plant banner

Plantenlijst laden...

Perzik
Prunus persica

plant icon
Perzik
Prunus persica
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-12
 
 
pH
6.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Perzik kweken

Perzik soorten

Er zijn witte en gele perzikken, nectarines, wilde perzikken en diverse tussensoorten. Het verschil zit 'm vaak in de vorm en structuur van de vrucht, en natuurlijk de smaak ervan. Gele perzikken hebben vaak een iets vollere smaak dan de witte variëteiten. De verzorging van alle soorten perzik en nectarine is verder het zelfde.

Gele perzik
Deze herken je aan de ronde vorm, zachte en donzige schil en het gele vruchtvlees. De smaak van dit soort is meestal een flink stuk voller dan de smaak van de witte soorten.

Witte perzik
Deze herken je aan de ronde vorm, zachte en donzige schil en het witte vruchtvlees. De smaak van dit soort is soms minder sterk maar wel iets zoeter dan gele soorten.

Wilde perzik
Deze herken je aan de platte vorm, zachte en donzige schil en het witte vruchtvlees. De smaak van dit soort is iets vaak veel sterker dan de witte perzik en zoeter dan de gele perzik.

Nectarine
Deze herken je aan de ronde vorm, opmerkelijk gladde schil en het gele vruchtvlees. De smaak is nagenoeg gelijk aan de smaak van de gele perzik, hooguit iets zachter van smaak. nectarines

Perzik zaaien en planten

Er zijn wel eens kennissen geweest waarbij afgevallen perzikken, die van een grote perzikboom, nieuwe boompjes hebben doen uitkomen rondom de plek waar de grote boom stond. En dat gewoon in Nederland, in de volle grond, dus het moet ergens toch wel mogelijk zijn om een perzik op te kweken uit perzik pitten. Bedenk je dan wel dat het boompje veel warmte nodig heeft. En dat het een steenvrucht is natuurlijk, de harde schil van de pit moet eerst verteren of worden opengebroken (uiteraard voorzichtig).

Gebruikelijker is om een perzikboom aan te schaffen bij een gespecialiseerde kweker. Dan nog geeft dit niet altijd de garantie dat deze ook vruchten gaat dragen, daar heb je ook een klein beetje geluk voor nodig. Ook boompjes die bij een kweker vandaan komen zijn vaak vatbaar voor krulziekte, al kan ook een boom met deze ziekte vruchten dragen. De opbrengst zal niet zo groot zijn als bij een volledig gezonde perzikboom.

Perzik heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Perzik verzorgen/standplaats

De bomen waar de perzik en nectarine aan groeit zijn nagenoeg het zelfde en qua verzorging verschillen ze niets. Oorspronkelijk komt de perzik of nectarine uit warme streken en zijn de boompjes absoluut niet winterhard. Tegenwoordig zijn er rassen die ook in ons klimaat een winter best kunnen overleven. Maar dan ligt er nog wel een gevaar op de loer, want perziken en nectarines bloeien meestal al heel vroeg in het jaar. Dat kan zelfs al in maart zijn, en dan is de kans op vorst nog aardig aanwezig. De bloesem zal dan natuurlijk stuk vriezen en je hebt dit jaar geen perziken of nectarines. Je kunt het stuk vriezen van de bloesem voorkomen door de boom te beschermen bij nachtvorst. Dat kan met dubbel noppenfolie, plastic zakken of vliesdoek om de boom te wikkelen. De bloesem is een stuk moeilijker te beschermen. Als het boompje in een (grote) pot staat, verplaats deze dan tijdelijk naar binnen en zet de boom op het lichtst mogelijke plekje in huis.

perzik bloesem

Perzik goede en slechte buren

Perzik wisselteelt
Voor het kweken van perzik hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Perzik goede buren
Perzik kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Amandel Bieslook Knoflook Oost-indische kers Prei Pronkbonen Slabonen Tuinbonen

Perzik slechte buren
Perzik heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Perzik grondsoort

In een zeer grote pot groeien perziken en nectarines het beste. Dat komt omdat potten sneller opwarmen dan de volle grond en de afwatering hier beter te regelen is. Dat wil niet zeggen dat je beter geen perziken of nectarines in de volle grond kunt zetten, het vereist alleen iets meer zorg en aandacht (als je wilt dat ze ook echt vruchten maken). Onderin de pot leg je het liefst een dikke laag hydrokorrels, steentjes of iets anders. Hiermee zorg je dat gaten onderin de pot niet verstopt raken met potgrond. Gaten onderin de pot zijn erg belangrijk, overtollig water moet snel en makkelijk weg kunnen stromen. De bodem zelf moet luchtig en doorlaatbaar zijn, en erg voedzaam.

Dat geldt ook voor perziken of nectarines in de volle grond, daar graaf je een zo ruim mogelijk plantgat uit. Dit vul je met extra veel compost en organisch materiaal. Het liefst voeg je ieder jaar half verteerd organisch materiaal toe, het verteren zorgt namelijk voor extra warmte. Kweek je op een hele dikke grondsoort zoals vette klei? Voeg dan ook heel veel brekerzand toe aan het mengsel. Eigenlijk is het af te raden om op deze grond te kweken, de bodem blijft te lang nat en koud. Maak de bodem zo luchtig en doorlaatbaar mogelijk, en plant de perzik als dat lukt op een soort heel klein heuveltje zodat water langs de zijkanten wegstroomt. Ook hier is een voedzame bodem gewenst.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Perzik bemesten

Perziken en nectarines hebben regelmatig extra bemesting nodig. Dat kan een organische meststof voor fruitbomen zijn, dit is het meest voor de hand liggend. Soms wordt het blad van de perzik geel of kleurt het bleek. In dat geval is het aan te raden om extra stikstof te geven. Doe dit liever niet, tenzij het blad geel kleurt. Stikstof bevordert de bladgroei maar is iets minder goed voor de ontwikkeling van de vruchten.

Welke meststof gebruik je voor perzik? De beste meststof voor het kweken van perzik heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer perzik oogsten

Wanneer kan je perzik oogsten? Perzik oogst je doorgaans van augustus tot september.

onrijpe perzik

Vruchten die makkelijk loslaten zijn oogstrijp, de rest kan je -als het weer dat toelaat- het beste nog even laten hangen. Voor het plukken uit hogere perzik boompjes heb je mogelijk wat speciaal gereedschap nodig, zoals een fruitplukker op een steel. Bij kleine boompjes kan je meestal overal bij, zoals een perzik in pot (het is mogelijk, alleen niet aan te raden). Je kunt beter niet wachten tot de vruchten op de grond vallen waardoor ze beurs worden.

oogst afbeelding

Perzik gebruiken en bewaren

Perzik vind ik persoonlijk een van de lekkerste vruchten die je maar kunt krijgen op een hete zomerdag. De vruchten zijn zoet en zeer sappig. Het lekkerste vind ik gele wilde perzikken, maar dit is persoonlijke smaak. De witte smaken ook geweldig en nectarines zijn evengoed superfruit!

Een verse perzik kan je bij koeler weer op de fruitschaal ongeveer 1-2 weken bewaren. Bij warm weer kan je ze niet langer dan een week bewaren. Je kunt ze in de koelkast bewaren, maar de smaak gaat dan achteruit.

Wanneer perzik snoeien

Perzik snoei je doorgaans van april tot september. Snoei de perzik of nectarine met name tijdens de zomermaanden flink terug. De perzik zal tijdens de groeiperiode direct aangroeien en het is tijdens deze maanden aangenaam warm voor de perzik. Zou je tijdens de herfst snoeien dan is het vaak te vochtig en koud, en tijdens de winter herstellen wonden van het snoeien niet meer. De snoei van de perzik of nectarine is met name bedoeld om de boom mooi in vorm te houden. Let overigens heel goed op dat je geen vruchten verwijderd.

Perzik ziektes en plagen

De beruchte krulziekte komt van alle fruitbomen het meeste voor bij de perzik. Bomen met deze ziekte kunnen wel vruchten dragen, maar deze blijven vaak kleiner of er groeien veel minder perzikken. Een gezonde boom geeft natuurlijk de hoogste opbrengst en de lekkerste vruchten. Krulziekte is alléén preventief te bestrijden met chemische middelen, die ik uiteraard niet hier zal noemen. Wel zijn er bepaalde rassen die beter bestand zijn tegen deze ziekte. Als laatste redmiddel kan je zo veel mogelijk de aangetaste blaadjes wegplukken als het boompje nog klein is en je kunt er met de hand bij.

perzik krulziekte

Perzik plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - november
Oogsten augustus - september
Snoeien april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -12 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding