plant banner

Okra
Abelmoschus esculentus

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
  Binnen (voor)zaaien
  Binnen (uit)planten
  Buiten (voor)zaaien
  Buiten (uit)planten
  Oogstperiode
  Snoeiperiode


18℃

15℃

50 CM

65 CM

Okra levenscyclus / tijdlijn:

Okra kweken

Okra algemene verzorging

Okra/oker kweek je graag in de volle zon. Dit tropische plantje heeft veel licht en warmte nodig om tot vruchtzetting te komen. Een kweekkas in de volle zon is natuurlijk perfect! Als de plant het erg naar de zin heeft dan zou je al na 7-8 weken kunnen oogsten, maar door een minder mooie zomer kan dit langer duren. In de kweekkas is de kans op succes het grootste. Houd er rekening mee dat de plant als deze het ècht goed doet zeer groot kan worden. In landen van oorsprong kan de plant groter dan 2 meter worden, maar dat zal hier (gelukkig?) niet zo snel gebeuren, tenzij... Tenzij je in een kweekkas kweekt, waar de temperaturen en luchtvochtigheid optimaal zijn! Houd daar in dat geval zeker rekening mee.

Okra zaaien en planten

Okra is een éénjarig plantje en zal je dus ieder jaar opnieuw moeten zaaien. Dat is gelukkig makkelijk te doen wanneer je dit in een kweekkasje in de vensterbank doet. Binnen voorzaaien werkt het makkelijkste en je kunt de (grotere) plantjes dan later buiten, of nog liever in een kweekkas, uitplanten. Voorzaaien doe je bij voorkeur in een iets groter potje zoals potjes van het P7 formaat.

Okra grondsoort

Voor de teelt van okra heb je een goed gedraineerde bodem nodig. Een te natte grond kan zorgen voor wortelrot bij dit tropische plantje, wat eenvoudig te voorkomen is door de bodem luchtiger te maken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van rijpe compost. Zorg ook weer niet dat de grond erg droog wordt, want de plant kan natuurlijk wel wat vocht gebruiken. Op een neutrale of heel licht basische bodem doet de plant het optimaal. Op een tamelijk zure bodem kan je kalk strooien om deze alkalischer te maken.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Okra bemesting

Welke meststof gebruik je voor okra? De beste meststof voor het kweken van okra heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?

De bemesting is afhankelijk van het doel van de teelt. Als je okra voor het blad kweekt zul je de plant vooral veel stikstof moeten geven. Maar als je, zoals gebruikelijk, de plant voor de vruchten kweekt dan kan je beter niet te veel stikstof geven. Geef hoe dan ook vooral een algemene organische mestvoeding, daar kan de okra als vruchtgewas wel wat van gebruiken.

N
P
K

Wanneer okra oogsten

De jonge blaadjes van de plant kan je gedurende de hele groei blijven oogsten. Mocht je de vruchten willen gebruiken dan kan je de blaadjes beter niet plukken en de plant met rust laten. De vruchtjes oogst je ook jong en onrijp.

Van alle gerechten is de okra misschien het meest bekend van gebruik in stoofschotels of in soep. De okra is een vruchtgroente die je heel breed kunt gebruiken in verschillende gerechten. Het jonge blad kan rauw worden gegeten, verwerkt in een salade of juist worden gestoofd

Okra (de vruchten) zijn buiten de koeling tot maximaal een week te bewaren, meestal slechts enkele dagen. In de koelkast kan je de houdbaarheid nog iets verder uitrekken, maar bedenk je wel dat vers altijd lekkerder is! Het bewaren in de koelkast doet de smaak van de vrucht geen goed. Het jonge blad van de plant is helemaal niet lang te bewaren. Dit gebruik je het liefst direct na het oogsten en dezelfde dag nog.

Okra snoeien of dieven

Hoewel snoeien bij okra niet gebruikelijk is, kan de plant door de grootte soms iets te veel ruimte in beslag nemen.

Okra rassen en soorten

Okra is een tropisch plantje waarvan je zo wel het blad als de vruchtjes kunt gebruiken. Okra wordt ook wel Oker genoemd. Jambo of Gombo zijn andere namen die ook wel worden gebruikt. Okra is éénjarig en een lid van de kaasjeskruidfamilie. In landen van oorsprong is de plant ook wel bekend omdat deze wordt gebruikt voor het maken van touw, of zelfs papier. Bovendien kan het plantje erg mooi bloeien!

Okra ziektes en plagen

Omdat het plantje oorspronkelijk tropisch is, is het zorgen voor voldoende warmte en zonlicht extra belangrijk. Met name hierdoor kan de plant het beste in een kas worden gekweekt. De grootste uitdaging is de temperatuur, want deze mag vooral 's nachts niet onder de 15 graden celcius dalen.

Okra teeltwijzen

Okra is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Okra heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Okra heeft geen nadrukkelijk slechte buren.


Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in juni

Buiten zaaien in juni

In kas planten in juni

Buiten planten in juni

Oogsten in juni

Snoeien in juni

plant thumbnail

Appel plant icon
Malus domestica

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

De appel is winterhard en sommige soorten kunnen ook nog goed in pot staan. In de volle grond kan een appelboom aardig groot worden, maar in vergelijking tot veel andere bomen blijft de appel relatief klein. Voor het goed afrijpen van de vruchten zet je de appel het in de volle zon, maar ook in de halfschaduw zal de appel het best aardig doen.

Let bij vroege appelrassen goed op, de bloesem verschijnt al vroeg in het jaar en kan hierdoor te maken krijgen met vorst. Bij een appelboom in pot kan je deze makkelijk even een nachtje in de garage zetten, maar bij een appel in de volle grond wordt het lastiger. De bloesem kan door de vorst beschadigen, wat één van de oorzaken is van weinig appels.

Het volgende geldt voor appelbomen die je in de volle grond zet, maar misschien nog veel meer voor appelboompjes in een pot. Beperk de vegetatie rondom de stam tot het minimum. Gras en andere planten nemen vocht weg van de appelboom, wat natuurlijk ten koste gaat van de groei en gezondheid van de appelboom zelf. Vooral in een pot is iedere druppel hard nodig, gezien de grond in potten nog veel sneller uitdroogt.

bloemknoppen

Let goed op! Heb je een appelras dat vroeg bloeit? Vóór half mei (ijsheiligen) is er nog steeds kans op vorst. Met name in maart en april, wanneer zeer vroege rassen gaan bloeien, is er nog volop kans op vorst aanwezig. De bloesem van je appelboom kan hierdoor stuk vriezen. Dat is een van de meest voorkomende oorzaken van een appelboom die geen appels geeft dit jaar. De boom zal wel bloeien, maar het stuifmeel is niet langer vruchtbaar. Je kunt dit trouwens heel goed voorkomen door het weer in de gaten te houden. Met een plastic zak of noppenfolie over het boompje wil het meestal wel lukken, maar het volgende klinkt wel heel gek (maar werkt juist erg goed). Door je appelboom te besproeien met water vlak voor het gaat vriezen, creëer je het effect van een isolerende "iglo" rondom de knoppen. Als de knoppen open staan werkt dit averechts.

bloemen

Lees meer...

Nieuw toegevoegde planten

plant thumbnail

Vanille plant icon
Vanilla planifolia

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis. De temperatuur moet altijd boven de 18 graden (kamertemperatuur) blijven en de 15 meter zal deze zeer waarschijnlijk niet halen. Commercieel is de teelt van vanille niet rendabel genoeg, maar voor de hobbyist is het natuurlijk een schitterende uitdaging. En dit laatste, een uitdaging, dat is het zeker! Niet omdat de algemene verzorging van de plant erg ingewikkeld is, maar vooral omdat je de juiste omgeving moet creëren en behouden om de plant te laten groeien, bloeien èn vruchten te laten maken.

Vanille is een klimmende plant die dus vanzelfsprekend ondersteuning nodig heeft. Het beste werkt het om een houten hekwerk te gebruiken, al wordt dit voor de meeste mensen lastig omdat zij geen verwarmde kweekkas of serre hebben waar de temperatuur hoog genoeg blijft. Bij de teelt in potten kan je zelf een houten ondersteuning maken voor je vanille orchidee. Dit is nodig om te zorgen dat de plant zich goed kan ontwikkelen. Laten kruipen is niet verstandig en maakt de verzorging onnodig moeilijk, en eventuele bloemen kwetsbaarder.

Naast het kiezen van de juiste bodem en voeding (zie de kopjes bodem en bemesting), is het ontzettend belangrijk om je plant niet te veel water te geven. Hier kunnen orchideeën, en dus ook de vanille orchidee, heel slecht tegen. Geef dus steeds een beetje water. Wat wel goed kan helpen en wat de plant erg prettig zal vinden, is het besproeien van de plant met een fijne nevel. Hiermee geef je het idee van een hoge luchtvochtigheid, wat erg gunstig is voor de plant die luchtwortels maakt om vocht uit de lucht te halen. Dit heeft alles te maken met de tropische afkomst van de vanille orchidee.

Bloeien zal de plant op de eerste plaats niet zo snel doen, maar met de juiste verzorging verhoog je de kans op bloeien enorm. Als eerste moet de plant ten minste 2 of 3 jaar oud zijn voor deze kan gaan bloeien. Als het dan zo ver is, zal je de plant zelf moeten bestuiven om kans te maken op een (vaak kleine) oogst. Ik zeg daarbij ook nadrukkelijk "kans op bloeien" en "kans op een oogst" omdat deze uitdaging niet te onderschatten is. De plant doet dit nu eenmaal niet zo snel in een vreemde omgeving. Om de bloemen te bestuiven moet je het bloemvlies doorbreken met een scherp voorwerp. Doe dit heel voorzichtig! Vervolgens druk je de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels tegen elkaar.

Let bij het bestuiven goed op de timing. Dit is erg belangrijk, want als de plant bloeit dan is dit maar heel kort. Bovendien bloeit de plant eigenlijk alleen maar in de ochtenden. Dit kan al vanaf een uur of 6 in de ochtend gebeuren, maar in de middag zijn de bloemen al lang en breed verwelkt. Zoals je begrijpt zal je er dus heel snel bij moeten zijn en moet je de plant in de gaten houden als je het vermoeden krijgt dat deze wel eens kan gaan bloeien. Wees daarom alert. Zonder de bloemen te bestuiven vallen ze af en kan je geen vanille oogsten.

Het is misschien leuk om te weten dat de vanille orchidee niet alleen klimt langs andere bomen en planten, maar ook in sommige gevallen zelfs volledig het contact met de grond kwijtraakt. Wanneer de luchtwortels voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen heeft de plant de wortels in de grond niet langer nodig. Deze leeft in zo'n geval volledig op mineralen en vocht uit de lucht.

Lees meer...

footer wave afbeelding