel smaak te verliezen. Zo blijven de blaadjes tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Je kunt het verpulveren en in een kruidenpotje bewaren.

Verse blaadjes van oregano kan je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven de blaadjes tot enkele dagen houdbaar, maar dan moeten ze wel echt worden gebruikt. Lang zijn ze namelijk niet vers te houden.

Wil je oregano drogen, doe dit dan liever op een koele, donkere en vooral goed droge plek zodat de blaadjes langzaam kunnen drogen. In de zon droogt het erg snel, maar de smaak gaat hierdoor ook verloren.

Wanneer oregano snoeien

Oregano snoei je doorgaans van augustus tot september. Moet je oregano snoeien? Hoewel niet per se nodig, kan je oregano ieder jaar snoeien. Je snoeit oregano dan vooral na de bloei terug, vlak voor de herfst. Alle takjes kan je tot ongeveer 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Laat wel wat takjes boven de grond zitten, want deze bieden bescherming tegen eventuele vorst.

Oregano ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij oregano? Er liggen bij de teelt van oregano weinig gevaren op de loer. Tegen schimmels en infecties is oregano goed resistent. Ook van plaagdieren zoals bladluis heeft oregano vrij weinig last.

Oregano plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Snoeien augustus - september
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 17 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding