plant banner

Perzik
Prunus persica

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
  Binnen (voor)zaaien
  Binnen (uit)planten
  Buiten (voor)zaaien
  Buiten (uit)planten
  Oogstperiode
  Snoeiperiode

 

-12℃

0 CM

0 CM

Perzik levenscyclus / tijdlijn:

Perzik kweken

Perzik algemene verzorging

De bomen waar de perzik en nectarine aan groeit zijn nagenoeg het zelfde en qua verzorging verschillen ze niets. Oorspronkelijk komt de perzik of nectarine uit warme streken en zijn de boompjes absoluut niet winterhard. Tegenwoordig zijn er rassen die ook in ons klimaat een winter best kunnen overleven. Maar dan ligt er nog wel een gevaar op de loer, want perziken en nectarines bloeien meestal al heel vroeg in het jaar. Dat kan zelfs al in maart zijn, en dan is de kans op vorst nog aardig aanwezig. De bloesem zal dan natuurlijk stuk vriezen en je hebt dit jaar geen perziken of nectarines. Je kunt het stuk vriezen van de bloesem voorkomen door de boom te beschermen bij nachtvorst. Dat kan met dubbel noppenfolie, plastic zakken of vliesdoek om de boom te wikkelen. De bloesem is een stuk moeilijker te beschermen. Als het boompje in een (grote) pot staat, verplaats deze dan tijdelijk naar binnen en zet de boom op het lichtst mogelijke plekje in huis.

perzik bloesem

Perzik zaaien en planten

Er zijn wel eens kennissen geweest waarbij afgevallen perzikken, die van een grote perzikboom, nieuwe boompjes hebben doen uitkomen rondom de plek waar de grote boom stond. En dat gewoon in Nederland, in de volle grond, dus het moet ergens toch wel mogelijk zijn om een perzik op te kweken uit perzik pitten. Bedenk je dan wel dat het boompje veel warmte nodig heeft. En dat het een steenvrucht is natuurlijk, de harde schil van de pit moet eerst verteren of worden opengebroken (uiteraard voorzichtig).

Gebruikelijker is om een perzikboom aan te schaffen bij een gespecialiseerde kweker. Dan nog geeft dit niet altijd de garantie dat deze ook vruchten gaat dragen, daar heb je ook een klein beetje geluk voor nodig. Ook boompjes die bij een kweker vandaan komen zijn vaak vatbaar voor krulziekte, al kan ook een boom met deze ziekte vruchten dragen. De opbrengst zal niet zo groot zijn als bij een volledig gezonde perzikboom.

Perzik grondsoort

In een zeer grote pot groeien perziken en nectarines het beste. Dat komt omdat potten sneller opwarmen dan de volle grond en de afwatering hier beter te regelen is. Dat wil niet zeggen dat je beter geen perziken of nectarines in de volle grond kunt zetten, het vereist alleen iets meer zorg en aandacht (als je wilt dat ze ook echt vruchten maken). Onderin de pot leg je het liefst een dikke laag hydrokorrels, steentjes of iets anders. Hiermee zorg je dat gaten onderin de pot niet verstopt raken met potgrond. Gaten onderin de pot zijn erg belangrijk, overtollig water moet snel en makkelijk weg kunnen stromen. De bodem zelf moet luchtig en doorlaatbaar zijn, en erg voedzaam.

Dat geldt ook voor perziken of nectarines in de volle grond, daar graaf je een zo ruim mogelijk plantgat uit. Dit vul je met extra veel compost en organisch materiaal. Het liefst voeg je ieder jaar half verteerd organisch materiaal toe, het verteren zorgt namelijk voor extra warmte. Kweek je op een hele dikke grondsoort zoals vette klei? Voeg dan ook heel veel brekerzand toe aan het mengsel. Eigenlijk is het af te raden om op deze grond te kweken, de bodem blijft te lang nat en koud. Maak de bodem zo luchtig en doorlaatbaar mogelijk, en plant de perzik als dat lukt op een soort heel klein heuveltje zodat water langs de zijkanten wegstroomt. Ook hier is een voedzame bodem gewenst.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Perzik bemesting

Welke meststof gebruik je voor perzik? De beste meststof voor het kweken van perzik heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?

Perziken en nectarines hebben regelmatig extra bemesting nodig. Dat kan een organische meststof voor fruitbomen zijn, dit is het meest voor de hand liggend. Soms wordt het blad van de perzik geel of kleurt het bleek. In dat geval is het aan te raden om extra stikstof te geven. Doe dit liever niet, tenzij het blad geel kleurt. Stikstof bevordert de bladgroei maar is iets minder goed voor de ontwikkeling van de vruchten.

N
P
K

Wanneer perzik oogsten

onrijpe perzik

Vruchten die makkelijk loslaten zijn oogstrijp, de rest kan je -als het weer dat toelaat- het beste nog even laten hangen. Voor het plukken uit hogere perzik boompjes heb je mogelijk wat speciaal gereedschap nodig, zoals een fruitplukker op een steel. Bij kleine boompjes kan je meestal overal bij, zoals een perzik in pot (het is mogelijk, alleen niet aan te raden). Je kunt beter niet wachten tot de vruchten op de grond vallen waardoor ze beurs worden.

oogst afbeelding

Perzik vind ik persoonlijk een van de lekkerste vruchten die je maar kunt krijgen op een hete zomerdag. De vruchten zijn zoet en zeer sappig. Het lekkerste vind ik gele wilde perzikken, maar dit is persoonlijke smaak. De witte smaken ook geweldig en nectarines zijn evengoed superfruit!

Een verse perzik kan je bij koeler weer op de fruitschaal ongeveer 1-2 weken bewaren. Bij warm weer kan je ze niet langer dan een week bewaren. Je kunt ze in de koelkast bewaren, maar de smaak gaat dan achteruit.

Perzik snoeien of dieven

Snoei de perzik of nectarine met name tijdens de zomermaanden flink terug. De perzik zal tijdens de groeiperiode direct aangroeien en het is tijdens deze maanden aangenaam warm voor de perzik. Zou je tijdens de herfst snoeien dan is het vaak te vochtig en koud, en tijdens de winter herstellen wonden van het snoeien niet meer. De snoei van de perzik of nectarine is met name bedoeld om de boom mooi in vorm te houden. Let overigens heel goed op dat je geen vruchten verwijderd.

Perzik rassen en soorten

Er zijn witte en gele perzikken, nectarines, wilde perzikken en diverse tussensoorten. Het verschil zit 'm vaak in de vorm en structuur van de vrucht, en natuurlijk de smaak ervan. Gele perzikken hebben vaak een iets vollere smaak dan de witte variëteiten. De verzorging van alle soorten perzik en nectarine is verder het zelfde.

Gele perzik
Deze herken je aan de ronde vorm, zachte en donzige schil en het gele vruchtvlees. De smaak van dit soort is meestal een flink stuk voller dan de smaak van de witte soorten.

Witte perzik
Deze herken je aan de ronde vorm, zachte en donzige schil en het witte vruchtvlees. De smaak van dit soort is soms minder sterk maar wel iets zoeter dan gele soorten.

Wilde perzik
Deze herken je aan de platte vorm, zachte en donzige schil en het witte vruchtvlees. De smaak van dit soort is iets vaak veel sterker dan de witte perzik en zoeter dan de gele perzik.

Nectarine
Deze herken je aan de ronde vorm, opmerkelijk gladde schil en het gele vruchtvlees. De smaak is nagenoeg gelijk aan de smaak van de gele perzik, hooguit iets zachter van smaak. nectarines

Perzik ziektes en plagen

De beruchte krulziekte komt van alle fruitbomen het meeste voor bij de perzik. Bomen met deze ziekte kunnen wel vruchten dragen, maar deze blijven vaak kleiner of er groeien veel minder perzikken. Een gezonde boom geeft natuurlijk de hoogste opbrengst en de lekkerste vruchten. Krulziekte is alléén preventief te bestrijden met chemische middelen, die ik uiteraard niet hier zal noemen. Wel zijn er bepaalde rassen die beter bestand zijn tegen deze ziekte. Als laatste redmiddel kan je zo veel mogelijk de aangetaste blaadjes wegplukken als het boompje nog klein is en je kunt er met de hand bij.

perzik krulziekte

Perzik teeltwijzen

Voor het kweken van perzik hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Perzik kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Amandel

Perzik heeft geen nadrukkelijk slechte buren.


Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in juni

Buiten zaaien in juni

In kas planten in juni

plant thumbnail

Pepino plant icon
Solanum muricatum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Pepino, die ook wel "meloenpeer" wordt genoemd, is een vruchtgewas dat veel behoefte heeft aan warmte en zonlicht. Hoewel de plant bij minder zonlicht toch aardig zal groeien, is de volle zon nodig voor het vormen van de vruchten die de plant maakt. De meloenpeer of pepino wordt ook vaak als sierplant gehouden, gewoon binnenshuis. Het is eigenlijk een meerjarige plant. Als je pepino op de juiste manier weet te overwinteren, kan deze volgend jaar verder groeien. Kies hiervoor in de winter een warme, zeker vorstvrije en lichte plek uit. Een vensterbank op het zuiden of een verwarmde serre zijn ideaal.

Pepino heeft een zeer lang seizoen nodig. Je zaait de plant al heel vroeg in het jaar, het liefste in januari of februari al. Later kan ook, maar hiermee duurt het langer voor (en wordt het onzekerder of) je vruchten krijgt. Vanaf half juni kan het plantje buiten staan, vanaf half mei kan dat al in de kas. Doe het ook zeker niet eerder, vorst maar óók wat lagere temperaturen zijn een grote boosdoener. De vruchten van pepino hebben heel lang nodig om te groeien en rijpen. Als het buiten of in de kas te koud wordt zal je de plant binnen moeten zetten. Daar rijpen de vruchten verder af. Soms is dat pas in december en het kan bij uitzondering zelfs in januari volgend jaar zijn. Vanaf het opkomen van de zaden duurt het ongeveer 9 maanden voor de vruchten van de pepino rijp zijn.

Heb je al meerdere jaren een pepino staan die het erg goed doet? Dan kan je deze makkelijk vermeerderen door kopstekken te nemen. De groeipunten zijn goed levensvatbaar en wortelen makkelijk. Dat is als de plant eenmaal goed groeit, niet in een vroeg stadium. Te vroeg zou zijn in de zomer van het eerste groei-jaar van de plant. Takken die je op dat moment verwijderd kan de plant eigenlijk niet missen. Stekjes maken is vooral vanaf het tweede jaar heel erg makkelijk.

Lees meer...

Buiten planten in juni

plant thumbnail

Komkommer plant icon
Cucumis sativus

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Komkommers kan je het beste afharden. Laat ze langzaam wennen aan de omstandigheden buiten. Vanaf half mei kan je komkommers pas echt buiten zetten. Je kunt ze iets eerder of iets later laten wennen, maar houd het weer dus extra goed in de gaten. Zonnebrand op de blaadjes van jonge planten is makkelijk te voorkomen door de plant iets beschutter te zetten, al is het maar tijdelijk.

Komkommers maken veel hechtrankjes en zijscheuten. Ze hebben dus eigenlijk iets nodig om langs te klimmen. Je kunt een komkommerplant mooi recht laten klimmen langs een touw naar het dak van de kas. In de kas groeit een komkommer vaak het beste. Je kunt de plant ook langs een hele lange stok laten klimmen, langs een net, tegen een trellis of (beton)gaas, recht of schuin omhoog. Komkommerplanten kan je ook laten kruipen, gewoon over de grond. Dit werkt het beste bij komkommerplanten in pot, liever niet in de volle grond. Bedenk je goed dat de plant, het blad ervan maar ook de vruchten, de grond zullen raken. Daarmee wordt de kans op schimmels een stuk groter.

komkommer vruchtbeginsel

Het bestuiven van een komkommerplant is, in tegenstelling tot wat ik vroeger altijd dacht, helemaal niet nodig. Tenzij je zaden wilt oogsten, dan namelijk wel. Het bestuiven van de komkommer is vooral bedoeld om de zaden vruchtbaar te maken. Een goed bestoven bloem maakt een vrucht met harde en levensvatbare zaden. Een niet of slecht bestoven bloem maakt vruchten met vooral veel zachte en lege zaden. Dit laatste is natuurlijk lekkerder om van te eten. Niemand houd van een komkommer met stevige zaden aan de binnenkant. Mocht je een komkommer willen oogsten voor de zaden, wacht dan tot de komkommer volledig geel is gekleurd. Dan is de vrucht namelijk "rijp".

komkommer vruchtbeginsel

Je kunt vaak de verschillende komkommer rassen al een beetje onderscheiden als je het vruchtbeginsel achter de bloemetjes ziet zitten. Vergelijk de hierboven getoonde foto maar eens met de foto ervoor. Beiden zijn komkommers, het ene ras maakt wat stekelige en ruwere komkommers. Het andere ras maakt kleinere, gladde snackkomkommers. Beiden waren overigens erg lekker!

Lees meer...

Oogsten in juni

Snoeien in juni

Nieuw toegevoegde planten

plant thumbnail

Vanille plant icon
Vanilla planifolia

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis. De temperatuur moet altijd boven de 18 graden (kamertemperatuur) blijven en de 15 meter zal deze zeer waarschijnlijk niet halen. Commercieel is de teelt van vanille niet rendabel genoeg, maar voor de hobbyist is het natuurlijk een schitterende uitdaging. En dit laatste, een uitdaging, dat is het zeker! Niet omdat de algemene verzorging van de plant erg ingewikkeld is, maar vooral omdat je de juiste omgeving moet creëren en behouden om de plant te laten groeien, bloeien èn vruchten te laten maken.

Vanille is een klimmende plant die dus vanzelfsprekend ondersteuning nodig heeft. Het beste werkt het om een houten hekwerk te gebruiken, al wordt dit voor de meeste mensen lastig omdat zij geen verwarmde kweekkas of serre hebben waar de temperatuur hoog genoeg blijft. Bij de teelt in potten kan je zelf een houten ondersteuning maken voor je vanille orchidee. Dit is nodig om te zorgen dat de plant zich goed kan ontwikkelen. Laten kruipen is niet verstandig en maakt de verzorging onnodig moeilijk, en eventuele bloemen kwetsbaarder.

Naast het kiezen van de juiste bodem en voeding (zie de kopjes bodem en bemesting), is het ontzettend belangrijk om je plant niet te veel water te geven. Hier kunnen orchideeën, en dus ook de vanille orchidee, heel slecht tegen. Geef dus steeds een beetje water. Wat wel goed kan helpen en wat de plant erg prettig zal vinden, is het besproeien van de plant met een fijne nevel. Hiermee geef je het idee van een hoge luchtvochtigheid, wat erg gunstig is voor de plant die luchtwortels maakt om vocht uit de lucht te halen. Dit heeft alles te maken met de tropische afkomst van de vanille orchidee.

Bloeien zal de plant op de eerste plaats niet zo snel doen, maar met de juiste verzorging verhoog je de kans op bloeien enorm. Als eerste moet de plant ten minste 2 of 3 jaar oud zijn voor deze kan gaan bloeien. Als het dan zo ver is, zal je de plant zelf moeten bestuiven om kans te maken op een (vaak kleine) oogst. Ik zeg daarbij ook nadrukkelijk "kans op bloeien" en "kans op een oogst" omdat deze uitdaging niet te onderschatten is. De plant doet dit nu eenmaal niet zo snel in een vreemde omgeving. Om de bloemen te bestuiven moet je het bloemvlies doorbreken met een scherp voorwerp. Doe dit heel voorzichtig! Vervolgens druk je de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels tegen elkaar.

Let bij het bestuiven goed op de timing. Dit is erg belangrijk, want als de plant bloeit dan is dit maar heel kort. Bovendien bloeit de plant eigenlijk alleen maar in de ochtenden. Dit kan al vanaf een uur of 6 in de ochtend gebeuren, maar in de middag zijn de bloemen al lang en breed verwelkt. Zoals je begrijpt zal je er dus heel snel bij moeten zijn en moet je de plant in de gaten houden als je het vermoeden krijgt dat deze wel eens kan gaan bloeien. Wees daarom alert. Zonder de bloemen te bestuiven vallen ze af en kan je geen vanille oogsten.

Het is misschien leuk om te weten dat de vanille orchidee niet alleen klimt langs andere bomen en planten, maar ook in sommige gevallen zelfs volledig het contact met de grond kwijtraakt. Wanneer de luchtwortels voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen heeft de plant de wortels in de grond niet langer nodig. Deze leeft in zo'n geval volledig op mineralen en vocht uit de lucht.

Lees meer...

footer wave afbeelding