plant banner

Oregano
Origanum vulgare
Voorzaaien kweken en oogsten

°C10
°C17
CM20
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Oregano draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Origanum vulgare en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Oregano soorten

Welke soorten oregano zijn er? Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel marjolein of wilde marjolein genoemd. Marjolein en oregano zijn dus exact het zelfde. Eigenlijk is majoraan (Origanum majorana) ook heel erg vergelijkbaar, maar de smaak is iets verfijnder. Oregano smaakt scherper dan majoraan.

Oregano zaaien en planten

Wanneer kan je oregano zaaien? Oregano zaaien of voorzaaien kan direct buiten van mei tot juni. Oregano zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot mei.

Wanneer kan je oregano planten? Oregano planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

oregano zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je oregano? Oregano is makkelijk te ontkiemen in licht vochtige zaai- en stekgrond. De zaden zijn erg klein en je hoeft ze dus niet per se af te dekken. Kiemen lukt beter bij hogere temperaturen binnenshuis (bijvoorbeeld in de vensterbank). Het blijft een Mediterraan kruidje.

oregano zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 oregano planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 oregano planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Oregano standplaats en verzorgen

Hoe kweek je oregano? Bij voorkeur zet je oregano op een plek in de volle zon. Oregano is eigenlijk maar matig winterhard. Toch blijkt in de praktijk dat dit plantje de meeste winters wel overleeft. Je kunt oregano goed in een pot kweken en naar binnen halen bij strenge vorst.

Oregano is meerjarig en kan een vast plekje in de tuin krijgen. Vorst blijft een klein risico maar zal meestal de plant niet permanent het loodje doen leggen. Overigens kan je oregano ook in een potje in de vensterbank houden als het daar licht genoeg is.

in de herfst sterft oregano bovengronds af en in het late voorjaar komt deze opnieuw op. De blaadjes worden in het najaar bruin en vallen af. Het beste kan je de takjes dan laten zitten. Deze bieden enige bescherming tegen vorst aan de wortels.

oregano jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Oregano is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 10℃.

Oregano combinatieteelt en wisselteelt

Oregano
Voor het kweken van oregano hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Oregano goede buren
Oregano heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Oregano slechte buren
Oregano heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Oregano water geven

Hoeveel water heeft oregano nodig? Geef oregano ondanks zijn voorkeur voor een zanderige grond toch regelmatig water. Zeker in potten droogt de grond snel op. Als die droogte aanhoudend is kan oregano hier slecht tegen. Let ook in de warme en droge zomermaanden extra goed op.

Oregano grondsoort en bodem

Welke grond heeft oregano nodig? Je kunt oregano goed op een vrij zanderige grond kweken. Op kleigrond groeit oregano slecht. Zorg voor een goede afwatering zodat overtollig water makkelijk weg kan. Leg indien nodig een laag hydrokorrels of kiezels onderin de pot.

pH

6.0
8.0

Oregano tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

oregano grote planten keukenplanten

Oregano bemesten

Moet je oregano bemesten? Veel voeding heeft oregano niet nodig. Je zou kunnen overwegen om een stikstofrijke bemesting te geven voor het bevorderen van de bladgroei. Doe dit alleen als je verwacht veel blaadjes nodig te hebben of te gaan oogsten, bijvoorbeeld om deze te drogen.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van oregano raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Oregano bloei en bestuiven

Wanneer bloeit oregano? Oregano bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je oregano bestuiven? Nee, de tweeslachtige bloemen worden vooral door insecten bestoven. De bloemen van majoraan zijn zeer aantrekkelijk voor bestuivende insecten zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.

Wanneer oregano oogsten

Wanneer kan je oregano oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Hoe oogst je oregano? Je plukt de blaadjes van oregano bij voorkeur vóór deze gaat bloeien. De smaak gaat na de bloei iets achteruit. Je kàn oregano wel tijdens de bloei plukken, maar houd hier dan dus rekening mee. Je kunt de blaadjes ook drogen voor later. Pluk niet te veel blad, zo houdt het plantje genoeg over om verder te groeien.

oregano oogsten plukken keukenplanten

Oregano gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je oregano? Oregano kan in veel gerechten worden gebruikt, zoals soep of saus, maar ook door salades of bij andere (mediterrane) gerechten, op pizza's en bij pasta's komt de smaak het beste tot z'n recht. Oregano smaakt voornamelijk licht pittig en erg kruidig. Het wordt vaak in Italiaanse gerechten gebruikt.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Oregano houdbaarheid

Hoelang is oregano houdbaar? Je kunt de blaadjes van oregano goed drogen zonder veel smaak te verliezen. Zo blijven de blaadjes tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Je kunt het verpulveren en in een kruidenpotje bewaren.

Verse blaadjes van oregano kan je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven de blaadjes tot enkele dagen houdbaar, maar dan moeten ze wel echt worden gebruikt. Lang zijn ze namelijk niet vers te houden.

Wil je oregano drogen, doe dit dan liever op een koele, donkere en vooral goed droge plek zodat de blaadjes langzaam kunnen drogen. In de zon droogt het erg snel, maar de smaak gaat hierdoor ook verloren.

Oregano snoeien

Wanneer kan je oregano snoeien? Doorgaans doe je dit van augustus tot september.

Moet je oregano snoeien? Hoewel niet per se nodig, kan je oregano ieder jaar snoeien. Je snoeit oregano dan vooral na de bloei terug, vlak voor de herfst. Alle takjes kan je tot ongeveer 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Laat wel wat takjes boven de grond zitten, want deze bieden bescherming tegen eventuele vorst.

Oregano ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij oregano? Er liggen bij de teelt van oregano weinig gevaren op de loer. Tegen schimmels en infecties is oregano goed resistent. Ook van plaagdieren zoals bladluis heeft oregano vrij weinig last.

Oregano kweken informatie

Naam en familie
Naam Oregano
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Origanum vulgare
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Snoeien augustus - september
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 17 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 10
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...