plant banner

Plantenlijst laden...

Kruisbes
Ribes uva-crispa

plant icon
Kruisbes
Ribes uva-crispa
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-15

70CM

55CM
pH
5.5 - 7.0
NPK
8-10-11
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaar planten
najaar planten
jaarlijks

Kruisbes kweken

Kruisbes soorten

Welke soorten kruisbessen zijn er? Veel soorten kruisbessen blijven groen. Het voordeel is dat ze minder opvallen bij vogels, hoewel de meeste dieren evengoed op afstand blijven dankzij de doorns. De groene kruisbes is de meest voorkomende soort.

Naast de groene zijn er ook rode kruisbessen. Deze bessen zijn meestal wat zoeter van smaak en het schilletje is iets minder knapperig. De meeste kruisbessen maken "kruipende" takken, maar een kruisbes kan ook een stevige stam maken. Sommige soorten zijn van zichzelf stevig en kruipen minder.

Kruisbes zaaien en planten

Wanneer plant je een kruisbes? In de herfst of in het vroege voorjaar is een geschikt moment om kruisbessen te planten. Vermijd het planten in de winter of zorg dat je dit alleen doet tijdens een zachte winter, wanneer er geen vorst wordt verwacht.

Kan je kruisbessen zaaien? Het opkweken van kruisbessen uit zaden wordt zelden gedaan. Dit is moeilijk en je hebt er heel veel geduld voor nodig. Na het stratificeren van de zaden, waarbij je er een koude periode over laat gaan, kan je de zaden ontkiemen. Het duurt dan minimaal 4 jaar voor de struik groot is en vruchten kan dragen.

Het is veel makkelijker om een kruisbes te stekken (let wel op de doorns) of er een aan te schaffen. Je hebt dan vaak hetzelfde of volgende jaar nog besjes die je kunt oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 3 kruisbes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 kruisbes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kruisbes verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kruisbessen? Kruisbessen zijn niet geschikt voor tuinen waar kinderen of huisdieren komen. De takken zitten namelijk vol gemene doorns. Een kruisbes staat het beste in de halfschaduw, maar kan ook goed in de volle zon.

Kruisbes goede en slechte buren

Kruisbes wisselteelt
Voor het kweken van kruisbes hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kruisbes goede buren
Kruisbes kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Tomaat

Kruisbes slechte buren
Kruisbes kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Wortel

Kruisbes water geven

Hoeveel water heeft een kruisbes nodig? Kruisbessen kweken doe je op een vochtige grond. Geef dus regelmatig water, zeker tijdens een warme en droge zomer. Bij een goede regenbui mag je natuurlijk een waterbeurt overslaan.

Kruisbes grondsoort

Welke grondsoort voor kruisbessen? Kruisbessen kweken doe je altijd op een goed voedzame en vochthoudende bodem. Voeg veel compost toe en vul het plantgat met compost voor de aanplant.

Kruisbessen groeien het beste op licht zure of anders neutrale grondsoorten. De meeste kruisbessen zijn best geschikt voor in een grote pot of kuip. Toch groeit een kruisbes altijd beter in de volle grond. Vul potten en bakken eerst met een laag kiezels of hydrokorrels. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kruisbes bemesten

Moet je kruisbessen bemesten? Ja, kruisbessen staan graag op een zeer voedzame bodem en moet je regelmatig bemesten. Gebruik dan een meststof waarbij het aandeel stikstof iets kleiner is. Voorkom dat de struik alle energie gebruikt voor het blad.

Extra kalium heeft een positief effect op de weerstand van de struik tegen ziektes en plagen. De kruisbes kan namelijk snel last krijgen van plaagdieren en een sterke plant heeft daar minder snel last van.

Welke meststof gebruik je voor kruisbes? De beste meststof voor het kweken van kruisbes heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-10-11 of 10-12-12.

Ideale NPK samenstelling:

N8
P10
K11

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P12
K12

Wat is NPK?

Kruisbes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kruisbes? Kruisbes bloeit doorgaans van maart tot mei.

Moet je een kruisbes bestuiven? Je kunt kruisbessen kweken zonder je te bekommeren om de bestuiving. Kruisbessen zijn zelfbestuivend en krijgen daarbij de hulp van insecten. Kruisbessen zijn éénhuizig. Niet alle zaden in de besjes worden goed bestoven, maar meestal zijn het er voldoende om de bes te laten groeien. Kruisbestuiving draagt bij aan een betere oogst.

Wanneer kruisbes oogsten

Wanneer kan je kruisbes oogsten? Kruisbes oogst je doorgaans van juni tot augustus.

Hoe oogst je kruisbessen? De takken zitten vol met doorns. Je kunt het beste de tak vastpakken tussen twee vingers, op een stukje waar geen doorns zitten. Vervolgens pluk je de bessen van die tak stuk voor stuk af.

Groene kruisbessen zijn rijp als de schil glazig, en de besjes zachter beginnen te worden. Rode kruisbessen zijn rijp als de hele bessen een mooie (donker)rode kleur hebben gekregen en evengoed wat zachter zijn geworden. Je kunt rijpe bessen moeiteloos van de struik plukken.

Het voordeel van de doorns is dat veel dieren de besjes niet zullen pikken. Sommige vogels durven de gok te nemen, maar de meeste dieren kiezen dan liever voor een makkelijker te pikken vrucht van een andere struik. Je kunt kruisbessen dus over het algemeen iets langer laten hangen om ze extra goed te laten rijpen.

Kruisbes gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je kruisbessen? Je moet er maar van houden, ze hebben een knapperige schil met zoet en soms lichtzuur vruchtvlees. Kruisbessen zijn lekker door de yoghurt of kwark, in een fruitsalade of gewoon zo uit de hand en rechtstreeks van de plant.

Hoelang zijn kruisbessen houdbaar? Kruisbessen kan je enkele dagen bewaren. In de koeling tot maximaal een week. Als je er jam van maakt blijft dit veel langer houdbaar. Je kunt kruisbessen net als de meeste andere bessen ook invriezen. Zo blijven ze tot een jaar houdbaar.

Wanneer kruisbes snoeien

Kruisbes snoei je doorgaans van februari tot maart. Moet je een kruisbes snoeien? Ja, kruisbessen snoei je met name in het begin van het jaar flink terug. Dit om de struik in vorm te houden, en eventueel klein te houden bij beperkte ruimte in een pot of op een balkon. Let goed op de doorns tijdens het snoeien en snoei de struik alleen als er geen vorst wordt verwacht.

Verwijder vooral de takken die hangen of zelfs over de grond kruipen. Laat ongeveer 5 (of iets meer) gesteltakken zitten. Dit zijn de hoofdtakken vanuit waar de struik verder zal groeien in de komende lente.

Ook kruisende en schurende takken, of takken die parallel aan elkaar lopen kan je beter verwijderen. Hiermee voorkom je dat takken gaan schuren en gaan infecteren. Door op het aangegeven moment te snoeien voorkom je dat snoeiwonden slecht herstellen en er alsnog schimmels of infecties ontstaan.

Kruisbes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kruisbessen? Kruisbessen kweken is niet altijd even makkelijk. De struiken krijgen snel last van bladluizen, maar ook rupsen eten de struik graag kaal. Een struik met een goede weerstand (zie bemesting) is minder vatbaar.

Kruisbes plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten oktober - maart
Oogsten juni - augustus
Snoeien februari - maart
Bloeitijd maart - mei
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 8-10-11 / 10-12-12
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 70 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 3 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding