plant banner

Biet
Beta vulgaris

plant icon
Biet
Beta vulgaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

5

10CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas
Vroeg
Middelvroeg
Middellaat
Laat
Oogsttijd
Bloeitijd

Biet kweken

Biet verzorgen

Hoe kweek je zelf bietjes? Of je nu rode bieten of witte bieten kweekt, ze groeien zeker in het begin ontzettend traag. Vooral het geven van water is belangrijk, omdat de knollen zich hiermee vullen. Voldoende water zorgt voor mooiere, grotere bieten. Bieten kweken doe je het beste op een plek in de halfschaduw. Bietjes hebben geen plek in de volle zon nodig, maar liever ook niet te schaduwrijk.

Biet zaaien en planten

Wanneer kan je biet zaaien? Biet kan je direct buiten zaaien van maart tot juli. Biet kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

Het liefste zaai je ze direct op de bestemde plek. Door de penwortel is verspenen niet handig. Je kunt bij uitzondering binnenshuis beginnen met voorzaaien als je dat doet in kweekpotjes. Het beste doe je dit in afzonderlijke kweekpotjes, waarna je de plantjes buiten kunt uitplanten als ze wat groter zijn geworden.

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 biet planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 biet planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Biet water geven

Hoeveel water geef je bieten? Geef bieten zeker bij droogte dagelijks water. De knollen vullen zich met vocht en hebben veel water nodig. Als de bodem nog goed vochtig is dan kan je het water geven een keer overslaan. Te weinig water zal leiden tot kleinere bieten.

Biet grondsoort

Welke grondsoort voor bieten? Op een doorlaatbare, luchtige bodem kunnen de bollen zich het beste ontwikkelen. Het kweken van bieten kan verder op iedere grondsoort. Dit geldt voor zo wel rode bietjes als witte bietjes. Gebruik een vochthoudende bodem, bijvoorbeeld door het toevoegen van absorberend materiaal. Denk daarbij aan hydrokorrels en dergelijke. Zo voorkom je dat de bieten uitdrogen.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Biet bemesten

Moet je bieten bemesten? Bij het kweken van bietjes hoef je geen mest te geven. Doe je dit toch, kies dan voor een kaliumrijke voeding. Geef in ieder geval géén stikstofrijke voeding aan bieten. Hierdoor zal vooral het blad stevig groeien, maar de knol iets minder.

Welke meststof gebruik je voor biet? De beste meststof voor het kweken van biet heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Biet bloei en bestuiven

Wanneer bloeit biet? Biet bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je bieten bestuiven? Nee, bieten hoef je niet te bestuiven om ze te kunnen oogsten. Het komt in principe niet voor dat bieten doorschieten. Dit doen de planten pas in het tweede levensjaar, en de oogst valt in het eerste jaar al. Als je bieten wilt kweken voor de zaadjes dan heb je dus veel geduld nodig. Bieten zijn tweehuizig, met éénslachtige bloemen. Je hebt dus mannelijke en vrouwelijke planten nodig voor de bestuiving. Het zijn kruisbestuivers die worden bestoven door insecten.

Wanneer biet oogsten

Wanneer kan je biet oogsten? Biet oogst je doorgaans van april tot november.

Door een klein beetje aarde rondom de stelen van de plant weg te halen, kan je de biet zien zitten. Soms groeit een deel van de biet al vanzelf boven de grond. Het is altijd beter om iets langer te wachten met oogsten.

Je kunt de biet bij de grond aan het loof vastpakken en uit de grond trekken. Als je -zoals dat hoort- op een losse grondsoort hebt gekweekt gaat dit heel makkelijk. Heb je dat niet, dan kan je een handvorkje of een spitvork gebruiken om de bieten uit de grond te krijgen.

In de regel kan je beter te laat zijn met bieten oogsten dan te vroeg. Bieten groeien traag en soms lijkt het of deze niet groter meer worden of erg klein blijven. Geef ook dan voldoende water! Een laat geoogste biet blijft nog wel even goed in de grond.

oogst afbeelding

Biet gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je bietjes? Vóór gebruik hoor je bietjes eerst te schillen. Zo verwijder je de buitenste, vaak harde laag van de knol. Na het schillen kan je de bieten koken en raspen of in plakjes snijden. Ze zijn dan erg lekker, aangemaakt met azijn en uitjes. Zoet, zuur en pittig zijn allemaal lekkere combinaties. Zo wel warm als koud kan je bietjes eten. Het is een veelzijdige groente die bij veel gerechten goed past.

Waar smaken bietjes naar? Bietjes zijn over het algemeen zoet van smaak. Vaak is het zo dat witte bieten zoeter zijn dan rode bieten. Beide soorten zijn overigens op dezelfde manieren te gebruiken in gerechten.

gekookte rode bieten

Hoe lang zijn bietjes houdbaar? Bietjes bewaar je in de koeling. Zit het loof er nog aan? Dan blijft het nog minstens een week goed, maar ook zonder loof kan je bietjes nog enkele dagen bewaren. Het beste is om het loof te verwijderen. Zo blijft het vocht in de knol en gaat het niet in het blad zitten. Je kan rode en witte bietjes ook invriezen, dan blijven ze nog tot een jaar lang houdbaar.

Biet snoeien

Moet je bieten snoeien? Nee, de planten zijn erg klein en maken enkel bladeren met stelen. Je kunt bieten dus niet snoeien.

Biet soorten

Welke soorten bieten zijn er? De rode biet is één van de meest bekende soorten, maar er bestaat ook een witte biet. De witte variant zou nog veel zoeter zijn dan de rode. Verder zijn er nog veel verschillende bietensoorten. Snijbiet behoort ook tot dezelfde familie (Beta vulgaris) maar maakt daarentegen geen knol onder de grond.

witte biet oogsten

Verder zijn er nog ronde bieten, maar ook cilindervormige bieten. Dit soort biet wordt iets smaller maar ondergronds heel lang. Als je het aan de boer vraagt zijn er overigens maar twee soorten bieten. Zomerbieten, ook wel bosbieten genoemd en vaak iets kleiner van formaat, en winterbieten. Afhankelijk van het soort biet wordt deze uiteindelijk dus ook groter of juist kleiner.

Biet ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bieten? Een veelvoorkomend probleem is vraat door ongedierte. Het leeft in de bodem en laat vaak gaatjes en openingen achter in de knollen. Dit is niet makkelijk te voorkomen, maar door combinatieteelt kan je ongedierte toch enigszins voorkomen.

Biet teeltwijzen

Bieten worden vaak in rijen gekweekt. Biet is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Biet kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Courgette Dille Erwten Kapucijners Knoflook Knolraap Knolselderij Komkommer Koolrabi Koriander Linzen Paksoi Palmkool Peulen Pompoen Pronkbonen Radijs Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Uien Veldsla Witte kool Wortel

Biet kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardappel Maïs Mosterd Prei Spinazie

Biet plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Kweekkas (uit)planten maart
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten april - november
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 12 planten
Per m² / veld 85 - 115 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding