Bosbes

Vaccinium corymbosum

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 45

Afbeeldingen:

keukenplanten bosbes bloei keukenplanten blauwe bes vruchten

 

planten in de volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten of aarde
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender blauwe bes

Variëteiten

Bosbessen worden minstens zo vaak blauwe bessen genoemd. Blauwe bessen zijn er in heel veel verschillende variëteiten. Sommigen groter of kleiner, zoeter, sappiger of juist minder. De verschillen zijn soms minimaal en het is aan te raden om vooral zelf eens te testen. Er zijn tegenwoordig ook variëteiten van de bosbes waarbij de bessen een roze kleur hebben, zoals de "pink lemonade" variëteit van de bosbes. De meeste bosbessen zijn (donker)blauw, van waar ook de naam "blauwe bes" afkomstig is.

Vermeerderen

Een blauwe bes uit zaden opkweken is niet heel gebruikelijk. De zaden zullen eerst moeten worden gestratificeerd, waarbij deze enkele maanden in de koeling blijven liggen. Dit proces bootst een winter na en "activeert" de zaden wanneer deze weer uit de koeling worden gehaald. Je hebt er veel geduld voor nodig, want pas na 3-5 jaar kan de jonge struik ook echt bessen gaan dragen. Het is veel makkelijker en bovendien een stuk sneller om de plant te stekken door afleggen of om de plant bij een kweker te kopen. Daarnaast heb je bij een kweker ook vaak de garantie dat je het eerste jaar al kan oogsten.

Verzorging

Basis
In de volle zon staat een bosbes op z'n best, hiermee bevorder je het rijpen van de zoete besjes. Dat betekend niet dat de plant in de halfschaduw slecht groeit, dat is zeker niet het geval. Mogelijk duurt het rijpen van de besjes bij meer schaduw langer dan in de volle zon, en zal de oogst iets kleiner zijn. Blauwe bessen zijn goed in een (ruime) pot te kweken, maar ook in de volle grond. Graag staat een bosbes op een beschut plekje, waar deze beschermd staat tegen harde wind.

In principe hoef je de blauwe bes of bosbes niet te beschermen tegen vorst en is het struikje aardig winterhard. Bij zeer strenge vorst is het echter aan te raden om de struik wel te beschermen. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden, is dat de bosbes het meeste produceert als er meerdere in de omgeving staan. Heb je slechts één struikje staan, dan bestaat de kans dat de oogst aardig tegen kan vallen.

Bodem
Blauwe bessen (bosbessen) staan graag op een flink zure grondsoort. Dat krijg je voor elkaar door voor het planten het plantgat te vullen met tuinturf, een plek te kiezen waar coniferen het ook goed doen, of door zelf een zuur bodemmengsel te maken voor in de pot (onder andere met turf). Een licht tot matig vochtige bodem werkt het beste. Zorg ervoor dat de bodem doorlaatbaar is, al dan niet door het gebruik van hydrokorrels of het toevoegen van compost en organisch materiaal. Een zeer humusrijke bodem is een vereiste voor het kweken van bosbessen.

Voeding
Bosbessen hebben een voedzame bodem nodig. Het gebruiken van een algemene voeding voor de moestuin of een meststof voor kleinfruit is aan te raden. Volg de instructies op de verpakking van de meststof voor de beste resultaten.

Snoeien
Bosbessen worden pas na de winter gesnoeid. Omdat de bosbes matig winterhard is herstellen snoeiwonden slechter in de winter. Je kunt na de oogst snoeien, maar het risico beperk je door te wachten tot na de winter (februari/maart). Snoei dan vooral niet wanneer er nog vorst wordt verwacht, maar wacht ook niet zo lang dat je de jonge, net verschenen knoppen wegsnoeit.

keukenplanten snoeitabel bosbes

Snoeitabel blauwe bes

Snoei de struik dan vooral terug om deze mooi in vorm te houden. Verwijder eventueel kruisende takken, wrijving tussen takken veroorzaakt open wonden en vergroot de kans op infecties. Verwijder ook te dicht op elkaar groeiende takken om te zorgen voor een mooi en luchtig balans in de struik.

Gevaren
Vogels. Het grootste gevaar is dat onze gevleugelde vrienden de besjes pikken voor je ze kunt oogsten. Heb je bosbessen staan? Bescherm deze met een fijnmazig vogelnet, bij voorkeur blauw gekleurd. Dit om te voorkomen dat vogels erin vast komen te zitten, want de kleur werkt namelijk afstotend. Daarnaast is een te alkalische grond ook een grote boosdoener. Bosbessen zijn geen struikjes die je zomaar overal kunt planten, de zure grond is extra belangrijk.

Oogsten

De blauwe bes is typisch zomerfruit! Je oogst de bessen in de zomermaanden. Het lukt vaak niet om ze allemaal tegelijk te laten rijpen, maar meestal kun je er wel wat tegelijk oogsten en bewaren in de koelkast.

Gebruiken

Blauwe bessen kan je heel goed voor jam gebruiken. Erg lekker! Maar het is ook heerlijk om de bessen door de yoghurt of kwark te doen bij het ontbijt. En om ze zo van de plant te eten natuurlijk.

Bewaren

Bosbessen zijn in de koelkast, afhankelijk van hoe vers ze zijn, tot maximaal een week houdbaar. Vaak is dit zelfs maar 5 dagen. Verwerkt in jam kan je de bessen veel langer bewaren. In de diepvries zijn bosbessen -net als andere bessen- ongeveer een jaar of zelfs langer te bewaren.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier