Knolvenkel
Foeniculum vulgare
Voorzaaien kweken en oogsten
Knolvenkel kweken
Knolvenkel draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Foeniculum vulgare en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.
Knolvenkel soorten
Venkel is een ontzettend veelzijdige plant. Knolvenkel en kruidachtige venkel zijn in principe dezelfde plant. Het grote verschil is dat knolvenkel dus een verdikking maakt, vlak boven de grond, welke wordt geoogst. Je kunt van alle soorten venkel overigens alle delen van de plant gebruiken. De wortel, knol, het loof en de zaden zijn eetbaar.
Meestal wordt voor de zaden en het loof de kruidachtige venkel gebruikt, met dezelfde Latijnse naam. Het gaat hier om groenbladige venkel, met het sterkste aroma, en om bronsbladige venkel welke vaker voor de sier wordt gehouden. Bronsbladige venkel is overigens net zo goed eetbaar, alleen net iets minder aromatisch.
De kruidachtige venkelsoorten worden ook wel wilde venkel genoemd. Deze komen vaker in het wild voor. Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er ook nog een ander soort venkel bestaat. Dat is de ezelsvenkel, ook wel pepervenkel genoemd. Dit is een venkelsoort met een licht pittige smaak. Ook ezelsvenkel is goed te gebruiken in de keuken.
Knolvenkel zaaien en planten
Wanneer kan je knolvenkel zaaien? Knolvenkel zaaien of voorzaaien kan direct buiten van juni tot juli. Knolvenkel zaaien of voorzaaien onder glas kan van april tot mei.
Wanneer kan je knolvenkel planten? Knolvenkel planten of uitplanten kan buiten van mei tot augustus.

Je kunt venkel het beste direct op de bestemde plek zaaien, in de vollegrond als herfstteelt. Omdat je dan na de langste dag van het jaar zaait is de kans op doorschieten ook minimaal. Verspenen is door de penwortel die dit plantje maakt sowieso niet erg handig. Zaai in de vollegrond dan wel meerdere zaden per gaatje dat je maakt in de grond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 knolvenkel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolvenkel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.
Knolvenkel standplaats en verzorgen
Vroeg gezaaide venkel oogst je vaak eerder. Naarmate de dagen langer en warmer worden zal venkel sneller gaan bloeien. De knol gaat dan open staan en is niet meer te oogsten, maar andere delen van de plant nog wel. Venkel staat graag op een plek in de volle zon, lekker warm en misschien een beetje beschut.

Knolvenkel combinatieteelt en wisselteelt
Knolvenkel
Voor het kweken van knolvenkel zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Knolvenkel is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.
Knolvenkel goede buren
Knolvenkel kweken kan goed samen met
andijvie,
groenlof,
roodlof,
witlof,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Knolvenkel slechte buren
Knolvenkel kweken gaat liever niet samen met
kropsla,
pronkboon,
slaboon,
tomaat,
tuinboon,
veldsla,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Knolvenkel water geven
Hoeveel water heeft knolvenkel nodig? Geef knolvenkel regelmatig water, met name wanneer het tijdens de zomer warm en droog is. Venkel mag niet kurkdroog komen te staan en de grond droogt in de volle zon nu eenmaal snel op. Controleer regelmatig of de bodem -ook onder het oppervlak- droog aanvoelt, door een vinger in de aarde te steken.
Knolvenkel grondsoort en bodem
Welke grond heeft knolvenkel nodig? Gebruik een luchtige en doorlaatbare grond voor de teelt van knolvenkel, bij voorkeur met vochthoudende eigenschappen. Venkel staat graag matig vochtig. De knol is een verdikking die half boven de grond groeit, vanuit de top van de wortel. Hoe dikker de wortel, hoe groter de knol die erop groeit. Om die reden is het belangrijk dat de penwortel alle ruimte heeft. De teelt op kleigrond is dus af te raden.
Je kunt kleigrond voor de teelt van knolvenkel verbeteren met extra veel brekerzand en extra veel compost. Ook het strooien van koemestkorrels draagt bij aan het verbeteren van de structuur. Doe dit ongeveer één of twee maanden voor het uitplanten of zaaien van knolvenkel.
pH
Knolvenkel tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Knolvenkel bemesten
Knolvenkel heeft weinig extra voeding nodig, maar het is verstandig om wel iets te geven. De knol is een bijzondere samenstelling van bladstelen en groeit eigenlijk voor een deel op stikstof. Dit in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het kan dus helpen om knolvenkel toch wat extra stikstof te geven, maar niet te veel. Voor de teelt van de zaden is een fosfaatrijke meststof juist erg handig.
Voor het bemesten van knolvenkel raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-4-6 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Knolvenkel bloei en bestuiven
Moet je knolvenkel bestuiven? Knolvenkel laat je liever helemaal niet bloeien, tenzij je het voor de zaden kweekt. In dat geval is de knol niet meer te oogsten. Je kunt de plant laten bloeien en deze zal zichzelf deels bestuiven, maar heeft daarbij hulp nodig van insecten. Kruisbestuiving gaat in dit geval makkelijker. Gelukkig is een bloeiende knolvenkel wel een zeer aantrekkelijke plant voor insecten zoals bijtjes en hommels.
Wanneer knolvenkel oogsten
Wanneer kan je knolvenkel oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot november.
Knolvenkel is een veelzijdige plant die in z'n geheel is te gebruiken in de keuken. Hoofdzakelijk oogst je knolvenkel natuurlijk voor de knol, maar ook de wortel is erg gezond en kan divers worden gebruikt. Snijd de wortel los om deze te oogsten. Trek de knol (met wortel en al) uit de grond om deze te gebruiken in gerechten. Verder kan je ook het loof en -na de bloei- de zaden van venkel oogsten. Het loof oogst je gedurende de hele groei en de zaden na de bloei.

Knolvenkel gebruiken en bewaren
Knolvenkel wordt vaak gebruikt bij visgerechten. Ten minste, daar staat knolvenkel ruim bekend om. Eigenlijk kan je alle delen van de plant best divers gebruiken. Het loof bijvoorbeeld als garnering of door een salade. De knol door de soep, of de wortel door deze mee te koken in een gerecht. Droog de zaden om er thee van te zetten. Venkelthee is goed voor het verteringsstelsel en wordt vaak gebruikt door mensen met last van de maag of darmen.
Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!
Knolvenkel houdbaarheid
Het beste gebruik je de knol van knolvenkel direct wanneer je het hebt geoogst. De knol is maximaal 2 dagen houdbaar buiten de koeling, in de koeling maximaal een week en in de vriezer tot een jaar. Goed gedroogd venkelblad en de gedroogde zaden van (knol)venkel kan je vrijwel onbeperkt bewaren. Daar kan weinig mis mee gaan.
Knolvenkel kiemgroenten
Kan je knolvenkel als kiemgroente eten? Ja, de hele plant is eetbaar van wortel tot loof en zaden. Het kan dus geen kwaad om ook de kiemen van de plant te eten. De smaak van de kiemblaadjes is nog niet erg herkenbaar als venkel. Je kunt daarom beter pas de kiemen eten wanneer de eerste echte blaadjes beginnen te groeien. Knolvenkel is niet erg bekend als kiemgroente.
Knolvenkel ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij knolvenkel? Knolvenkel is goed resistent tegen ziektes en plagen, en heeft bijna nergens last van. Het grote gevaar bij knolvenkel is het doorschieten van de plant als gevolg van langere en warmere dagen. Over het algemeen zal heel af en toe alleen de knol worden aangevreten, maar meestal laten plaagdieren ook deze achterwege.

Knolvenkel kweken informatie
Naam en familie | |
---|---|
Naam | Knolvenkel |
Familie | Schermbloemenfamilie |
Wetenschappelijke naam | Foeniculum vulgare |
Familie (wetenschappelijk) | Apiaceae |
Zaai- en oogsttijden | |
---|---|
Binnen (voor)zaaien |
april - mei |
Buiten (voor)zaaien |
juni - juli |
Buiten (uit)planten |
mei - augustus |
Oogsten |
juli - november |
Zaaien | |
---|---|
Zaaidiepte | - |
Plantafstand | 25CM |
Regelafstand | 37.5CM |
Per strekkende meter (M) | 3-5 planten (rij) |
Per vierkante meter (M²) | 13-19 planten (veld) |
Voorzaaien potmaat | P7CM |
Kiemtemperatuur | 17℃ + |
Gemiddelde kiemtijd | - |
Verzorging | |
---|---|
Standplaats | Volle zon |
Waterbehoefte | Regelmatig water |
Grondsoort | Geen voorkeur |
Bemesting | NPK 6-4-6 |
Zuurtegraad bodem | pH 6.5-8.0 |
Teeltwijze | |
---|---|
Wisselteelt | wortel- of knolgewas |
Combinatieteelt Goede buren |
andijvie, groenlof, roodlof, witlof, |
Combinatieteelt Slechte buren |
kropsla, pronkboon, slaboon, tomaat, tuinboon, veldsla, |
Eigenschappen | |
---|---|
Gebruiken als | Groenten |
Winterhard tot | -15℃ |
Wintergroen | Niet groenblijvend |
Verhoutend | Niet verhoutend |
Gemiddelde hoogte | - |
Worteldiepte | 35CM |
Levensverwachting | Meerjarige |
Soort | - |