Pronkbonen

Phaseolus ciccineus

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender pronkboon

Variëteiten

Pronkbonen lijken op snijbonen maar zijn wat langer. Ze zijn er in aardig wat verschillende rassen, maar verre weg de meeste pronkbonen zijn klimmers. Net als stokslabonen eigenlijk, ideaal langs een paar stokken of draden de hoogte in te kweken. De zaden van pronkbonen kunnen verschillende kleuren hebben, en dan wordt duidelijk waarom het "pronk" wordt genoemd. Om mee te pronken zijn ze! Soms zijn ze wit, maar minstens zo vaak zijn ze prachtig paars met gekleurde stippen, of zelfs licht met donkere stippen en streepjes...

Vermeerderen

Pronkbonen kun je in de kas al iets vroeger voorzaaien in potjes (liever in de vensterbank), zo lang het er maar warm genoeg is, maar ook gewoon buiten in het voorjaar. Zaai pronkbonen bij voorkeur in aparte vakjes of losse potjes als je dit niet direct op de bestemde plek doet. De plantjes maken snel flink wat worteltjes. Je wil ze dan nog wel makkelijk uit elkaar kunnen halen zonder deze te beschadigen. Voor het uitplanten zijn er verder geen bijzonderheden, bij bonen gaat dit over het algemeen erg makkelijk.

Verzorging

Basis
Pronkbonen groeien net als stokslabonen. Eigenlijk zijn alle pronkbonen klimmende planten, waarbij de groeitop zich ergens omheen wil draaien. De pronkboon groeit dus het beste langs een lange stok van ten minste 2 meter lang (het liefst nog langer). Pronkbonen kunnen zeker gedurende een warme zomer erg snel groeien. Je kunt lange stokken in een piramidevorm tegen elkaar zetten en vastbinden. Aan de voet van iedere stok in de grond plant je dan 2-4 plantjes.

Pronkbonen lijken heel erg op snijbonen, maar zijn meestal langer dan de snijboon of stokslaboon. Pronkbonen hebben -in tegenstelling tot andere bonen- een ruwe schil. Je zet pronkbonen vooral op een warme en zonnige plek, in de volle zon dus. In principe groeit de pronkboon op de zelfde plek en op de zelfde manier als de stokslaboon. Wat de verzorging betreft verschillen de twee praktisch niets en je kunt ze dus dicht bij elkaar kweken, in het zelfde vak.

Bodem
De grond is voor pronkbonen ideaal als deze licht vochtig is en een goede doorlaatbaarheid heeft. De grond mag zeker niet te nat zijn of te lang nat blijven. Het beste is om compost en organisch materiaal door de bodem te mengen. Dat hoeft niet heel diep, pronkbonen wortelen niet zo diep in de grond. Ook hoeft de bodem niet erg voedzaam te zijn.

Voeding
Pronkbonen staan als peulgewas niet voor niets als laatste in het cirkeltje van de wisselteelt. Peulgewassen hebben maar weinig voeding nodig. Als je dan toch voeding geeft, zorg dan vooral voor wat extra kalium en geen stikstof. Pronkbonen zijn goed in staat om te groeien met wat ze hebben en hebben niet veel extra's nodig. Extra voeding is zeker geen vereiste.

Gevaren
echte en valse meeldauw kunnen bij pronkbonen opduiken. Je herkent het aan de witte, poederachtige schimmel op of onder het blad. Op het blad heet dit echte meeldauw, onder het blad wordt het valse meeldauw genoemd. Beiden zijn de zelfde soort schimmel. Je kunt de schimmel bestrijden met een oplossing van water en melk, of een biologisch bestrijdingsmiddel van kruidenextracten. Hiermee is meeldauw trouwens ook goed preventief te bestrijden en voorkomen.

Oogsten

Je kunt de jonge bonen oogsten voor je gerecht maar als je hier wat langer mee wacht, dan worden de bonen groter en dikker. Ook dan zijn ze nog eetbaar alleen worden ze dan vaak opengemaakt en worden de boontjes die in de peulvrucht zitten gebruikt.

Gebruiken

De jonge boontjes worden vaak in z'n geheel gekookt en gegeten. De oudere en grotere bonen worden opengemaakt en dan eet men de boontjes zelf die erin zitten. Uiteraard zijn ook pronkbonen prima geschikt voor roerbakgerechten of ander soort "gemengde" gerechten. En ook net als andere bonensoorten dienen ook pronkbonen goed verhit te worden voor gebruik, omdat dit het licht giftige stofje in de bonen onschadelijk maakt.

Bewaren

Pronkbonen blijven ongeveer een week goed in de koelkast en kunnen -net als de meeste bonen- ook worden ingevroren. In het vriesvak blijven pronkbonen nog een jaar houdbaar. Zoals eigenlijk bijna alle groenten, fruit en kruiden, zijn ook pronkbonen natuurlijk het lekkerste als deze vers van de plant worden gegeten.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Peulen

Peulen

In één oogopslag alle behoeften van peultjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Erwt

Erwt

In één oogopslag alle behoeften van de doperwt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kousenband

Kousenband

In één oogopslag alle behoeften van de kousenband! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding