plant banner

Venkel
Foeniculum vulgare

plant icon
Venkel
Foeniculum vulgare
light icon
water icon
soil icon
winter icon

17

-15

25CM

35CM
pH
6.5 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Zomerteelt
Herfstteelt

Venkel kweken

Venkel verzorgen

De reden dat je venkel liever iets later in het jaar zaait is omdat de plant bij de langer en warmer wordende dagen snel doorschiet (vroegtijdig gaat bloeien). Dan kan je het oogsten van de knol in ieder geval vergeten. Venkel is een veelzijdige plant die in z'n geheel bruikbaar is in de keuken als groente, maar ook als kruiden. Venkel zet je op een plekje in de volle zon, de plant heeft veel zonlicht en wat warmte nodig.

Venkel zaaien en planten

Wanneer kan je venkel zaaien? Venkel kan je direct buiten zaaien van juni tot juli. Venkel kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei.

Venkel zaai je direct op de plaats van bestemming, of binnen in afzonderlijke kweekpotten of vakken zodat je de plantjes makkelijk kunt uitplanten. Verspenen dat lukt namelijk niet zo goed bij de kleine, dunne en jonge sprietjes. Venkel kiemt meestal binnen 2 weken bij de juiste temperaturen. Als je wilt voorkomen dat knolvenkel gaat doorschieten dan kan je deze beter halverwege de zomer pas gaan zaaien, of een sterk ras kiezen dat minder snel doorschiet.

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 venkel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 venkel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Venkel grondsoort

Knolvenkel houd van een luchtige en doorlaatbare grondsoort. Op kleigrond kan de knol -die half bovengronds groeit- zich niet goed ontwikkelen en kan de plant niet goed wortelen. Venkel maakt namelijk aardig diepe wortels. Ook is het belangrijk om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden. Grote schommelingen dragen bij in de kans op doorschieten (vroegtijdig bloeien).

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Venkel bemesten

Veel voeding heeft knolvenkel niet nodig, een organische meststof voor moes- en kruidentuin is voor knolvenkel zeer geschikt. Volg dan de aanwijzingen op de verpakking en wees zelfs iets terughoudender. Geef vooral géén mestvoeding welke rijk is aan stikstof, geen bloedmeel en dergelijke. Dit draagt bij aan de aanmaak en groei van het blad, maar ten koste van de knol van de plant. Tenzij je de venkel alléén voor het blad (als kruiden of voor de thee) kweekt, dan is stikstof wel uitstekend voor de plant. Je zal deze dan niet meer voor de knol kunnen kweken, maar oogst wel extra veel en groot blad.

Welke meststof gebruik je voor venkel? De beste meststof voor het kweken van venkel heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer venkel oogsten

Wanneer kan je venkel oogsten? Venkel oogst je doorgaans van juli tot november.

De hele plant is te gebruiken in de keuken. Hoe je de plant oogst is afhankelijk van hoe je deze wilt gebruiken, of misschien gebruik je inderdaad wel alle delen van de plant. Het loof kan je afsnijden, de knol kan je uit de grond trekken (knolvenkel) en de wortel kan je ook weer afsnijden om te gebruiken door een gerecht. Venkel is een zeer veelzijdige plant. Als je de plant laat doorschieten kan je na de bloei zelfs de zaden van de plant oogsten.

Venkel gebruiken en bewaren

Venkel wordt vooral vaak bij visgerechten gebruikt. Daar staat de plant (venkel) bekend om, maar eigenlijk kan je alle delen van de plant heel veelzijdig gebruiken. Gebruik het loof als garnering en door de salade, gebruik de knol (knolvenkel) door de soep, kook de wortel mee in een gerecht of droog de zaden om er thee van te zetten. Venkelthee is overigens erg gezond en goed voor het verteringsstelsel. Het wordt dan ook vaak gebruikt door mensen met last van de maag of darmen. Laat de venkel doorschieten en uitbloeien, daarna kan je de zaden van de plant oogsten voor gebruik in de keuken.

Het beste gebruik je venkel direct. De knol is maximaal 2 dagen houdbaar buiten de koeling, in de koeling maximaal een week en in de vriezer tot een jaar. Gedroogd venkelblad (om thee van te zetten) kan je ook nog een jaar of langer bewaren.

Venkel soorten

Venkel is een enorm veelzijdige plant. Het is dan ook niet gek dat er diverse soorten te vinden zijn, die ieder erg geschikt zijn voor hun eigen toepassingen. Maar in principe kan je van elk soort venkel alle delen van de plant, van de wortel tot de knol, het blad en de bloemen of zaden gebruiken. Als je venkel voor een specifiek doel wilt gebruiken, kies dan het juiste soort of ras dat hierbij past. Knolvenkel is het soort venkel dat voor de knol wordt geteeld en wordt ook wel "gewone venkel" genoemd. Deze bestaat uit diverse rassen die een grotere bol maken, minder snel doorschieten of een combinatie van de twee. Wat je waarschijnlijk niet wist dat is dat er ook ezelsvenkel (of pepervenkel) bestaat. Dit is een venkelsoort met een licht pittige smaak. Dan zijn er ook nog de wilde vekel die vooral veel blad maakt, maar lijkt op de knolvenkel. Ook hier tussenin zijn weer diverse rassen te vinden met andere kleuren blad, bijvoorbeeld paars.

Venkel ziektes en plagen

venkel bloemen

Doorschieten is een groot gevaar bij venkel die voor de knol wordt gekweekt, de plant mag dan geen bloeistengel gaan maken. Bij langer wordende dagen en stijgende temperaturen gebeurd dit sneller dan ná de langste dag in het jaar. Venkel kent zeer weinig schimmels, ziektes en plagen. In principe zou je een enkele keer bladluis kunnen tegenkomen, maar over het algemeen blijven de planten nagenoeg altijd vrij van ongedierte. Mocht je venkel toch doorschieten, dan zou je de zaden kunnen oogsten om deze volgend jaar opnieuw te gebruiken om venkel te zaaien.

Venkel teeltwijzen

Venkel is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Venkel kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Andijvie Groenlof Roodlof Witlof

Venkel kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Kropsla Pronkbonen Slabonen Tomaat Tuinbonen Veldsla

Venkel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien juni - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juli - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 13 - 19 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 17 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding