plant banner

Mierik
Armoracia rusticana

plant icon
Mierik
Armoracia rusticana
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20

45CM

35CM
pH
6.5 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Binnen voorzaaien
Buiten planten

Mierik kweken

Mierik verzorgen

Mierik is eigenlijk een meerjarige plant, maar voor de teelt van het wortel is het kweken als éénjarige makkelijker omdat de plant vaak (gedeeltelijk) afsterft als je een (deel van) de wortels eraf haalt en de plant uit de grond trekt. Mierik is een plant uit de bosrand, die dus voor een deel in de schaduw van grotere struiken en planten groeit maar ook wat zon nodig heeft! De halfschaduw dus, en bij voorkeur in de buurt van grotere planten. Mierikswortel kweek je het beste in de volle grond en niet in potten of bakken.

Mierik zaaien en planten

Wanneer kan je mierik zaaien? Mierik kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

Je kunt mierikswortel (voor)zaaien, al is dat niet heel gebruikelijk en zijn de meeste gecultiveerde soorten steriel. Dat betekend dat zij geen vruchtbare zaden of zelfs helemaal geen zaden maken. Wat daarentegen vaak wordt gedaan is het planten van wortelstokken in het najaar of (zeer) vroege voorjaar. De teelt duurt bij de aanplant van een wortel in het najaar wat langer, omdat je de plant in het najaar van het daarop volgende jaar pas kunt oogsten. En bij het zaaien oogst je de wortel natuurlijk niet in hetzelfde voorjaar, maar in het najaar of het jaar daarop.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 6 mierik planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 mierik planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Mierik grondsoort

Mierik als wortelgewas heeft bij voorkeur een luchtige en doorlatende grond die makkelijk te bewortelen is. Ook weer niet tè zanderig, want de grond mag niet uitdrogen en zand droogt erg snel op. Voeg bij zware klei vooral veel zand en rijpe compost toe voor het verbeteren van de bodemstructuur. Dit maakt de grote kleibrokken namelijk goed los. Het mengen van compost is overigens altijd aan te raden.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Mierik bemesten

Voor mierik heb je zeker een heel vruchtbare bodem nodig. Naast het gebruik van compost is het raadzaam om de plant een algemene (bio-organische) mestvoeding te geven gedurende de groei. Een (moestuin)meststof in korrelvorm is ideaal, deze zijn lang werkend en daar heeft de plant gedurende een langere periode profijt van.

Welke meststof gebruik je voor mierik? De beste meststof voor het kweken van mierik heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer mierik oogsten

Wanneer kan je mierik oogsten? Mierik oogst je doorgaans van september tot mei.

De blaadjes van de plant kan je het beste tussen maart en mei oogsten. Beperk dit dan zodat de plant genoeg blaadjes overhoudt om mee verder te groeien. De wortel oogst je in het najaar of (vroege) voorjaar. Bij de aanplant van de wortelstokken in het voorjaar oogst je natuurlijk niet direct in hetzelfde voorjaar al. Je kunt de plant uitgraven en een stuk van de wortel nemen, waarna waarschijnlijk ook een deel van de plant gaat hangen en mogelijk afsterft. Dit maakt mierikswortel meestal beter geschikt als éénjarige teelt, terwijl de plant eigenlijk meerjarig is.

Mierik gebruiken en bewaren

Mierikswortel wordt in veel gerechten gebruikt voor de pittige smaak die deze heeft. Je kunt het zo bijvoorbeeld in een salade verwerken. Door mierikswortel te raspen komt er een stofje vrij waarvan je ogen kunnen gaan tranen en wat zorgt voor een pittige smaak. Dit is vaak van korte duur, zorg dus dat je de wortel slechts heel kort van tevoren raspt zodat je het nog proeft in het gerecht. Ook heel belangrijk om te weten is dat je mierikswortel niet kunt koken, je gebruikt deze dus eigenlijk altijd rauw. Gebruik er ook niet te veel van, het is ècht heel scherp.

Gebruik mierikswortel vers en oogst deze het liefst zo kort mogelijk voor gebruik, dan is de smaak op z'n best. Nadat je de wortel goed hebt schoongemaakt kan je deze eventueel ook op een koele en donkere plek tot wel 3 weken bewaren. Denk hierbij aan de groentelade van de koelkast.

Mierik soorten

Mierik (Armoracia rusticana, of ook wel Cochlearia armoracia) is een plant waarvan de wortel wordt gebruikt, beter bekend als mierikswortel. Mierik is een plant uit de familie van kruisbloemigen. De plant wordt ook wel peperwortel genoemd vanwege de zeer pittige smaak, evenals boerenradijs.

Mierik ziektes en plagen

Van ziektes en plagen heeft mierik weinig last, er zijn gewoon niet veel diertjes die de zeer pittige plant goed kunnen verdragen. Dit is het sterke afweermechanisme dat de plant van nature bezit. De teelt is een vrij makkelijke, maar wel een die wat geduld vereist. Wees trouwens ook gewaarschuwd, mierikswortel is extreem scherp van smaak en je ogen kunnen ervan gaan tranen. Net als bij het snijden van uien.

Mierik teeltwijzen

Mierik is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Mierik kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Vlier Hazelnoot Appel Peer Pruim Kers Brandnetel

Mierik heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Mierik plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten oktober - mei
Oogsten september - mei
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 45 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 4 - 6 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding