plant banner

Plantenlijst laden...

Kousenband
zaaien kweken en oogsten

Vigna unguiculata Sesquipedalis

°C15
°C20
CM20
CM5-6
CM4
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kasteelt
buitenteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van kousenband is Vigna unguiculata Sesquipedalis

Kousenband soorten

Wat is een kousenband en welke soorten zijn er? De kousenband is een hele lange boon. In het Engels wordt de kousenband ook wel 'Yard Long Bean' genoemd, omdat de boon wel een yard lang kan worden. Een yard is ongeveer 91 centimeter. De kousenband is er in twee soorten, de gewone groene en de paarse variëteit.

De kousenband groeit op exact dezelfde wijze als een slaboon. Het blad ziet er hetzelfde uit, de plant maakt ook bonen en wikkelt op dezelfde manier om stokken heen. De grote vraag is dan ook of de kousenband niet stiekem hele naaste familie is van de slaboon, de spekboon en de pronkboon.

Wie zal het zeggen, de Latijnse naam is in ieder geval anders en de kousenband heeft doorgaans ook wat meer groeiruimte nodig dan andere bonensoorten. In tegenstelling tot slabonen, spekbonen of pronkbonen heeft de kousenband veel langer de tijd nodig om tot bloei te komen. Het aantal bloemen (en dus peulen) die er aan een plant komen is ook veel kleiner.

De kousenband is erg bekend in Suriname. Daar is de kousenband een inheemse soort. De kousenband wordt daar tot wel 4 meter hoog en wordt onder andere (gesneden) gebruikt in roti en andere Surinaamse gerechten.

Kousenband zaaien en planten

Wanneer kan je kousenband zaaien? Kousenband zaaien of voorzaaien onder glas kan van april tot mei.

Wanneer kan je kousenband planten? Kousenband planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot juni. Kousenband planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

Kousenband kweken kan bijna niet buitenshuis. De opbrengst is dan erg laag, want de kousenband is eigenlijk iets meer tropisch dan de slaboon. Het beste binnen voorzaaien in kweekpotjes en rond half mei in een kweekkas uitplanten, of buiten als je de gok durft te nemen.

De zaden van de kousenband ontkiemen vrij snel bij kamertemperatuur, dat is rond de 20°C maar liever nog iets warmer. De plantjes moeten even binnen blijven en staan daarom het beste in ruime kweekpotjes, bijvoorbeeld van P7 formaat (7x7 centimeter).

Zaai bij voorkeur 5 planten of meer, want je kunt van één plant waarschijnlijk niet genoeg oogsten voor een maaltijd. Reserveer dan ook voldoende ruimte in de kweekkas om alle planten op te kunnen kweken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 kousenband planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 kousenband planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kousenband standplaats en verzorgen

Hoe kweek je kousenband? Eigenlijk lukt het kweken van kousenband alleen in een kweekkas. Buiten in de open lucht wordt het niet warm genoeg. In ons klimaat is de opbrengst simpelweg erg klein. Als je de gok durft te nemen kan je het buiten proberen maar de teelt in een kas geeft meer zekerheid.

De kousenband is een klimplant en groeit op dezelfde wijze als een slaboon. De plant wikkelt zich om stokken, draden en takken heen en wordt onder ideale omstandigheden tot wel 4 meter hoog. In ons klimaat en in de beperkte ruimte van een kweekkas zal de vaart er iets minder in zitten.

Ga je kousenband kweken, doe dit bij voorkeur alleen in een kas in de volle zon. Genoeg zonlicht is belangrijk, maar de kousenband staat graag ook lekker beschut. Bescherm de kousenband dus tegen harde, koude wind en weersinvloeden zoals regenbuien. Al zou dit in een kweekkas niet zo snel een probleem moeten zijn.

Mocht je de kousenband buiten in de open lucht willen kweken, dan helpt het om de plant langs een (stenen) muur op het zuiden te zetten. Vooral bakstenen houden veel warmte vast als de zon er even op heeft geschenen. Als de zon onder is komt die warmte gedurende een langere tijd vrij en dit is goed voor de kousenband.

Kousenband combinatieteelt en wisselteelt

De kousenband wordt doorgaans langs stokken of draden geleid om deze te laten klimmen.

Kousenband
Voor het kweken van kousenband zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Kousenband is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.

Kousenband goede buren
Kousenband heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Kousenband slechte buren
Kousenband heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kousenband water geven

Hoeveel water heeft de kousenband nodig? Kousenband kan goed tegen warme en droge omstandigheden. Geef bij voorkeur pas water als de bodem bijna opgedroogd is, ook onder het oppervlak als je een vinger in de aarde steekt. Vermijd koud water direct uit de kraan.

Kousenband grondsoort en bodem

Welke grond heeft kousenband nodig? Je kunt kousenband kweken op een humusrijke bodem met een luchtige structuur. In principe kweek je kousenband alleen maar in de vollegrond. Voeg eventueel compost toe en strooi koemestkorrels om de structuur van een stevige bodem zoals kleigrond te verbeteren.

pH

6.0
7.5

Wat is pH?

Kousenband bemesten

Moet je kousenband bemesten? Kousenband heeft niet veel nodig maar mag ook niet worden overgeslagen. Geef bij voorkeur een niet te sterke bemesting met een groter aandeel kalium. Hiermee bevorder je de weerstand van deze exotische plant en voorkom je schimmels zoals meeldauw.

Voor het bemesten van kousenband kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 5-5-8. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N5
P5
K8

Wat is NPK?

Kousenband bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kousenband? Kousenband bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je kousenband bestuiven? De kousenband maakt tweeslachtige bloemen en kan dus in principe zichzelf bestuiven. Je kunt voorzichtig aan de plant schudden als je deze in een kweekkas hebt staan. Zo help je de plant een handje in de kweekkas waar weinig wind staat.

Een slecht bestoven kousenband maakt evengoed zeer lange peulvruchten, alleen ontbreken er wat boontjes of groeien er zelfs maar heel weinig boontjes in die peulvruchten. Ook zie je dan vaak beginnende, veel te kleine boontjes die niet veel verder zijn gegroeid.

bloemen kousenband

De kousenband bloeit meestal wat later dan je gewend bent van andere bonensoorten. De periode waarbinnen de plant echt bloeit is ook maar heel kort. Je herkent direct na de bloei de eerste kousenbandjes, welke dan nog erg klein zijn. Deze kunnen zeer snel groeien!

vruchtbeginsels kousenband

In een korte tijd kunnen de beginnende peulvruchtjes zeer lang worden. Zeker wanneer het erg warm is in de kas van de zomer. Bij koel en bewolkt weer groeien de peulvruchten erg traag of staat de groei ervan zelfs tijdelijk stil. Zo belangrijk is het klimaat voor deze plant.

Wanneer kousenband oogsten

Wanneer kan je kousenband oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot oktober.

Hoe oogst je kousenband? De verleiding is groot om te wachten tot de kousenbanden op z'n grootst zijn, maar net als bij andere bonensoorten worden de boontjes dan dik en hard. Het beste kan je kousenband daarom iets eerder plukken of afknippen van de plant. Ook kousenband oogst je dus iets jonger.

Kousenband gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je kousenband? Kousenband is vooral bekend in Suriname. De peulen van deze inheemse plant worden gesneden en gebruikt in roti en andere Surinaamse gerechten. Kousenband is erg lekker door een pittige curry en in combinatie met bijvoorbeeld hete kip. De peulen zijn (gesneden) erg geschikt om mee te roerbakken.

Hoelang is kousenband houdbaar? Kousenband is het beste vers te houden in de koelkast en blijft hier dan tot maximaal twee weken houdbaar. Daarnaast is de kousenband ook goed in te maken met zout. Invriezen is sterk af te raden.

Kousenband ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kousenband? De kousenband krijgt bij koud en vochtig weer wel eens last van meeldauw. Daarnaast is diezelfde kou de grootste boosdoener. Slakken kunnen zich tussen de planten verschuilen en van het blad en de peulen eten.

Kousenband kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien april - mei
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten augustus - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte 4CM
Plantafstand 20CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 20 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 5-5-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt peulgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 15
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort Klimplant (draaiend)

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding