Anijs

Pimpinella anisum

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten anijs zaden

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoort
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender anijs

Variëteiten

Eigenlijk zijn er twee soorten anijs. Plantkundig hebben de twee totaal niets met elkaar te maken. "Pimpinella anisum" is de gewone anijs, maar er bestaat ook steranijs. Dit is een heel ander soort plantje, maar de smaak komt heel erg overeen.

Vermeerderen

Omdat anijs warmte nodig heeft ontkiem je de plant alleen in het late voorjaar, mits je direct buiten zaait. En dat is eigenlijk wel nodig, want anijs laat zich niet zo snel verspenen en verplanten. Het kruidje maakt namelijk een lange penwortel. Hierdoor ligt de nadruk ook erg op de grondsoort zoals die hieronder wordt besproken. Wil je toch iets eerder beginnen? Doe dit eind april binnen, in de vensterbank, maar dan wel in een grote en vooral diepe pot.

Verzorging

Basis
Anijs heeft aan een standplaats met minder dan de volle zon, helaas niet genoeg. De plant groeit het beste bij veel licht en warmte in de buitenlucht. Gelukkig groeit het kruidje redelijk snel, en kan je deze later in het jaar (bij wat meer warmte) zaaien.

De plant wordt iets hoger dan een halve meter. Als de bodem en standplaats ideaal is dan hoef je er bijna niet naar om te kijken tot de oogst, behalve om zo nu en dan water te geven tijdens drogere perioden. Het op orde krijgen van de bodem en standplaats is de uitdaging. Heb je het goed gedaan, dan zal de plant je dankbaar belonen.

Bodem
Anijs heeft bodem met een luchtige structuur nodig. Maak de bodem voor anijs doorlaatbaar en rijk aan organisch materiaal zoals compost. Je zorgt hiermee dat het plantje goed kan wortelen en de waterhuishouding goed is. Anijs staat niet graag op een te natte bodem, maar droge grond is pas een echte boosdoener! Omdat het plantje in de volle zon staat zal je waarschijnlijk met regelmaat water moeten geven.

Voeding
Anijs heeft voedingsstoffen nodig. Mestvoeding voor kruiden doen het altijd goed, zo kan je bijvoorbeeld lavendel meststof goed gebruiken voor anijs. De samenstelling mag rijk zijn aan kalium, maar ook stikstof als je vooral het blad van de plant wilt oogsten.

Oogsten

Van anijs worden vooral de zaden geoogst en in een kruidenpotje gestopt, maar het blad is evengoed te gebruiken. Zoals bij bladgewassen vaak het geval is, kan je het blad beter pas oogsten als je de plant bijna gaat verwijderen. Dan blijft deze namelijk nog goed verder groeien zonder dat de aanmaak van bloemen en knoppen wordt verstoord.

Gebruiken

Anijszaden worden heel of gemalen in een kruidenmix gemengd of in een kruidenpotje gestopt. Anijs heeft een typische en erg herkenbare zoete smaak waarmee het blad van venkel ook wordt vergeleken. Het blad van anijs kun je ook gebruiken in frisse zomersalades. Anijsyoghurt is ook de moeite waard om eens te proberen!

Bewaren

Gedroogde steranijs bewaar je tot een jaar lang in een afgesloten potje of bakje. Je kan het blad van anijs ook gebruiken, maar dan vers. Ook dit is te drogen en langer houdbaar te maken.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier