plant banner

Wortelpeterselie
zaaien kweken en oogsten

Petroselinum crispum var. tuberosum
Apiaceae (schermbloemenfamilie)

°C6
°C13
CM15
CM5-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Je eigen wortelpeterselie zaaien en kweken

Wortelpeterselie draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Petroselinum crispum var. tuberosum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Wortelpeterselie is een ondersoort van gewone peterselie. Je kunt dus ook het blad gebruiken, maar wortelpeterselie wordt gekweekt voor de grote, witte wortel. Door de kleur en vorm van de wortel, wordt wortelpeterselie vaak in de war gebracht met de pastinaak. Dat is een hele andere plant.

De zaden van wortelpeterselie hebben een lange kiemtijd. Daarom kan je kiezen om eerder te beginnen door voor te zaaien in potjes. Dit is niet aan te raden. Peterselie is door de penwortel lastig te verspenen. Het is makkelijker om te wachten met wortelpeterselie zaaien tot dit direct in de vollegrond kan.

Wortelpeterselie zaaien we altijd direct in de vollegrond. Zelf wortelpeterselie kweken is overigens vrij makkelijk. Dit plantje stelt geen hele hoge eisen. Een goed losgemaakte grond is aan te raden. Alles over zelf wortelpeterselie kweken lees je verderop!

Wortelpeterselie soorten

Wortelpeterselie is een ondersoort van gewone peterselie (Petroselinum crispum), ook wel bladpeterselie genoemd. Dit wordt gekweekt voor het blad. In tegenstelling tot de bladpeterselie wordt wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. tuberosum) gekweekt voor de lange, witte wortel.

Gewone peterselie maakt ook deze worteltjes maar dan piepklein. Als je een peterselieplantje uit de grond trekt, zie je het piepkleine, verdikte en witte worteltje zo zitten. Bij gewone peterselie is het natuurlijk een worteltje van niks. Daarom kweekt men wortelpeterselie voor de wortel, al is ook het blad van wortelpeterselie eetbaar.

Bladpeterselie is er in heel veel soorten, van platbladige peterselie met vlakke blaadjes tot krulpeterselie met sterk gekruld blad. Allemaal verschillende rassen van bladpeterselie en dus ook allemaal broertjes en zusjes van wortelpeterselie. In principe is wortelpeterselie altijd platbladig, maar voor de wortelteelt maakt dat niets uit.

Wortelpeterselie zaaien en planten

Wanneer kan je wortelpeterselie zaaien?
Wortelpeterselie zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot juli. Wortelpeterselie zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je wortelpeterselie planten?
Wortelpeterselie planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot mei.

wortelpeterselie zaden zaadjes zaad keukenplanten

Wortelpeterselie maakt een lange penwortel. Je kunt het dus heel moeilijk verspenen. Voorzaaien is dan ook sterk af te raden. Mocht je het willen proberen dan kan je vroeg binnenshuis beginnen met zaaien. Doe dit dan altijd in diepe kweekpotjes of diepe roottrainers.

Verspenen is niet handig omdat je het dunne penworteltje nooit mooi recht terug in de grond krijgt. Vergelijkbaar met de teelt van worteltjes, zal wortelpeterselie dan snel gaan kronkelen. Dat maakt de wortel veel lastiger om te snijden en schoon te maken voor je deze gaat gebruiken in de keuken.

Wortelpeterselie zaaien in de vollegrond

Veel makkelijker is om dan nog heel even te wachten, tot je direct buiten in de vollegrond kunt zaaien. Wortelpeterselie zaaien we zelf altijd in de vollegrond of een diepe moestuinbak. Belangrijk is om de grond voor het zaaien eerst goed los te maken, zodat de wortel straks makkelijker kan groeien.

Je kunt met een hark geultjes maken om in te zaaien. Zelf maken we altijd gaatjes in de grond met onze vingertoppen. Dieper dan een centimeter hoeven de gaatjes echt niet te zijn. In ieder gaatje strooi je bij voorkeur drie tot vijf zaden. Zo weet je zeker dat overal waar je zaait straks ook iets opkomt.

Maak de gaatjes weer dicht en houd de grond licht vochtig. Tijdens, maar zeker ook na het kiemen. Eenmaal opgekomen, verwijder je de meeste zaailingen. Zorg dat je op elk bezaaid plekje één zaailing over hebt. Deze houd je over en ga je opkweken voor de worteloogst straks.

wortelpeterselie zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 wortelpeterselie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 wortelpeterselie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Wortelpeterselie standplaats en verzorgen

In tegenstelling tot bladpeterselie staat wortelpeterselie graag net iets lichter. Een plekje in de volle zon is ideaal. In de halfschaduw lukt het ook nog wel, zo lang daar overwegend meer zon dan schaduw is. Verder is de verzorging van wortelpeterselie erg eenvoudig. Een losse grond, zonnig plekje en genoeg water zijn voldoende.

Wortelpeterselie is eigenlijk een tweejarige plant, maar je kweekt het als eenjarige. Meestal zal wortelpeterselie pas in het tweede jaar bloeien. Dit zal je niet vaak meemaken omdat wortelpeterselie niet goed winterhard is. De meeste winters zal dit plantje dus niet zomaar overleven.

wortelpeterselie jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Wortelpeterselie is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 6℃.

Wortelpeterselie combinatieteelt en wisselteelt

Wortelpeterselie
Voor het kweken van wortelpeterselie zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Wortelpeterselie is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Wortelpeterselie goede buren
Wortelpeterselie kweken kan goed samen met aardbei, asperge, pronkboon, radijs, slaboon, tomaat, tuinboon, uien als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Wortelpeterselie slechte buren
Wortelpeterselie kweken gaat liever niet samen met kropsla, veldsla, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Wortelpeterselie water geven

Het is belangrijk dat wortelpeterselie nooit uitdroogt. Voel dus regelmatig aan de grond, ook onder het oppervlak, of deze nog vochtig is. Dreigt het op te drogen dan is het tijd voor een waterbeurt. Je mag een flinke scheut geven zo lang het plantje niet verzuipt. Een drijfnatte grond is ook niet goed. De ideale bodem is constant licht tot matig vochtig.

Omdat wortelpeterselie graag in de zon staat, in combinatie met de voorkeur voor losse grond, droogt de grond ook sneller op. Dat betekend dat je wortelpeterselie vaker water zal moeten geven. In de warme en droge zomermaanden is de kans op uitdroging het grootste. Let dan extra goed op en geef nog meer water.

Wortelpeterselie grondsoort en bodem

In principe kan je wortelpeterselie op elk soort grond kweken. Wel zal de wortel veel beter groeien op een goed losgemaakte grond. Kweek dus bij voorkeur op een van nature losse grond, en maak de grond ook voor het zaaien goed los. De wortel zal in stevige grond meer gaan kronkelen of soms zelfs vertakken. Op goed losgemaakte grond heb je dit probleem niet.

pH

6.5
7.5

Wortelpeterselie tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Wortelpeterselie bemesten

Het bemesten van wortelpeterselie is niet vereist. Je kunt dus prima wortelpeterselie kweken zonder extra te bemesten, maar bemesten kan ook nuttig zijn. Omdat je dit plantje voor de wortel kweekt staat deze graag bij andere wortelgewassen in je moestuin. Deze geef je vooral extra kalium.

Kalium bevordert de groei van de wortels. Ze worden mooier en groter als er genoeg kalium in de bodem zit. Wees met stikstof juist erg terughoudend. Je kweekt wortelpeterselie voor de wortel. Veel stikstof zorgt juist voor meer bladgroei wat ten koste gaat van de wortel.

N3
P4
K4

Voor het bemesten van wortelpeterselie adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 3-4-4 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Wortelpeterselie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wortelpeterselie? Wortelpeterselie bloeit doorgaans van juni tot augustus.

De teelt van wortelpeterselie is vrij zorgeloos. Je hoeft je niet druk te maken om het doorschieten van dit plantje. Toch kan je ook wortelpeterselie kweken voor de zaden, maar dit is een beetje een uitdaging. Je kunt wortelpeterselie dan beter in een diepe pot zetten, want je zal het plantje moeten overwinteren.

Wortelpeterselie is een tweejarig plantje en bloeit dan ook pas in het tweede jaar. Als je de wortel in het eerste jaar niet hebt geoogst kan je het plantje overwinteren. Haal het dan naar binnen en zet het op een vorstvrij maar zo licht mogelijk plekje, zoals op een vensterbank aan het zuiden van het huis.

Buiten zal wortelpeterselie de meeste winters niet overleven. In het tweede jaar maakt wortelpeterselie bloemschermpjes. Deze zitten vol met tweeslachtige bloemetjes. Wortelpeterselie is dan ook goed zelfbestuivend maar krijgt wel hulp van bestuivende insecten, zoals bijtjes en hommeltjes of zweefvliegjes.

Als wortelpeterselie goed is bestoven dan ontstaan er zaadjes op de vrij kleine bloemschermen. Deze zaden laat je aan de plant opdrogen. Wanneer de zaden bruin en verdroogd zijn kan je de schermen afknippen. De schermen stop je dan in een zak, zodat je de zaden eraf kunt schudden en de zaden in de zak vallen.

Bij de gewone teelt van wortelpeterselie voor de wortel, is dit alles vanzelfsprekend onnodig. In het eerste jaar oogst je de wortel en dan is het over met het plantje.

Wanneer wortelpeterselie oogsten

Wanneer kan je wortelpeterselie oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot november.

Om te weten of je wortelpeterselie kunt oogsten, kan je wat aarde rondom het plantje weghalen. Je ziet dan onder de aarde een worteltje zitten. Als de wortel een mooi formaat heeft kan je deze oogsten. Zo niet, dan doe je de aarde weer terug rondom de wortel en laat je het plantje nog even staan. Een mooi formaat wortel heeft ongeveer de diameter van een €2,- muntstuk.

Is de peterseliewortel mooi groot dan kan je de wortelpeterselie oogsten. Pak de wortelpeterselie bij de grond vast aan het loof. Trek de hele plant recht uit de grond. In losse grond gaat dit erg makkelijk. Op stevige en vaste grond kan je hier beter een spitvork bij gebruiken. Steek de vork naast het plantje in de grond en wip de wortel uit de grond. Als je met de hand trekt op stevige grond, dan breekt de wortel misschien af.

Al het blad van wortelpeterselie kan je van de wortel afsnijden. Het blad kan op de composthoop, maar je kunt het ook gebruiken in de keuken. Zo hoeft niets van dit plantje verloren te gaan. Het blad is namelijk precies zoals bladpeterselie te gebruiken in de keuken. Laat het blad niet zitten, want dan trekt al het vocht uit de wortel in het blad. De wortel wordt dan slap en is niet meer lekker om te eten.

De wortel van wortelpeterselie oogst je meestal in de late zomer of in het begin van de herfst. Wacht niet te lang met oogsten, omdat het plantje door dalende temperaturen later afsterft. Ook de wortel kan hierdoor verloren gaan. Oogst natuurlijk ook niet te vroeg, dan is de wortel nog erg klein.

Wortelpeterselie gebruiken en bewaren

Een peterseliewortel lijkt erg op de wortel van een pastinaak. Vergis je niet want de twee zijn totaal verschillend. Ze worden vaak met elkaar verward door het bijna identieke uiterlijk. Het zijn toch echt twee verschillende planten en je gebruikt ze ook verschillend.

Wortelpeterselie gebruiken we vaak in de soep. Je kunt het heel divers gebruiken. Wortelpeterselie is ook rauw eetbaar. Je kunt wortelpeterselie raspen en door salades verwerken, of ermee koken. Gekookt kan wortelpeterselie ook prima in diverse soorten stamppotten.

Gooi vooral ook het blad van wortelpeterselie niet weg. Net als bij bladpeterselie is het blad als kruid te gebruiken. Je kunt het als smaakmaker toevoegen aan alle gerechten waar je ook bladpeterselie aan kunt toevoegen.

Wortelpeterselie kiemgroenten

Wortelpeterselie is in z'n geheel eetbaar. Van het blad tot en met de wortel, diep in de grond. Het hele plantje is eetbaar. Dat betekend dat je het ook absoluut als kiemgroente kunt eten. Peterselie- of wortelpeterseliekiemen zijn niet heel bekend. Mocht je een plantje tot bloei brengen dan kan je de zaden van de bloemschermen halen om te zaaien als kiemgroente.

Wortelpeterselie is als kiemgroente dus helemaal niet zo bekend. Het heeft veel gezondheidsvoordelen, net als gewone peterselie dat heeft. Je kunt peterseliekiemen of wortelpeterseliekiemen dus ook als een soort kruiden gebruiken op bijvoorbeeld een gezond broodje met andere saladegroenten.

Wortelpeterselie houdbaarheid

Als je het blad van wortelpeterselie hebt verwijderd, is de wortel nog ongeveer een week te bewaren in de koelkast. Laat je het blad zitten dan is de wortel binnen enkele dagen slap. De smaak gaat dan ook achteruit. Het blad kan je wel afzonderlijk bewaren of zelfs invriezen. Ingevroren blijft het blad nog ten minste een jaar houdbaar en bruikbaar als bladpeterselie.

Verwijder dus altijd het blad als je wortelpeterselie wilt bewaren. Hierdoor blijft de wortel veel langer houdbaar en ook lekkerder om te eten.

Wortelpeterselie ziektes en plagen

Wortelpeterselie wordt soms aangevreten door beestjes in de bodem. Zo kunnen bijvoorbeeld veenmollen, muisjes en diverse kevers hapjes nemen uit de wortel. In verhoogde kweekbakken of kweekbakken op een terras is die kans een stuk kleiner. Je kunt combinatieteelt gebruiken om ongedierte nog meer te voorkomen.

Verder heeft wortelpeterselie weinig last van ziektes en plagen. Het plantje is over het algemeen goed bestand tegen schimmels. Laat je dit plantje te lang staan dan is de winter met vorst het grootste gevaar. Oogst de wortel dus altijd voor het gaat vriezen, mocht het van toepassing zijn door vroege vorst in de herfst.

Wortelpeterselie kweken informatie

Naam en familie
Naam Wortelpeterselie
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Petroselinum crispum var. tuberosum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten juli - november
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 3-4-4
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, asperge, pronkboon, radijs, slaboon, tomaat, tuinboon, uien
Combinatieteelt
Slechte buren
kropsla, veldsla,
Eigenschappen
Winterhard tot 6
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...