plant banner

Peterselie
Petroselinum
Voorzaaien kweken en oogsten

°C3
°C12
CM10
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kweekkas winter
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Peterselie draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Petroselinum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Peterselie soorten

Welke soorten peterselie zijn er? Peterselie kent verschillende soorten die ook qua uiterlijk wat verschillen. Gebruik krulpeterselie voor de fijn gekrulde blaadjes, of gebruik platbladige peterselie met de vlakke blaadjes.

Peterselie heeft ook een variant die voor de wortel wordt gebruikt, genaamd wortelpeterselie. Wortelpeterselie is een soort dat speciaal voor de wortel wordt gekweekt. De wortel lijkt erg op die van een pastinaak, maar is iets rechter en vaak ook wat langer en slanker.

Peterselie is familie van selderij. Dit betekend overigens niet dat je ze prima bij elkaar kunt zetten, volgens de principes van combinatieteelt zijn het slechte buren. De verschillende soorten peterselie hebben de wetenschappelijke naam Petroselinum. Er zijn veel ondersoorten zoals de Petroselinum sativum en de Petroselinum crispum.

Peterselie zaaien en planten

Wanneer kan je peterselie zaaien? Peterselie zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot mei. Peterselie zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart en van augustus tot september.

Wanneer kan je peterselie planten? Peterselie planten of uitplanten in een kweekkas kan van augustus tot oktober. Peterselie planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei.

Hoe zaai je peterselie? Vroeg in het jaar kan peterselie al binnen worden voorgezaaid in kweekpotjes of een zaaibakje. Je kunt peterselie ook later direct buiten zaaien. Als het weer een beetje meezit groeit peterselie best snel uit tot een mooi bosje.

peterselie zaailingen

Als je een zachte winter verwacht kan je peterselie ook in een kweekkas planten voor de winterteelt, of gewoon binnen in de vensterbank houden als het hier niet erg warm is. Voor de winterteelt zaai je peterselie in de late zomer tot vroege herfst.

Peterselie plantjes maken kwetsbare penworteltjes. Dit maakt het verspenen zonder de worteltjes in de knel te brengen erg lastig. Het beste is om peterselie direct op de bestemde plek te zaaien, in de vollegrond of in plantenpotten of -bakken.

peterselie zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 peterselie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 peterselie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Peterselie standplaats en verzorgen

Hoe kweek je peterselie? Eigenlijk is peterselie een tweejarige plant, maar deze wordt als éénjarige gekweekt. In het tweede jaar en bij hoge uitzondering in het eerste jaar al (bijvoorbeeld bij winterteelt), kan het plantje gaan bloeien. Op een plek in de halfschaduw kan je peterselie kweken. Zet het plantje liever niet in de brandende zon tijdens de zomer.

peterselie jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Peterselie is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 3℃.

Peterselie combinatieteelt en wisselteelt

Peterselie
Voor het kweken van peterselie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Peterselie goede buren
Peterselie kweken kan goed samen met aardbei, asperge, pronkboon, radijs, slaboon, tomaat, tuinboon, uien als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Peterselie slechte buren
Peterselie kweken gaat liever niet samen met kropsla, veldsla, selderij als je gebruik maakt van combinatieteelt.

peterselie planten kweken keukenplanten

Peterselie water geven

Hoeveel water heeft peterselie nodig? Peterselie wordt erg vaak in plantenpotten gekweekt. Plantenpotten drogen echter snel uit, helemaal als de zon erop staat in de zomer. Ook daarom kweek je peterselie liever in de halfschaduw. Houd de bodem altijd goed in de gaten. Geef water als deze droog begint te voelen.

Peterselie grondsoort en bodem

Welke grond heeft peterselie nodig? Een vochthoudende grond maakt peterselie kweken een stuk makkelijker. Zorg alleen wel dat overtollig water ook makkelijk weg kan, het plantje mag ook weer niet drijfnat staan.

Verder heeft peterselie eigenlijk heel weinig eisen. Je kunt peterselie kweken op bijna iedere grondsoort, al gaat de lichte voorkeur altijd uit naar een humusrijke bodem. Dit geldt ook voor wortelpeterselie, al kan wortelpeterselie net iets beter groeien op een losse grond.

pH

6.0
7.0

Peterselie tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

peterselie grote planten keukenplanten

Peterselie bemesten

Moet je peterselie bemesten? Peterselie heeft weinig voeding nodig. Om bladgroei te bevorderen kan je een zeer lichte meststof geven met een groter aandeel stikstof. De meeste kruidenmeststoffen zijn ook geschikt.

N3
P1
K1

Voor het bemesten van peterselie raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 3-1-1 of 4-2-2 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

peterselie volgroeide planten grootte keukenplanten

Peterselie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit peterselie? Peterselie bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je peterselie bestuiven? Voor de teelt is bloeien ongewenst. Als peterselie gaat bloeien komt dit ten koste van de smaak van het blad. Meestal zal peterselie in het eerste jaar ook niet gaan bloeien. Als peterselie toch bloeit leent het moment zich uitstekend voor de zaadteelt.

Peterselie maakt tweeslachtige bloemen en is dus zelfbestuivend. Peterselie wordt door insecten en door de wind bestoven. Voor een betere bestuiving kan je voor kruisbestuiving zorgen met andere peterselie plantjes door ze bij elkaar te zetten.

Wanneer peterselie oogsten

Wanneer kan je peterselie oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot maart.

Hoe oogst je peterselie? Van peterselie wordt het blad gebruikt. Bij wortelpeterselie oogst men ook de wortel. Gedurende de hele groei van de plant kan je blaadjes blijven plukken. Laat er wel genoeg aan het plantje zitten zodat peterselie verder kan groeien. Zelfs in het tweede jaar, vóór de bloei, kan je nog blaadjes plukken.

Als je peterselie bloeit (of bijna gaat bloeien) dan kan je beter geen blaadjes meer plukken. De smaak gaat dan sterk achteruit en alle energie gaat naar de bloemen toe. Je kunt ook vóór de bloei het hele plantje in één keer oogsten.

peterselie oogsten plukken keukenplanten

Peterselie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je peterselie? Peterselie is een kruidje dat het lekkerste is als je het vers gebruikt. Zo wordt peterselie vaak door verschillende soepgerechten verwerkt, zoals bijvoorbeeld tomatensoep en groentesoep, maar ook in sauzen.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Peterselie houdbaarheid

Hoelang kan je peterselie bewaren? Peterselieblaadjes zijn hooguit enkele dagen in de koelkast te bewaren. Wel kan je peterselie uitstekend invriezen als je het later direct uit de vriezer gebruikt. Het is dan tot een jaar te bewaren. Door peterselie met wortel en al te oogsten blijft het langer vers, ook in de koelkast.

Peterselie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij peterselie? Slakken lusten peterselie erg graag, maar gebruiken dit plantje ook vaak als schuilplaats. Vanwege de behoefte aan een vochtige grond is ook de bodem rond peterselie een goede schuilplek. Verder heeft peterselie weinig last van grote ziektes en plagen. Een enkele keer kan er meeldauw ontstaan bij slecht onderhouden plantjes.

Peterselie kweken informatie

Naam en familie
Naam Peterselie
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Petroselinum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
augustus - september
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Kweekkas (uit)planten augustus - oktober
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten juni - maart
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 85-115 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 3-1-1
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, asperge, pronkboon, radijs, slaboon, tomaat, tuinboon, uien
Combinatieteelt
Slechte buren
kropsla, veldsla, selderij
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 3
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...