Oregano

Origanum vulgare
Origanum majorana

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten oregano zaden

 

volle zon
droog
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kervel

Variëteiten

Oregano, marjolein en majoraan zijn nagenoeg de zelfde plantjes. Je kunt ze dus op de zelfde manier verzorgen en gebruiken als oregano. Het verschil tussen oregano, marjolein en majoraan is nauwelijks duidelijk. Het zit voornamelijk in de smaak en hoe het plantje wordt genoemd:

Majoraan
Dit is de Origanum majorana. Deze plant wordt zo wel majoraan als marjolein genoemd en de smaak is iets zachter dan de smaak van oregano.

Marjolein
Dit is de Origanum majorana. Deze plant wordt zo wel marjolein als majoraan genoemd en de smaak is iets zachter dan de smaak van oregano.

Oregano
Dit is de Origanum vulgare. Deze plant wordt ook wel wilde marjolein of wilde majoraan genoemd en smaakt scherper dan marjolein of majoraan.

Vermeerderen

Oregano (of marjolein/majoraan) is makkelijk te ontkiemen op een licht droge aarde/grond en op een warme plek. Dit moet dan wel binnen in een potje vroeg in het jaar, want na half mei kan oregano buiten worden gezet.

Verzorging

Basis
Oregano, marjolein of majoraan doen het goed op een zonnig plekje, zeker in de zomer zal je zien dat de planten dan extra hard gaan groeien. Zon en warmte doet de planten opleven. Je kunt oregano/marjolein/majoraan ook in de vensterbank, op een plek waar het zonnig en warm is. Net als basilicum is dit plantje erg geschikt om ook binnen te worden gekweekt als keukenkruidje. Let dan wel op dat het er niet te heet wordt in de zomer, dan kan je het plantje beter even naar buiten doen. Officieel is het kruidje niet winterhard, maar in de praktijk blijkt dat veel rassen goed bestand zijn tegen lage temperaturen. In het voorjaar komt oregano meestal weer opnieuw op.

Bodem
Oregano, marjolein of majoraan groeit op een tamelijk droge grondsoort het beste. Als je potgrond gebruikt doe je er goed aan om brekerzand te mengen, waarmee je de grond ook direct luchtiger maakt. Dat is goed voor oregano-soorten om in te groeien. Evenals het toevoegne van vermiculiet voor een betere vochthuishouding, want vermiculiet neemt namelijk vocht en voedingsstoffen op. Vervolgens laat dit het langzaam los wanneer de bodem opdroogt. Het geeft niet als de grond een keertje uitdroogt, maar geef dan wel direct weer water en niet te veel in één keer.

Voeding
Veel extra voeding heeft oregano, marjolein of majoraan niet nodig. Het is wel verstandig om zo nu en dan een klein beetje extra te geven. Meestal volstaat een algemene organische meststof voor moes- en kruidentuin. Of natuurlijk een organische voeding speciaal voor geurende kruiden.

Oogsten

Oregano oogst je liever niet wanneer het plantje is gaan bloeien. Je oogst bij oregano de blaadjes die, als deze nog jong zijn, een extra sterke smaak hebben. Je kunt oregano ook drogen.

Gebruiken

Oregano heeft een licht pittige smaak en kan in veel Italiaanse gerechten worden gebruikt. Marjolein en oregano kunnen het zelfde worden verzorgd en toegepast in gerechten.

Bewaren

Gedroogd blijft oregano een lange tijd houdbaar, ongeveer een jaar. Verse oregano zal snel drogen en is dan niet meer als vers te gebruiken, maar wel als gedroogde oregano.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding