plant banner

Plantenlijst laden...

Venkel
voorzaaien kweken en oogsten

Foeniculum vulgare var. Dulce

°C-15
°C17
CM25
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Venkel draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Foeniculum vulgare var. Dulce en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Venkel soorten

Doorlevende venkel of venkelkruid is een vaste plant, zeer nauw verwant aan de gewone (knol)venkel. Het is praktisch dezelfde plant en ze dragen tevens dezelfde Latijnse naam. Een beetje vergelijkbaar met rode en witte kool dus, welke beiden exact dezelfde plant zijn. Het verschil tussen knolvenkel en doorlevende venkel, dat zit 'm in het ontbreken van een grote en dikke knol bij doorlevende venkel. Venkelkruid wordt vooral gekweekt voor het loof en de stengels, maar kan net als knolvenkel ook als groente worden gebruikt. Venkelkruid maakt namelijk geen grote knol, maar wel een stevige verdikking onderaan de plant welke ook als groente kan worden gebruikt. Sommige soorten venkelkruid kunnen tot 180 centimeter hoog worden, hoewel de meesten zo'n aangename 100 centimeter blijven. Er zijn evengoed verschillende soorten in diverse kleuren, zoals de bekende groene venkelkruid of de minder bekende bronze venkelkruid. Het eerste soort is -zoals uit de naam blijkt- groen van kleur, het tweede soort meer bronze of donkerbruin.

Venkel zaaien en planten

Wanneer kan je venkel zaaien? Venkel zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot mei. Venkel zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je venkel planten? Venkel planten of uitplanten kan buiten van april tot juni.

venkel zaden zaadjes zaad keukenplanten

Venkelkruid kan je zaaien. Na de bloei zaait het zichzelf opnieuw uit. Het is overigens een leuke, vaste plant voor in de groenteborder. Venkelkruid kan je binnen voorzaaien, maar ook later direct op de bestemde plek. In principe hoef je dat maar één keer te doen, want het winterharde kruid komt ieder jaar opnieuw op.

venkel zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 venkel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 venkel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Venkel standplaats en verzorgen

Venkelkruid staat in de volle zon het beste, maar verdraagt ook de halfschaduw nog best. Het is geen veeleisend plantje. In het voorjaar komt deze opnieuw op nadat in het najaar het blad is afgestorven. Je kunt rekening houden met min of meer dezelfde omgeving als de knolvenkel. De twee zijn inmiddels exact het zelfde soort en behoeven de zelfde verzorging. De plantafstand mag je ruim interpreteren. Het gaat erom dat het plantje voldoende ruimte heeft om zich in de breedte te ontwikkelen en om veel loof te kunnen maken. Als de plantjes te dicht op elkaar staan wordt het loof een stuk smaller en strekt het zich in de lengte omhoog. Ondanks dit gegeven kunnen de planten ook best iets dichter op elkaar staan, maar bedenk de afstand goed van tevoren. De plant is meerjarig en blijft dus voorlopig op de bedoelde plek staan.

venkel jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Venkel combinatieteelt en wisselteelt

Venkel
Voor het kweken van venkel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Venkel goede buren
Venkel kweken kan goed samen met andijvie, groenlof, roodlof, witlof, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Venkel slechte buren
Venkel kweken gaat liever niet samen met kropsla, pronkboon, slaboon, tomaat, tuinboon, veldsla, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

venkel planten kweken keukenplanten

Venkel grondsoort en bodem

Geef venkelkruid (doorlevende venkel) een licht vochtige bodem om op te groeien, welke niet te snel nat wordt of te lang nat blijft na een regenbui. Voeg extra veel compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze meer humus te geven en voedzaam te maken. Voor venkelkruid is het vooral belangrijk dat deze rijk is aan voedingsstoffen.

pH

6.5
8.0

Wat is pH?

venkel grote planten keukenplanten

Venkel bemesten

Welke voeding je venkelkruid geeft is een klein beetje afhankelijk van hoe je de plant gebruikt. Om deze meer loof te laten maken geef je iets meer stikstof, bij voorkeur in combinatie met een organische meststof voor (geurende) kruiden. Maar wie het kweekt voor de verdikking die onderaan de plant groeit, om als groente te gebruiken dus, is beter af met extra kalium en een algemene moestuin meststof die voor groente weer erg geschikt is.

Voor het bemesten van venkel zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Wanneer venkel oogsten

Wanneer kan je venkel oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Doorlevende venkel kan worden gekweekt voor het loof, wat je gedurende de groei van de plant kunt knippen om te gebruiken in de keuken. Net als het loof van knolvenkel. Ook de stengels zijn te gebruiken, en je kunt de verdikking onderaan de plant lossnijden of uit de grond trekken.

Venkel gebruiken en bewaren

Venkelkruid of doorlevende venkel wordt op dezelfde manier als knolvenkel gebruikt als het om het loof gaat. Dit ruikt en smaakt een beetje anijsachtig, maar het loof is bij venkelkruid sterker geurend en smaakt ook sterker. De verdikking onderaan de plant kan ook worden gekookt als groente en is dan goed te vergelijken met de knol van knolvenkel.

Venkel houdbaarheid

In de koelkast blijft venkelkruid, het loof -mits ongesneden- enkele dagen tot maximaal een week houdbaar. Dit lukt het beste als het wordt bewaard in een goed gesloten potje of bakje. Het kruid kan evengoed worden ingevroren in de diepvries en blijft dan nog ten minste een jaar houdbaar. Om dit vervolgens te gebruiken doe je dit het beste direct uit de vriezer. Als groente -de verdikking onderaan de plant- blijft venkelkruid ongeveer één week houdbaar in de koeling. Je kunt het evengoed invriezen om het tot een jaar te kunnen bewaren.

Venkel ziektes en plagen

Venkelkruid kent weinig vijanden en is in principe nauwelijks vatbaar voor schimmels, ziektes en plagen. Ook doorschieten is bij venkelkruid geen enkel probleem, omdat de plant voor het loof of de zaden wordt gekweekt. Luizen komen mogelijk een enkele keer voor op de plant, op plekken waar geen lekkerdere alternatieven te vinden zijn voor de beestjes. Venkelkruid zal niet snel last krijgen van andere vormen van ongedierte.

Venkel kweken informatie

Naam en familie
Naam Venkel
Wetenschappelijke naam Foeniculum vulgare var. dulce
Familie Schermbloemenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten mei - oktober
Zaaien
Zaaidiepte 0.5CM
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 17 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
andijvie, groenlof, roodlof, witlof,
Combinatieteelt
Slechte buren
kropsla, pronkboon, slaboon, tomaat, tuinboon, veldsla,
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding