plant banner

Tijm
Thymus vulgaris

plant icon
Tijm
Thymus vulgaris
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-20

20CM

20CM
pH
6.0 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Tijm kweken

Tijm verzorgen

De meeste soorten tijm zijn matig winterhard en kunnen veel hebben. Een plekje in de volle zon heeft tijm erg nodig, op plekken met meer schaduw krijgt het plantje niet alleen te weinig licht. Stel dat je het plantje aan de schaduwzijde van het huis zet, dan wordt het hier ook al heel snel veel te koud gedurende de winter. Altijd in de volle zon dus, op een warm plekje in de tuin!

Tijm zaaien en planten

Wanneer kan je tijm zaaien? Tijm kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

Tijm kan je in het voorjaar zaaien, direct in potjes en in zanderige, tamelijk droge grond. Doe dit dan wel binnenshuis wanneer het buiten nog wat koeler is, dat lukt het beste. Tijm kan een snelle kiemer zijn onder de juiste omstandigheden, maar het plantje zelf groeit meestal niet héél snel. In het voorjaar kan tijm buiten en zelfs in de volle grond worden geplant. Afhankelijk van hoe winterhard het soort tijm is dat je hebt geplant, heeft tijm meestal geen bescherming nodig. Zeker wintertijm niet. Tijm kan ook worden gestekt. Dit lukt het beste door afleggers te maken of door wortelstekken te nemen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 tijm planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 tijm planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Tijm grondsoort

Tijm groeit graag op een arme zandgrond. Luchtig, goed doorlaatbaar en droog is waar het plantje erg van houd. Een goede afwatering is daarbij dus erg belangrijk. Op dikkere grondsoorten kan je beter extra veel brekerzand mengen om de grond beter doorlaatbaarder en luchtiger te maken. Het toevoegen van wat brekerzand is ook aan te raden op andere grondsoorten die maar weinig zand bevatten.

Tijm blijft een aardig klein struikje. Dat is dus handig als je het plantje liever in een pot wilt houden, waar tijm dan ook extra geschikt voor is omdat de grond in een pot sneller opdroogt. Bij het kweken in een pot heb je meestal meer controle over de bodem. Kies er dan voor om de pot onderin te voorzien van een dikke laag hydrokorrels, steentjes of iets anders dat water doorlaat. Zo raken de gaten in de pot niet verstopt met grond en kan overtollig water makkelijk en snel weg uit de pot. Zorg óók in een pot voor een mengsel met veel zand.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Tijm bemesten

Veel voeding heeft tijm niet nodig. Is je iets opgevallen aan het plantje, zoals geel kleurende blaadjes of iets anders? Dan ligt de oorzaak vrijwel altijd bij een verkeerde omgeving. Mogelijk is de plek te warm, maar dat is niet heel waarschijnlijk. Er is een grote kans dat de plek gewoon te koud is. Mogelijk komt er te weinig licht, maar vaak is ook een te vochtige of zelfs natte bodem de grote boosdoener. Als de omgeving naar eigen weten gewoon naar wens is maar tijm nog steeds kwaaltjes vertoont, dan zou je eens kunnen denken aan voeding. Dan wel een specifiek soort plantenvoeding, zoals Culvita Lavendel. Dit soort voeding is erg geschikt voor geurende kruiden die op droge en arme grond staan. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, salie of rozemarijn, maar dus ook tijm.

Welke meststof gebruik je voor tijm? De beste meststof voor het kweken van tijm heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Tijm bloei en bestuiven

Moet je tijm bestuiven? Nee, voor de oogst als kruiden is dat niet nodig. Je plukt namelijk takjes met kleine blaadjes die eraan zitten. Mocht je de zaden willen gebruiken om meer tijm te zaaien, dan is bestuiven wel nodig. Tijm is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen, wat betekend dat de plant zichzelf kan bestuiven. Dit wordt voornamelijk door insecten gedaan. Je hoeft dus zelf niets te doen om de plant te bestuiven.

tijm bloei bloemen bloemetjes

Wanneer tijm oogsten

Wanneer kan je tijm oogsten? Tijm oogst je doorgaans van juni tot september.

Van een jonge plant oogst je liever helemaal niets. Als tijm wat groter is dan kan je doorlopend blaadjes gebruiken. Je plukt dan een takje en haalt de blaadjes eraf, maar ook de takjes kan je gebruiken. Je kunt tijm drogen als je het langer wil bewaren.

Tijm gebruiken en bewaren

De geur en smaak van tijm kan erg overheersend zijn. Daarom heb je er maar weinig van nodig, wat goed uit komt. Tijm groeit namelijk ook erg langzaam en heeft de tijd nodig om terug te groeien. Er zijn veel verschillende gerechten waarin tijm gebruikt kan worden om een aroma toe te voegen aan het gerecht. Ook over de gebakken aardappels is tijm erg lekker.

Tijm wordt vrijwel altijd gedroogd en kan dan nog minimaal een jaar goed blijven. Je bewaart tijm alleen als het goed droog is en stopt het dan in een gesloten potje of bakje.

Tijm snoeien

Tijm snoei je doorgaans van juni tot juli. Hoewel tijm een klein struikje is (en blijft) kan het voorkomen dat je het plantje ergens een keertje terug moet snoeien. Wat de reden hiervoor ook is, snoei vooral niet tijdens de winter. Het niet inheemse struikje kan snoeiwonden slecht herstellen bij winters weer. Snoei dan ook zeker niet wanneer er alsnog vorst wordt verwacht of als het vriest. Het beste moment om tijm te snoeien is direct na de bloei in de zomer. Je snoeit vooral om het struikje een beetje in vorm te houden. Verwijder geen verhoute takjes en snoei alléén het groen een klein stukje terug. Het verwijderen van verhoute takjes zorgt voor kale en lege plekken in het struikje, die waarschijnlijk nooit meer dicht zullen groeien. Bedenk je bij het snoeien ook dat tijm een trage groeier is. Verwijderde (groene) delen groeien dus erg langzaam terug.

Tijm soorten

Er zijn verschillende soorten tijm. Wintertijm is de meest winterharde soort, een soort dat zelfs zeer strenge vorst kan overleven. Ook zijn er nog andere soorten tijm die misschien iets minder winterhard zijn, maar weer andere eigenschappen hebben. Enkele voorbeelden zijn kleine tijm, grote tijm, kruiptijp, echte tijm en citroentijm. Kruiptijm groeit iets sneller en kan over kleine stukken de bodem snel bedekken. Het soort blijft laag en "kruipt" over stukken grond heen, maar maakt overigens ook schitterende bloemen. Als je een klein veldje tijm hebt staan kan het zomaar dat het hele veldje paars gekleurd wordt (of wit, lila, een vergelijkbare kleur). Citroentijm heeft een bijzondere citrusgeur, van waar het plantje ook de naam heeft gekregen, en maakt lichter groen gekleurd blad. Vaak heeft het blad nog lichter groene randjes.

Tijm ziektes en plagen

Gezien de droge omstandigheden waar tijm graag in groeit, vormt dat in ons klimaat juist een grote uitdaging. Over het algemeen groeit tijm erg makkelijk op veel verschillende plaatsen, maar let goed op het soort grond waar je dit plantje in zet. Een verkeerde grondsoort doet de kleine tijm blaadjes geel kleuren en verslechtert de groei, of heeft zelfs afsterven als gevolg. Het kiezen van de juiste grondsoort is extra belangrijk.

Tijm teeltwijzen

Voor het kweken van tijm hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Tijm kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardbei Lavendel Rozemarijn Salie Spruitkool

Tijm heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Tijm plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - september
Snoeien juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding