plant banner

Plantenlijst laden...

Brandnetel
Urtica

plant icon
Brandnetel
Urtica
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

-20

10CM

20CM
pH
5.0 - 8.0
NPK
6-4-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg buiten
middelvroeg buiten
laat buiten
jaarlijks

Brandnetel kweken

Brandnetel soorten

Welke soorten brandnetel zijn er? Er zijn twee soorten brandnetels die hier veel voorkomen. Dit zijn de grote brandnetel en de kleine brandnetel. De twee soorten zijn moeilijk uit elkaar te houden, maar je kunt ze herkennen aan de bloemen. Bij de kleine brandnetel staan de bloeistengels rechtop, maar bij de grote brandnetel hangen de bloemen. De grote brandnetel kan bovendien een hoogte van wel 2,5 meter bereiken, en is bovendien meerjarig. De kleine brandnetel is een éénjarige plant.

brandnetel bloemen

Brandnetels komen in het wild veelvoudig voor. Brandnetels groeien in loofbossen op voedzame, humusrijke en vochtige bodems. Ze zijn vooral berucht vanwege het vervelende gevoel dat je krijgt bij aanraking met de huid. Lang niet iedereen weet dat je brandnetels kunt gebruiken in de keuken.

Brandnetel zaaien en planten

Wanneer kan je brandnetel zaaien? Brandnetel kan je direct buiten zaaien van februari tot juni. Brandnetel kan je binnen (voor)zaaien van februari. De beste temperatuur om brandnetel te ontkiemen is boven de 15℃.

Zaaien kan in de volle grond of in (ruime) potten en bakken. Dit laatste is beter om te voorkomen dat de brandnetels gaan woekeren. Enkele weken na het zaaien verschijnen er hele kleine kiemplantjes. Brandnetels kunnen echter heel groot worden.

Het is niet aan te raden om brandnetels voor te zaaien. Dit is onhandig omdat je ze dan zal moeten uitplanten. Je kunt hierbij in aanraking komen met de plant en daar een tijdelijk maar vervelend, prikkend gevoel aan overhouden.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 brandnetel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 brandnetel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Brandnetel verzorgen/standplaats

Hoe kweek je brandnetels? Je kunt brandnetels prima kweken op plekken met wat minder zonlicht. Ze groeien vaak aan bosranden van loofbossen. Brandnetels worden groter op voedzame bodems. Ze hebben een licht tot matig vochtige bodem nodig. Verder hebben brandnetels weinig verzorging nodig.

Brandnetels kunnen makkelijk gaan woekeren. Dit gebeurd bij de (meerjarige) grote brandnetel via de wortels. Ook zaait de brandnetel zichzelf uit na de bloei. Zo wel de grote brandnetel als de kleine brandnetel kan zichzelf uitzaaien. Als dit een probleem is kan je de bloemen het beste wegknippen vóór de zaadvorming.

Brandnetel goede en slechte buren

Hoe kweek je brandnetels? Zorg voor een voedzame, humusrijke en vochtige bodem.

Brandnetel wisselteelt
Voor het kweken van brandnetel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Brandnetel goede buren
Brandnetel kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Appel Tuinbonen

Brandnetel slechte buren
Brandnetel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Brandnetel water geven

Hoeveel water geef je brandnetels? In de eigen tuin zal je brandnetels regelmatig water moeten geven. Zeker bij warm en droog weer in de zomer. Op plekjes in het bos is water geven meestal niet nodig. In de eigen tuin schijnt vaak toch wat meer zon. De grond in potten en bakken droogt nog veel sneller uit.

Brandnetel grondsoort

Welke grondsoort voor brandnetels? Omdat brandnetels van nature in bossen en aan bosranden groeien, is een vergelijkbare grond het beste. De bodem in loofbossen is voedzaam, humusrijk en vochthoudend. Dit bereik je door vóór de aanplant rijpe compost toe te voegen. Kies bij voorkeur voor compost van organisch materiaal uit een loofbos.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Brandnetel bemesten

Moet je brandnetels bemesten? Op enkel de geschikte grondsoort (zie hierboven) groeien brandnetels ook. Je krijgt wel grotere planten door de bodem voedzaam te houden. Een voedzame bodem is hard nodig, het is dus aan te raden om wat voeding te strooien. Een algemene organische meststof is voldoende, met extra stikstof (bijvoorbeeld bloedmeel) voor de vorming van het blad. De bladeren van de brandnetel kunnen op een zeer voedzame bodem gigantisch worden, vaak zelfs nog groter dan in het wild.

Welke meststof gebruik je voor brandnetel? De beste meststof voor het kweken van brandnetel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 6-4-6.

N6
P4
K6

Wat is NPK?

Brandnetel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit brandnetel? Brandnetel bloeit doorgaans van mei tot november.

Moet je brandnetels bestuiven? Nee, brandnetels hoef je niet te bestuiven om ze te kunnen oogsten. Je oogst met name de toppen van de planten. Bestuiving is wel nodig voor het verkrijgen van levensvatbare zaden. De brandnetel wordt bestoven door insecten.

Tussen de grote brandnetel en de kleine brandnetel zit nog wel een verschil. De grote brandnetel is meestal tweehuizig. Er zijn dan mannelijke en vrouwelijke planten. Je hebt van beide geslachten dan ten minste één plant nodig voor de bestuiving. De kleine brandnetel is vrijwel altijd éénhuizig en zelfs tweeslachtig. De plant maakt bloemen met zo wel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De kleine brandnetel is dan ook zelfbestuivend.

Wanneer brandnetel oogsten

Wanneer kan je brandnetel oogsten? Brandnetel oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Voor thee worden de toppen van de planten geplukt. Doe dit niet met de blote hand maar gebruik iets ter bescherming, zoals plastic handschoenen. Gedurende het late voorjaar en de hele zomer kan je doorlopend brandnetels plukken voor thee.

Brandnetel gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je brandnetels in de keuken? Van de gedroogde toppen kan je een gezonde brandnetelthee zetten. In de soep is het jonge blad van de brandnetel een gezonde toevoeging. Ook de wortel van de plant is te gebruiken voor thee. Er wordt beweerd dat brandnetelwortel geneeskrachtige werkingen heeft.

Hoe lang is brandnetel houdbaar? Gedroogde brandnetel (voor thee) is ten minste een jaar te bewaren. Verse brandnetel blijft enkele dagen houdbaar in de koeling, maar meestal niet langer. Dit gebruik je dan ook liever zo snel mogelijk.

Brandnetel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij brandnetels? Vooral insecten eten vaak van het blad van de plant. Meestal zie je in het wild ook gaten in het blad zitten. Last van ziektes heeft de brandnetel zelden. Je kunt vraat bij brandnetels voorkomen door combinatieteelt te gebruiken.

Brandnetel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari
Buiten (voor)zaaien februari - juni
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd mei - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 6-4-6
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding