plant banner

Plantenlijst laden...

Peterselie
Petroselinum crispum

plant icon
Peterselie
Petroselinum crispum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

3

10CM

15CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
3-1-1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kweekkas winter

Peterselie kweken

Peterselie soorten

Welke soorten peterselie zijn er? Peterselie kent verschillende soorten die ook qua uiterlijk wat verschillen. Gebruik krulpeterselie voor de fijn gekrulde blaadjes, of gebruik platbladige peterselie met de vlakke blaadjes.

Peterselie heeft ook een variant die voor de wortel wordt gebruikt, genaamd wortelpeterselie. Wortelpeterselie is een soort dat speciaal voor de wortel wordt gekweekt. De wortel lijkt erg op die van een pastinaak, maar is iets rechter en vaak ook wat langer en slanker.

Peterselie is familie van selderij. Dit betekend overigens niet dat je ze prima bij elkaar kunt zetten, volgens de principes van combinatieteelt zijn het slechte buren.

Peterselie zaaien en planten

Wanneer kan je peterselie zaaien? Peterselie kan je direct buiten zaaien van maart tot mei. Peterselie kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart en van augustus tot september. De beste temperatuur om peterselie te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je peterselie? Vroeg in het jaar kan peterselie al binnen worden voorgezaaid in kweekpotjes of een zaaibakje. Je kunt peterselie ook later direct buiten zaaien. Als het weer een beetje meezit groeit peterselie best snel uit tot een mooi bosje.

peterselie zaailingen

Als je een zachte winter verwacht kan je peterselie ook in een kweekkas planten voor de winterteelt, of gewoon binnen in de vensterbank houden als het hier niet erg warm is. Voor de winterteelt zaai je peterselie in de late zomer tot vroege herfst.

Peterselie plantjes maken kwetsbare penworteltjes. Dit maakt het verspenen zonder de worteltjes in de knel te brengen erg lastig. Het beste is om peterselie direct op de bestemde plek te zaaien, in de vollegrond of in plantenpotten of -bakken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 peterselie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 peterselie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Peterselie verzorgen/standplaats

Hoe kweek je peterselie? Eigenlijk is peterselie een tweejarige plant, maar deze wordt als éénjarige gekweekt. In het tweede jaar en bij hoge uitzondering in het eerste jaar al (bijvoorbeeld bij winterteelt), kan het plantje gaan bloeien. Op een plek in de halfschaduw kan je peterselie kweken. Zet het plantje liever niet in de brandende zon tijdens de zomer.

Peterselie goede en slechte buren

Peterselie wisselteelt
Voor het kweken van peterselie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Peterselie goede buren
Peterselie kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Asperge Pronkbonen Radijs Slabonen Tomaat Tuinbonen Uien

Peterselie slechte buren
Peterselie kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Kropsla Veldsla Selderij

Peterselie water geven

Hoeveel water heeft peterselie nodig? Peterselie wordt erg vaak in plantenpotten gekweekt. Plantenpotten drogen echter snel uit, helemaal als de zon erop staat in de zomer. Ook daarom kweek je peterselie liever in de halfschaduw. Houd de bodem altijd goed in de gaten. Geef water als deze droog begint te voelen.

Peterselie grondsoort

Welke grond heeft peterselie nodig? Een vochthoudende grond maakt peterselie kweken een stuk makkelijker. Zorg alleen wel dat overtollig water ook makkelijk weg kan, het plantje mag ook weer niet drijfnat staan.

Verder heeft peterselie eigenlijk heel weinig eisen. Je kunt peterselie kweken op bijna iedere grondsoort, al gaat de lichte voorkeur altijd uit naar een humusrijke bodem. Dit geldt ook voor wortelpeterselie, al kan wortelpeterselie net iets beter groeien op een losse grond.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Peterselie bemesten

Moet je peterselie bemesten? Peterselie heeft weinig voeding nodig. Om bladgroei te bevorderen kan je een zeer lichte meststof geven met een groter aandeel stikstof. De meeste kruidenmeststoffen zijn ook geschikt.

Welke meststof gebruik je voor peterselie? De beste meststof voor het kweken van peterselie heeft bij benadering een NPK samenstelling van 3-1-1 of 4-2-2.

Ideale NPK samenstelling:

N3
P1
K1

Alternatieve NPK samenstelling:

N4
P2
K2

Wat is NPK?

Peterselie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit peterselie? Peterselie bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je peterselie bestuiven? Voor de teelt is bloeien ongewenst. Als peterselie gaat bloeien komt dit ten koste van de smaak van het blad. Meestal zal peterselie in het eerste jaar ook niet gaan bloeien. Als peterselie toch bloeit leent het moment zich uitstekend voor de zaadteelt.

Peterselie maakt tweeslachtige bloemen en is dus zelfbestuivend. Peterselie wordt door insecten en door de wind bestoven. Voor een betere bestuiving kan je voor kruisbestuiving zorgen met andere peterselie plantjes door ze bij elkaar te zetten.

Wanneer peterselie oogsten

Wanneer kan je peterselie oogsten? Peterselie oogst je doorgaans van juni tot maart.

Hoe oogst je peterselie? Van peterselie wordt het blad gebruikt. Bij wortelpeterselie oogst men ook de wortel. Gedurende de hele groei van de plant kan je blaadjes blijven plukken. Laat er wel genoeg aan het plantje zitten zodat peterselie verder kan groeien. Zelfs in het tweede jaar, vóór de bloei, kan je nog blaadjes plukken.

Als je peterselie bloeit (of bijna gaat bloeien) dan kan je beter geen blaadjes meer plukken. De smaak gaat dan sterk achteruit en alle energie gaat naar de bloemen toe. Je kunt ook vóór de bloei het hele plantje in één keer oogsten.

oogst afbeelding

Peterselie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je peterselie? Peterselie is een kruidje dat het lekkerste is als je het vers gebruikt. Zo wordt peterselie vaak door verschillende soepgerechten verwerkt, zoals bijvoorbeeld tomatensoep en groentesoep, maar ook in sauzen.

Hoelang kan je peterselie bewaren? Peterselieblaadjes zijn hooguit enkele dagen in de koelkast te bewaren. Wel kan je peterselie uitstekend invriezen als je het later direct uit de vriezer gebruikt. Het is dan tot een jaar te bewaren. Door peterselie met wortel en al te oogsten blijft het langer vers, ook in de koelkast.

Peterselie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij peterselie? Slakken lusten peterselie erg graag, maar gebruiken dit plantje ook vaak als schuilplaats. Vanwege de behoefte aan een vochtige grond is ook de bodem rond peterselie een goede schuilplek. Verder heeft peterselie weinig last van grote ziektes en plagen. Een enkele keer kan er meeldauw ontstaan bij slecht onderhouden plantjes.

Peterselie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
augustus - september
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Kweekkas (uit)planten augustus - oktober
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten juni - maart
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 3-1-1 / 4-2-2
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 3 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding