plant banner

Plantenlijst laden...

Aardappel
Solanum tuberosum

plant icon
Aardappel
Solanum tuberosum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

7

35CM

35CM
pH
5.0 - 6.5
NPK
8-10-11
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat

Aardappel kweken

Aardappel soorten

Welke aardappelsoorten zijn er? Eigenlijk zijn er maar twee aardappelsoorten. De gewone aardappel en de zoete aardappel, welke eigenlijk helemaal geen aardappel is. De zoete aardappel heeft dus eigenlijk niet zo veel met de gewone, bekende aardappel te maken.

De gewone aardappel kent wel ontelbaar veel rassen. De belangrijkste verschillen zijn de resistentie tegen aardappelziekte en aardappel moeheid. Deze ziekten kunnen je oogst flink bederven. Ook zijn er vroege en late aardappelen, en alles wat daartussen zit.

Zo kan je de Bildtstar heel laat in het jaar oogsten en ook iets later planten. De Frieslander daarentegen, is juist een zeer vroeg ras en oogst je dan ook in verhouding een heel stuk eerder. Door af te wisselen tussen vroege en late aardappelen kan je een langere tijd in het jaar je eigen aardappelen eten.

frieslander aardappel en bildtstar aardappel

De aardappel is familie van de nachtschade, dat is een opvallend detail van deze plant. Zo maakt de aardappel na de bloei ook een soort vruchten, die erg lijken op groene tomaten. Eet deze vruchten niet op, ze zijn namelijk zeer giftig! Alleen de knollen van de aardappel zijn eetbaar.

Dat de aardappel tot de nachtschadefamilie behoort is een leuk detail. Dat betekend namelijk dat de aardappel familie is van de tomaat, maar ook van de pepino en van de aubergine.

Aardappel zaaien en planten

Je kunt aardappelen binnen voorkiemen. Dit doe je ongeveer een maand voor je ze wilt gaan planten. Leg de pootaardappelen in een kartonnen doosje. Een doosje van de eieren is ideaal hiervoor. Maak de aardappelen licht vochtig. Wanneer de eerste scheuten uit de aardappelen komen kan je deze planten. Je kunt ook (voor de zekerheid) wachten tot de scheuten langer zijn geworden.

Hoe poot je aardappels? Maak gaten in de grond, bijvoorbeeld met een bollenplanter. Stop vervolgens de pootaardappelen in deze gaten. Aan de aardappel zitten vaak witte en groene scheuten. De groene scheuten moeten naar boven wijzen, hieruit groeien straks de stengels met bladeren. Poot de pootaardappelen bij voorkeur op heuveltjes, zodat overtollig water bij de plant vandaan stroomt.

aardappelen ontkiemen

Wanneer je aardappelen gaat planten, kan je deze het beste aanaarden naar mate ze verder groeien. De planten zullen na verloop van tijd breed uit gaan hangen. Iedere keer als de aardappel boven de grond is gekomen kan je deze weer aanvullen met een extra laagje aarde. Doe dit ongeveer twee of drie keer. Dit is geen vereiste maar het helpt je planten stevig te blijven.

Kan je aardappelen ook zaaien? Ja, maar het duurt dan twee jaar voor je aardappelen kunt oogsten. In het eerste jaar ontwikkelt zich enkel een klein aardappeltje. Hieruit groeien later meerdere aardappelen. Aardappelen zaaien is niet gebruikelijk. Sterker nog, het wordt bijna nooit gedaan omdat dit lang duurt. Ook omdat je de zaden uit de rijpe aardappel "bessen" moet halen, die na de bloei aan de planten verschijnen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 aardappel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 aardappel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aardappel verzorgen/standplaats

Hoe kweek je een aardappelplant? De aardappel is relatief makkelijk te verzorgen. Aardappelen kan je kweken in een grote pot of kuip, maar ook in een speciale kweekzak voor aardappelen worden gehouden. Denk eraan dat je de plant dan vaker water nodig heeft. De hoogste opbrengst krijg je bijna altijd in de volle grond.

Een plekje in de halfschaduw is voor een aardappelplant meer dan genoeg. Je kunt aardappelen zelfs kweken op plekken waar meer schaduw is dan zonlicht. Dit maakt dat je aardappels ook goed op plekken kunt kweken waar andere planten het niet zo goed doen.

Aardappel goede en slechte buren

Aardappelen worden vaak gekweekt op heuveltjes in rijen.

Aardappel wisselteelt
Aardappel is een aardappelsoort. De ideale voorteelt is een wortelgewas of vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Aardappel goede buren
Aardappel kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Munt Maïs Spinazie

Aardappel slechte buren
Aardappel kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Tomaat Snijbiet

Aardappel water geven

Hoeveel water heeft een aardappel nodig? Geef om de dag ongeveer 2 tot 3 liter water. Pas als dat nodig is de hoeveelheid een klein beetje aan. Als de bodem nog erg vochtig is dan kun je het water geven een keer overslaan. Kijk dan morgen nog eens naar de grond van je aardappelplant. Als het erg droog is mag je iets meer water geven.

Aardappel grondsoort

Welke grond heeft een aardappel nodig? Aardappels kweek je op losse grond. Zo kunnen de wortels zich goed ontwikkelen, en groeien de knollen beter. Je aardappels worden dan groter en je kunt misschien zelfs meer oogsten. Aardappelen hebben geen specifieke eis voor een bepaalde grondsoort. Aardappels groeien overal, maar houden iets meer van een licht zure bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Aardappel bemesten

Wat is de beste meststof voor aardappelen? Geef aardappels een kaliumrijke mestvoeding. Hiermee versterk je de wortels en bevorder je de aanmaak van knollen. Een voorbeeld van een kaliumrijke meststof is vinassekali. Kalium versterkt ook de weerstand van je planten. Je verkleint de kans op de beruchte aardappelziekte en andere aandoeningen bij je planten. Wees extra terughoudend met stikstof. Daarmee bevorder je bladgroei en rem je de ontwikkeling van de knollen af.

Welke meststof gebruik je voor aardappel? De beste meststof voor het kweken van aardappel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-10-11.

N8
P10
K11

Wat is NPK?

Aardappel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aardappel? Aardappel bloeit doorgaans van april tot september.

Moet je aardappelen bestuiven? Een aardappel bestuiven is niet nodig, tenzij je zaden wilt kunnen oogsten. Zaden ontstaan na de bloei, in de giftige bessen die aan de plant groeien. Alle bekende aardappelen zijn zelfbestuivend. Ook kruisen aardappelen makkelijk met elkaar. Als je verschillende soorten aardappelen kweekt kunnen deze kruisbestuiven. Uit eventuele zaden die je oogst ontstaat dan een kruising tussen de verschillende soorten die je hebt staan.

aardappel bloemen

Wanneer aardappel oogsten

Wanneer kan je aardappel oogsten? Aardappel oogst je doorgaans van juni tot november.

Wanneer je aardappelen precies kunt oogsten is natuurlijk afhankelijk van het ras. Er zijn vroege of late rassen, en alles daar tussenin. Je oogst aardappels door een riek naast de plant in de grond te steken. Vervolgens wip je de plant met de knollen uit de grond.

aardappel oogst

Als alternatief kan je de aardappelplant ook ruim uitgraven met een schep. Aardappelplanten in een plantzak, grote pot of kuip kan je ook uit de grond trekken. Doorzoek de grond om zeker te weten dat je alle aardappelen hebt gehad.

Aardappel gebruiken en bewaren

Waar kan je aardappel voor gebruiken? Aardappelen zijn erg lekker om gekookt te eten of om te bakken. Gebakken aardappels worden lekker knapperig. Uit eigen tuin zijn ze natuurlijk altijd extra lekker! Ook kan je van aardappelen een lekkere aardappelpuree maken. Aardappels zijn één van de hoofdingrediënten van veel soorten stamppot. Ook vormt aardappel de basis van originele wodka, al heb je tegenwoordig ook wodka op graan gebaseerd.

geschilde aardappeltjes

Zie je besjes aan je aardappelplant zitten, eet deze dan nooit op. De aardappelbessen zijn enorm giftig. De aardappel is een lid van de nachtschade-familie. Tomaten behoren ook tot dezelfde familie. Alléén de knollen van de aardappelplant zijn eetbaar.

aardappel bessen

Hoelang kan je aardappelen bewaren? Verse aardappelen bewaar je enkele weken tot soms zelfs maanden. Wanneer aardappelen niet meer goed zijn dan merk je dat heel snel. Ze gaan dan enorm stinken. Vóór je aardappelen gaat gebruiken of bewaren spoel je ze eerst schoon en laat je ze even opdrogen. Je kunt aardappelen ook eerst laten drogen. Daarna kan je de opgedroogde aarde die er nog op zit er heel makkelijk vanaf vegen.

aardappel oogsten

Aardappel ziektes en plagen

Welke ziektes zijn er bij aardappels? Aardappelen zijn vatbaar voor de aardappelziekte (Phytophthora). Vroege rassen krijgen sneller last van de ziekte dan late rassen. Door wisselteelt toe te passen voorkom je de aardappelziekte. Kweek nooit meerdere keren aardappelen op hetzelfde stuk grond. Wacht na de teelt van aardappels eerst enkele jaren vóór je dit weer doet, of kweek ze op een andere plek.

In enkele gevallen kunnen aardappelen last krijgen van meeldauw. Dit komt vooral voor bij planten die al enigszins verzwakt zijn. Te veel water geven vergroot de kans op meeldauw. Aardappelen krijgen weinig last van ongedierte. Het kan sporadisch voorkomen dat je bladluizen vindt in je aardappelplant. Kevers zoals de Coloradokever komen wat vaker voor.

Aardappel plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten juni - november
Bloeitijd april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 8-10-11
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt aardappelsoort

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding