plant banner

Plantenlijst laden...

Koriander
Voorzaaien kweken en oogsten

Coriandrum sativum

°C10
°C15
CM10
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Koriander draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Coriandrum sativum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Koriander soorten

Welke soorten koriander zijn er? Koriander wordt ook wel coander, coriandi en duizelzaad genoemd. Wie koriander zoekt kan het plantje dus ook onder deze namen vinden. Verder zijn er weinig verschillende rassen en soorten koriander bekend.

Koriander zaaien en planten

Wanneer kan je koriander zaaien? Koriander zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot mei.

Wanneer kan je koriander planten? Koriander planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

koriander zaden zaadjes zaad keukenplanten

Omdat koriander als exotisch plantje niet goed tegen kou kan, zal je koriander binnen moeten voorzaaien en na half mei moeten uitplanten. Wel is koriander erg geschikt voor in een pot, maar potten drogen ook snel uit bij warm weer. Je kunt koriander beter niet verspenen en in de volle grond (uit)planten.

koriander zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 koriander planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 koriander planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Koriander standplaats en verzorgen

Hoe kweek je koriander? Koriander kweken kan moeilijk zijn. Het is een kieskeurig plantje met hoge eisen. In de volle zon wordt het blad snel geel en droogt het plantje uit. Toch heeft koriander veel zonlicht nodig. Kies daarom een licht plekje, maar wel in de halfschaduw. Het beste is een beetje beschut.

Koriander is erg gevoelig voor schommelingen. De bodem moet constant licht tot matig vochtig blijven. Ook de temperatuur is het beste constant gelijk. Grote schommelingen, bijvoorbeeld opeens hoge temperaturen, of opeens een droge grond, schaden dit plantje al heel snel.

Koriander kan dus slecht tegen schommelingen in de omgeving waarin het groeit. Naast dat dit slecht is voor het plantje kan koriander ook snel (vroegtijdig) gaan bloeien, doorschieten dus. Als het plantje nog erg jong is als het gaat bloeien, dan heb je daar bijna niets aan.

De ideale plek om koriander te kweken is bij veel zonlicht, maar toch achter de schaduw van blaadjes van bijvoorbeeld een struik of kuipplant.

Koriander combinatieteelt en wisselteelt

Koriander
Voor het kweken van koriander hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Koriander goede buren
Koriander kweken kan goed samen met anijs, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, venkel, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Koriander slechte buren
Koriander heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Koriander water geven

Hoeveel water heeft koriander nodig? Wees voorzichtig maar niet terughoudend met het water geven. Koriander staat graag licht tot matig vochtig, maar ook niet natter of droger dan dat. Geef dus regelmatig water, maar beperkte hoeveelheden.

Tijdens warme en droge zomers geef je vanzelfsprekend wat meer water dan normaal. Ook koriander in potten of bakken heeft veel meer water nodig dan normaal. Zorg dat je nooit te veel water in één keer geeft, en de grond ook niet laat opdrogen tussen de waterbeurten door.

Koriander grondsoort en bodem

Welke grond heeft koriander nodig? Koriander kweken lukt het beste op een enigszins vochthoudende grond, om zo min mogelijk schommelingen in het vochtgehalte te van de bodem te krijgen. Zet koriander op een voedzame bodem zodat je niet extra hoeft te bemesten.

Gebruiik eventueel compost om de bodem meer humusrijk en voedzaam te maken. Het gebruik van verse aarde draagt bij aan een sterke groei. Op arme grondsoorten groeit koriander ook, maar het kan handig zijn om dan nog wat extra te bemesten.

pH

6.0
7.0

Wat is pH?

koriander grote planten keukenplanten

Koriander bemesten

Moet je koriander bemesten? Doorgaans hoef je koriander niet te bemesten, maar op een arme grond kan het nuttig zijn. Koriander staat namelijk graag op een voedzame bodem, maar heeft geen sterke bemesting nodig.

Bij de teelt voor de (eetbare) zaden van koriander, gebruik je wat minder stikstof om de plant te voeden. Bij de teelt voor het blad gebruik je juist meer stikstof in de bemesting, om bladgroei te stimuleren.

Voor het bemesten van koriander zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 4-6-6 of 6-6-6. Dit is ons advies.

N4
P6
K6

Wat is NPK?

koriander volgroeide planten grootte keukenplanten

Koriander bloei en bestuiven

Wanneer bloeit koriander? Koriander bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je koriander bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je koriander in principe niet te bestuiven. Wel voor het oogsten van levensvatbare zaden, maar de bestuiving wordt in dit geval door insecten gedaan.

Koriander is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. In het kort betekend dit dat mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen in dezelfde bloem zitten en koriander dus zelfbestuivend is. Toch helpt kruisbestuiving aanzienlijk, door meerdere korianderplantjes bij elkaar te planten.

koriander bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer koriander oogsten

Wanneer kan je koriander oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe oogst je koriander? Gedurende het hele seizoen, zo lang de plant dit toelaat, kan je de blaadjes voorzichtig afknippen voor gebruik in de keuken. Pluk het blad niet met de hand. Omdat koriander niet sterk geworteld is trek je makkelijk de plant uit de grond. Het beste knip je niet te veel blad af. Zo groeit het plantje verder en kan deze ook gaan bloeien.

Koriander kweken levert nog meer op, want na de bloei kan je de opgedroogde zaden oogsten. Wacht hiermee tot de zaden bruin zijn geworden en volledig aan de plant zijn opgedroogd. Oogstbare zaden zijn bruin en kurkdroog.

Hoewel dit gebruik veel minder bekend is, kan van koriander ook de wortel goed worden gebruikt in diverse gerechten. Na het oogsten van het blad en daarna de zaden, zou je dus ook nog de wortel van de plant kunnen gebruiken.

koriander oogsten plukken keukenplanten

Koriander gebruiken en bewaren

Koriander is veelzijdig, maar je moet er wel van houden. Er zijn mensen die het blad heerlijk vinden maar de zaden verafschuwen, of juist andersom. Er wordt wel eens gezegd dat koriander naar zeep ruikt en smaakt, maar anderen vinden het erg lekker.

Koriander wordt vooral gebruikt in soepen, sauzen, curries en is in het bijzonder erg bekend van gebruik in oosterse gerechten. De zaden en het blad smaken dus beiden erg verschillend van elkaar, evenals de wortel van de plant.

Koriander houdbaarheid

Hoelang blijft koriander houdbaar? Vers korianderblad kan je tot maximaal 3 dagen bewaren in een koelkast. Je kunt dit ook invriezen waardoor dit enkele maanden tot een half jaar te bewaren blijft. De gedroogde zaden zijn tot minimaal een jaar te bewaren in een afgesloten pot. Hier kan weinig mee mis gaan.

Koriander kiemgroenten

Kan je koriander als kiemgroente eten? Ja, de hele plant is eetbaar en dus kunnen de kiemen ook worden gegeten. Koriander is alleen niet bekend als kiemgroente. De smaak van koriander als kiemgroente is vergelijkbaar met die van het blad van een volgroeide plant.

Koriander ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij koriander? Hoewel koriander over het algemeen weinig last heeft van ziektes en plagen, zijn grote schommelingen in temperatuur, zonlicht en vocht (in de bodem) de grootste gevaren bij de teelt. Voorkom problemen door de omgeving zo constant mogelijk te houden.

Koriander kweken informatie

Naam en familie
Naam Koriander
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Coriandrum sativum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 85-115 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 4-6-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
anijs, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, komkommer, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, venkel, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 10
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...