plant banner

Plantenlijst laden...

Biet
Beta vulgaris

plant icon
Biet
Beta vulgaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

5

10CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
5-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
kiemgroente

Biet kweken

Biet soorten

Welke soorten bieten zijn er? De rode biet is één van de meest bekende soorten, maar er bestaat ook een witte biet. De witte variant zou nog veel zoeter zijn dan de rode. Verder zijn er nog veel verschillende bietensoorten. Snijbiet behoort ook tot dezelfde familie (Beta vulgaris) maar maakt daarentegen geen knol onder de grond.

witte biet oogsten

Verder zijn er nog ronde bieten, maar ook cilindervormige bieten. Dit soort biet wordt iets smaller maar ondergronds heel lang. Als je het aan de boer vraagt zijn er overigens maar twee soorten bieten. Zomerbieten, ook wel bosbieten genoemd en vaak iets kleiner van formaat, en winterbieten. Afhankelijk van het soort biet wordt deze uiteindelijk dus ook groter of juist kleiner.

Biet zaaien en planten

Wanneer kan je biet zaaien? Biet kan je direct buiten zaaien van maart tot juli. Biet kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om biet te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je bieten? Het liefste zaai je direct op de bestemde plek, in de volle grond of in een kweekbak. Alle bieten, zoals rode bieten en witte bieten, maken een penwortel. Hierdoor is verspenen niet handig.

Je kunt bij uitzondering, als je extra vroeg wilt beginnen, in een vensterbank of kweekkas voorzaaien als je extra vroeg wilt beginnen. Doe dit dan in ruime (en vooral diepe) kweekpotjes. De plantjes moeten dan langere tijd in de kweekpotjes blijven om zich goed te ontwikkelen, voor je ze kunt uitplanten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 biet planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 biet planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Biet verzorgen/standplaats

Hoe kweek je zelf bietjes? Of je nu rode bieten of witte bieten kweekt, ze groeien zeker in het begin ontzettend traag. Vooral het geven van water is belangrijk, omdat de knollen zich hiermee vullen. Voldoende water zorgt voor mooiere, grotere bieten. Bieten kweken doe je het beste op een plek in de halfschaduw. Bietjes hebben geen plek in de volle zon nodig, maar liever ook niet te schaduwrijk.

Biet goede en slechte buren

Bieten worden vaak in rijen gekweekt.

Biet wisselteelt
Biet is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Biet goede buren
Biet kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Broccoli Courgette Dille Erwten Kapucijners Knoflook Knolraap Knolselderij Komkommer Koolrabi Koriander Linzen Paksoi Palmkool Peulen Pompoen Pronkbonen Radijs Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Uien Veldsla Witte kool Wortel

Biet slechte buren
Biet kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Maïs Mosterd Prei Spinazie

Biet water geven

Hoeveel water geef je bieten? Geef bieten zeker bij droogte dagelijks water. De knollen vullen zich met vocht en hebben veel water nodig. Als de bodem nog goed vochtig is dan kan je het water geven een keer overslaan. Te weinig water zal leiden tot kleinere bieten.

Biet grondsoort

Welke grondsoort voor bieten? Op een doorlaatbare, luchtige bodem kunnen de bollen zich het beste ontwikkelen. Het kweken van bieten kan verder op iedere grondsoort. Dit geldt voor zo wel rode bietjes als witte bietjes. Gebruik een vochthoudende bodem, bijvoorbeeld door het toevoegen van absorberend materiaal. Denk daarbij aan hydrokorrels en dergelijke. Zo voorkom je dat de bieten uitdrogen.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Biet bemesten

Moet je bieten bemesten? Bij het kweken van bietjes hoef je geen mest te geven. Doe je dit toch, kies dan voor een kaliumrijke voeding. Geef in ieder geval géén stikstofrijke voeding aan bieten. Hierdoor zal vooral het blad stevig groeien, maar de knol iets minder.

Welke meststof gebruik je voor biet? De beste meststof voor het kweken van biet heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Biet bloei en bestuiven

Wanneer bloeit biet? Biet bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je bieten bestuiven? Nee, bieten hoef je niet te bestuiven om ze te kunnen oogsten. Het komt in principe niet voor dat bieten doorschieten. Dit doen de planten pas in het tweede levensjaar, en de oogst valt in het eerste jaar al. Als je bieten wilt kweken voor de zaadjes dan heb je dus veel geduld nodig. Bieten zijn tweehuizig, met éénslachtige bloemen. Je hebt dus mannelijke en vrouwelijke planten nodig voor de bestuiving. Het zijn kruisbestuivers die worden bestoven door insecten.

Wanneer biet oogsten

Wanneer kan je biet oogsten? Biet oogst je doorgaans van mei tot november.

Door een klein beetje aarde rondom de stelen van de plant weg te halen, kan je de biet zien zitten. Soms groeit een deel van de biet al vanzelf boven de grond. Het is altijd beter om iets langer te wachten met oogsten.

Je kunt de biet bij de grond aan het loof vastpakken en uit de grond trekken. Als je -zoals dat hoort- op een losse grondsoort hebt gekweekt gaat dit heel makkelijk. Heb je dat niet, dan kan je een handvorkje of een spitvork gebruiken om de bieten uit de grond te krijgen.

In de regel kan je beter te laat zijn met bieten oogsten dan te vroeg. Bieten groeien traag en soms lijkt het of deze niet groter meer worden of erg klein blijven. Geef ook dan voldoende water! Een laat geoogste biet blijft nog wel even goed in de grond.

oogst afbeelding

Biet gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je bietjes? Vóór gebruik hoor je bietjes eerst te schillen. Zo verwijder je de buitenste, vaak harde laag van de knol. Na het schillen kan je de bieten koken en raspen of in plakjes snijden. Ze zijn dan erg lekker, aangemaakt met azijn en uitjes. Zoet, zuur en pittig zijn allemaal lekkere combinaties. Zo wel warm als koud kan je bietjes eten. Het is een veelzijdige groente die bij veel gerechten goed past.

Waar smaken bietjes naar? Bietjes zijn over het algemeen zoet van smaak. Vaak is het zo dat witte bieten zoeter zijn dan rode bieten. Beide soorten zijn overigens op dezelfde manieren te gebruiken in gerechten.

gekookte rode bieten

Hoe lang zijn bietjes houdbaar? Bietjes bewaar je in de koeling. Zit het loof er nog aan? Dan blijft het nog minstens een week goed, maar ook zonder loof kan je bietjes nog enkele dagen bewaren. Het beste is om het loof te verwijderen. Zo blijft het vocht in de knol en gaat het niet in het blad zitten. Je kan rode en witte bietjes ook invriezen, dan blijven ze nog tot een jaar lang houdbaar.

Biet kiemgroenten

Kan je van bieten de kiemen eten? Absoluut, met name rode bieten worden regelmatig gebruikt als kiemgroente. (Rode) bietenkiemen zijn vooral populair als garnering vanwege de paars-rode kleur. Bietenkiemen zijn gezond en zeker niet onbekend in de horeca.

Biet ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bieten? Een veelvoorkomend probleem is vraat door ongedierte. Het leeft in de bodem en laat vaak gaatjes en openingen achter in de knollen. Dit is niet makkelijk te voorkomen, maar door combinatieteelt kan je ongedierte toch enigszins voorkomen.

Biet plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Kweekkas (uit)planten maart
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten mei - november
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding