Kousenband
Vigna unguiculata Sesquipedalis




Kousenband levenscyclus / tijdlijn:
Kousenband kweken
Kousenband algemene verzorging
Veel warmte en een zonnig maar beschut plekje is voor de kousenband extra belangrijk, nog meer dan bij slabonen en pronkbonen. Ook een hoge luchtvochtigheid is bevorderlijk voor de ontwikkeling van deze tropische plant. Dat maakt de kousenband eigenlijk beter geschikt voor de teelt in kas dan voor de buitenteelt. In kassen blijft warmte en waterdamp beter hangen. In warme landen zoals Suriname is de kousenband erg populair, daar wordt de inheemse plant dan ook volop gekweekt.
In de kas is de opbrengst vaak hoger, de plant zal vaak meer weelderig groeien en meer bloemen maken dan in de buitenlucht. Dat betekend overigens niet dat je de plant niet buiten kunt kweken, ook dan lukt het doorgaans best aardig om wat van de planten te oogsten. Na enige tijd -wanneer de planten wat groter zijn- zullen ze gaan bloeien. De kleine bloemetjes zijn heel herkenbaar en blijven maar kort open staan. Niet veel later is dan het eerste kleine maar lange boontje te zien. Vanaf dat moment kan het erg snel gaan, want hoewel de boontjes gigantisch lang kunnen worden groeien ze ook nog erg snel!
Kousenband zaaien en planten
De kousenband zal je eigenlijk altijd binnen moeten voorzaaien, omdat de plant niet in zo'n korte tijd als de slaboon of pronkboon al peulvruchten produceert. De kousenband heeft daar naast een geschikt klimaat ook veel langer de tijd voor nodig. Net als de meeste bonensoorten ontwikkelt ook de kousenband in korte tijd een groot wortelstelsel. Daarom kan het handig zijn om de plantjes voor te zaaien in grote potjes (P7 of P9) vóór het uitplanten in een kas. En in een kas moeten ze zeker worden geplant, want buiten zal de oogst wel eens enorm tegen kunnen vallen. Kousenband heeft veel behoefte aan zonlicht en nog meer aan veel warmte. Ongeveer half mei kan je de kousenband uitplanten.
Kousenband grondsoort
Kousenband groeit op een bodem die rijk is aan humus. Licht vochtig en een goede structuur zijn de kenmerken van de ideale bodem voor de kousenband. Rijk aan organisch materiaal dus, wat je voor elkaar kunt krijgen door het toevoegen van veel compost en organisch materiaal aan de bodem. Zo lang de bodem niet volledig uitdroogt of doorweekt raakt, straat de kousenband veilig.
Kousenband bemesting
Welke meststof gebruik je voor kousenband? De beste meststof voor het kweken van kousenband heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
De meeste soorten bonen en peulvruchten groeien prima op een armere grondsoort. Ze staan immers als laatste in de cirkel van de wisselteelt. Dat geldt niet zo voor de kousenband, dit is het buitenbeentje van de peulgewassen. De kousenband staat graag wèl op een voedzame bodem. Niet te rijk aan voedingsstoffen natuurlijk, maar de plant kan wel wat gebruiken. In het bijzonder extra kalium, bijvoorbeld in de vorm van vinassekali. Dit draagt bij aan een verbeterde weerstand tegen de kou en droge lucht in ons klimaat (met uitzondering van de kasteelt), maar ook tegen schimmels en ziektes waar de plant in het land van oorsprong weinig last van heeft.
Wanneer kousenband oogsten
Hoewel de kousenband geen familie is van de slaboon, uiteindelijk is het toch echt een peulgewas. Je oogst de zeer lange peulvruchten van de plant. Dit doe je bij voorkeur als deze nog niet heel lang zijn geworden. De verleiding is natuurlijk groot om een zo lang mogelijke peulvrucht te laten groeien, maar langere (en dus oudere) peulvruchten krijgen stevige draden en worden harder. Je oogst dus net als andere peulgewassen ook de kousenband bij voorkeur iets jonger.

De kousenband wordt met name in Surinaamse gerechten erg breed gebruikt. Zo vind je de gesneden kousenband met name terug in gerechten zoals roti. De kousenband is daarnaast erg lekker door een pittige curry en in combinatie met hete kip. Ook is gesneden kousenband goed te roerbakken in combinatie met andere groenten en kruiden.
De kousenband is het beste vers te houden in de koelkast, en blijft hier dan ook 1-2 weken goed. Daarnaast is de kousenband ook goed in te maken met zout. Invriezen dat kan je beter niet doen, omdat de peulvruchten erg veel vocht bevatten.
Kousenband rassen en soorten
De kousenband is een peulgewas. De groei van de plant en zeker ook het blad ervan, lijkt erg op die van de stokslaboon of stokspekboon. Toch is de plant niet ècht familie van de slaboon. De peulvruchten worden erg lang, tot soms wel een "yard" (wat ongeveer 91 centimeter is), waardoor de plant in het Engels ook wel "yard long bean" wordt genoemd. Een gezonde plant produceert langere peulvruchten. Omdat kousenband de oorsprong kent in Suriname -waar de peulen onder andere worden gebruikt voor roti- heeft deze veel warmte nodig en kan je deze het beste in een kweekkas planten.
Kousenband ziektes en plagen
De temperatuur en zonlicht zijn voor de kousenband erg belangrijk. Een veelgemaakte (beginners)fout is dat de plant door het uiterlijk op dezelfde plekken als slabonen wordt gekweekt. Dat kan, maar de opbrengst is in de open lucht veel kleiner. In een kweekkas is de kans op succes het grootste.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni

Yacón
Smallanthus sonchifolius




Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.