plant banner

Plantenlijst laden...

Aardbei
Fragaria

plant icon
Aardbei
Fragaria
light icon
water icon
soil icon
winter icon

13

-10

30CM

20CM
pH
5.5 - 7.0
NPK
4-3-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
vroeg planten
laat planten
kweekkas
jaarlijks

Aardbei kweken

Aardbei soorten

Welke soorten aardbeien zijn er? Daar kan je een boek vol over schrijven. Het ene soort is zoeter of juist zuurder, sappiger, harder of juist zachter, groter of kleiner en ga zo maar door! Het belangrijkste verschil tussen de aardbeiensoorten is of deze vroegdragend, laatdragend of doordragend zijn. Vroegdragende rassen maken vroeg in de zomer aardbeien. Laat dragende rassen juist laat in de zomer. Doordragende aardbeiensoorten zijn de hele zomer door te plukken.

Gewone aardbei
De gewone aardbei is er een zoals iedereen 'm kent. Een mooie, rode en zoetsappige vrucht met zacht vruchtvlees. De gewone, rode aardbei is verreweg de meest geteelde, meest verkochte en populairste aardbeiensoort die we kennen. Dit is de aardbei die wereldwijd het meeste is gecultiveerd in verschillende gebieden. Dat is eigenlijk best gek, want deze komt uitendelijk van de witte aardbei (lees hieronder).

aardbei bloem

Witte aardbei / ananasaardbei
De witte aardbei is de originele aardbei. Voordat aardbeien over de wereld werden verspreid, was de aardbei nog wit. De witte aardbei was er als één van de eerste soorten. Tegenwoordig is deze beter bekend als de ananasaardbei. Naar ananas smaakt deze echter niet, zoals de naam wel doet vermoeden. Het is vaak een iets hardere maar wel lekkere, zoete aardbei.

witte ananasaardbei

Bosaardbei / wilde aardbei
In bossen en in het wild kom je dit soort soms nog wel eens tegen. De bosaardbei is een geweldige bodembedekker. Ook dit soort maakt eetbare vruchtjes die heerlijk zoet kunnen zijn. Deze aardbeitjes zijn echter heel erg klein. De bosaardbei woekert het meeste van alle soorten. Uitlopers komen van alle kanten uit de plantjes en je kunt ze lastig in toom houden. De bosaardbei mag je niet verwarren met de sieraardbei.

aardbei bloem

Sieraardbei / schijnaardbei
De sieraardbei is geen eetbare aardbei. Hij lijkt echter heel erg op de bosaardbei. Het grote verschil is dat alle eetbare aardbeiensoorten zoals de bosaardbei, kegelvormige vruchtjes maken. De vruchtjes van de sieraardbei zijn rond. Ook kan je de bloemetjes herkennen van een sieraardbei. Deze zijn namelijk geel. Is de sieraardbei giftig? Nee, de sieraardbei is zeker niet giftig. Geen zorgen dus! Als je er per ongeluk een hebt gegeten, houd je er gelukkig alleen een vieze smaak aan over. Niets ergs dus.

Kersenaardbei / donkerrode aardbei
De kersenaardbei is een heerlijke zoete, donkerrode aardbeiensoort. Net als de ananasaardbei die niet naar ananas smaakt, zal ook de kersenaardbei niet naar kersen smaken. Deze is alleen zo genoemd vanwege de kleur. De kersenaardbei is echter wel een heerlijke aardbei om te kweken.

Franbozenaardbei
De frambozenaardbei smaakt ook niet naar framboos. Wel is het een bijzonder aardbeiensoort. Deze is zo genoemd vanwege de ongebruikelijke vorm van de vruchtjes. De zaden op de framboosaardbei bevinden zich in kleine kuiltjes in plaats van direct aan de oppervlakte van de vrucht. Hierdoor lijkt de frambozenaardbei een heel klein beetje op een framboos, van waar ook de naam.

Klimaardbei
De klimaardbei doet wat de naam al doet vermoeden: Klimmen! Het is een aardbei zoals je die gewend bent; mooi rood, zoet en sappig. Dit aardbeiensoort heeft alleen wat ondersteuning nodig om te kunnen klimmen. Je kunt de aardbei natuurlijk ook gewoon laten kruipen. Het is evengoed een Fragaria-soort en de vruchten zijn dus gelijk aan die van een gewone aardbei.

Aardbei zaaien en planten

Wanneer kan je aardbei zaaien? Aardbei kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Aardbei kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om aardbei te ontkiemen is boven de 13℃.

Hoe en wanneer plant je aardbeien? De makkelijkste manier om aardbeien te vermeerderen is door de uitlopers ervan in potjes met aarde te steken. Aardbeienplantjes maken erg veel uitlopers. Lange, dunne en groene sprietjes vanuit de plant, die wortels maken wanneer ze de aarde weer raken. Doe dit bij voorkeur na de oogst en niet ervoor, of als je planten even geen vruchten meer maken.

aardbei uitlopers

Kan je aardbeien zaaien? Aardbeien kan je uit zaadjes opkweken. Vooral de bosaardbei leent zich hier goed voor. Houd er dan rekening mee dat het ten minste één heel jaar duurt voor je ervan kunt oogsten. Dat betekend dat een dit jaar gezaaide aardbei op z'n vroegst pas volgend vruchten geeft. Mocht je zelf aardbeienzaadjes willen oogsten, de zaden van een aardbei vind je natuurlijk op de aardbei zelf. Aan de buitenkant van de vrucht dus.

Hoe moet je aardbeien zaaien? Het makkelijkste is om een aantal potjes met aarde te vullen. Vervolgens doe je hier de zaadjes in. Zorg dat de aarde constant licht tot matig vochtig blijft. Deze mag nooit uitdrogen, de zaailingen kunnen daar slecht tegen. Het helpt om je jonge plantjes niet direct in de volle zon te zetten. Je kunt aardbeien zaden ook in een grote bak met aarde uitstrooien. Dan zal je de zaailingen later moeten verspenen.

Het beste zorg je iedere twee jaar voor nieuwe aardbeienplantjes. Na twee tot maximaal drie jaar gaat de oogst vaak achteruit. De planten worden ouder en geven minder aardbeien, of de aardbeien blijven dan kleiner. Door iedere twee jaar nieuwe planten neer te zetten kan je doorlopend van lekkere (en grote) aardbeien genieten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 12 aardbei planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 5 aardbei planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aardbei verzorgen/standplaats

Hoe kweek je aardbeien? Aardbeienplantjes staan het liefste in de volle zon. Bij meer zonlicht rijpen de vruchten beter. De vruchten worden groter en de plant maakt meer vruchten. In de halfschaduw kan je aardbeien ook telen. De grond droogt er minder snel uit, wat goed is voor je plantjes, maar ideaal is het niet om bij minder zonlicht te kweken.

Hoe verzorg je aardbeien? De teelt van aardbeien is niet zo makkelijk als men vaak denkt. Je krijgt altijd wel een aantal aardbeien, maar het zijn er soms weinig of ze blijven heel klein. Hier is het geheim: In de volle grond lukt de teelt van aardbeien het beste. De planten drogen daar minder snel uit en ze hebben meer ruimte om te wortelen dan in potten of bakken. In potten of bakken ben je constant bezig met water geven, zeker in de zomer.

Eigenlijk moet je iedere twee jaar nieuwe aardbeienplantjes neerzetten. Na twee jaar gaat ongeveer de kwaliteit achteruit. Veel mensen laten hun aardbeienplanten nog jaren staan. Ze worden pas vervangen als ze dood zijn gegaan. Een gemiste kans als je grote, zoete en sappige aardbeien wilt kweken, en daar ook nog veel van wilt oogsten. Vervang je planten dus eens per twee of maximaal drie jaar.

Aardbeien kweken wordt vaak gedaan op een stuk grond bedekt met gronddoek. In het gronddoek zitten dan gaten waar de planten uit groeien. In plaats van gronddoek wordt ook vaak het meer natuurlijke stro gebruikt, of een ander soort organisch (planten)materiaal. Het doel is om de aardbeien van de grond af te houden, weg van slakken en ander gespuis. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem minder snel opdroogt. Bij stro en ander natuurlijk materiaal dient de bodembedekking zelfs als mulchlaag en maakt dit de bodem voedzamer.

Om de zoetste, lekkerste, sappigste èn grootste aardbeien te krijgen, kies je als eerste een geschikt ras. Verder valt of staat een lekkere aardbei bij een goede verzorging. Verkijk je niet op de grote aardbeien uit de winkel. Zo groot worden aardbeien uit eigen tuin waarschijnlijk niet (maar het kan natuurlijk wel). Je kunt aardbeien telen in een kweekkas. Dan heb je de meeste kans op grote en lekkere aardbeien. Veel zon en warmte bevordert de kwaliteit.

Aardbei goede en slechte buren

Aardbeien worden vaak in rijen gekweekt, op gronddoek of een bed van stro.

Aardbei wisselteelt
Aardbei is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Aardbei goede buren
Aardbei kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Knoflook Kropsla Radijs Spinazie Wortel

Aardbei slechte buren
Aardbei kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Paksoi Palmkool Rode kool Romanesco Spruitkool Witte kool

Aardbei water geven

Hoeveel water hebben aardbeien nodig? Aardbeien mogen niet uitdrogen. Geef iedere dag een flinke scheut water en sla een dagje over als de grond nog vochtig is, of als het heeft geregend. Het beste is om de grond constant licht tot matig vochtig te houden. De vruchten vullen zich met water. Aardbeienplantjes verbruiken dus flink wat water gedurende de teelt. Let bij het kweken in potten of bakken extra goed op. Deze drogen namelijk razendsnel uit, zeker als de zon erop staat. Bij aanhoudende droogte gaan aardbeienplantjes direct slap hangen.

Aardbei grondsoort

Welke grond gebruik je voor aardbeienplanten? Aardbeien hebben geen specifieke eis, maar wel een voorkeur. Aardbeienplanten groeien het liefste op een licht zure bodem. Ook helpt het om de bodem goed vochthoudend te maken. Met name in de zomer voorkom je hiermee het uitdrogen van je plantjes. Dit kan je bereiken door hydrokorrels toe te voegen aan de grond.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Aardbei bemesten

Hoe vaak moet je aardbeien bemesten? De meeste meststoffen in korrelvorm geef je 2 tot 3 keer per jaar. Over welke meststof je het beste kunt gebruiken zijn de meningen verdeeld. Er bestaat speciale voeding voor aardbeienplanten. Deze hoeft niet per definitie beter te werken dan een algemene mestvoeding voor (klein)fruit of fruitbomen.

Welke meststof geef je aardbeienplanten? Het belangrijkste is dat aardbeienplantjes veel baat hebben bij een kaliumrijke mestvoeding (K van NPK), zoals vinassekali. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van vruchten (en wortels). Kalium geef je als extra, bovenop de standaard bemesting. Wees absoluut terughoudend met stikstof (N van NPK). Hierdoor gaat je plant namelijk meer blad maken, ten koste van de vruchten. Je opbrengst wordt dus lager en vruchten worden kleiner, als je te veel stikstof geeft.

Welke meststof gebruik je voor aardbei? De beste meststof voor het kweken van aardbei heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-3-6.

N4
P3
K6

Wat is NPK?

Aardbei bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aardbei? Aardbei bloeit doorgaans van mei tot november.

Moet je aardbeien bestuiven? De meeste aardbeiensoorten hoef je niet te bestuiven. De bloemen zijn vaak tweeslachtig en de plant is dan dus zelfbestuivend. De meeldraden en stampers zitten in dezelfde bloem. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Sommige aardbeiensoorten zijn tweehuizig. Dit zijn vaak bijzondere aardbeiensoorten zoals de Framberry, ook wel frambozenaardbei genoemd. Deze hebben een ander aardbeiensoort nodig dat op hetzelfde moment zal bloeien.

Hoe bestuif je aardbeien? Eigenlijk hoef je dit niet zelf te doen. Het is voldoende om tweehuizige aardbeienplantjes bij elkaar in de buurt te zetten. Het meeste werk wordt gedaan door insecten en door de wind en trillingen in de lucht. In principe heeft een aardbei dus geen hulp nodig bij de bestuiving.

Wanneer aardbei oogsten

Wanneer kan je aardbei oogsten? Aardbei oogst je doorgaans van juni tot november.

Aardbeien oogst je als de hele vrucht mooi rood van kleur is (in het geval van rode aardbeien). Als er nog een klein deel licht of zelfs wit van kleur is, laat je de aardbei liever nog even hangen. Al kan je beter ook niet te lang wachten met plukken, omdat slakken en andere diertjes ook graag aardbeien eten, en vooral aardbeien die overrijp zijn geworden.

Witte aardbeien oogst je als de zaadjes rood van kleur zijn geworden, en de vrucht een beetje zacht begint aan te voelen. Bij witte aardbeien is het lastig te zien wanneer ze rijp zijn, maar aan de zaden kan je het makkelijk herkennen. Kijk dan ook goed rondom de hele witte aardbei of je nog ergens groene zaden ziet zitten. Laat de aardbeitjes hangen als dat nog het geval is.

Aardbei gebruiken en bewaren

Wat kan je met aardbeien doen? Aardbeien zijn heerlijk door een fruitsalade. Ook kan je aardbeien met een toefje slagroom opeten en je kunt er suiker overheen doen. Aardbeien kan je natuurlijk ook direct van de plant opeten. Een zoete en sappige aardbei is heerlijk om zo te eten! Aardbeitjes zijn erg veelzijdig. Naast het bovengenoemde zijn ze ook erg geschikt om ardbeienjam van te maken.

Hoe lang zijn aardbeien houdbaar? Verse aardbeien kan je slechts enkele dagen bewaren in de koelkast. Het beste is dan ook om aardbeien pas te plukken als je ze gaat gebruiken, of direct te gebruiken na het plukken. Aardbeien schimmelen makkelijk, zelfs in de koelkast, door het vele vocht dat in de vruchten zit. Bewaar ze daarom nooit in een gesloten verpakking, maar in een open bakje of een bakje met gaatjes.

Aardbeien zijn gelukkig wel heel geschikt om in te vriezen. De meeste kleine (zomer)vruchtjes en bessen kan je overigens prima invriezen. Ze zijn dan tot een jaar houdbaar. Na het ontdooien zijn de aardbeien weer precies zoals ze waren. Toch smaakt een aardbei dan natuurlijk nooit zo lekker als vers van de plant.

Aardbei ziektes en plagen

Van welke ziektes en plagen hebben aardbeien last? Vraat door slakken, pissebedden en mieren is het grootste probleem bij de aardbei. Veel vraat is te voorkomen door aardbeien op een strobed te kweken, gebruik te maken van een gronddoek of de planten verhoogd in potten en bakken te zetten. Verder hebben aardbeien vrij weinig last van ziektes en plagen, mits je goede en bekende soorten kweekt.

Aardbei plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Kweekkas (uit)planten april - juni
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten juni - november
Snoeien mei - oktober
Bloeitijd mei - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 4-3-6
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 2 - 5 planten
Per m² / veld 6 - 12 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 13 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding