plant banner

Plantenlijst laden...

Roodlof
Cichorium intybus var. foliosum

plant icon
Roodlof
Cichorium intybus var. foliosum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-3

20CM

20CM
pH
5.5 - 7.5
NPK
12-6-20
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt

Roodlof kweken

Roodlof soorten

Roodlof is een Cichorei, samen met veel andere planten zoals witlof, groenlof en andijvie. Cichorei groeit ook in het wild, in allerlei verschillende soorten en elk met prachtige bloemen aan lange stengels. Roodlof in het bijzonder begint pas ècht op te vallen aan het einde van het jaar. Wanneer de temperaturen dalen krijgt roodlof de herkenbare kleur.

Roodlof zaaien en planten

Wanneer kan je roodlof zaaien? Roodlof kan je direct buiten zaaien van april tot mei en van juni tot augustus. Roodlof kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om roodlof te ontkiemen is boven de 12℃.

Roodlof is meerjarig, maar wordt als éénjarige gekweekt en uit zaadjes opgekweekt. Roodlof is een best makkelijke kiemer, maar zaai je bij voorkeur wel wat later in het jaar. Dit omdat de roodlof de herkenbare kleur krijgt in de herfst, bij dalende temperaturen, èn omdat roodlof bij langer wordende dagen sneller doorschiet. Buiten voorzaaien werkt het beste, als je de planten bescherming kunt bieden tegen slakken en andere (plaag)dieren.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 roodlof planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 roodlof planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Roodlof verzorgen/standplaats

Wees bij roodlof waaksaam voor doorschieten. De planten staan graag licht vochtig (niet nat), net als de meeste bladgewassen. Dat is dan ook meteen het ideale vak voor roodlof (bladgewassen) omdat deze hier de juiste voeding krijgt.

Roodlof goede en slechte buren

Roodlof wisselteelt
Roodlof is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Roodlof goede buren
Roodlof kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Paksoi Palmkool Prei Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tomaat Venkel Witte kool

Roodlof slechte buren
Roodlof kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Lavas Peterselie Wortelpeterselie

Roodlof grondsoort

Roodlof is niet kieskeurig als het om de bodem gaat waar deze op staat, maar heeft wel een voorkeur. De planten kunnen op bijna iedere grondsoort goed groeien, zo lang deze maar wel wat vochthoudend is. Een goede afwatering is daarbij ook belangrijk, want je wil de planten na een hevige regenbui natuurlijk ook weer niet laten verzuipen. Ook is groeit roodlof liever niet op een (licht) zure bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Roodlof bemesten

Extra voeding bij roodlof is altijd handig. Denk hierbij aan een algemene, organische moestuin meststof, maar geef vooral ook extra stikstof. Want de juiste voeding voor roodlof als bladgewas is natuurlijk een stikstofrijke voeding. Hiermee bevorder je de aanmaak, groei en het kleuren van het blad. Met name hierom is het handig om roodlof in het vak van de bladgewassen te zetten.

Welke meststof gebruik je voor roodlof? De beste meststof voor het kweken van roodlof heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-6-20.

N12
P6
K20

Wat is NPK?

Roodlof bloei en bestuiven

Wanneer bloeit roodlof? Roodlof bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Wanneer roodlof oogsten

Wanneer kan je roodlof oogsten? Roodlof oogst je doorgaans van mei tot december.

Roodlof kàn je kweken als een saladegroente (slasoort). In dat geval oogst je in principe wanneer je wilt en bij voorkeur wanneer de krop een mooie grootte heeft gekregen. Je kunt roodlof ook later oogsten, waar de plant oorspronkelijk voor bedoeld is, door de (rode) kop in het midden te nemen. Je oogst dan een èchte roodlof.

Roodlof gebruiken en bewaren

Alle soorten lof, waaronder roodlof, kunnen rauw worden gegeten. Zo zijn deze erg lekker door een salade. Roodlof kan licht bitter en zelfs een beetje pittig smaken. Voor wie daarvan houd is het een overheerlijke groente. Roodlof kan (eventueel in reepjes) worden gekookt en zo ook worden gebruikt in diverse warme gerechten.

Vers is roodlof verreweg het lekkerste. Het is dus sterk aan te raden om roodlof te oogsten wanneer je het gaat gebruiken. Of te gebruiken wanneer je het oogst, als de tuin kiest wat er wordt gegeten! Losse blaadjes zijn het minst lang te bewaren, die kan je beter direct gebruiken. Een krop kan je iets langer bewaren, en een compacte kop roodlof blijft maximaal 2 weken goed in de koelkast.

Roodlof plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
juni - augustus
Buiten (uit)planten april - mei
juli - september
Oogsten mei - december
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 12-6-20
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -3 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding