Roodlof

Cichorium intybus

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender roodlof

Variëteiten

Roodlof is familie van de chicorei, net als witlof en andijvie, en is daarnaast zeer nauw verwant aan groenlof. Roodlof en groenlof zijn praktisch de zelfde plant, maar het ene ras maakt meer kleurstof waardoor deze het typerende rode kleurtje krijgt. Qua verzorging en plantkundig zijn de twee niet van elkaar te onderscheiden.

Vermeerderen

Roodlof kiemt makkelijk in een zaaibakje in de vensterbank, vroeg in het voorjaar, of direct buiten op de bestemde plek op een later moment. Om te voorkomen dat roodlof doorschiet (gaat bloeien) zaai je -net als bij andijvie- de zaden het allerliefste in de zomer. Na de langste dag is de kans op het doorschieten klein.

Verzorging

Basis
Roodlof kan je kweken als sla (voor het blad) maar ook als lof (de rode kop in het midden). Los van hoe je roodlof wilt kweken, heeft deze voor beide soorten teelt de zelfde verzorging nodig. Roodlof kan overigens goed tegen kou en verdraagt zelfs lichte vorst. Roodlof zet je bij voorkeur op een plek in de volle zon, maar ook in de halfschaduw groeit roodlof goed. Roodlof begint de typerende rode kleur te krijgen wanneer de temperaturen dalen. Met name hierom kweek je roodlof eigenlijk pas later in het jaar, maar dat is ook omdat roodlof vroeg in het jaar snel door kan schieten. Dat is het vroegtijdig bloeien van de plant en dit komt de smaak niet ten goede. Doorschieten voorkom je door de plant in het begin vooral warm op te kweken en later de temperaturen geleidelijk te laten dalen. Er is eigenlijk geen betere manier om dit voor elkaar te krijgen, dan door roodlof later in het jaar te kweken.

Bodem
Roodlof groeit het liefste op een bodem die niet heel zuur is, maar verder groeit roodlof op vrijwel iedere grondsoort. Het helpt om de bodem iets beter doorlaatbaar en voedzamer te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door het toevoegen van compost en organisch materiaal, maar ook door de plantenvoeding hierop aan te passen (zie hieronder).

Voeding
Voor roodlof is extra voeding altijd handig. Een organische meststof voor moes- en kruidentuin is voor roodlof erg geschikt, maar geef vooral ook extra stikstof. Stikstof bevordert de aanmaak en groei van het blad (en de kleur daarvan), en is onder andere beschikbaar in de vorm van bloedmeel. Met name voor bladgewassen is bloedmeel of stikstof nodig, of zelfs bijna vereist. Vaak groeit roodlof goed zonder extra stikstof, en andere bladgewassen ook, maar door dit toch te geven krijg je nèt iets mooiere en vollere planten.

Oogsten

Je kunt roodlof op twee momenten oogsten, afhankelijk van hoe je het wilt oogsten. In het najaar, rond de herfst, wordt de plant geoogst als een slasoort. In het voorjaar (van het volgende jaar) kun je de plant als lof oogsten. Voor dit laatste laat je de plant in het najaar gewoon staan. Deze sterft dan bovengronds af en komt in het voorjaar opnieuw op. Dat is het moment dat de lof kan worden geoogst.

Gebruiken

Roodlof smaakt overwegend bitter en vaak ook licht pittig. Roodlof kan prima rauw worden gegeten. Zo is roodlof vaak een onderdeel van een verse salade, in combinatie met andere (blad)groenten.

Bewaren

Je kunt roodlof maximaal 2 weken bewaren in de groentelade van de koelkast. Langer is roodlof echt niet lekker en vers te houden. Het lekkerste is natuurlijk wanneer de roodlof vers wordt gegeten, maar dat is eigenlijk bij alle groenten het geval.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Witlof

Witlof

In één oogopslag alle behoeften van cichorei (witlof)! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Andijvie

Andijvie

In één oogopslag alle behoeften van andijvie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kropsla

Kropsla

In één oogopslag alle behoeften van kropsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veldsla

Veldsla

In één oogopslag alle behoeften van veldsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding