plant banner

Plantenlijst laden...

Anijs
Pimpinella anisum

plant icon
Anijs
Pimpinella anisum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

6

15CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
2-2-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien

Anijs kweken

Anijs soorten

Welke soorten anijs zijn er? Pimpinella anisum is geen steranijs maar gewone anijs. De twee worden door de vergelijkbare geur en smaak vaak met elkaar verward. De twee worden ook op vergelijkbare manieren gebruikt.

Anijs zaaien en planten

Wanneer kan je anijs zaaien? Anijs kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Anijs kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei. De beste temperatuur om anijs te ontkiemen is boven de 16℃.

Zaai anijs bij voorkeur direct op de bestemde plek vanaf half mei. Je kunt anijs ook binnen voorzaaien, maar verspenen en verplanten is bij anijs echt niet handig. Anijs maakt namelijk één lange penwortel. Let bij het verspenen extra goed op dat de penwortel recht en onbeschadigd blijft.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 anijs planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 anijs planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Anijs verzorgen/standplaats

Hoe kweek je anijs in de moestuin? Anijs kweken doe je op een plek in de volle zon en met veel warmte. het kruidje kan snel groeien als het op de juiste plek staat. Anijs is niet winterhard en sterft aan het einde van het jaar af. Anijs (Pimpinella anisum), niet te verwarren met steranijs, is een éénjarig plantje dat iets meer dan een halve meter hoog wordt. Veel verzorging heeft anijs niet nodig. Het opkweken uit zaadjes is de grootste uitdaging.

Anijs goede en slechte buren

Hoe kweek je anijs? Zaai bij voorkeur direct op de bestemde plek. Kies een warm plekje met veel zonlicht.

Anijs wisselteelt
Voor het kweken van anijs hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Anijs goede buren
Anijs kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bladsederij Bleekselderij Knolselderij Koriander

Anijs slechte buren
Anijs heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Anijs water geven

Hoeveel water heeft anijs nodig? Laat de bodem nooit volledig opdrogen, maar let nog beter op dat de bodem niet te lang nat blijft. Geef water wanneer de bodem droog aanvoelt en geef dan niet te veel in één keer. Sla een dag over als de bodem nog een beetje vochtig is.

Anijs grondsoort

Welke grondsoort voor anijs? Zorg voor een doorlaatbare en luchtige bodem met veel humus. Anijs groeit het beste op een grond met een goede drainage, waarin de wortels zich moeiteloos kunnen ontwikkelen. Zwaardere grondsoorten remmen de groei van de wortel af. Je plantje blijft dan heel lang erg klein.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Anijs bemesten

Welke bemesting voor anijs? Geef anijs niet te veel mestvoeding, anijs heeft namelijk niet veel nodig. Kies op een armere grond voor een meststof voor (geurende) kruiden. Let indien mogelijk op de gewenste NPK-waarden van de voeding. Extra kalium is geen vereiste maar kan helpen tijdens slechtere zomers.

Welke meststof gebruik je voor anijs? De beste meststof voor het kweken van anijs heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-2-6.

N2
P2
K6

Wat is NPK?

Anijs bloei en bestuiven

Wanneer bloeit anijs? Anijs bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je anijs bestuiven? Nee, hoewel je de zaadjes oogst wordt de plant vanzelf bestoven. De plant is zelfbestuivend en maakt gebruik van insecten en de wind. Anijs maakt tweeslachtige bloemen en is een éénhuizige plant.

Wanneer anijs oogsten

Wanneer kan je anijs oogsten? Anijs oogst je doorgaans van augustus tot oktober.

Van anijs (Pimpinella anisum) worden de zaden na de bloei geoogst. Het beste is om te wachten met oogsten tot de plant volledig is uitgebloeid. Je kunt de plant dan in z'n geheel van de grond losmaken en op z'n kop ophangen. Zo drogen de zaden goed op. Vervolgens kan je de zaadjes die je wilt gebruiken of bewaren van de plant afhalen.

Van anijs worden vooral de zaden geoogst en in een kruidenpotje gestopt, maar het blad is evengoed te gebruiken. Zoals bij bladgewassen vaak het geval is, kan je het blad beter pas oogsten als je de plant bijna gaat verwijderen. Dan blijft deze namelijk nog goed verder groeien zonder dat de aanmaak van bloemen en knoppen wordt verstoord.

Anijs gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je anijs? Anijs wordt veel toegevoegd aan kruidenmixen. De smaak doet een klein beetje denken aan zoethout, net als bij steranijs maar dan iets minder sterk (al kan de geur nog steeds erg sterk zijn). Anijszaden worden heel of gemalen gebruikt. Je kunt het gedroogd in een kruidenpotje bewaren. Anijs kan goed door yoghurt worden gegeten en in zoet gebak worden gebruikt als smaakmaker.

Hoe lang blijft anijs houdbaar? Omdat je anijszaden droogt kan je ze heel lang bewaren. In een kruidenpotje, mits gedroogd, blijft anijs nog minimaal een heel jaar houdbaar.

Anijs ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij anijs? Anijs, Pimpinella anisum, heeft weinig last van ziektes en plagen. De plant is van nature zeer resistent en kan ook worden gebruikt om bepaalde plagen tegen te gaan. Anijs doet het daarom ook erg goed in de combinatieteelt.

Anijs plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten augustus - oktober
Bloeitijd juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 2-2-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur 6 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding