plant banner

Peper
Capsicum annuum

plant icon
Peper
Capsicum annuum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

20

14

40CM

30CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas
Buiten
Oogsttijd
Bloeitijd
Snoeitijd

Peper kweken

Peper verzorgen

De peper is altijd een leuke plant om te hebben als je een zonnige en warme tuin, terras of balkon hebt. Peperplanten zijn erg productief als ze het naar de zin hebben. Je kunt er veel pepers van oogsten, zeker als je nagaat dat je er voor de meeste gerechten helemaal niet zo veel van nodig hebt. Het leuke is dat je pepers ook kunt invriezen en drogen, dus dat je bij een erg grote oogst -en dat komt vaker wel dan niet voor- ook in de winter nog steeds peper hebt.

De heetheid van peper wordt gemeten in Scoville Heat Units (SHU). Het komt erop neer dat bij deze schaal wordt gekeken hoe veel waterdruppels er moeten worden toegevoegd voor het extract van de peper niet meer als heet wordt ervaren. Een gewone zoete paprika staat uiteraard op 0 op de SHU-schaal. Bovenaan de schaal staan onder andere de Bhut Jolokia, Madame Jeanette, Habanero en uiteraard ook pepperspray!

peper bloemen

De insecten doen veel voor je, maar niet alles. Bloemen van elk soort peperplant die niet (goed) zijn bestoven, vallen gewoon van de plant af. Zonde, want als je de planten met de hand even extra bestuift kan dit worden voorkomen. Door de plant voorzichtig heen en weer te schudden of met een stok tegen de stam te tikken, veroorzaak je trillingen in de bloempjes. Hierdoor wordt het stuifmeel binnen de bloemen overgebracht en krijg je dus meer pepers te oogsten.

Peper zaaien en planten

Wanneer kan je peper zaaien? Peper kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

Pepers zal je binnen moeten voorzaaien, ze komen uit warmere streken en mogen pas na half mei naar buiten. Je kunt pepers in turfpotjes, gewone potjes (P7 of P9 bijvoorbeeld), zaaitrays, of wat je maar wilt voorzaaien. Peperplantjes zijn best makkelijk te verspenen. Het makkelijkste is om een kweekkasje of een verwarmde propagator te gebruiken, want de zaden hebben minimaal 20 graden celcius nodig om te ontkiemen. Daarbij houd het deksel van een kweekkasje of propagator ook vocht vast, waardoor je minder water hoeft te geven en daar dus een klein beetje minder omkijken naar hebt. Je kunt peperplantjes ook overwinteren. Mocht je een uitstekend productieve plant over willen houden, zet deze dan op een warm plekje in bijvoorbeeld de vensterbank. Ergens waar ook voldoende licht komt. In het voorjaar, meestal al vroeg, komt de peperplant opnieuw op door de warmte van de kachel en de kamertemperatuur, in combinatie met het sterker wordende licht in het voorjaar.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 peper planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 peper planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Peper grondsoort

Pepers zijn niet erg veeleisend. Ze groeien op nagenoeg ieder soort grond en doen het zelfs redelijk op klei. Ondanks dat is het toch handig om extra compost en organisch materiaal toe te voegen. Pepers houden namelijk toch iets meer van een doorlaatbare bodem en staan graag constant licht vochtig. Het geeft niet als de bodem zelfs een beetje naar droog neigt, zo lang deze maar nooit volledig opdroogt.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Peper bemesten

Veel voeding hebben peperplanten niet nodig. Geef dus ook zeker niet te veel. Als je toch voeding geeft, neem dan een algemene organische mestvoeding en wees met stikstof erg terughoudend. Stikstof is namelijk niet aan te raden voor pepers, omdat dit voornamelijk de bladgroei stimuleert en niet zo zeer de ontwikkeling van de bloemen en pepers die hieruit groeien. Het beste is om de plant regelmatig te voeden met kalium voor een betere weerstand. De plant is dan beter bestand tegen extreme kou of warmte, en tegen schimmels of infecties.

Welke meststof gebruik je voor peper? De beste meststof voor het kweken van peper heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Peper bloei en bestuiven

Wanneer bloeit peper? Peper bloeit doorgaans van april tot september.

Wanneer peper oogsten

Wanneer kan je peper oogsten? Peper oogst je doorgaans van juli tot oktober.

jalapeño en cayenne

De meeste pepers kun je gewoon plukken, zonder schaar, het steeltje laat vanzelf los. Trouwens ook als de pepers minder rijp zijn en je kunt pepers zeker ook groen oogsten. Ze zijn dan iets minder heet dan gewoonlijk. De smaak van een peper komt wel het beste tot z'n recht als je de peper volledig rijp oogst. Het komt vaak voor dat de planten veel pepers produceren, zeker als de bestuiving goed is gegaan. Na het oogsten gaat de productie van de plant gewoon verder, vergeet dus ook zeker niet na de eerste oogst de bloemen verder te bestuiven. Dan krijg je namelijk nog veel meer pepers en kun je meerdere keren oogsten van de zelfde planten.

oogst afbeelding

Peper gebruiken en bewaren

peper poeder

Peper wordt in gerechten gebruikt om deze wat heter te maken, wat pittiger. Je moet erg voorzichtig zijn met het gebruik van peper, omdat je al snel te veel gebruikt, tenzij je graag Thais eet. In Thailand kennen ze enkele van de heetste pepers. Zij maken daar sambal van, maar je kunt peper ook drogen in de zon of invriezen. Peper is zelfs heel geschikt om in te maken met zuur, wat ook erg lekker kan zijn bij en door veel verschillende gerechten.

peper inmaken

Verse pepertjes blijven enkele maanden houdbaar. Je kan ze drogen, maar in de vriezer blijven pepertjes nog minstens een jaar goed. Ingevroren pepertjes leveren wel iets in op smaak en aroma. Je kunt de meeste pepers ook (in de zon) drogen en in een afgesloten pot bewaren. Ook dan blijft de peper nog erg lang goed. Natuurlijk gaat de kwaliteit en smaak iets achteruit als de peper wordt ingevroren of gedroogd, maar zo heb je wel gedurende een langere periode peper uit eigen tuin.

Peper snoeien

Peper snoei je doorgaans van november tot januari. Moet je een peperplant snoeien? Alleen als je een peperplant wilt overwinteren kan je deze in het najaar helemaal terugsnoeien. Oude takken en oud blad maken plaats voor nieuwe groei in het volgende voorjaar.

Peper toppen en dieven

Moet je een peperplant dieven? In tegenstelling tot paprika's maakt een peperplant vrij kleine vruchtjes. Een mooie, volle peperplant zal gegarandeerd meer pepers maken dan een peperplant met slechts één hoofdstam. Dieven is dus niet aan te raden bij een peperplant omdat dit geen toegevoegde waarde heeft.

Wat is toppen bij een peperplant? Toppen is het verwijderen van het groeipuntje op de hoofdstam van de peperplant. Het gevolg hiervan is dat de plant vanuit de afgeknipte top opeens twee hoofdstammen gaat maken. Dit verhoogt de productie van je peperplant.

Moet je een peperplant toppen? Toppen is zeker niet vereist voor de teelt van pepers. Er zijn inmiddels zelfs pepersoorten die van zichzelf meerdere hoofdstammen maken. Het kan bijdragen aan een betere oogst en wordt hierom ook vaak toegepast.

Hoe doe je een peperplant toppen? Gebruik een (snoei)schaar om de groeitop van de peperplant af te knippen, maar doe dit in een vroeg stadium. Idealiter na de eerste twee tot vier èchte blaadjes, kiemblaadjes dus niet meegeteld. Doe dit niet veel later, dan heeft toppen namelijk bijna geen nut meer. Hoe doe je een peperplant toppen?

Peper soorten

Als gevolg van het doorlopend kruisen en creëren van nieuwe soorten pepers zijn er inmiddels duizenden soorten met elk een eigen heetheid, kleur, en meer. De meest bekende en makkelijkst te kweken peper is de Spaanse cayenne. Wie voor het eerst peper kweekt kan het beste met dit soort beginnen. Het zijn zeer productieve planten met een hele hoge opbrengst. Het leuke is dat peper ook lang kan worden bewaard (zie het kopje "bewaren").

Er zijn ook veel andere soorten pepers met andere kleuren, vormen, maten en -niet te vergeten- heetheid. Onder de peperliefhebbers is het kweken van de heetste peper bijna een soort sport geworden. Zaden van de hele bijzondere soorten zijn moeilijk te krijgen. Het kweken en verwerken van deze verschillende soorten is hele wereld op zich.

cayennepeper

Het verschil tussen de pepers is vaak al te zien aan het blad. Zo maakt cayenne iets kleiner en smaller blad, de planten worden niet vaak erg bossig. Habanero maakt daarintegen een stuk breder blad en is juist erg bossig en vol. Vrijwel alle bijzondere en vooral erg hete pepersoorten hebben dit brede blad. Zij komen namelijk van een ander soort uit de capsicum-familie. De "gewone" pepersoorten dragen de naam 'Capsicum annuum', maar pepers zoals de Habanero dragen de naam 'Capsicum chinense'.

sierpeper

Er zijn ook bepaalde soorten sierpepers. Dit zijn overigens gewoon eetbare pepers, ze zullen alleen iets minder lekker smaken. Deze zijn namelijk puur gekweekt voor de sierwaarde en hebben bijvoorbeeld veel verschillende kleuren of rechtopstaande pepers. Ook de Cayenne heeft trouwens een versie die rechtopstaande pepers maakt (foto hieronder). Ik denk dat dit wel weer aangeeft hoeveel soorten peper er nu werkelijk zijn. Te veel om ze allemaal af te gaan natuurlijk, maar de sierpeper is wel leuk om nog even te laten zien (foto hierboven).

Peper teeltwijzen

Voor het kweken van peper hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Peper kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Basilicum Majoraan Oregano Peper Tomaat

Peper kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Abrikoos Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Koolrabi Paksoi Palmkool Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Venkel Witte kool

Peper plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Snoeien november - januari
Bloeitijd april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 14 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding