plant banner

Plantenlijst laden...

Mierik
planten kweken en oogsten

Armoracia rusticana

°C-20
CM45
x
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
voorjaar planten
najaar planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Mierik draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Armoracia rusticana en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Mierik soorten

Welke soorten mierik zijn er? Mierik (Armoracia rusticana, ook wel Cochlearia armoracia) is een plant waarvan de wortel wordt gebruikt. De wortel is bekend als mierikswortel. Mierik is een plant uit de familie van kruisbloemigen. De plant wordt ook wel eens peperwortel genoemd vanwege de zeer pittige smaak, evenals boerenradijs.

Mierik zaaien en planten

Wanneer kan je mierik zaaien? Mierik zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april.

Kan je mierik zaaien? De meeste gecultiveerde soorten zijn steriel, waardoor zaaien niet erg gebruikelijk is. De plant maakt hierdoor namelijk zelden vruchtbare zaden of zelfs helemaal geen zaden. Als je vruchtbare zaden wilt zaaien, kan je die het beste binnen in huis voorzaaien in het vroege voorjaar.

Het is gebruikelijker om wortelstokken te planten. Dit doe je van het najaar tot het (zeer) vroege voorjaar. Wanneer je mierik voorzaait of pas in het najaar plant, dan valt de oogst natuurlijk ook pas in het najaar van het volgende jaar. De plant heeft voldoende tijd nodig om te groeien voor je deze kunt oogsten.

Let op, mierik is niet heel erg geschikt voor de teelt in plantenbakken en -potten. Het beste plant je de wortels in de volle grond op een geschikte plek.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 6 mierik planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 mierik planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Mierik standplaats en verzorgen

Hoe kweek je mierik? Mierik is eigenlijk een meerjarige plant. Voor de teelt van de wortel -mits vroeg aangeplant- kàn je mierik als éénjarige telen. De plant zal gedeeltelijk afsterven wanneer je een deel van de wortel oogst. In het volgende jaar groeit de plant weer verder.

Mierik staat graag op een plek in de halfschaduw. Vaak komt deze plant voor in de schaduw van grotere struiken in de buurt. Meestal groeit mierik dan aan de bosrand van een loofbos. Mierik groeit dan ook het beste in de buurt van grotere planten en struiken. Je kunt -bijvoorbeeld met aardpeer- een border van beschutting aanleggen.

Mierik combinatieteelt en wisselteelt

Mierik
Voor het kweken van mierik zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Mierik is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Mierik goede buren
Mierik kweken kan goed samen met aardappel, vlier, hazelnoot, appel, peer, pruim, kers, brandnetel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Mierik slechte buren
Mierik heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Mierik water geven

Hoeveel water heeft mierik nodig? Mierik kweken lukt het beste op een licht tot matig vochtige bodem. Verzuip de plant niet maar geef deze wel regelmatig water. Let ook extra goed op tijdens warme en droge periodes zoals in de zomer.

Mierik grondsoort en bodem

Welke grond heeft mierik nodig? Omdat je mierik kweekt voor de wortel, zet je deze plant liever op een luchtige en doorlaatbare grond. Hierin kunnen de wortels goed groeien zonder belemmering. Op erg stevige kleigrond groeit de plant slecht. Een te zanderige grond droogt weer te snel uit. Zoek naar een balans door compost te gebruiken.

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

Mierik bemesten

Moet je mierik bemesten? Wil je mierikswortel kweken, doe dit dan op een goed voedzame grond. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te bemesten. Gebruik een langwerkende meststof met meer kalium. Voeg meer stikstof toe als je de plant juist voornamelijk voor het blad kweekt.

Voor het bemesten van mierik zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 4-8-6 of 8-8-6. Dit is ons advies.

N4
P8
K6

Wat is NPK?

Mierik bloei en bestuiven

Wanneer bloeit mierik? Mierik bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je mierik bestuiven? Mierik is een zelfbestuivende plant en krijgt hierbij de hulp van diverse insecten. Bijen, hommels en zweefvliegen, maar zelfs sommige kevers dragen bij aan de bestuiving van mierik.

Wanneer mierik oogsten

Hoe oogst je mierik? Graaf mierikswortel op in het najaar of in het vroege voorjaar. Vaak is het na de oogst gedaan met de plant, maar je kunt ook een klein deel van de wortel oogsten. De rest van de plant zet je dan terug voor volgend jaar. Het kan zijn dat mierik dan deels of geheel afsterft, of enkel even slap gaat hangen tot deze is hersteld.

Je kunt van mierik ook het blad plukken. De blaadjes kan je gedurende de hele groei van de plant doorlopend plukken, maar pluk er niet te veel. Zorg dat het plantje genoeg blad heeft om mee verder te groeien.

Mierik gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je mierik en waarvoor gebruik je mierikswortel? Mierikswortel wordt in veel gerechten gebruikt voor de pittige smaak die deze heeft. Je kunt het zo bijvoorbeeld in een salade verwerken.

Door mierikswortel te raspen komt er een stofje vrij waarvan je ogen erg kunnen gaan tranen. Dit stofje zorgt ook voor de pittige smaak, maar blijft na het raspen nog maar kort aanwezig. Zorg dus dat je mierikswortel kort van tevoren raspt.

Je kunt mierikswortel niet koken. Mierikswortel gebruik je altijd rauw. Wees ook voorzichtig met mierikswortel, de smaak is heel scherp en wordt snel overheersend. Ook het blad is te gebruiken in salades. Het oudere blad kan wel goed worden meegekookt, bijvoorbeeld in een roerbakgerecht.

Mierik houdbaarheid

Hoelang kan je mierikswortel bewaren? Gebruik mierikswortel bij voorkeur vers en oogst deze zo kort mogelijk voor gebruik. De smaak gaat achteruit naarmate je de wortel langer bewaart. De smaak wordt hierna minder sterk, maar de wortel is ook dan nog steeds te gebruiken.

Op een koele en donkere plek kan je mierikswortel tot enkele weken bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de groentelade in een koelkast. Houd er rekening mee dat de smaak achteruit gaat als je dit langer bewaart. Het blad is niet lang vers te houden. Dit gebruik je direct na het plukken.

Mierik ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij mierik? Van ziektes en plagen heeft mierik weinig last en de plant is goed resistent tegen schimmels. Vermoedelijk weert te scherpe smaak van de wortel veel plaagdieren. Veel diertjes vinden de plant niet aantrekkelijk, met uitzondering van bestuivende insecten die op de bloemen afkomen.

Mierik kweken informatie

Naam en familie
Naam Mierik
Wetenschappelijke naam Armoracia rusticana
Familie Kruisbloemenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Bloeitijd juni - juli
Zaaien
Zaaidiepte 0.5CM
Plantafstand 45CM
Regelafstand 67.5CM
Per strekkende meter (M) 1-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 4-6 planten (veld)
Voorzaaien potmaat xCM
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 4-8-6
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, vlier, hazelnoot, appel, peer, pruim, kers, brandnetel,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -20
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding