plant banner

Plantenlijst laden...

Walnoot
planten kweken en oogsten

Juglans regia

°C-25
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van walnoot is Juglans regia

Walnoot soorten

De walnoot heet eigenlijk okkernoot. De okkernoot is een verzameling van diverse soorten zogenoemde walnoten. De meeste tamme walnoten zijn wat kleiner, maar er zijn ook èchte woeste, wilde walnoten. Deze kunnen gigantisch groot worden, ten grootte van een ei of zelfs groter! Of de smaak ook veel beter is dat zal je zelf moeten ondervinden. De ene walnoot is de andere niet, en ook de omgeving speelt een rol in de smaak van de noot. De kleintjes worden vaak door boeren op het platteland geteeld, gewoon voor de sier of voor "erbij". Je kunt dan bij de boer een zakje walnoten uit een kraampje halen en wat losgeld in een bakje doen.

Walnoot zaaien en planten

Wanneer kan je walnoot planten? Walnoot planten of uitplanten kan buiten van november tot februari.

walnoot zaden zaadjes zaad keukenplanten

Walnoten die lang genoeg blijven liggen kunnen twee dingen doen: wegrotten of ontkiemen. Onder de juiste omstandigheden is het tweede het meest waarschijnlijke. Als het je lukt om een walnoot te ontkiemen, dan duurt het nog jaren voor je daadwerkelijk de eerste paar walnoten kunt oogsten, als dat al lukt. Van walnoten heb je er meestal meerdere nodig voor de bestuiving. Het makkelijkste is om een walnootboompje bij een kweker te kopen en de kweker om een goed advies te vragen. Kweek je toch je eigen walnoten uit een echte walnoot, wees dan vooral geduldig en verheug je niet te veel op de oogst. Het belangrijkste: kweek er dan altijd meerdere tegelijk!

walnoot zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 0 walnoot planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 0 walnoot planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Walnoot standplaats en verzorgen

De walnoot is niet echt een inheemse soort. De boom is daarom iets veeleisender dan bijvoorbeeld een appelboompje. Dat gaat niet op voor de standplaats. Een walnoot kan heel goed in de volle zon staan, maar doet het ook prima in de halfschaduw. Wel is het belangrijk om de bodem goed voor te bereiden of goed te weten op welk soort grond je de walnoot wilt gaan planten. Het planten van andere gewassen of gras onder de walnoot is sterk af te raden. Andere planten onttrekken vocht en voedingsstoffen uit de bodem die juist voor de walnoot erg belangrijk zijn. Dat betekend natuurlijk niet dat je het niet kunt doen, het is slechts een advies voor het optimaal benutten van de bodem. Hiermee maak je het de walnoot zo veel mogelijk naar de zin voor een hoge opbrengst.

Walnoot combinatieteelt en wisselteelt

Walnoot
Voor het kweken van walnoot hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Walnoot goede buren
Walnoot heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Walnoot slechte buren
Walnoot heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Walnoot grondsoort en bodem

De walnoot maakt zeer diepe wortels en vereist daarom een (vooral ook diep) goed doorlaatbare bodem. Bovendien hoort de bodem zeer voedzaam en ook humusrijk te zijn, maar ook veel vocht vast te houden. Zo lang de boom maar niet in een doorweekte en zeer natte bodem staat natuurlijk. Bij de aanplant graaf je bij voorkeur een extra breed en extra diep plantgat. De lege ruimte rondom de kluit vul je met compost en organisch materiaal om voor de nodige humusrijke en doorlaatbare structuur te zorgen. Ook kan je een mulchlaag toevoegen na het planten, om de bodem vochtig te houden. Op zanderige grondsoorten groeit een walnoot heel slecht en kan je het beter niet proberen.

pH

5.5
7.5

Wat is pH?

Walnoot bemesten

Walnoten staan graag op een voedzame bodem. Zoals hierboven genoemd voeg je veel compost en organisch materiaal toe in en over de bodem. Dat helpt niet alleen de structuur te verbeteren, maar maakt de bodem ook een stuk voedzamer. Extra voeding heeft een walnoot niet ècht nodig, maar als de boom net op het land staat kan je deze beter toch in het voorjaar wat geven. Kies dan voor een langwerkende, langzaam afgevende meststof. De meeste voeding in korrelvorm is hiervoor uitermate geschikt. Denk hierbij aan koemestkorrels of een organische meststof voor moes- en kruidentuin, of als je dat kunt vinden natuurlijk een meststof speciaal voor notenbomen. Geef dan bij voorkeur alleen in het voorjaar extra voeding en doe dit in de eerste 2-3 jaar dat de boom op het land staat.

Voor het bemesten van walnoot kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 0-0-0. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

walnoot volgroeide planten grootte keukenplanten

Wanneer walnoot oogsten

Wanneer kan je walnoot oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot november.

Van walnoten oogst je de noten die zijn gevallen, je schud ze uit de boom als het lukt, slaat ze eruit met stokken of je klimt in de boom en haalt het een en ander uit om de noten eruit te krijgen. Je kunt ook een fruitplukker aan een lange stok of steel gebruiken om de walnoten uit de boom te krijgen. De noten die vrijwel direct loslaten of uit de boom zijn gevallen, die zijn goed rijp. Noten die niet meteen loslaten kan je beter laten zitten. De noten moeten eerst goed drogen voor je ze kunt eten. Door kaneel over de noten te strooien bevorder je het droogproces, dit voorkomt tevens schimmel op de walnoten. Na het drogen heb je een notenkraker nodig om de noten open te maken, en moet je de gekraakte noten ontdoen van een paar vliesjes en velletjes aan de binnenkant. Wat overblijft is een heerlijke en gezonde walnoot die je voor veel kunt gebruiken.

walnoot oogsten plukken keukenplanten

Walnoot gebruiken en bewaren

Walnoten moeten voor gebruik eerst goed worden gedroogd. Dat is belangrijk, de noten zijn niet lekker als deze net vers van de boom komen. Noten zijn één van de weinige dingen die je liever vooral niet vers eet. Je kunt walnoten rauw eten als deze goed gedroogd zijn, of er notenpasta van maken in combinatie met hazelnoten. Daarnaast zijn walnoten bij veel gerechten een populaire "kers op de taart". Zo wordt er vaak een halve walnoot op een stuk bonbons gelegd, maar worden walnoten ook verwerkt in sommige salades. Voor gebruik in of bij gebakjes zijn walnoten best populair, ze zitten soms in brood en worden voor nog veel meer gebruikt. Een leuk weetje dat ik van mijn vader heb is dat de walnoot goed zou zijn voor de hersenen. Dat herken je aan de vorm van de walnoot als je deze hebt opengemaakt, want de noot lijkt namelijk ook ècht op een stel hersenen.

Verse walnoten moeten eerst gedroogd worden voor je ze kunt eten. Dit lukt het beste wanneer je kaneel over de noten strooit die liggen te drogen. Je kunt de walnoten bijvoorbeeld in een kartonnen doos leggen. Zorg voor een goede luchtstroom door de berg noten heen, maar leg ze nog liever gespreid en niet op een hoop. Daarmee voorkom je schimmels, net als met het strooien van kaneel over de noten. Goed droge walnoten kan je nog enkele maanden tot met een beetje geluk zelfs een jaar bewaren met de schil er omheen. Je kunt ze zonder schil in een keukenkastje bewaren, in een afgesloten potje of bakje, tot enkele maanden. In de koelkast blijven walnoten nog een half jaar goed, maar ingevroren kan je ze zelfs ten minste een jaar goed houden. Dat neemt niet weg dat een walnoot vers van de boom, natuurlijk wel eerst goed gedroogd, het allerlekkerste is.

Walnoot snoeien

Wanneer kan je walnoot snoeien? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Snoei een walnoot alléén als het echt niet anders kan. De boom kan namelijk gaan bloeden door de sterke sapstroom, met (gedeeltelijk) afsterven of schimmels en infecties tot gevolg. Ook herstellen snoeiwonden bij de walnoot slecht als de sapstroom na de winter net op gang is gekomen. Als je de walnoot snoeit, knip dan alléén dode takken weg. Knip dan ook alléén in het dode deel en niet in het levende deel van een tak. Mocht het toch nodig zijn om (grotere) levende takken te snoeien, doe dit dan gedurende de zomer. Open wonden zullen tijdens deze periode sneller dichtgroeien. Halverwege de zomer begint de sapstroom af te nemen en is snoeien het veiligste om te doen. Snoei absoluut niet in de winter, bij lagere temperaturen en zeker nooit bij (lichte) vorst of als er vorst wordt verwacht.

Walnoten moet je eigenlijk ergens neerzetten waar ze alle ruimte hebben, of je moet het juiste gereedschap hebben om de boom in vorm te kunnen houden. Als je een walnoot hebt zal je daar zeker jaren en jaren plezier van hebben. In tegenstelling tot de appel is een walnoot niet zo geschikt om als dwergvariant in een pot te kweken, al zullen er ongetwijfeld soorten worden aangeboden die daar inmiddels wel voor gekweekt zijn. Het liefst staat een walnoot licht tot matig vochtig en in de volle zon, maar ook in de halfschaduw of in bossig gebied groeit de walnoot uitstekend. Als de grond goed vruchtbaar is en er staan meerdere walnoten dan zullen deze je rijk belonen met een zeer hoge opbrengst. Walnoten kunnen erg veel noten maken.

Walnoot ziektes en plagen

De walnoot is een lekkere maaltijd voor muizen. De walnotenboorvlieg kan een plaag vormen, maar deze eten zelden van de noot zelf en wagen zich enkel aan de buitenste schil om de noot heen. De walnoot kan niet goed tegen droogte en heeft tijdens een zeer droge zomer niet altijd voldoende aan het grondwater. De meeste walnotensoorten zijn erg gevoelig voor diverse schimmels. De meeste schimmels zijn niet ècht schadelijk maar er zijn ook soorten die de walnoot boom en de groei ervan negatief beïnvloeden. De juiste omgeving voor de boom kan deze schimmels voorkomen.

Walnoot kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten november - februari
Oogsten september - november
Snoeien juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte xCM
Plantafstand -
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat xCM
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort -
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Noten
Winterhard tot -25
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte -
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding