plant banner

Plantenlijst laden...

Knolvenkel
zaaien kweken en oogsten

Foeniculum vulgare

°C-15
°C17
CM25
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zomerteelt
herfstteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van knolvenkel is Foeniculum vulgare

Knolvenkel soorten

Venkel is een ontzettend veelzijdige plant. Knolvenkel en kruidachtige venkel zijn in principe dezelfde plant. Het grote verschil is dat knolvenkel dus een verdikking maakt, vlak boven de grond, welke wordt geoogst. Je kunt van alle soorten venkel overigens alle delen van de plant gebruiken. De wortel, knol, het loof en de zaden zijn eetbaar.

Meestal wordt voor de zaden en het loof de kruidachtige venkel gebruikt, met dezelfde Latijnse naam. Het gaat hier om groenbladige venkel, met het sterkste aroma, en om bronsbladige venkel welke vaker voor de sier wordt gehouden. Bronsbladige venkel is overigens net zo goed eetbaar, alleen net iets minder aromatisch.

De kruidachtige venkelsoorten worden ook wel wilde venkel genoemd. Deze komen vaker in het wild voor. Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er ook nog een ander soort venkel bestaat. Dat is de ezelsvenkel, ook wel pepervenkel genoemd. Dit is een venkelsoort met een licht pittige smaak. Ook ezelsvenkel is goed te gebruiken in de keuken.

Knolvenkel zaaien en planten

Wanneer kan je knolvenkel zaaien? Knolvenkel zaaien of voorzaaien kan direct buiten van juni tot juli. Knolvenkel zaaien of voorzaaien onder glas kan van april tot mei.

Wanneer kan je knolvenkel planten? Knolvenkel planten of uitplanten kan buiten van mei tot augustus.

knolvenkel zaden zaadjes zaad keukenplanten

Je kunt venkel het beste direct op de bestemde plek zaaien, in de vollegrond als herfstteelt. Omdat je dan na de langste dag van het jaar zaait is de kans op doorschieten ook minimaal. Verspenen is door de penwortel die dit plantje maakt sowieso niet erg handig. Zaai in de vollegrond dan wel meerdere zaden per gaatje dat je maakt in de grond.

knolvenkel zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 knolvenkel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 knolvenkel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Knolvenkel standplaats en verzorgen

Vroeg gezaaide venkel oogst je vaak eerder. Naarmate de dagen langer en warmer worden zal venkel sneller gaan bloeien. De knol gaat dan open staan en is niet meer te oogsten, maar andere delen van de plant nog wel. Venkel staat graag op een plek in de volle zon, lekker warm en misschien een beetje beschut.

knolvenkel jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Knolvenkel combinatieteelt en wisselteelt

Knolvenkel
Voor het kweken van knolvenkel zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Knolvenkel is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Knolvenkel goede buren
Knolvenkel kweken kan goed samen met andijvie, groenlof, roodlof, witlof, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Knolvenkel slechte buren
Knolvenkel kweken gaat liever niet samen met kropsla, pronkboon, slaboon, tomaat, tuinboon, veldsla, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

knolvenkel planten kweken keukenplanten

Knolvenkel water geven

Hoeveel water heeft knolvenkel nodig? Geef knolvenkel regelmatig water, met name wanneer het tijdens de zomer warm en droog is. Venkel mag niet kurkdroog komen te staan en de grond droogt in de volle zon nu eenmaal snel op. Controleer regelmatig of de bodem -ook onder het oppervlak- droog aanvoelt, door een vinger in de aarde te steken.

Knolvenkel grondsoort en bodem

Welke grond heeft knolvenkel nodig? Gebruik een luchtige en doorlaatbare grond voor de teelt van knolvenkel, bij voorkeur met vochthoudende eigenschappen. Venkel staat graag matig vochtig. De knol is een verdikking die half boven de grond groeit, vanuit de top van de wortel. Hoe dikker de wortel, hoe groter de knol die erop groeit. Om die reden is het belangrijk dat de penwortel alle ruimte heeft. De teelt op kleigrond is dus af te raden.

Je kunt kleigrond voor de teelt van knolvenkel verbeteren met extra veel brekerzand en extra veel compost. Ook het strooien van koemestkorrels draagt bij aan het verbeteren van de structuur. Doe dit ongeveer één of twee maanden voor het uitplanten of zaaien van knolvenkel.

pH

6.5
8.0

Wat is pH?

knolvenkel grote planten keukenplanten

Knolvenkel bemesten

Knolvenkel heeft weinig extra voeding nodig, maar het is verstandig om wel iets te geven. De knol is een bijzondere samenstelling van bladstelen en groeit eigenlijk voor een deel op stikstof. Dit in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het kan dus helpen om knolvenkel toch wat extra stikstof te geven, maar niet te veel. Voor de teelt van de zaden is een fosfaatrijke meststof juist erg handig.

Voor het bemesten van knolvenkel kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 6-4-6. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N6
P4
K6

Wat is NPK?

knolvenkel volgroeide planten grootte keukenplanten

Knolvenkel bloei en bestuiven

Moet je knolvenkel bestuiven? Knolvenkel laat je liever helemaal niet bloeien, tenzij je het voor de zaden kweekt. In dat geval is de knol niet meer te oogsten. Je kunt de plant laten bloeien en deze zal zichzelf deels bestuiven, maar heeft daarbij hulp nodig van insecten. Kruisbestuiving gaat in dit geval makkelijker. Gelukkig is een bloeiende knolvenkel wel een zeer aantrekkelijke plant voor insecten zoals bijtjes en hommels.

Wanneer knolvenkel oogsten

Wanneer kan je knolvenkel oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot november.

Knolvenkel is een veelzijdige plant die in z'n geheel is te gebruiken in de keuken. Hoofdzakelijk oogst je knolvenkel natuurlijk voor de knol, maar ook de wortel is erg gezond en kan divers worden gebruikt. Snijd de wortel los om deze te oogsten. Trek de knol (met wortel en al) uit de grond om deze te gebruiken in gerechten. Verder kan je ook het loof en -na de bloei- de zaden van venkel oogsten. Het loof oogst je gedurende de hele groei en de zaden na de bloei.

knolvenkel oogsten plukken keukenplanten

Knolvenkel gebruiken en bewaren

Knolvenkel wordt vaak gebruikt bij visgerechten. Ten minste, daar staat knolvenkel ruim bekend om. Eigenlijk kan je alle delen van de plant best divers gebruiken. Het loof bijvoorbeeld als garnering of door een salade. De knol door de soep, of de wortel door deze mee te koken in een gerecht. Droog de zaden om er thee van te zetten. Venkelthee is goed voor het verteringsstelsel en wordt vaak gebruikt door mensen met last van de maag of darmen.

Het beste gebruik je de knol van knolvenkel direct wanneer je het hebt geoogst. De knol is maximaal 2 dagen houdbaar buiten de koeling, in de koeling maximaal een week en in de vriezer tot een jaar. Goed gedroogd venkelblad en de gedroogde zaden van (knol)venkel kan je vrijwel onbeperkt bewaren. Daar kan weinig mis mee gaan.

Knolvenkel kiemgroenten

Kan je knolvenkel als kiemgroente eten? Ja, de hele plant is eetbaar van wortel tot loof en zaden. Het kan dus geen kwaad om ook de kiemen van de plant te eten. De smaak van de kiemblaadjes is nog niet erg herkenbaar als venkel. Je kunt daarom beter pas de kiemen eten wanneer de eerste echte blaadjes beginnen te groeien. Knolvenkel is niet erg bekend als kiemgroente.

Knolvenkel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij knolvenkel? Knolvenkel is goed resistent tegen ziektes en plagen, en heeft bijna nergens last van. Het grote gevaar bij knolvenkel is het doorschieten van de plant als gevolg van langere en warmere dagen. Over het algemeen zal heel af en toe alleen de knol worden aangevreten, maar meestal laten plaagdieren ook deze achterwege.

venkel bloemen

Knolvenkel kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien juni - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juli - november
Zaaien
Zaaidiepte 0.5CM
Plantafstand 25CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 17 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort -
Bemesting NPK 6-4-6
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
andijvie, groenlof, roodlof, witlof,
Combinatieteelt
Slechte buren
kropsla, pronkboon, slaboon, tomaat, tuinboon, veldsla,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding