Hazelnoot

Corylus avellana

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender hazelnoot

Variëteiten

Een plantensoort welke hazelnoten produceert wordt een hazelaar genoemd. Er zijn boom variëteiten en struik variëteiten. Deze worden de boomhazelaar en de struikhazelaar genoemd. De boomhazelaar heeft een recht opgaande stam en een vaak mooie, volle kroon. De struikhazelaar maakt direct boven de grond veel stengels welke in de richting van het licht groeien. De struikhazelaar doet het vooral goed aan bosranden. Verder zijn er variëteiten van beide hazelaarsoorten welke grotere of kleinere noten maken, productiever zijn of juist meer sierwaarde hebben.

Vermeerderen

De hazelnoot kan je het beste als plant kopen, maar wie het leuk vind om dingen uit te proberen kan natuurlijk een hazelnoot proberen te ontkiemen. Reken dan wel op enkele jaren voor de struik uiteindelijk nootjes kan gaan dragen, en dan zullen het er in het begin niet veel zijn. Je kunt de hazelnoot het beste 24 uur laten weken in water, en deze vervolgens in een bakje vochtig zand leggen om te ontkiemen. Voor het beste resultaat gebruik je relatief verse hazelnoten, dus geen hazelnoten die al een jaar droog liggen.

Verzorging

Basis
Hazelnoten zijn een van de weinige noten die hier in ons land weelderig kunnen groeien. Op vrijwel iedere plek aan de bosrand van een loofbos, doet de hazelnoot het goed. Op een plekje in de halfschaduw kan je een hazelaar goed planten, dat geldt zo wel voor de struik als boom variëteit. De boom maakt een mooie, recht opgaande stam met bovenin vertakkingen. De struikhazelaar maakt vanuit de kern in de grond veel verschillende vertakkingen. De takken zoeken naar licht en groeien in de richting van het licht omhoog. Onderschat de struikhazelaar niet, want ook deze kan heel erg groot worden.

De bestuiving van hazelnoten is nog wel een dingetje. Voor zo ver mij bekend is, is de hazelnoot zelfbestuivend. De hazelaar maakt zogenoemde "katjes", lange sliertjes van bloemen die naar beneden hangen, maar ook vrouwelijke bloemetjes. De vrouwelijke bloemetjes zijn heel klein en hebben een paars/rood pluimpje. Stuifmeel wordt door de wind verspreid over de hele hazelaar en hazelaars in de omgeving, en komt terecht op de pluimpjes van de hele kleine vrouwelijke bloemetjes. De vrouwelijke bloemetjes zullen vervolgens gedurende de hele zomer uitgroeien tot hazelnoten. Soms gebeurd het dat een hazelnoot maar heel weinig katjes maakt. Zo zaten hier ooit aan een kleine, jonge hazelaar maar twee katjes. Wel heel veel vrouwelijke bloemetjes, en dat was leuk. In dit geval helpt het als er nog een tweede hazelaar bij staat die ook katjes maakt.

Bodem
Zet een hazelaar (boom of struik) op een matig vochtige bodem. Hazelaars groeien vaak erg goed op de zelfde plekken waar brandnetels het ook goed doen. Het is hierbij vooral belangrijk dat de bodem humusrijk is. De humusrijke structuur krijg je door het plantgat en eventueel een grote ruimte rondom de hazelaar te voorzien van extra veel compost en organisch materiaal. De hazelaar, boom en struik, groeien beiden graag op een goed voedzame bodem.

Voeding
Dat brengt ons bij het volgende, want een hazelaar heeft regelmatig voeding nodig. Meestal is het voldoende om een algemene organische meststof te gebruiken. Geef dan vooral lekker gul, daar houd de hazelaar van. Het is namelijk een aardige grootverbruiker die in bosranden teert op organisch materiaal en uitwerpselen van dieren. Een voedzame bodem is dus best belangrijk, en het helpt hierbij om extra voeding toe te dienen.

Snoeien
Een boomhazelaar zal je regelmatig moeten snoeien, maar een struikhazelaar waarschijnlijk nog veel vaker. Zeker als je deze een beetje in toom probeert te houden, want de struikhazelaar kan erg weelderig groeien. Snoeien van de hazelaar gebeurd altijd in het vroege voorjaar, vlak voor de eerste nieuwe knoppen te zien zijn. Daarna is het niet meer aan te raden om te snoeien, omdat je dan mogelijk veel oogst wegsnoeit. De noten groeien namelijk gedurende een aardig lange periode. Het is ook niet aan te raden om in de winter te snoeien. Snoeiwonden herstellen slecht tijdens de koude maanden en dat verwelkomt verschillende schimmels en infecties, wat te voorkomen is door vroeg in het jaar, na de winter, te snoeien. Dit geldt ook voor de boomhazelaar.

keukenplanten hazelnoten snoeitabel

Hazelnoot snoeitabel

Verwijder eventueel kruisende takken, die vooral bij de struikhazelaar erg vaak voorkomen. Kruisende takken gaan schuren, dat creëert open wonden en vergroot de kans op schimmels en infecties. Je kunt kruisende takken helemaal bij de bron wegsnoeien, daar waar de tak begint. Het snoeien is bij hazelaars regelmatig nodig omdat het soort nogal snel en weelderig kan groeien. Je wilt vaak ook dat de boom of struik lekker luchtig en open is. Dicht op elkaar groeiende takken kan je (deels) verwijderen zodat er licht binnen in de struik kan komen. Hiermee zorg je dat jonge takjes van binnenuit ook meer kans maken en grote takken niet te veel uit gaan steken.

Oogsten

Bij de struikhazelaar kun je trossen met nootjes plukken. Wanneer deze makkelijk loslaten zijn de nootjes goed rijp. Laten ze niet direct los? Forceer het dan niet, de nootjes zijn nog niet rijp genoeg. Om die reden kan je bij een hazelaar het beste aan de takken schudden. De nootjes die loslaten zijn goed rijp. Bij de boomhazelaar wacht je eigenlijk altijd tot de nootjes van de boom vallen, dan zijn deze zeker rijp. Ze hangen te hoog om ze met de hand te plukken. Je kunt de boom proberen te schudden om de nootjes eruit te laten vallen. In beide gevallen, zowel de boomhazelaar als de struikhazelaar, groeien de nootjes in trossen van meestal 2-5 nootjes per tros. Na het oogsten moeten de hazelnoten eerst een poos goed drogen.

Gebruiken

Hazelnoten zijn veelzijdig te gebruiken. De hazelnoot heeft een harde schil, dus je hebt wel een notenkraker nodig om de nootjes open te krijgen. De noot die in de harde schil zit kan, mits goed gedroogd, rauw worden gegeten. Hazelnoten zijn lekker bij groenten, vlees en door sommige salades. Wie van een uitdaging houd kan eens proberen likeur te maken van hazelnoten, en ook hazelnootmelk kan van hiervan worden gemaakt. Maar het lekkerste is misschien wel om de hazelnootjes te roosteren. Je doet ze even kort in een pan op middelhoog vuur, tot ze goudbruin zijn en lekker ruiken.

Bewaren

Hazelnootjes zijn gedroogd nog ten minste een jaar te bewaren, net als walnoten. Hazelnoten die zijn geroosterd eet je liever zo snel mogelijk op, omdat de nootjes na enige tijd de knapperige structuur en aroma's verliezen. Hazelnoten in salades en gerechten zijn net zo lang te bewaren als het gerecht zelf.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Walnoot

Walnoot

In één oogopslag alle behoeften van de walnotenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pinda

Pinda

In één oogopslag alle behoeften van de pindaplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Brandnetel

Brandnetel

In één oogopslag alle behoeften van de brandnetel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding