Okra
Abelmoschus esculentus




Okra levenscyclus / tijdlijn:
Okra kweken
Okra algemene verzorging
Okra/oker kweek je graag in de volle zon. Dit tropische plantje heeft veel licht en warmte nodig om tot vruchtzetting te komen. Een kweekkas in de volle zon is natuurlijk perfect! Als de plant het erg naar de zin heeft dan zou je al na 7-8 weken kunnen oogsten, maar door een minder mooie zomer kan dit langer duren. In de kweekkas is de kans op succes het grootste. Houd er rekening mee dat de plant als deze het ècht goed doet zeer groot kan worden. In landen van oorsprong kan de plant groter dan 2 meter worden, maar dat zal hier (gelukkig?) niet zo snel gebeuren, tenzij... Tenzij je in een kweekkas kweekt, waar de temperaturen en luchtvochtigheid optimaal zijn! Houd daar in dat geval zeker rekening mee.
Okra zaaien en planten
Okra is een éénjarig plantje en zal je dus ieder jaar opnieuw moeten zaaien. Dat is gelukkig makkelijk te doen wanneer je dit in een kweekkasje in de vensterbank doet. Binnen voorzaaien werkt het makkelijkste en je kunt de (grotere) plantjes dan later buiten, of nog liever in een kweekkas, uitplanten. Voorzaaien doe je bij voorkeur in een iets groter potje zoals potjes van het P7 formaat.
Okra grondsoort
Voor de teelt van okra heb je een goed gedraineerde bodem nodig. Een te natte grond kan zorgen voor wortelrot bij dit tropische plantje, wat eenvoudig te voorkomen is door de bodem luchtiger te maken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van rijpe compost. Zorg ook weer niet dat de grond erg droog wordt, want de plant kan natuurlijk wel wat vocht gebruiken. Op een neutrale of heel licht basische bodem doet de plant het optimaal. Op een tamelijk zure bodem kan je kalk strooien om deze alkalischer te maken.
Okra bemesting
Welke meststof gebruik je voor okra? De beste meststof voor het kweken van okra heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
De bemesting is afhankelijk van het doel van de teelt. Als je okra voor het blad kweekt zul je de plant vooral veel stikstof moeten geven. Maar als je, zoals gebruikelijk, de plant voor de vruchten kweekt dan kan je beter niet te veel stikstof geven. Geef hoe dan ook vooral een algemene organische mestvoeding, daar kan de okra als vruchtgewas wel wat van gebruiken.
Wanneer okra oogsten
De jonge blaadjes van de plant kan je gedurende de hele groei blijven oogsten. Mocht je de vruchten willen gebruiken dan kan je de blaadjes beter niet plukken en de plant met rust laten. De vruchtjes oogst je ook jong en onrijp.
Van alle gerechten is de okra misschien het meest bekend van gebruik in stoofschotels of in soep. De okra is een vruchtgroente die je heel breed kunt gebruiken in verschillende gerechten. Het jonge blad kan rauw worden gegeten, verwerkt in een salade of juist worden gestoofd
Okra (de vruchten) zijn buiten de koeling tot maximaal een week te bewaren, meestal slechts enkele dagen. In de koelkast kan je de houdbaarheid nog iets verder uitrekken, maar bedenk je wel dat vers altijd lekkerder is! Het bewaren in de koelkast doet de smaak van de vrucht geen goed. Het jonge blad van de plant is helemaal niet lang te bewaren. Dit gebruik je het liefst direct na het oogsten en dezelfde dag nog.
Okra snoeien of dieven
Hoewel snoeien bij okra niet gebruikelijk is, kan de plant door de grootte soms iets te veel ruimte in beslag nemen.
Okra rassen en soorten
Okra is een tropisch plantje waarvan je zo wel het blad als de vruchtjes kunt gebruiken. Okra wordt ook wel Oker genoemd. Jambo of Gombo zijn andere namen die ook wel worden gebruikt. Okra is éénjarig en een lid van de kaasjeskruidfamilie. In landen van oorsprong is de plant ook wel bekend omdat deze wordt gebruikt voor het maken van touw, of zelfs papier. Bovendien kan het plantje erg mooi bloeien!
Okra ziektes en plagen
Omdat het plantje oorspronkelijk tropisch is, is het zorgen voor voldoende warmte en zonlicht extra belangrijk. Met name hierdoor kan de plant het beste in een kas worden gekweekt. De grootste uitdaging is de temperatuur, want deze mag vooral 's nachts niet onder de 15 graden celcius dalen.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.