plant banner

Plantenlijst laden...

Komkommerkruid
zaaien kweken en oogsten

Borago officinalis

°C-10
°C15
CM30
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van komkommerkruid is Borago officinalis

Komkommerkruid soorten

Welke soorten komkommerkruid zijn er? Komkommerkruid kent niet veel verschillende soorten. Wel wordt dit plantje ook vaak bernagie genoemd, maar die naam wordt vaker in de keuken gebruikt dan in de tuin.

Komkommerkruid zaaien en planten

Wanneer kan je komkommerkruid zaaien? Komkommerkruid zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot mei. Komkommerkruid zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je komkommerkruid planten? Komkommerkruid planten of uitplanten kan buiten van april tot juni.

Komkommerkruid zaai je in het vroege voorjaar binnen of vanaf april buiten. Het makkelijkste is om komkommerkruid in een kweekpotje voor te zaaien, zoals bijvoorbeeld een kweekpotje van P7 (7x7 cm) formaat. Je kunt komkommerkruid ook direct in de volle grond zaaien.

Komkommerkruid is een éénjarig plantje. In principe is het dus nodig om het kruidje ieder jaar opnieuw te zaaien, maar komkommerkruid zaait ook zichzelf uit. Hierdoor is de kans groot dat het plantje rondom dezelfde plek volgend voorjaar opnieuw op komt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 komkommerkruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 komkommerkruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Komkommerkruid standplaats en verzorgen

Hoe kweek je komkommerkruid? Komkommerkruid kweken is vrij makkelijk. Bernagie, zoals het plantje ook wordt genoemd, heeft weinig verzorging nodig en groeit goed op plekjes in de halfschaduw. Komkommerkruid is éénjarig maar zaait zichzelf gemakkelijk uit.

Komkommerkruid combinatieteelt en wisselteelt

Komkommerkruid
Voor het kweken van komkommerkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Komkommerkruid goede buren
Komkommerkruid kweken kan goed samen met aardbei, tomaat, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Komkommerkruid slechte buren
Komkommerkruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Komkommerkruid water geven

Hoeveel water heeft komkommerkruid nodig? Komkommerkruid staat op een licht vochtige bodem voldoende. Het geeft niet als de grond een keer kort droog blijft, maar geef tijdens een droge en warme zomer wel regelmatig een beetje water.

Komkommerkruid grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft komkommerkruid nodig? Komkommerkruid groeit op vrijwel alle grondsoorten goed en stelt dus geen hoge eisen. Wel groeit komkommerkruid iets beter op een humusrijke bodem. Gebruik eventueel compost vóór de aanplant.

pH

4.5
8.5

Wat is pH?

Komkommerkruid bemesten

Moet je komkommerkruid bemesten? Je hoeft komkommerkruid niet of nauwelijks te bemesten. Doe je dit toch, geef dan een zeer lichte meststof met meer fosfor en eventueel ook meer stikstof. Overigens is komkommerkruid van zichzelf ook een goede groenbemester.

Voor het bemesten van komkommerkruid kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 2-4-2 of 4-4-2. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N2
P4
K2

Wat is NPK?

Komkommerkruid bloei en bestuiven

Wanneer bloeit komkommerkruid? Komkommerkruid bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je komkommerkruid bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je komkommerkruid niet te bestuiven. Dit is alleen nodig voor het kweken van komkommerkruid voor de zaden. In dit geval is komkommerkruid zelfbestuivend en wordt het bestoven door insecten. Komkommerkruid is een éénhuizige plant.

Wanneer komkommerkruid oogsten

Wanneer kan je komkommerkruid oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

De blaadjes, maar ook de bloemen van komkommerkruid worden geoogst. Beiden kunnen namelijk worden gebruikt in de keuken. Plukken doe je met de hand naar behoefte, of door delen van het plantje af te knippen.

Komkommerkruid gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt komkommerkruid gebruikt? Bernagie wordt niet zonder reden komkommerkruid genoemd. De blaadjes en bloemetjes van deze plant smaken inderdaad een klein beetje naar komkommer. Het is dan ook erg lekker bij gerechten waarin komkommer wordt gebruikt.

Hoelang is komkommerkruid houdbaar? Komkommerkruid is zeer slecht te bewaren en kan eigenlijk alleen vers worden gebruikt. Je kunt de plant het beste pas oogsten wanneer je deze gaat gebruiken. Het kruid kan ook niet goed gedroogd worden.

Komkommerkruid ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij komkommerkruiid? Komkommerkruid of bernagie heeft vrij weinig last van ziektes en plagen. Over het algemeen is dit plantje vrij goed weerbaar en heeft het van nature een goede weerstand tegen plaagdieren en schimmels.

Komkommerkruid kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd mei - september
Zaaien
Zaaidiepte 0.5CM
Plantafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 2-4-2
Zuurtegraad bodem pH 4.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, tomaat,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -10
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding