plant banner

Plantenlijst laden...

Pastinaak
Pastinaca sativa

°C-12
°C10
CM20
5-6CM
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
zomer
herfst
winter

Pastinaak kweken

Pastinaak soorten

Welke soorten pastinaak zijn er? Pastinaak is een vergeten groente en wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Het is een plant uit de schermbloemenfamilie. De wortel wordt tot ongeveer 20 centimeter lang.

Vaak wordt pastinaak verward met wortelpeterselie. Dat is ook niet zo gek, want de wortels van beide planten hebben dezelfde kleur en ongeveer dezelfde lengte. Aan het loof is overigens duidelijk het verschil zichtbaar. De smaak verschilt ook en de twee planten kennen beiden verschillende toepassingen.

Pastinaak zaaien en planten

Wanneer kan je pastinaak zaaien Pastinaak kan je direct buiten zaaien van februari tot mei en van juni tot juli. Pastinaak kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om pastinaak te ontkiemen is boven de 10℃.

Hoe zaai je pastinaken? Pastinaak zaai je liever direct ter plaatse. Verspenen is door de lange penwortel van dit plantje erg lastig. De wortel beschadigd, raakt verstrikt of komt in de knoop. Direct ter plekke zaaien is dan ook het makkelijkste.

Pastinaak kan je gedurende een langere tijd zaaien en dus ook meerdere keren in een jaar oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 pastinaak planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 pastinaak planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Pastinaak verzorgen/standplaats

Hoe kweek je pastinaak? Je kunt het beste pastinaak kweken op een plekje in de volle zon. Je kunt pastinaak in rijen op heuveltjes kweken voor een goede afwatering.

Pastinaak goede en slechte buren

Pastinaak wordt vaak in rijen op heuveltjes gekweekt.

Pastinaak wisselteelt
Pastinaak is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Pastinaak goede buren
Pastinaak kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Doperwt Knolraap Koolraap Koolrabi Palmkool Peul Pronkboon Rode kool Slaboon Ui Witte kool

Pastinaak slechte buren
Pastinaak heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pastinaak water geven

Hoeveel water heeft pastinaak nodig? Pastinaak staat niet graag erg nat. Geef alleen water als de bodem wat droog aanvoelt. Zorg ook dat de bodem nooit helemaal kurkdroog wordt. Met name in de zomer is het verstandig om extra goed op te letten. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is.

Pastinaak grondsoort

Welke grond heeft pastinaak nodig? Je kunt pastinaak kweken op bijna iedere grondsoort. Wel gaat de voorkeur uit naar een losse grond waarin de wortels makkelijk kunnen groeien.

Een bodem die licht vochthoudend is maar toch een goede afwatering heeft is ideaal. Voeg eventueel compost toe om de structuur te verbeteren. Bij de teelt op kleigrond is dit eigenlijk wel een vereiste om pastinaak te kweken.

pH
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Pastinaak bemesten

Moet je pastinaak bemesten? Pastinaak groeit beter door deze te bemesten. Kies dan voor een meststof met meer fosfor voor het bevorderen van de wortelgroei. Probeer terughoudend te zijn met het geven van stikstof om een bossige plant met een kleine wortel te voorkomen.

Welke meststof gebruik je voor pastinaak? De beste meststof voor het kweken van pastinaak heeft bij benadering een NPK samenstelling van 7-10-8 of 3-6-4.

Ideale NPK samenstelling:

N7
P10
K8

Alternatieve NPK samenstelling:

N3
P6
K4

Wat is NPK?

Pastinaak bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pastinaak? Pastinaak bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je pastinaak bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Pastinaak laat je ook liever niet bloeien, daarom oogst je deze binnen één jaar. Deze tweejarige plant bloeit meestal pas in het tweede jaar en maakt dan lange bloeistengels.

Voor de zaadteelt kan je pastinaak laten staan tot het tweede jaar. De lange bloeistengels met grote bloemschermen zijn aantrekkelijk voor insecten. Pastinaak wordt dan ook door deze insecten bestoven. Pastinaak is zelfbestuivend en maakt tweeslachtige bloemtjes.

Wanneer pastinaak oogsten

Wanneer kan je pastinaak oogsten? Pastinaak oogst je doorgaans van juni tot maart.

Hoe oogst je pastinaak? In een dikke grondsoort zoals klei kan je een spitvork naast de planten in de grond steken. Vervolgens kan je de pastinaak uit de grond wiepen of de grond een beetje los trekken, waarna je de pastinaak makkelijk met de hand uit de grond kunt trekken.

In een losse grondsoort kan je de pastinaak zonder moeite uit de grond trekken met de hand. Pak hiervoor de pastinaak zo dicht mogelijk bij de grond vast.

Pastinaak gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je pastinaak? Hoewel je pastinaak ook heel goed rauw kunt eten, wordt pastinaak meestal verwerkt in warme gerechten. De smaak van pastinaak wordt vaak vergeleken met die van wortel of knolselderie.

Pastinaak wordt vaak geschild voor gebruik, de schil kan wat hard zijn om te eten. Je kunt de wortel eventueel ook in plakjes of blokjes snijden voor gebruik. Pastinaak is een van de meest calorierijke groenten.

Hoelang kan je pastinaak bewaren? Pastinaak blijft het langste goed op een koele plaats. Je kunt de pastinaak in de koelkast tot maximaal 2 weken bewaren. Na kort blancheren kan pastinaak ook worden ingevroren. Gebruik de pastinaak dan wel direct uit de vriezer.

Pastinaak ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij pastinaak? Pastinaak is weinig vatbaar voor ziektes, schimmels of plagen. Het meest voorkomende probleem is vraat door beestjes in de bodem. Er worden dan hapjes uit de wortel genomen. Dit is meestal te voorkomen door pastinaak in een verhoogde kweekbak of diepe kweektafel te kweken.

Pastinaak plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien februari - mei
juni - juli
Buiten (uit)planten maart - mei
juli - augustus
Oogsten juni - maart
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 7-10-8 / 3-6-4
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -12 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortel- of knolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding