Biet

Beta vulgaris

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten rode biet zaden keukenplanten rode biet zaailingen keukenplanten rode biet eerste blad

 

halfschaduw
matig vochtig
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender rode bietjes

Variëteiten

Bietjes zijn er in veel verschillende soorten. De bekendste is de rode biet, welke op deze pagina veel genoemd zal worden. Maar in principe kan je witte bieten en andere vormen en soorten (knol)bieten op exact de zelfde wijze kweken. De witte biet is trouwens ook een lekkere om eens te proberen, deze is namelijk vele malen zoeter dan de rode biet. Daarnaast zijn er ook cilindervormige rode bieten, of kruisingen met de witte biet welke ieder unieke eigenschappen hebben. Probeer ze vooral eens uit en beperk je niet tot slechts één bietensoort!

Vermeerderen

Rode bietjes kan je op zich binnen voorzaaien, maar het is gebruikelijk en ook makkelijker om dit direct op de bestemde plek te doen. Rode bietjes kunnen niet zo makkelijk worden verspeend en ze kunnen goed bij lagere temperaturen ontkiemen (en groeien). Ze kunnen redelijk dicht op elkaar worden geplant, maar houd wel voldoende afstand voor het vormen van de bollen, zie de plantafstand bovenaan de pagina of in de zaaikalender.

Verzorging

Basis
Bietjes zijn nogal langzame groeiers, zeker in het begin wanneer de plantjes net boven zijn gekomen. Ook wanneer het wat kouder is verloopt de groei wat trager. Dat is op zich geen probleem, dat kunnen rode bietjes goed hebben. Het duurt alleen iets langer voor het blad groter wordt. Dat is het eerste deel van de plant dat zich ontwikkeld, het blad bovengronds. Daarna pas gaan de bolletjes onder de grond vormen. Rode bietjes worden ook wel krootjes genoemd. Je zet ze het liefste op een plek in de volle zon en geeft ze regelmatig water, hoewel ze het in de halfschaduw vaak ook prima doen. 

Bodem
Op een doorlaatbare, luchtige bodem kunnen de bollen zich het beste ontwikkelen. In principe zijn rode bietjes niet zo kieskeurig wat betreft de grondsoort. Je kunt ze vrijwel overal zaaien, zo lang de grond dus doorlaatbaar is. De bodem is het beste matig vochtig. De knol, ofwel de rode biet zelf, wordt vooral met veel vocht gevuld.

Voeding
Voeding is niet nodig. Je hoeft rode bieten geen extra voeding te geven. Doe je dit toch, geef dan liever een algemene (universele) meststof of een organische meststof voor moes- en kruidentuin. Wees met stikstof heel voorzichtig, dat geef je het liefst niet extra. Van stikstof krijg je planten met veel blad, waarvan de knol zich juist veel minder goed ontwikkeld.

Oogsten

Bietjes oogst je als deze groot genoeg zijn. Je kunt dit makkelijk zien aan de knol onderaan het loof, de knol komt namelijk boven de grond uit. Op stevigere grondsoorten worden de knollen kleiner, op luchtige grondsoorten kunnen de knollen erg groot worden. Je kunt deze zo uit de grond trekken aan het loof van de plant.

Gebruiken

Bietjes smaken zoet en aards. Nadat ze gekookt zijn kun je ze raspen of in plakjes snijden. Ze zijn erg lekker aangemaakt met azijn en uitjes erdoor. Je kunt het dan zowel warm of koud eten, maar er zijn vele gerechten waarin rode bietjes goed kunnen.

Bewaren

Bietjes bewaar je in de koeling. Zit het loof er nog aan? Dan blijft het nog wel een week goed. Zonder loof tot enkele dagen. Je kan rode bietjes invriezen, dan blijven ze nog tot een jaar lang goed.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Radijs

Radijs

In één oogopslag alle behoeften van radijzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolraap

Knolraap

In één oogopslag alle behoeften van knolraap! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koolrabi

Koolrabi

In één oogopslag alle behoeften van koolrabi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Schorseneren

Schorseneren

In één oogopslag alle behoeften van schorseneren! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Wortel

Wortel

In één oogopslag alle behoeften van wortelen of peentjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardpeer

Aardpeer

In één oogopslag alle behoeften van de aardpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardappel

Aardappel

In één oogopslag alle behoeften van de aardappel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding