plant banner

Wortelpeterselie
Petroselinum crispum subsp. tuberosum
Voorzaaien kweken en oogsten

°C6
°C13
CM15
CM5-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Wortelpeterselie draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Petroselinum crispum subsp. tuberosum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Wortelpeterselie soorten

Welke soorten wortelpeterselie zijn er? Wortelpeterselie is een broertje of zusje van de bekende bladpeterselie. Bladpeterselie maakt geen grote wortel en wordt enkel gebruikt voor het blad. Wortelpeterselie kan voor zo wel het blad als de wortel worden gebruikt.

Bladpeterselie is er overigens ook weer in verschillende soorten. Zo zijn er gekrulde variëteiten en platbladige soorten. Wortelpeterselie verschilt niet heel veel van deze soorten, maar is eigenlijk altijd platbladig.

Wortelpeterselie zaaien en planten

Wanneer kan je wortelpeterselie zaaien? Wortelpeterselie zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juli. Wortelpeterselie zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je wortelpeterselie planten? Wortelpeterselie planten of uitplanten kan buiten van april tot augustus.

Hoe zaai je wortelpeterselie? Wortelpeterselie maakt een penwortel en verspeen je dus liever niet. Zaai direct in de vollegrond of in diepe kweekbakken, waar de wortel goed de diepte in kan groeien. Mocht je toch willen voorzaaien, doe dit dan in lange en smalle kweekpotten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 wortelpeterselie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 wortelpeterselie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Wortelpeterselie standplaats en verzorgen

Hoe kweek je wortelpeterselie? Wortelpeterselie is een variëteit van de gewone peterselie die men voor het blad kweekt. Dit soort maakt in tegenstelling tot de gewone variëteit een wortel die ook eetbaar is. Wortelpeterselie staat wel graag iets lichter, in de volle zon. Verder is wortelpeterselie kweken vrij makkelijk.

Wortelpeterselie is eigenlijk tweejarig, maar je oogst de wortel al in het eerste jaar. Je zal de plant dus waarschijnlijk niet zien bloeien, want dat doet wortelpeterselie pas in het tweede en laatste jaar. Wortelpeterselie is niet winterhard.

Wortelpeterselie is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 6℃.

Wortelpeterselie combinatieteelt en wisselteelt

Wortelpeterselie
Voor het kweken van wortelpeterselie zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Wortelpeterselie is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Wortelpeterselie goede buren
Wortelpeterselie kweken kan goed samen met aardbei, asperge, pronkboon, radijs, slaboon, tomaat, tuinboon, uien als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Wortelpeterselie slechte buren
Wortelpeterselie kweken gaat liever niet samen met kropsla, veldsla, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Wortelpeterselie water geven

Hoeveel water heeft wortelpeterselie nodig? Wortelpeterselie mag niet droog komen te staan. Dit kan in de favoriete standplaats, de volle zon, een iets grotere uitdaging zijn dan bij gewone variëteiten van peterselie. Zorg dat de grond nooit helemaal opdroogt en let extra goed op in de zomer.

Wortelpeterselie grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft wortelpeterselie nodig? Wortelpeterselie kweken lukt bijna overal goed. Dit plantje stelt weinig eisen aan de bodem. Wel maakt een losse grond het voor de wortel makkelijker om te groeien.

pH

6.5
7.5

Wortelpeterselie tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Wortelpeterselie bemesten

Moet je wortelpeterselie bemesten? Hoewel niet vereist, is het toch verstandig om een zeer lichte meststof te geven. Kies dan een bemesting met minder stikstof, omdat stikstof vooral voor veel bladgroei zorgt (ten koste van de wortel).

N3
P4
K4

Voor het bemesten van wortelpeterselie raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 3-4-4 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Wortelpeterselie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wortelpeterselie? Wortelpeterselie bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je wortelpeterselie bestuiven? Wortelpeterselie bloeit niet in het eerste jaar, waarin je de wortel oogst. Ook is wortelpeterselie niet winterhard en zal deze waarschijnlijk het tweede jaar niet halen. Mocht je wortelpeterselie overwinteren dan bloeit deze in het tweede jaar alsnog.

Wortelpeterselie is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. Je hebt dus maar één plantje nodig voor een succesvolle bestuiving in het tweede en laatste levensjaar.

Wanneer wortelpeterselie oogsten

Wanneer kan je wortelpeterselie oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot november.

Hoe oogst je wortelpeterselie? Wortelpeterselie kan je oogsten door de plant onderaan bij het loof vast te pakken. Je trekt de hele plant dan zo uit de grond, met wortel en al. Ook het loof kan je gebruiken en hoef je dus niet per se weg te gooien. Als je het blad wilt gebruiken, snijd dit dan los van de wortel.

Wortelpeterselie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je wortelpeterselie? Peterseliewortel lijkt heel erg op een pastinaak, maar het is een totaal andere plant. Wortelpeterselie kan je overigens heel divers gebruiken. Rauw, gesneden of geraspt door salades, maar ook gekookt in stamppotten of soepen.

Het blad van wortelpeterselie is overigens ook gewoon te gebruiken. Dit kan je op precies dezelfde manieren gebruiken als het blad van (blad)peterselie.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Wortelpeterselie houdbaarheid

Hoelang kan je wortelpeterselie bewaren? Een peterseliewortel kan je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Snijd wel altijd het loof eraf om te voorkomen dat het vocht uit de wortel trekt. Met loof is wortelpeterselie namelijk maar enkele dagen houdbaar.

Wortelpeterselie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij wortelpeterselie? Wortelpeterselie wordt soms aangevreten door beestjes in de bodem. Zo kunnen bijvoorbeeld veenmollen, muisjes en diverse kevers een hap nemen uit de wortel. In verhoogde kweekbakken of kweekbakken op een terras is die kans een stuk kleiner.

Wortelpeterselie kweken informatie

Naam en familie
Naam Wortelpeterselie
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Petroselinum crispum subsp. tuberosum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten juli - november
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 37-52 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 3-4-4
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, asperge, pronkboon, radijs, slaboon, tomaat, tuinboon, uien
Combinatieteelt
Slechte buren
kropsla, veldsla,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 6
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...