Aardappel

Solanum tuberosum

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten pootaardappel uitlopers keukenplanten pootaardappel komt boven keukenplanten pootaardappel grote planten keukenplanten pootaardappel bijna oogstklaar

 

schaduwrijke
matig vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender aardappelen

Variëteiten

De aardappel is er in veel verschillende soorten. Grote aardappelen maar ook kleine krieltjes, eivormige en ronde aardappelen, met een rode of een meer paarse schil en zelfs de zoete aardappel. Sommige rassen maken extra kruimige aardappelen, ze zijn bijvoorbeeld beter om te koken of juist beter om te bakken of om friet van te maken. De zoete aardappel is alleen géén familie van de gewone aardappel, die komt namelijk van een heel andere plant. Dat zou je niet zeggen als je de zoete aardappel zo ziet, maar toch is het zo. De zoete aardappel heet in het Latijns "Ipomoea batatas" en de gewone aardappel "Solanum tuberosum". De gewone aardappel is een lid van de nachtschadefamilie, net als de tomaat.

Vermeerderen

Aardappelen opkweken uit zaden is niet gebruikelijk. Jonge knollen (pootaardappelen) worden gebruikt om meer aardappelen te krijgen. De pootaardappel maakt wortels waar uiteindelijk nieuwe aardappelen aan zullen groeien. Bij vroege aardappelen is het belangrijk om deze voor te kiemen. Daarmee wordt bedoeld dat je de aardappel uitlopers laat maken. Op een warme, lichte en (licht)vochtige plaats in huis zullen aardappelen snel uitlopers maken, worteltjes en sprietjes met een gemengd groene en donkere kleur. Dat worden straks de wortel en het blad van de plant. Als de uitlopers eenmaal groeien kan je de aardappelen in de grond stoppen, bij voorkeur in rijtjes op heuveltjes. Plant de aardappel ongeveer 10 centimeter onder de grond.

Door verschillende soorten aardappelen te laten staan tot en met de bloei, zorg je voor kruisbestuiving tussen deze soorten. De aardappelen die hieruit komen zijn dan niet meer raszuiver maar iets anders, een combinatie van de twee soorten. De zaden zou je kunnen gebruiken om aardappelen te zaaien. Aardappel zaden doen er lang over om volgroeide aardappelen te produceren. In het eerste jaar krijg je kleine aardappeltjes. Eigenlijk zijn dit de pootaardappelen die je in netjes kunt kopen. De grote, volgroeide aardappel oogst je pas in het tweede jaar. Het planten van pootaardappelen in plaats van zaden te zaaien, zorgt dus dat je sneller (het zelfde jaar nog) aardappelen kunt oogsten. Aardappel zaden hebben als grootste voordeel dat deze slechts een paar ziektes kunnen dragen. Bij pootaardappelen zijn dat er meer dan tweehonderd!

Verzorging

Basis
Wanneer de aardappel in de grond zit zal het snel gaan: er komt een stengel met blad boven de grond en de wortels ontwikkelen zich. Wanneer de aardappel erg ondiep is ingegraven (minder dan 10 centimeter) worden deze vaak aangeaard. Wanneer de (blad)stengel boven de grond wel erg lang wordt, gaat daar een laag aarde overheen tot de punt van de stengel net boven de grond uitsteekt.

Bodem
Aardappelen groeien op vrijwel iedere grondsoort, maar bij voorkeur een licht zure grondsoort. Zo lang de bodem licht vochtig blijft, dus niet uitdroogt maar ook niet doorweekt raakt, zal de aardappel het goed doen. Ook op kleigrond kan een aardappel groeien, al worden ze dan mogelijk iets kleiner en is de opbrengst kleiner. Zorg voor een humusrijke en doorlaatbare bodem waar de wortels van de plant makkelijk door kunnen wroeten.

Voeding
Aardappelen hebben liever niet te veel stikstof (maar wel een klein beetje). Vooral in het begin van de groei wil je dat de plant voldoende blad en steel aanmaakt. Zonder voldoende blad heb je maar erg weinig aardappelen, maar daarna wil je toch liever dat de energie naar de aanmaak van knollen gaat. De grote behoefte aan kalium maakt vinassekali of een andere kaliumrijke mestvoeding zeker niet overbodig. Kalium versterkt de aardappelplant en beschermt deze tegen ziektes, zoals bijvoorbeeld de aardappelziekte. Dat brengt ons bij het volgende:

Gevaren
De aardappel is vatbaar voor de aardappelziekte. Vroege rassen hebben daar vaker last van dan late rassen. Je kunt de ziekte voorkomen door niet te vaak op de zelfde grond aardappelen te telen. Het toepassen van wisselteelt in de moestuin helpt daarbij, kweek na de aardappel niet nog een keer aardappel op het stuk grond. Kies in plaats daarvan een ander gewas.

Oogsten

De aardappel is een knol onder de grond die je oogst. Uit één pootaardappel kunnen meerdere knollen groeien. Je oogst dan dus meer aardappelen dan dat je in de grond stopt. Schrik niet als sommige aardappelen iets kleiner zijn, dat heeft vaak met het ras te maken. Je kunt aardappelen extra jong oogsten om krieltjes te krijgen. Je kunt aardappelen ook laat oogsten om grotere knollen te krijgen.

keukenplanten aardappelen oogsten

Aardappel oogst

Gebruiken

Je kunt aardappelen koken, in schijfjes snijden en vervolgens deze schijfjes bakken, je kunt er patat van maken of aardappelpuree. Aardappelen worden vaak in diverse stamppotten verwerkt en de aardappel is een bekende basis voor wodka.

Bewaren

Voor je pas geoogste aardappelen kunt bewaren, moet je ze eerst nog even goed laten drogen. Zelf spoel ik ze eerst ook nog schoon (de aarde eraf) met een tuinslang. Als je ze eerst laat drogen kan je de aarde er ook makkelijk af vegen. Je kunt ongeschilde aardappelen bewaren in de keuken, op een droge en donkere plek in een kast bijvoorbeeld. Aardappelen zijn op deze manier nog 2-3 weken of langer te gebruiken, dat is afhankelijk van het soort en hoe goed deze te bewaren zijn. Leuk om te weten is dat -als je ze vroeg in het seizoen een tijdje laat liggen- de aardappelen weer opnieuw gaan uitlopen. Je kunt de uitgelopen aardappelen poten.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Aardpeer

Aardpeer

In één oogopslag alle behoeften van de aardpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Biet

Biet

In één oogopslag alle behoeften van rode bietjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zoete aardappel

Zoete aardappel

In één oogopslag alle behoeften van de zoete aardappel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Radijs

Radijs

In één oogopslag alle behoeften van radijzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolraap

Koolraap

In één oogopslag alle behoeften van koolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding