plant banner

Plantenlijst laden...

Okra
Abelmoschus esculentus

plant icon
Okra
Abelmoschus esculentus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

18

15

50CM

65CM
pH
5.5 - 7.0
NPK
8-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien kweekkas
voorzaaien buiten
buiten zaaien

Okra kweken

Okra soorten

Wat is een okra en welke soorten zijn er? Okra is een tropisch plantje waarvan je zo wel het blad als de vruchtjes kunt gebruiken. Okra wordt ook wel oker genoemd, jambo of gombo. De naam "oker" komt waarschijnlijk van de okergele bloemen. In landen van oorsprong wordt deze éénjarige plant gebruikt voor het maken van touw papier.

Okra zaaien en planten

Wanneer kan je okra zaaien? Okra kan je direct buiten zaaien van mei tot juli. Okra kan je binnen (voor)zaaien van april tot juni. De beste temperatuur om okra te ontkiemen is boven de 18℃.

Hoe zaai je okra? Okra kan je het beste binnenshuis voorzaaien vanaf april, zo kan je gedurende een langere tijd blijven oogsten. Voorzaaien doe je bij voorkeur in kweekpotjes. Kies dan wel kweekpotjes van een ruim formaat van bijvoorbeeld P7 (7x7cm) of P9 (9x9cm) formaat.

In een propagator of (nog beter) verwarmde propagator ontkiemen de zaden het snelste. Je kunt okra later ook direct buiten of in de kweekkas zaaien en uitplanten, dan wel na half mei. Okra kan snel groeien en wordt in de volle grond in een kas snel twee meter hoog.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 5 okra planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 okra planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Okra verzorgen/standplaats

Hoe kweek je okra? Okra is een tropische plant en staat het beste in een kweekkas of buiten in de volle zon. Belangrijk is dat het plantje dan wel een beetje beschut staat, uit de wind en beschermd tegen de ergste weersinvloeden.

Na ongeveer zes tot acht weken, gerekend vanaf het zaaien, kan je de eerste jonge vruchtjes al oogsten. Tijdens een koele en overwegend bewolkte zomer duurt dit vaak iets langer dan acht weken. Okra is een éénjarige plant.

In een kweekkas groeit okra vaak het snelste en wordt deze ook het grootste. Dit is nu juist de plek waar je vaak niet bizar veel ruimte hebt. Daarom kan je okra ook goed in een pot zetten zodat de groei enigszins beperkt blijft. Zo kan de plant andere planten niet overwoekeren.

Okra goede en slechte buren

Hoe kweek je okra? Zet okra bij voorkeur in een kweekkas. De plant kan in de volle grond erg groot worden.

Okra wisselteelt
Okra is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Okra goede buren
Okra heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Okra slechte buren
Okra heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Okra water geven

Hoeveel water geef je okra? Okra's staan het liefste op licht tot matig vochtige grond. Ze hebben dus best wat water nodig. Verzuip de plant alleen niet. Voel goed of de grond dreigt op te drogen rondom je plant, ook onder het oppervlak.

Tijdens warme en droge dagen -in de zomermaanden- geef je dagelijks water aan je okra's in potten. In de volle grond kan je meestal iets minder water geven. Is de grond nog redelijk vochtig, dan kan het geen kwaad om een keertje over te slaan.

Okra grondsoort

Welke grond heeft okra nodig? Okra kweken lukt het beste op een goed gedraineerde bodem. Hoewel de plant niet graag droog staat, moet je wortelrot zien te voorkomen door overtollig water af te laten voeren. Okra kan gevoelig voor zijn voor dit soort wortelrot. Op een zanderige grond groeit okra erg slecht.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Okra bemesten

Moet je okra bemesten? Ja, bemesten is nodig voor de teelt van okra's. Je kunt okra kweken voor de vruchten of voor het blad. Bij de teelt voor de vruchten -waar we hier vanuit gaan- geef je liever niet te veel stikstof. Bij de teelt specifiek voor het blad kan dit juist wel, maar de plant zal dan minder vruchtjes maken of deze worden kleiner.

Welke meststof gebruik je voor okra? De beste meststof voor het kweken van okra heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-10-10 of 10-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N8
P10
K10

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P10
K10

Wat is NPK?

Okra bloei en bestuiven

Wanneer bloeit okra? Okra bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je okra's bestuiven? Okra's zijn zelfbestuivende planten. Bestuiving is nodig voor de teelt, maar dit hoef je dus niet zelf te doen. Trillingen van bijvoorbeeld de wind, maar ook insecten zoals bijtjes bestuiven de bloemen van je okraplant. In een windstille kweekkas kan het al voldoende zijn om langs de plant te lopen en deze zachtjes te schudden als er bloemen aan zitten.

Overigens zijn de bloemen van de okra prachtig om te zien. De okergele bloemen hebben een dieprode tot paarse kleur van binnen. Vrij snel na de bloei ontstaan de eerste kleine vruchtjes.

Wanneer okra oogsten

Wanneer kan je okra oogsten? Okra oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Hoe oogst je okra? De vruchten oogst je het liefst maximaal een week na de bloei, als deze nog jong zijn. Ze worden hard als je te lang wacht met plukken. De jonge blaadjes van de plant kan je gedurende de hele groei blijven oogsten. Pluk liever geen blaadjes als je ook de vruchten wilt oogsten.

okra bloemen en okra vruchtjes

Okra planten maken prachtige bloemen. Direct na de bloei, wanneer het bloemblad is afgevallen, verschijnen er kleine vruchtjes. Deze groeien in vrij korte tijd uit tot mooie, groene kegeltjes. De steeltjes van de vruchten kunnen erg stevig zijn. Pluk ze niet met de hand, dan trek je mogelijk de plant stuk. Gebruik in plaats daarvan een snoeischaar of scherp mes om de vruchten los te snijden.

Okra gebruiken en bewaren

Waar voor gebruik je okra in de keuken? Van alle gerechten is de okra misschien het meest bekend van gebruik in stoofschotels of in soep. De okra is een vruchtgroente die je heel breed kunt gebruiken in verschillende gerechten. Het jonge blad kan rauw worden gegeten, verwerkt in een salade of juist worden gestoofd. Naast koken of stomen, kan je de jonge vruchtjes ook rauw eten door een salade of uit de hand.

Hoe lang is okra houdbaar? Okra bewaar je liever niet in de koeling, daar gaat de houdbaarheid juist achteruit. Het tropische vruchtje is buiten de koeling slechts enkele dagen tot maximaal een week te bewaren. Wanneer je okra oogst kan je deze het beste direct gebruiken. Het jonge blad is maximaal een dag te bewaren voor dit niet meer lekker is.

Okra ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij okra? Omdat het plantje oorspronkelijk tropisch is, is het zorgen voor voldoende warmte en zonlicht belangrijk. Dit is de voornaamste reden dat er problemen ontstaan bij okraplanten. Ook is okra bij sommige insecten, zoals slakken, een gewilde plant. Zij eten graag van het blad. Je kunt dit voorkomen door schuilplaatsen van onder andere slakken te verwijderen. Dit zijn omgekeerde potten, gaten en kieren in de moestuin.

Okra plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - juni
Buiten (voor)zaaien mei - juli
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 8-10-10 / 10-10-10
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 18 ℃
Min. veilige temperatuur 15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding