plant banner

Plantenlijst laden...

Aalbes
zaaien kweken en oogsten

Ribes rubrum

°C-15
CM75
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaar planten
najaar planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Geef water als het een tijd zonnig en droog is. Snoei de struik ieder jaar terug en bescherm de bessen tegen vogels. Aalbessen groeien op iedere grond maar bij voorkeur een die lichtzuur is. Bladluis komt regelmatig voor, maar is op te lossen met combinatieteelt en biodiversiteit in de moestuin.

Het is slechts een opsomming van hoe de teelt eruit ziet. Niet helemaal vrij van onderhoud, maar echt ingewikkeld is het ook niet. Zelf aalbessen kweken vereist wat aandacht maar wat zijn ze dan lekker! Hieronder lees je alles over het kweken van aalbessen, de friszure, rode of witte besjes.

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van aalbes is Ribes rubrum

Aalbes soorten

De aalbes is een zoetzure bes. Hoewel de bessen er ook in lichtere tinten zijn wordt deze vaak de rode bes genoemd. De rode aalbes is immers de meest bekende soort. Oorspronkelijk komt de bessenstruik onder andere hier uit Europa.

witte aalbessen

Welke soorten aalbessen zijn er? Aalbessen zijn er in het rood, wit en lila of roze. Rode bessen smaken over het algmeeen iets zuurder dan witte bessen. Witte bessen vallen mogelijk iets minder op bij vogels. Ook is er nog de zwarte bes, ook wel cassis-bes. Dit is in principe hetzelfde soort plant, maar een andere variëteit.

rode aalbessen

Is de aalbes meerjarig? Ja, de aalbes is een meerjarige maar niet wintergroene heester. Aalbessen zijn bladverliezende struiken. Vroeg in het voorjaar lopen de knoppen van de aalbes als één van de eerste opnieuw uit.

Aalbes zaaien en planten

Wanneer plant je een aalbes? Het beste doe je dit in de herfst of in het vroege voorjaar, of als het niet anders kan in de winter. Dan heeft de struik tijd om goed te wortelen en aan te slaan. Aalbessen worden niet vaak uit zaden opgekweekt. De rode (of witte) bessenstruik stekken of er eentje kopen is makkelijker en je kunt sneller oogsten. Vaak hetzelfde of volgende jaar al.

Kan je aalbessen zaaien? Het is niet gebruikelijk om aalbessen te zaaien. Je kunt een aalbes zaaien nadat je de zaden hebt gestratificeerd. Zo laat je een koude periode over de zaden gaan, buiten in de winter of binnen in de koelkast, om een winter na te bootsen. Bij hogere temperaturen ná deze koude periode worden de zaden pas actief.

Als je zaden uit besjes hebt gehaald dan moet de struik -waar de besjes vanaf komen- goed bestoven zijn tijdens de bloeiperiode. Bij de teelt vanuit zaden duurt het minimaal 4 jaar voor de struik kan bloeien en bessen kan geven. Meestal zelfs een stuk langer. Om die reden is het makkelijker om aalbessen gewoon te kopen. Of om ze te stekken natuurlijk!

Hoe stek je aalbessen? Je kunt aalbessen stekken door jonge maar sterke scheuten te nemen. Nieuwe takjes van dit jaar knip je af tot minimaal 4 ogen. Dat wil zeggen, minimaal 3 punten waar blaadjes uit de takken komen of waar knoppen zitten. De takjes kan je vervolgens een tijd in water zetten, of in een kweekpotje met fijne stekgrond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 3 aalbes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 aalbes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aalbes standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je een aalbes? Welke standplaats heeft een aalbes nodig? Op een plekje in de halfschaduw doet een aalbes het erg goed, maar je kunt deze overheerlijke bessenstruik ook in de volle zon planten. Bij meer zonlicht worden de bessen vaak iets groter en rijpen ze sneller.

Aalbes combinatieteelt en wisselteelt

De aalbes wordt vaak in rijen gekweekt.

Aalbes
Voor het kweken van aalbes hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Aalbes goede buren
Aalbes heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Aalbes slechte buren
Aalbes heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

aalbes planten kweken keukenplanten

Aalbes water geven

Hoeveel water geef je een aalbes? Geef alleen water bij droogte of als de grond erg is opgedroogd. Wanneer een aalbes goed is geworteld haalt deze ook water uit diepere bodemlagen.

In de zomer is het raadzaam om iets meer water te geven. Ongeveer om de dag een halve gieter water is dan voldoende. Kijk vooral naar de bodem. Als deze nog vochtig is (ook onder de oppervlakte) dan hoef je eigenlijk nog geen water te geven.

Aalbes grondsoort en bodem

Welke grond heeft de aalbes nodig? Aalbessen kweken kan in principe op iedere grondsoort. Wel heeft de aalbes een lichte voorkeur voor licht zure grondsoorten en een gemengde klei/leem grond.

Te vette klei kan de wortels verstikken en de opname van voedingsstoffen iets remmen. Het toevoegen van compost vóór de aanplant is sterk aan te raden. Hiermee verbeter je de structuur en kan de struik makkelijker aanslaan.

pH

5.5
8.0

Wat is pH?

Aalbes bemesten

Moet je aalbessen bemesten? Hoewel aalbessen graag op een licht zure grond staan, kan je kalk strooien bij het uitlopen van de struik. Doe dit in het voorjaar, wanneer de struik begint met uitlopen. Strooi niet te vaak en te veel kalk op zure grondsoorten.

Op een voedzame bodem groeit de struik optimaal. Wees iets terughoudender met stikstof. Omdat overmatige bladgroei ten koste gaat van de opbrengst geef je hier liever iets minder van.

Voor het bemesten van aalbes kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 8-11-10. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N8
P11
K10

Wat is NPK?

aalbes volgroeide planten grootte keukenplanten

Aalbes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aalbes? Aalbes bloeit doorgaans van februari tot april.

Moet je de aalbes bestuiven? De aalbes wordt door insecten bestoven. Een uitstekende bestuiving is alleen nodig voor de zaadteelt. De zaden zitten in de bessen en worden levensvatbaar als de bestuiving goed is gelukt. Overigens is de zaadteelt van aalbessen niet gebruikelijk, de struiken worden vaak gestekt.

aalbes bloemen

Is de bestuiving minder goed gegaan dan krijg je bessen met iets meer lege zaden. Dit heeft geen invloed op de smaak. In tuinen waar ook andere (bloeiende) planten groeien is bestuiven eigenlijk nooit een probleem. Wel kruist de aalbes met andere soorten uit de familie zoals de zwarte bes en de witte (aal)bes.

rode aalbessen

Is een aalbes zelfbestuivend? Ja, de aalbes maakt tweeslachtige bloemen. Zo wel de meeldraden als de stampers zitten dus in dezelfde bloem, en dus aan dezelfde plant. De aalbes is dus per definitie ook éénhuizig. Kruisbestuiving is mogelijk als je meerdere aalbessen hebt staan. De bestuiving gaat nagenoeg vanzelf. Insecten doen dit en de wind helpt ook een handje.

Wanneer aalbes oogsten

Wanneer kan je aalbes oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot september.

De aalbes is typisch zomerfruit. Je oogst de bessen, ook wel rode bessen genoemd, in de zomermaanden. Pluk hiervoor de hele trosjes en rits de bessen eraf wanneer je ze gaat gebruiken. Je kunt voor het oogsten van trosjes aalbessen een klein oogstschaartje gebruiken.

Rode aalbessen zijn rijp wanneer deze een diep rode kleur hebben gekregen. Witte aalbessen zijn rijp wanneer deze helemaal wit en zelfs een klein beetje geel zijn geworden. Roze aalbessen zijn rijp als deze fijn lila gekleurd zijn. Wees er echter snel bij als je aalbessen gaat plukken, de vogels vinden ze ook heerlijk!

aalbes oogsten plukken keukenplanten

Aalbes gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je rode bessen? Aalbessen zijn zuur van smaak, heerlijk fruitig en ook een beetje zoet. De smaak past hierdoor erg goed bij zure yoghurt of kwark. Je kunt de bessen natuurlijk in een fruitsalade verwerken of rauw van de plant eten.

Al is dit niet de meest populaire bes voor jam, het is mogelijk om aalbessen tot jam te verwerken. Dat kan natuurlijk ook erg lekker zijn in combinatie met andere (bos)vruchten. Aalbessen zijn erg veelzijdig.

Hoe lang kan je aalbessen bewaren? Vers geplukte aalbessen zijn het langst houdbaar als deze nog aan het trosje zitten, met het takje erbij. In de koeling bewaar je de bessen meestal tot maximaal een week.

Aalbessen zijn prima in te vriezen. In de vriezer blijven aalbessen nog minimaal een jaar houdbaar. Nadat je ze hebt ontdooid blijft de smaak ook nog erg goed behouden, al zijn ze natuurlijk nooit zo lekker als vers van de struik.

Aalbes snoeien

Wanneer kan je aalbes snoeien? Doorgaans doe je dit van februari tot maart en van mei tot juni.

In februari of begin maart kan je aalbessen of rode bessen snoeien. Dit doe je vooral om de aalbessenstruik in vorm te houden. Oude takken waar vorig jaar bessen aan zaten snoei je weg. De jonge takken die overblijven zullen dit jaar de bessen gaan dragen. Een aalbes kan wellicht iets te groot worden voor sommige tuintjes. Ook dan kan je aalbessen of rode bessen snoeien in het vroege voorjaar.

Aalbessen / rode bessen snoeien in mei? Doe het, maar wees wel terughoudend. Rode bessen snoeien doe je eigenlijk twee keer in hetzelfde jaar. Deze tweede snoei in de maand mei is minder ingrijpend. Deze lichte snoei is vooral bedoeld om de ontwikkeling van de bessen te stimuleren. Door groeipunten van jonge takjes te verwijderen, rem je de groei van de struik iets af. De struik gaat zich dan meer richten op de groei van de bessen.

Aalbes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aalbessen? De aalbes is een zeer geliefde plant voor bladluizen. Vroeg in het voorjaar slaat vooral de bloedblaarluis regelmatig toe. Dit is de meest voorkomende luizensoort bij aalbessen.

Wat kun je doen tegen bloedblaarluis? Je kunt bloedblaarluizen en andere bladluizen preventief bestrijden door natuurlijke vijanden te lokken. Vogels, maar ook lieveheersbeestjes en de larven daarvan eten luizen. Door het aangetaste blad weg te halen voorkom je veel schade.

Ook rupsen van vlinders slaan geregeld toe. Soms worden complete bessenstruiken kaalgevreten door rupsen. Net als bij bladluizen geldt dat natuurlijke vijanden dit kunnen voorkomen.

Een enkele keer kan er meeldauw ontstaan op de aalbessenstruik. Onder andere door goed te snoeien kan je dit voorkomen. Meestal blijft de aantasting door deze schimmel zeer beperkt. Een enkele keer kan dit uit de hand lopen.

Vrijwel alle plaagdieren en vogels zijn op afstand te houden met (fijnmazig) insectengaas. Hiermee voorkom je dat vogels bij de bessen komen, maar ook dat vlinders eitjes kunnen leggen op het blad. Bladluis is hiermee mogelijk niet te voorkomen.

Aalbes kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Oogsten juli - september
Snoeien februari - maart
mei - juni
Bloeitijd februari - april
Zaaien
Zaaidiepte xCM
Plantafstand 75CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-3 planten (veld)
Voorzaaien potmaat xCM
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 8-11-10
Zuurtegraad bodem pH 5.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 75CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Struik

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding