Kousenband

Vigna unguiculata sesquipedalis

Minimale plantafstand (cm): 35
Minimale worteldiepte (cm): 40

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kousenband

Variëteiten

De kousenband is er hoofdzakelijk in twee verschillende soorten met een andere kleur. De gewone, bekende kousenband is een hele lange en groengekleurde peulvrucht. Het andere soort is een kousenband met ongeveer net zo lange peulvruchten, alleen is deze paars van kleur. Een beetje de zelfde kleur die je ook bij rode kool ziet. Verder zijn er weinig verschillen tussen de rassen.

Vermeerderen

De kousenband zal je eigenlijk altijd binnen moeten voorzaaien. De oogst duurt niet zo lang als bij peulen of slabonen en in ons klimaat heb je zelfs een nog kortere oogsttijd. De kousenband ontwikkelt net als de slaboon of pronkboon in korte tijd een groot wortelstelsel. Echter kan je de kousenband vaak al kort na het zaaien buiten uitplanten. Je hoeft dus geen grote P7 of P9 potjes te gebruiken, de gemiddelde zaaitray voldoet ook. Rond half mei kan je de kousenband in de kas uitplanten. En dat "in de kas" uitplanten is echt nodig, de kousenband heeft nog meer warmte nodig dan de slaboon of pronkboon. Hoewel je het natuurlijk ook buiten kunt proberen, levert dit vaak veel minder op dan de teelt in een warmere kas.

Verzorging

Basis
Veel warmte en een zonnig maar beschut plekje is voor de kousenband extra belangrijk, nog meer dan bij slabonen en pronkbonen. Ook een hoge luchtvochtigheid is hard nodig, en dat maakt de kousenband eigenlijk beter geschikt voor de teelt in kas dan voor de buitenteelt. In kassen blijft warmte en waterdamp beter hangen. In warme landen zoals Suriname is de kousenband erg populair, daar wordt de inheemse plant dan ook volop gekweekt door boeren.

Bodem
Kousenband groeit op een bodem die rijk is aan humus. Licht vochtig en een goede structuur zijn de kenmerken van de ideale bodem voor de kousenband. Rijk aan organisch materiaal dus, wat je voor elkaar kunt krijgen door het toevoegen van veel compost en organisch materiaal aan de bodem. Zo lang de bodem niet volledig uitdroogt of doorweekt raakt, straat de kousenband veilig.

Voeding
De meeste soorten bonen en peulvruchten groeien prima op een armere grondsoort. Ze staan immers als laatste in de cirkel van de wisselteelt. Dat geldt niet zo voor de kousenband, dit is het buitenbeentje van de peulgewassen. De kousenband staat graag wèl op een voedzame bodem. Niet te rijk aan voedingsstoffen natuurlijk, maar de plant kan wel wat gebruiken. In het bijzonder extra kalium, bijvoorbeld in de vorm van vinassekali. Dit draagt bij aan een verbeterde weerstand tegen de kou en droge lucht in ons klimaat (met uitzondering van de kasteelt), maar ook tegen schimmels en ziektes waar de plant in het land van oorsprong weinig last van heeft.

Oogsten

Hoewel de kousenband geen familie is van de slaboon, uiteindelijk is het toch echt een peulgewas. Je oogst de zeer lange peulvruchten van de plant. Dit doe je bij voorkeur als deze nog niet heel lang zijn geworden. De verleiding is natuurlijk groot om een zo lang mogelijke peulvrucht te laten groeien, maar langere (en dus oudere) peulvruchten krijgen stevige draden en worden harder. Je oogst dus net als andere peulgewassen ook de kousenband bij voorkeur iets jonger.

Gebruiken

De kousenband wordt met name in Surinaamse gerechten erg breed gebruikt. Zo vind je de gesneden kousenband met name terug in gerechten zoals roti. De kousenband is daarnaast erg lekker door een pittige curry en in combinatie met hete kip. Ook is gesneden kousenband goed te roerbakken in combinatie met andere groenten en kruiden.

Bewaren

De kousenband is het beste vers te houden in de koelkast, en blijft hier dan ook 1-2 weken goed. Daarnaast is de kousenband ook goed in te maken met zout. Invriezen dat kan je beter niet doen, omdat de peulvruchten erg veel vocht bevatten.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Erwt

Erwt

In één oogopslag alle behoeften van de doperwt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peulen

Peulen

In één oogopslag alle behoeften van peultjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding