plant banner

Plantenlijst laden...

Meloen
Cucumis melo

plant icon
Meloen
Cucumis melo
light icon
water icon
soil icon
winter icon

20

15

50CM

50CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
10-14-14
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten
oogsttijd
bloeitijd

Meloen kweken

Meloen soorten

Welke soorten meloenen zijn er? Met ontelbaar veel verschillende soorten is de meloen een geweldige plant om eens zelf te kweken. Meloenen kweken doe je altijd in een kas, welk soort je ook hebt.

Meloenen zijn er in grotere en kleinere soorten, ovaal of juist rond gevormd, oranje en geel of juist groen met strepen, er is genoeg uit te proberen. Enkele namen van bekende soorten meloenen zijn: Piel de Sapo, de Oogmeloen, de Ananasmeloen, de Dinomeloen, de Charentais, de Galia, de Cantaloupe en de Honingmeloen.

De watermeloen is een beetje het buitenbeentje van de meloenen. De watermeloen is namelijk wel een echte meloen en de plant groeit op dezelfde wijze. Het grote verschil zit in het blad. Dit ziet er heel anders uit dan het blad van de meeste meloenen en komkommers (waar de meloen familie van is).

Meloen zaaien en planten

Wanneer kan je meloen zaaien? Meloen kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om meloen te ontkiemen is boven de 20℃.

Omdat meloenen een lang, warm seizoen nodig hebben om te groeien, zaai je meloenen binnen voor in de vensterbank. Dit doe je al vroeg in het jaar, dus de meloenen moeten enige tijd in de vensterbank blijven. Gebruik daarom grote kweekpotten van P9 (9x9 cm) formaat of zelfs diepe 12x12x20 kweekpotten. Bij te kleine kweekpotten kunnen de wortels na een tijdje niet meer verder groeien.

Het ontkiemen van meloenenzaadjes lukt het beste bij temperaturen boven de 20 graden celcius. Kamertemperatuur dus, maar het liefste nog iets warmer. Pas na half mei kan je meloenen in de kweekkas uitplanten, maar met buiten uitplanten wacht je liever nog iets langer omdat het dan nog iets warmer is.

Zou je meloenen met meerdere zaadjes in één zaaibakje zaaien dan krijg je ze heel moeilijk uit elkaar. Meloenen maken -net als vrijwel alle komkommerachtigen- in korte tijd een complex wortelstelsel. De wortels van jonge zaailingen raken snel in elkaar verstrikt. Om die reden zaai je meloenen dus altijd in afzonderlijke kweekpotjes.

meloen zaailing

Ook zaden van meloenen uit de groentewinkel zijn de moeite waard om eens uit te proberen. Deze zaden zijn vaak nog goed levensvatbaar (al is dit niet altijd het geval). Bovendien zitten er in meloenen erg veel zaadjes. Kies je favoriete meloen uit en probeer het daar eens mee! Er is een redelijke kans dat het lukt.

Na enige tijd voorkweken is het zo ver, want de meloenen mogen worden uitgeplant rond half mei. Wees dan extra voorzichtig. Jonge meloenenzaailingen zijn gevoelig voor zonnebrand. Je zult ze eerst moeten afharden. Hoe dat werkt in het kort:

Laat je planten langzaam wennen aan de nieuwe omgeving. Zet ze eerst een paar uurtjes buiten of in een kas en haal ze terug naar binnen. Laat ze na enkele dagen een paar uurtjes langer buiten of in de kas staan. Doe dit net zo lang tot ze de hele dag buiten staan. Als ze geen teken geven van zonnebrand dan kan je de zaailingen gaan planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 5 meloen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 meloen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Meloen verzorgen/standplaats

Hoe kweek je meloenen? Een meloen heeft een lang en warm seizoen nodig om te bloeien en tot vruchtzetting te komen. Zet meloenen daarom altijd op een plek in de volle zon en in een kweekkas. Met name de kweekkas is eigenlijk een vereiste.

Zonder kweekkas krijg je zelden de juiste omstandigheden om meloenen te kweken, maar in een ruime pot is het te proberen. Zet de pot dan op tegels of op een zuidelijk gelegen balkon, of tegen een zuidelijk gelegen muur aan. Bakstenen houden veel warmte vast in de zomer.

Meloenen zijn klimmers en hebben iets nodig om langs omhoog te groeien. Een schuin stuk hekwerk of een paar stokken, het kan allemaal. Het beste is een groot klimnet of een hekwerk.

Wanneer je een meloen laat klimmen en er na de bestuiving meloenen beginnen te groeien, is het belangrijk om deze meloenen te ondersteunen. Doe je dit niet, dan knapt het steeltje mogelijk en valt de meloen stuk op de grond. Meloenen kunnen erg zwaar worden.

Meloen goede en slechte buren

Voor de teelt van meloenen kan het beste gebruik worden gemaakt van een trellis of (schuin aflopend) hekwerk, maar je kunt een meloen ook laten kruipen.

Meloen wisselteelt
Meloen is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Meloen goede buren
Meloen kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Bosui Broccoli Dille Erwten Kapucijners Knolraap Knolselderij Koriander Kropsla Linzen Maïs Paksoi Palmkool Peulen Prei Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tuinbonen Uien Veldsla Venkel Witte kool

Meloen slechte buren
Meloen kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Aardbei Courgette Radijs Tomaat

Meloen water geven

Hoeveel water geef je een meloen? Meloenen staan niet graag op een natte grond. Laat de bodem goed opdrogen en geef pas water als de bodem droog is. Geef tijdens warme zomers wat extra water, maar niet te veel. Meloenen kunnen goed met droogte omgaan en staan het liefste op een licht vochtige grond.

Meloen grondsoort

Welke grondsoort voor meloenen? Meloenen kweken doe je altijd op een voedzame bodem. Zonder voedzame grond groeien de meloenen simpelweg niet. De grote vruchten vragen veel energie om goed te groeien, maar ook de planten zelf moeten voldoende weerstand opbouwen als niet-inheemse soort.

Verrijk de bodem met compost en strooi in de late herfst koemestkorrels. Dit om de structuur van de bodem te verbeteren. Op kleigrond is de teelt van meloenen af te raden. Heb je geen andere optie, maak de kleigrond dan los met veel compost en eventueel wat brekerzand.

Meloenen staan niet graag op natte gronden. Zorg dat water makkelijk weg kan stromen door de bodem los en doorlaatbaar te maken. Zorg voor veel humus van (verterend) organisch plantenmateriaal. Ook staan meloenen graag op een licht zure tot neutrale bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Meloen bemesten

Moet je meloenen bemesten? Ja, bemesting is vereist voor de teelt van meloenen. Met name het geven van extra kalium is erg belangrijk, maar ook de andere voedingsstoffen moeten absoluut worden toegediend. Wees alleen terughoudend met stikstof, in verhouding tot andere elementen.

Door meloenen extra kalium te geven bevorder je de ontwikkeling van de wortels. Ook creëer je extra weerstand bij de plant tegen kou of juist extreme warmte. Hoewel dit laatste minder problematisch is valt de kou vaak onverwachts. Zelfs in de zomer kan het opeens een poos erg fris worden.

De weerstand is dus erg belangrijk (extra kalium) maar ook fosfor mag niet worden vergeten. Het is de bedoeling dat je meloenen sterke (bloem)knoppen maken. Geef vooral in de vroege levensfase van je plant extra fosfor. Jonge planten nemen het grootste deel van de stikstof op die zij nodig hebben.

Welke meststof gebruik je voor meloen? De beste meststof voor het kweken van meloen heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-14-14 of 8-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P14
K14

Alternatieve NPK samenstelling:

N8
P10
K10

Wat is NPK?

Meloen bloei en bestuiven

Wanneer bloeit meloen? Meloen bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je meloenen bestuiven? Ja, meloenen moeten worden bestoven om vruchten te maken en dit moet bovendien met de hand gedaan worden. Meloenen zijn éénhuizige planten met éénslachtige bloemen. Ze maken dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant.

meloen vruchtbeginsel

Vrouwelijke bloemen zijn makkelijk te herkennen aan het kleine vruchtbeginsel achter de bloem. Je zou het niet zeggen, maar uit het bolletje met de grootte van een erwt groeit straks een grote meloen. Dat is als de bestuiving goed is gegaan.

Het stuifmeel moet van de mannelijke bloemen (zonder vruchtbeginsel) worden overgebracht naar de vrouwelijke bloemen (met vruchtbeginsel). De makkelijkste manier om dit te doen is door een mannelijke bloem te plukken, de bloemblaadjes eraf te halen en met de meeldraden langs de vrouwelijke bloemen te gaan.

Bij bloemen die niet of onvoldoende zijn bestoven kleurt het vruchtbeginsel geel en valt het uiteindelijk van de plant af. Bij goed bestoven vrouwelijke bloemen groeit het vruchtbeginsel langzaam uit tot een steeds groter wordende meloen.

Wanneer meloen oogsten

Wanneer kan je meloen oogsten? Meloen oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Wanneer is een meloen rijp? Dat is aan een gewone meloen gelukkig iets makkelijker te zien dan aan een watermeloen. Gewone meloenen krijgen een eigen kleurtje, afhankelijk van het soort meloen dat je hebt. Wel moet de meloen natuurlijk groot genoeg zijn, al kan je ook kleinere meloenen vaak al eten.

groeiende meloen

Zo merk je dat je meloen goed rijp is:

Als het steeltje van de meloen verdroogd is dan kan je de meloen zeker plukken. Meestal gebeurd dit als het wat kouder wordt. De rest van de plant is dan vaak al lang en breed afgestorven. Er stroomt geen voeding en vocht meer door het verdroogde steeltje en de meloen zal dan ook niet verder groeien. Rijp om te oogsten dus.

Je kunt als test regelmatig even op de meloen kloppen. Als deze wat hol begint te klinken in vergelijking met de vorige keer dat je klopte, dan begint deze waarschijnlijk rijp te worden. Je zou de meloen dan ook nog even kunnen laten hangen. Zo weet je zeker dat de plant echt alles heeft gegeven.

Oh ja, er is nog iets wat je kunt proberen om te kijken of je meloen goed rijp is. Als je de onderkant van de meloen indrukt en deze geeft een klein beetje mee, dan weet je dat je meloen lekker sappig en rijp is. Is de onderkant nog een beetje hard, wacht dan liever nog even met oogsten.

Je oogst een meloen door deze bij het steeltje af te knippen. Trek de meloen niet zomaar van de plant als je plant nog leeft en als er nog andere meloenen aan zitten. Het is zonde als de andere meloenen niet meer groeien omdat je de plant hebt stukgetrokken.

oogst afbeelding

Meloen gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je meloenen? Meloenen zijn heerlijk zoet en sappig en daarmee ideaal als zomerfruit, door een frisse en gemengde fruitsalade of gewoon los uit de hand.

Meloenen zijn -zo wordt er gezegd- pas echt lekker als deze lelijke plekken krijgen. De smaak is dan op z'n best. Meloenen worden om die reden ook na de oogst nog lang op de fruitschaal bewaard. Lelijke (soms zelfs licht beschimmelde) plekken aan de buitenkant van de meloen en een sterke meloenengeur, betekenen dat de smaak optimaal is.

Hoelang kan je meloenen bewaren? Een gesneden meloen blijft slechts enkele dagen houdbaar in de koeling, met of zonder schil maakt daarbij niet uit. Een hele meloen op de fruitschaal blijft veel langer goed. Het duurt ongeveer één week voor de meloen lelijke plekken krijgt. Ook daarna is de meloen nog enige tijd lekker om te eten. Wacht dan niet te lang met het opeten ervan.

Meloen toppen en dieven

Wat is dieven bij een meloen? Dieven is bij een meloen, net als bij andere plantensoorten, het verwijderen van zijscheuten. Hiermee voorkom je dat de plant meer de breedte in groeit en zorg je dat de plant relatief eenvoudig te onderhouden blijft.

Moet je meloenen dieven? Het dieven van een meloen is niet vereist, maar kan erg nuttig zijn. De teelt van meloenen vraagt veel van de plant. Als er een aantal meloenen aan de plant hangen kost de verdere groei van het blad veel energie, ten koste van deze meloenen. Om die reden is het nuttig om een meloen in toom te houden.

Hoe moet je een meloen dieven? Gebruik een (snoei)schaar of gewoon je duim en wijsvinger, om zijscheuten in de bladoksel van de meloenplant te verwijderen. Zorg dat je ongeveer drie tot zes zijscheuten laat zitten, waaraan eventueel meloenen kunnen groeien.

Gedurende de hele levensduur blijft een meloen nieuwe zijscheuten maken, ook op andere zijscheuten. Belangrijk is dus om de plant ook hierop te controleren en ze te blijven verwijderen waar nodig.

Wat is toppen bij meloenen? Toppen wordt net als dieven om dezelfde redenen toegepast. Wanneer je ongeveer vijf zijscheuten wilt aanhouden, kan je de plant eventueel toppen om de groei vanaf een bepaald punt te stoppen.

Moet je meloenen toppen? Het toppen van meloenen is niet vereist. Het kan alleen helpen bij de ontwikkeling van de vruchten, op dezelfde manier als het dieven van de plant hieraan kan bijdragen. Vaak krijgt een plant zonder toppen en dieven kleinere meloenen, omdat energie moet worden verdeeld tussen groei en vruchtzetting.

Meloen ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij meloenen? Meloenen hebben snel last van kou en moeten hier koste wat het kost tegen worden beschermd. Ook kan bij vochtig weer meeldauw ontstaan op het blad van de planten. Dit uit zich in een wit, schimmelachtig poeder op het blad. Voorkom te veel water geven en geef je planten voldoende voeding. Zo kunnen ze zich goed weren tegen allerlei aandoeningen.

Meloen plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 10-14-14 / 8-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding