plant banner

Hazelnoot
Corylus avellana

plant icon
Hazelnoot
Corylus avellana
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20
 
 
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Laat planten
Oogsttijd
Bloeitijd
Grote snoei
Kleine snoei

Hazelnoot kweken

Hazelnoot verzorgen

Hoe kweek je hazelnoten? Een plek in de halfschaduw is voldoende. Hazelnoten groeien vaak aan bosranden van loofbossen en krijgen daar niet de hele dag door zonlicht. Zo wel de struikhazelaar als de boomhazelaar groeien goed in de halfschaduw. In de volle zon rijpen de nootjes vaak wel iets sneller.

De struikhazelaar heeft veel meer onderhoud nodig dan de boomhazelaar. De struikhazelaar maakt namelijk zeer veel vertakkingen vanuit de grond. De struikhazelaar kan overigens ook zeer groot worden als je deze niet in toom houdt. Regelmatig snoeien is dus eigenlijk wel vereist.

Hazelnoot zaaien en planten

Wanneer kan je een hazelaar planten? De beste tijd om een hazelaar (boom- of struikhazelaar) te planten is rond september. Verwacht in het eerste jaar niet direct nootjes, ook niet als je toch in het voorjaar plant. De hazelaar moet eerst aanslaan.

Kan je een hazelnoot ook zaaien? Hazelnoten opkweken uit nootjes is niet gebruikelijk. Dat heeft vooral te maken met de lange tijd voor de hazelnoot is uitgegroeid tot een struik. Het duurt zeker 4-6 jaar voor de struik hazelnootjes kan maken. Daarnaast is ook het ontkiemen van een hazelnoot niet erg gemakkelijk. Het kan behoorlijk lang duren en je moet de nootjes eerst ontdoen van de dop.

Het beste is om de dop van de hazelnoot licht te beschadigen. Probeer de noot te kraken zonder de inhoud te beschadigen, of schuur de boven- en onderkant van het nootje open. Vervolgens kan je het planten in licht vochtig, fijn zand. Je kunt het beste hazelnoten gebruiken die je vorig jaar hebt geplukt, maar die niet ouder zijn dan een jaar.

Hazelnoot heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Hazelnoot water geven

Hoeveel water geef je een hazelaar? De hazelaar staat het beste op een licht tot matig vochtige bodem. Geef dus water als de bodem dreigt op te drogen, maar zorg dat de bodem niet drijfnat wordt. Aan bosranden -waar de hazelaar vaak voorkomt- blijft de bodem langer vochtig dan op kale stukken grond.

Hazelnoot grondsoort

Welke grondsoort heeft de hazelaar nodig? Zo wel de boom- als de struikhazelaar hebben een voedzame grond nodig. Een humusrijke en voedzame bodem is eigenlijk wel een vereiste te noemen. Veel (half) verteerd plantenmateriaal op de bodem, zoals een laag mulch werkt erg goed. Voeg veel compost toe voor de aanplant van een hazelaar. Houd de gewoonte er ook in om regelmatig compost te strooien.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Hazelnoot bemesten

Moet je een hazelaar bemesten? Ja, een hazelaar hoort op een voedzame bodem te staan. Bedenk je hierbij dat -om te kunnen oogsten- er vooral veel knoppen nodig zijn. Zoals je misschien al weet, wordt de aanmaak en ontwikkeling van (bloem)knoppen gestimuleerd door fosfor in de bodem. Zo heeft de hazelaar met name een fosforrijke mestvoeding nodig.

Met stikstof mag je terughoudend zijn. Dit geldt dubbel voor de struikhazelaar, die van nature al erg veel blad maakt en weelderig kan groeien. Ook de boomhazelaar heeft niet al te veel stikstof nodig. Je wilt dat een hazelaar zich vooral richt op het maken van veel bloemen en knoppen, wat uiteindelijk zorgt voor meer nootjes.

Welke meststof gebruik je voor hazelnoot? De beste meststof voor het kweken van hazelnoot heeft bij benadering een NPK samenstelling van 20-30-20 of 16-24-16.

Ideale NPK samenstelling:

N20
P30
K20

Alternatieve NPK samenstelling:

N16
P24
K16

Wat is NPK?

Hazelnoot bloei en bestuiven

Wanneer bloeit hazelnoot? Hazelnoot bloeit doorgaans van januari tot april.

Moet je een hazelaar bestuiven? Ja, de hazelaar moet worden bestoven om nootjes te maken. Meestal wordt dit door de wind gedaan. Een hazelaar is éénhuizig maar maakt ook éénslachtige bloemen. Dat betekend dat de hazelaar mannelijke en vrouwelijke bloemen maakt, maar je slechts één hazelaar nodig hebt voor de bestuiving. Wel vergroot kruisbestuiving de opbrengst.

Het stuifmeel wordt door de wind overgebracht. Wanneer een hazelaar maar een paar kleine katjes maakt, kan het zijn dat de wind vanuit een bepaalde richting het stuifmeel de verkeerde kant op blaast. Dan worden misschien niet alle vrouwelijke bloemetjes (goed) bestoven. Het beste kan je in dit geval zelf de bestuiving verzorgen. Maar als je hazelaar dusdanig weinig katjes maakt, is deze misschien nog te klein om echt lekker veel nootjes te maken.De vrouwelijke bloemetjes zijn heel klein. Je herkent ze aan kleine, paarse pluimpjes. De mannelijke bloemen zijn makkelijker te vinden. Gele sliertjes -ook wel katjes of kattenstaartjes genoemd- hangen al vroeg in het jaar aan de hazelaar. Stuifmeel van de katjes moet overwaaien naar de paarse pluimpjes. Als dit goed is gelukt dan kan de hazelaar nootjes gaan maken.

onrijpe hazelnoten plukken

Meestal hangen de nootjes per 2-5 aan elkaar in een trosje. Ze blijven erg lang groen, maar na een lange zomer worden ze langzaam bruin van kleur. De kant die het meeste zonlicht vangt wordt als eerste bruin.

Wanneer hazelnoot oogsten

Wanneer kan je hazelnoot oogsten? Hazelnoot oogst je doorgaans van augustus tot oktober.

Bij voorkeur raap je hazelnoten op van de grond, dan weet je zeker dat ze rijp zijn. Nootjes aan de boom moeten direct loslaten als je ze probeert te plukken. Probeer ze dan uit de mantels te "wippen". Laten ze niet makkelijk los, dan laat je de nootjes liever nog even hangen. Pluk geen hele holsters, dan weet je niet of alle nootjes goed rijp zijn.

Hazelnoten rijpen niet of nauwelijks na als deze van de plant af zijn, ze worden enkel nog iets bruiner van kleur. Je kunt voorzichtig aan de boom- of struikhazelaar schudden. Rijpe nootjes zullen dan uit de hazelaar vallen.

oogst afbeelding

Hazelnoot gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je hazelnoten? Hazelnootjes zijn zeer veelzijdig te gebruiken. Bijvoorbeeld versnipperd in kleine stukjes op een taart of op een ijsje. Voor je ze kunt gebruiken moet je de harde schil wel eerst kraken. Dit kan met een notenkraker of door voorzichtig met een hamer op een hazelnoot te slaan. Wees daarbij voorzichtig en sla niet te hard, anders sla je het nootje binnenin stuk of plat.

gekraakte hazelnoten

Je kunt hazelnoten ook rauw eten, direct vanuit de schil. Dat kan erg lekker zijn, maar vaak smaken ze dan wel een beetje droog. Je kunt hazelnoten ook door een salade doen. Wat ook heel lekker is om met hazelnootjes te doen is roosteren. Geroosterde hazelnootjes zijn echt overheerlijk en bovendien ook niet meer zo droog. Even kort in de pan op middelhoog voor tot ze goudbruin zijn geworden. De smaak is uniek!

hazelnoten zonder schil

Hoelang kan je hazelnoten bewaren? Hazelnootjes zijn ten minste een jaar te bewaren, net als walnoten trouwens. Twee of drie jaar is ook zelden een probleem. De nootjes drogen in en zijn volledig afgesloten. Bewaar de nootjes dan wel koel en droog. Hazelnoten die zijn geroosterd eet je liever zo snel mogelijk op. Na enkele uurtjes kunnen de nootjes al minder knapperig zijn of worden ze zelfs zacht.

Hazelnoot snoeien

Hazelnoot snoei je doorgaans van februari tot maart en in juni. Wanneer snoei je een hazelaar? In het vroege voorjaar vanaf februari, of later in juni, snoei je een hazelaar. Het beste is om het vroege voorjaar aan te houden. Een boomhazelaar zal je regelmatig moeten snoeien, maar een struikhazelaar waarschijnlijk nog veel vaker. Zeker als je deze een beetje in toom probeert te houden, want de struikhazelaar kan erg weelderig groeien.

In de regel geldt dat je een hazelaar altijd ter verjonging snoeit. Verwijder kruisende takken die langs elkaar kunnen schuren. Verwijder bij de boomhazelaar ook parallel groeiende takken. Bij de struikhazelaar groeien de meeste takken parallel aan elkaar en hoef je deze dus niet te verwijderen.

Probeer bij het snoeien rekening te houden met eventuele katjes en bloemetjes. Deze laat je het liefste zo veel mogelijk zitten (voor de nootjes). Probeer de struikhazelaar open en luchtig te houden. Als er licht binnen in de struik kan komen, zullen jonge scheuten van binnenuit zich ook goed ontwikkelen.

Hazelnoot soorten

Welke soorten hazelaar zijn er? De hazelaar die we graag in de moestuin hebben is er in twee soorten. De boomhazelaar en de struikhazelaar, waarvan de tweede waarschijnlijk minder bekend is.

We kennen de hazelaar als een (soms erg grote), volle struik met takken die vanuit één punt in de grond omhoog groeien. Niet iedereen weet dat er ook een boomhazelaar is, die evengoed eetbare nootjes produceert. De boomhazelaar heeft een recht opgaande stam en groeit vaak van nature in een lichte bolvorm.

De struikhazelaar is vooral aan bosranden van loofbossen te vinden en groeit vaak samen met de brandnetel. De struikhazelaar is een wirwar van takken en is lastiger te onderhouden. Waar je een boomhazelaar redelijk in vorm kan houden, is een struikhazelaar slechts in toom te houden (maar niet in vorm).

Hazelnoot ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de hazelaar? De hazelaar, met name de struikhazelaar, is een mooi thuis voor veel insecten. De meesten doen niet veel kwaad, maar sommige kevers nemen happen uit de bladeren. Ook dit vormt meestal geen erg groot gevaar. Verder is een gezonde hazelaar zelden echt ziek en wordt deze niet zo snel bedreigd door aantasting.

Hazelnoot teeltwijzen

Voor het kweken van hazelnoot hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Hazelnoot kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Brandnetel

Hazelnoot heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Hazelnoot plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten september
Oogsten augustus - oktober
Snoeien februari - maart
juni
Bloeitijd januari - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 20-30-20 / 16-24-16
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding