plant banner

Plantenlijst laden...

Zoete aardappel
Poten kweken en oogsten

Ipomoea batatas

°C14
°C18
CM35
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zoete aardappel draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Ipomoea batatas en is een lid van de windefamilie, ook wel convulvulaceae.

Zoete aardappel soorten

De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Ook al lijken de knollen wel heel erg op een lange, rozerode aardappel. Echter komt de zoete aardappel uit warmere streken en heeft deze een lang seizoen nodig om te groeien. De zoete aardappel -Ipomoa batatas- is lid van de windefamilie (Convolvulaceae) en de gewone aardappel van de nachtschadefamilie (Solanaceae).

Zoete aardappel zaaien en planten

Wanneer kan je zoete aardappel zaaien? Zoete aardappel zaaien of voorzaaien onder glas kan van januari tot april.

Wanneer kan je zoete aardappel planten? Zoete aardappel planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot juni. Zoete aardappel planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

Om zoete aardappel te kweken begin je het best zo vroeg mogelijk, in januari of februari, omdat de plant een lang seizoen nodig heeft om te groeien. De zoete aardappel kan hiervoor het beste rechtop worden geplaatst, het het onderste puntje in een glas water. Je kunt satéprikkers gebruiken om de aardappel op het glas te balanseren, maar liever prik je niets in de zoete aardappel. Als het zonder satéprikkers kan is dat beter. Je hoeft geen rekening te houden met de boven- of onderkant van de zoete aardappel, de zijde die het water raakt krijgt uiteindelijk een wortel. Zoete aardappelen laten uitlopen werkt het beste bij temperaturen boven de 20 graden celcius. Bij lagere temperaturen werkt het mogelijk niet.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 zoete aardappel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 zoete aardappel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Zoete aardappel standplaats en verzorgen

De zoete aardappel kan snel groeien en maakt steeds meer wortels en scheuten die uiteindelijk (slingerende) stengels zullen vormen. Omdat de zoete aardappel pas na half mei naar buiten of in de kas gezet kan worden, heeft deze tot die tijd dus nog wel wat ruimte nodig. Het kweken van de zoete aardappel in een kas is sterk aan te raden. Deze niet-inheemse plant heeft namelijk veel warmte en zonlicht nodig, maar ook een beschut plekje waar deze beschermd wordt tegen een sterke wind.

Ook wanneer de zoete aardappel wordt uitgeplant heeft deze nog veel ruimte nodig om te groeien. De plant wordt namelijk vele malen groter (vooral langer) dan een gewone aardappel en het is eigenlijk een beetje een klimplant. Omdat deze geen hechtrankjes maakt moet je de scheuten ergens omheen of tussen kunnen leiden. Wat ondersteuning zoals een hekwerk, trellis, betongaas of stevig net is dan ook geen overbodige luxe als je zoete aardappelen wilt kweken. De plant zelf kan zo'n anderhalve meter hoog worden in de periode dat deze hier groeit. en is ook uitstekend als een soort bodembedekker.

zoete aardappel jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Zoete aardappel combinatieteelt en wisselteelt

Voor de teelt van zoete aardappelen kan je een trellis of hekwerk gebruiken. Je kunt de planten ook laten kruipen over de bodem.

Zoete aardappel
Voor het kweken van zoete aardappel zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Zoete aardappel is een aardappelsoort. De ideale voorteelt is een wortel- of knolgewas of vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Zoete aardappel goede buren
Zoete aardappel heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Zoete aardappel slechte buren
Zoete aardappel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Zoete aardappel grondsoort en bodem

Zorg in de volle grond buiten dat de zoete aardappel op een heuveltje groeit, zodat overtollig water makkelijk langs de zijkanten weg kan stromen. In de kas heb je zelf de hoeveelheid water in de hand. Wel heeft de zoete aardappel natuurlijk wat water nodig, geef dus regelmatig en laat de bodem niet uitdrogen, maar maak deze ook niet heel nat. Op een tamelijk zure grond groeit de zoete aardappel het liefste, en de bodem moet ook goed gedraineerd zijn. Water moet in alle gevallen makkelijk weg kunnen stromen. Voeg eventueel tuinturf toe aan de bodem om deze zuurder te maken voor de teelt van de zoete aardappel.

pH

5.5
7.0

Wat is pH?

Zoete aardappel bemesten

Veel voeding heeft de zoete aardappel niet echt nodig, wees dus voorzichtig en geef absoluut geen stikstof. Hiervan zal de plant vooral bovengronds heel weelderig groeien maar maakt deze weinig of kleine knollen. Extra fosfor is aan te raden, bijvoorbeeld in de vorm van beendermeel. Ook kalium is sterk aan te bevelen voor het kweken van zoete aardappelen. Geef dan éénmalig vlak na het uitplanten een hoeveelheid fosfor- en kaliumrijke meststof voor een goede start van de groei, de ontwikkeling van de wortels (en dus de knollen), maar stop hierna met de bemesting van de plant.

Voor het bemesten van zoete aardappel zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Wanneer zoete aardappel oogsten

Wanneer kan je zoete aardappel oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot oktober.

Zoete aardappelen graaf je uit, net als gewone aardappelen. Dat kan door een spitvork diep in de bodem te steken en deze om te gooien, maar de kans dat je een zoete aardappel mist of breekt is hierbij groot. De teelt in een kweekzak is in dit geval makkelijker, je kunt de zak met de plant erin omkiepen. Sommige kweekzakken kan je aan de zijkant open maken om de zoete aardappelen rechtstreeks uit de grond te halen.

Zoete aardappel gebruiken en bewaren

Zoete aardappel kan je op de zelfde manier gebruiken als een gewone aardappel. Ze zijn lekker om te bakken en hebben -hoe kan het ook anders- een zoete aardappelsmaak. Een aardse smaak met een zoete tint.

Zoete aardappel houdbaarheid

Net als de gewone aardappel is ook de zoete aardappel enkele weken vers te houden. Zoete aardappelen die je langer laat liggen zullen alleen niet zo snel uitlopers maken als gewone aardappelen, met name door de hogere temperatuur die zij nodig hebben.

Zoete aardappel ziektes en plagen

Het grootste gevaar voor de zoete aardappel is een lage temperatuur. Hierom wordt de plant vaak in een kas gekweekt. Verder is de zoete aardappel weinig gevoelig voor plagen, ziektes en schimmels. Omdat het een gewas is waarvan de (te oogsten) knol ondergronds groeit, kan het voorkomen dat muizen of andere soorten onder de grond levende diertjes de knollen schade toebrengt. Dit vormt veelal een gevaar bij de teelt van zoete aardappelen in de volle grond.

Zoete aardappel kweken informatie

Naam en familie
Naam Zoete aardappel
Familie Windefamilie
Wetenschappelijke naam Ipomoea batatas
Familie (wetenschappelijk) Convulvulaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien januari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten september - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur 18 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt aardappelsoort
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 14
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...