Bosbes

Vaccinium corymbosum

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 45

Afbeeldingen:

keukenplanten bosbes bloei keukenplanten blauwe bes vruchten

 

planten in de volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten of aarde
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender blauwe bes

Variëteiten

Bosbessen worden minstens zo vaak blauwe bessen genoemd. Blauwe bessen zijn er in heel veel verschillende variëteiten. Sommigen groter of kleiner, zoeter, sappiger of juist minder. De verschillen zijn soms minimaal en het is aan te raden om vooral zelf eens te testen. Er zijn tegenwoordig ook variëteiten van de bosbes waarbij de bessen een roze kleur hebben, zoals de "pink lemonade" variëteit van de bosbes. De meeste bosbessen zijn (donker)blauw, van waar ook de naam "blauwe bes" afkomstig is.

Vermeerderen

Een blauwe bes uit zaden opkweken is niet heel gebruikelijk. De zaden zullen eerst moeten worden gestratificeerd, waarbij deze enkele maanden in de koeling blijven liggen. Dit proces bootst een winter na en "activeert" de zaden wanneer deze weer uit de koeling worden gehaald. Je hebt er veel geduld voor nodig, want pas na 3-5 jaar kan de jonge struik ook echt bessen gaan dragen. Het is veel makkelijker en bovendien een stuk sneller om de plant te stekken door afleggen of om de plant bij een kweker te kopen. Daarnaast heb je bij een kweker ook vaak de garantie dat je het eerste jaar al kan oogsten.

Verzorging

Basis
In de volle zon staat een bosbes op z'n best, hiermee bevorder je het rijpen van de zoete besjes. Dat betekend niet dat de plant in de halfschaduw slecht groeit, dat is zeker niet het geval. Mogelijk duurt het rijpen van de besjes bij meer schaduw langer dan in de volle zon, en zal de oogst iets kleiner zijn. Blauwe bessen zijn goed in een (ruime) pot te kweken, maar ook in de volle grond. Graag staat een bosbes op een beschut plekje, waar deze beschermd staat tegen harde wind.

In principe hoef je de blauwe bes of bosbes niet te beschermen tegen vorst en is het struikje aardig winterhard. Bij zeer strenge vorst is het echter aan te raden om de struik wel te beschermen. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden, is dat de bosbes het meeste produceert als er meerdere in de omgeving staan. Heb je slechts één struikje staan, dan bestaat de kans dat de oogst aardig tegen kan vallen.

Bodem
Blauwe bessen (bosbessen) staan graag op een flink zure grondsoort. Dat krijg je voor elkaar door voor het planten het plantgat te vullen met tuinturf, een plek te kiezen waar coniferen het ook goed doen, of door zelf een zuur bodemmengsel te maken voor in de pot (onder andere met turf). Een licht tot matig vochtige bodem werkt het beste. Zorg ervoor dat de bodem doorlaatbaar is, al dan niet door het gebruik van hydrokorrels of het toevoegen van compost en organisch materiaal. Een zeer humusrijke bodem is een vereiste voor het kweken van bosbessen.

Voeding
Bosbessen hebben een voedzame bodem nodig. Het gebruiken van een algemene voeding voor de moestuin of een meststof voor kleinfruit is aan te raden. Volg de instructies op de verpakking van de meststof voor de beste resultaten.

Snoeien
Bosbessen worden pas na de winter gesnoeid. Omdat de bosbes matig winterhard is herstellen snoeiwonden slechter in de winter. Je kunt na de oogst snoeien, maar het risico beperk je door te wachten tot na de winter (februari/maart). Snoei dan vooral niet wanneer er nog vorst wordt verwacht, maar wacht ook niet zo lang dat je de jonge, net verschenen knoppen wegsnoeit.

keukenplanten snoeitabel bosbes

Snoeitabel blauwe bes

Snoei de struik dan vooral terug om deze mooi in vorm te houden. Verwijder eventueel kruisende takken, wrijving tussen takken veroorzaakt open wonden en vergroot de kans op infecties. Verwijder ook te dicht op elkaar groeiende takken om te zorgen voor een mooi en luchtig balans in de struik.

Gevaren
Vogels. Het grootste gevaar is dat onze gevleugelde vrienden de besjes pikken voor je ze kunt oogsten. Heb je bosbessen staan? Bescherm deze met een fijnmazig vogelnet, bij voorkeur blauw gekleurd. Dit om te voorkomen dat vogels erin vast komen te zitten, want de kleur werkt namelijk afstotend. Daarnaast is een te alkalische grond ook een grote boosdoener. Bosbessen zijn geen struikjes die je zomaar overal kunt planten, de zure grond is extra belangrijk.

Oogsten

De blauwe bes is typisch zomerfruit! Je oogst de bessen in de zomermaanden. Het lukt vaak niet om ze allemaal tegelijk te laten rijpen, maar meestal kun je er wel wat tegelijk oogsten en bewaren in de koelkast.

Gebruiken

Blauwe bessen kan je heel goed voor jam gebruiken. Erg lekker! Maar het is ook heerlijk om de bessen door de yoghurt of kwark te doen bij het ontbijt. En om ze zo van de plant te eten natuurlijk.

Bewaren

Bosbessen zijn in de koelkast, afhankelijk van hoe vers ze zijn, tot maximaal een week houdbaar. Vaak is dit zelfs maar 5 dagen. Verwerkt in jam kan je de bessen veel langer bewaren. In de diepvries zijn bosbessen -net als andere bessen- ongeveer een jaar of zelfs langer te bewaren.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Kruisbes

Kruisbes

In één oogopslag alle behoeften van de kruisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aalbes

Aalbes

In één oogopslag alle behoeften van de aalbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zwarte bes

Zwarte bes

In één oogopslag alle behoeften van de cassisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardbei

Aardbei

In één oogopslag alle behoeften van de aardbei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pruim

Pruim

In één oogopslag alle behoeften van de pruimenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding