plant banner

Plantenlijst laden...

Amandel
Prunus dulcis

plant icon
Amandel
Prunus dulcis
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-7
 
 
pH
6.5 - 7.5
NPK
12-12-17
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
najaar planten
vroeg planten
jaarlijks

Amandel kweken

Amandel soorten

Amandelen zijn mediterrane notenbomen. De notenboom is matig winterhard maar toch redelijk goed in ons klimaat te kweken. Amandelen zijn er in twee verschillende soorten. Gewone amandelen en bittere amandelen. De bittere amandel maakt een giftig stofje aan dat blauwzuur heet. Door geoogste amandelen te verhitten maak je dit stofje onschadelijk en kan je ze alsnog eten.

Amandel zaaien en planten

Hoe plant je een amandelboom? Het beste is om de boom in de herfst te planten. Zo kan je de amandel heel goed in november planten. Graaf een ruim gat, vul dit met compost en humusrijke (tuin)aarde, en plant de boom daarin. Hartje winter kan je de boom beter niet planten, tenzij de kans op vorst minimaal is tijdens een zachte winter.

Kan je een amandelpit planten? Het zaaien van amandelen is niet gebruikelijk en bovendien erg uitdagend. Daar heb je ten eerste altijd verse amandelen voor nodig. Amandelen uit de winkel of van de notenkraam op de markt zijn bijna nooit geschikt om te ontkiemen. Die worden vaak bewerkt, bijvoorbeeld verhit, om ze voor consumptie geschikt te maken. Een (dan wel verse) amandelpit planten kan wel, maar geeft veel onzekerheid.

Je hebt een vrij hoge temperatuur nodig om amandelen te ontkiemen. Daarnaast is het opkweken van een boompje uit een amandelpit een klus met veel geduld en onzekerheid. Het duurt een aantal (minimaal 4) jaren voor de boom bloemen en dus noten kan maken. Amandelen zijn niet zaadvast. Dat betekend dat een amandelpit planten niet dezelfde amandelen oplevert als de amandel die je zaait.

Amandel heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Amandel verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je een amandelboom? Een amandelboom komt uit warmere streken. Je zal deze moeten beschermen tegen strenge vorst. Lichte vorst kan de amandelboom wel verdragen. De boom is dus enigszins winterhard, maar niet sterk winterhard.

Welke standplaats voor amandel? Een amandelboom staat het liefste op een plekje in de volle zon, maar ook een beetje beschut. Bescherming tegen wind, bijvoorbeeld omringd door andere bomen, is ideaal. Zorg voor een mooi en warm plekje in de moestuin.

Amandel goede en slechte buren

In landen van oorsprong wordt de amandel in boomgaarden gekweekt.

Amandel wisselteelt
Voor het kweken van amandel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Amandel goede buren
Amandel kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bieslook Knoflook Oost-indische kers Prei Pronkbonen Slabonen Stengelui Tuinbonen

Amandel slechte buren
Amandel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Amandel water geven

Hoeveel water heeft een amandelboom nodig? Geef om de dag enkele liters water aan een jong amandelboompje. Grotere bomen in de volle grond mag je minder water geven, omdat deze veel grondwater kunnen gebruiken. Geef dan alleen water tijdens warme en droge perioden. Voorkom dat de bodem te nat wordt (zie ook het stukje over grondsoorten). Zorg voor een licht vochtige bodem die niet te lang nat blijft.

Amandel grondsoort

Welke grondsoort voor amandelboom? Zorg eerst en voorop voor een goed doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk weg kan stromen. Een luchtige structuur, bijvoorbeeld door compost toe te voegen, helpt bij het wortelen. Bij het verteringsproces van compost komt veel warmte vrij. Dit kan de boom beter doen groeien.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Amandel bemesten

Welke meststof voor amandelboom? Zorg voor een gebalanceerde meststof met extra kalium. Geef indien nodig wat extra kalium bovenop een gebalanceerde meststof. Hiermee versterk je de weerstand van deze niet-inheemse notenboom. Amandelen hebben relatief veel en sterke bemesting nodig, in verhouding tot veel (keinere) struiken en planten in de moestuin. Een voedzame bodem is een vereiste.

Welke meststof gebruik je voor amandel? De beste meststof voor het kweken van amandel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-12-17.

N12
P12
K17

Wat is NPK?

Amandel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit amandel? Amandel bloeit doorgaans van maart tot mei.

Moet je een amandelboom bestuiven? Ja, voor de teelt van amandelen is een goede bestuiving absoluut vereist. Een amandelboom is bijna altijd zelfbestuivend, maar heeft daarbij wel hulp nodig. Een amandel wordt tijdens de bloei voor het grootste deel bestoven door bijtjes en hommeltjes. Je doet er goed aan om deze nuttige insecten naar de moestuin te lokken. Dit doe je onder andere met geurende en bloeiende kruiden. Ook de bloesem van diverse fruitbomen zoals de appel en de peer zijn erg geliefd bij bijen en hommels.

Wanneer amandel oogsten

Wanneer kan je amandel oogsten? Amandel oogst je doorgaans van augustus tot oktober.

Amandelen zijn oogstrijp als de schil begint open te scheuren. Je kunt de amandelen dan gewoon uit de boom plukken. Het beste is om te wachten tot het grootste deel van de amandelen is gespleten, zo heb je een grotere oogst in één keer. Je kunt amandelen uit de boom "schudden" als je dit (zeker bij kleine boompjes) voorzichtig doet.

Amandelen oogsten gaat niet zo makkelijk als je ze wilt plukken, want je moet ze dan dus uit de boom halen. Ook uit de toppen! In oorspronkelijke groeigebieden van de amandel wordt de boom geschud en worden alle vallende amandelen opgevangen. Je zou kunnen wachten tot de amandelen vanzelf uit de boom vallen maar dan moet je er wel snel bij zijn, anders zijn ze ook van de grond zo weer weg.

De amandel zelf zit dan nog eens in een harde schil die je eerst moet kraken, voor de amandel (noot) gegeten kan worden. Dat kost ook best wat tijd, want je hebt er nogal wat nodig voor een handje amandelen. Voor gebruik moeten de amandelen dan ook weer eerst gedroogd worden. Dat is nodig om schimmels te voorkomen. Let daarnaast ook goed op of je geen bittere amandelsoort hebt. Is dit het geval? Dan moeten de amandelen eerst heel goed verhit worden in verband met blauwzuur dat in de amandel zit.

Amandel gebruiken en bewaren

Waarvoor kan je amandelen gebruiken? Amandelnootjes zal je meestal nog moeten kraken. De gespleten schilletjes zijn het makkelijkst om te kraken. Na het kraken moeten de nootjes zelf nog even drogen. Amandelen kan je alléén rauw eten als je het juiste soort amandelboom hebt. De bittere amandel is giftig, deze bevat blauwzuur. Door de amandel goed te verhitten maak je dit stofje onschadelijk.

Alle (niet bittere) amandelsoorten zijn veilig rauw te eten. Ook kan je amandelen roosteren en verwerken in salades of andere gerechten. Je kunt er een notenmix van maken, samen met bijvoorbeeld walnoten en hazelnoten die je oogst in de maand september. Amandelen bevatten erg veel vitaminen en zijn dus goed voor je.

Hoe lang zijn amandelen houdbaar? Gedroogde amandelen zijn ten minste één jaar te bewaren. Dit geldt ook voor amandelen in de koelkast, ingevroren of zelfgemaakt amandelspijs. De kans is groot dat ze nog veel langer dan een jaar te bewaren zijn. Kijk vooral goed en let op of de amandelen nog goed smaken, dan is er niets aan de hand.

Wanneer amandel snoeien

Amandel snoei je doorgaans van april tot september. Hoe moet je een amandelboom snoeien? Snoei de amandelboom vooral om deze in vorm te houden. Houd er rekening mee dat de amandel geen inheemse soort is. Tijdens de wintermaanden is de amandelboom vatbaar voor schimmels en ziektes. Open snoeiwonden kunnen dit risico enorm vergroten. Snoei daarom absoluut niet in de wintermaanden, maar doe dit gedurende het voorjaar en de zomer. Let op dat je geen (beginnende) amandels of bloemknoppen wegsnoeit of snoei deze zo min mogelijk weg.

Amandel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij amandelbomen? In principe zijn amandelen redelijk resistent voor de meeste ziektes en plagen. Kies echter wel voor een goed winterhard ras, want strenge vorst is de grootste vijand. Temperaturen onder de ~7°C vormen het grootste gevaar voor dit notenboompje.

Amandel plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten november - januari
Oogsten augustus - oktober
Snoeien april - september
Bloeitijd maart - mei
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 12-12-17
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding