plant banner

Plantenlijst laden...

Salie
Salvia officinalis

plant icon
Salie
Salvia officinalis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-20

30CM

30CM
pH
6.5 - 8.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Salie kweken

Salie soorten

Echte salie (gewone salie of keukensalie) is één van de vele soorten salie onder de Latijnse naam "Salvia". Onder het zelfde soort valt ook de witte salie (Salvia apiana) die iets minder bekend is om het gebruik in de keuken, maar iets meer bekend is vanwege de spirituele toepassingen. Gewone salie of echte salie is echter heel breed te gebruiken.

Salie zaaien en planten

Wanneer kan je salie zaaien? Salie kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om salie te ontkiemen is boven de 16℃.

Bij het ontkiemen van salie, zorg dan voor een licht vochtige en niet te natte (zaai- en stek)grond. Nadat de zaden zijn opgekomen kan je geleidelijk aan steeds minder water gaan geven, tot de planten wat groter zijn. Binnen bij kamertemperatuur duurt het zo'n 1-3 weken voor de zaden zijn opgekomen. Uitplanten kan in de volle grond op de juiste plek, maar ook in een pot of bak. Salie kan ook worden gestekt als het plantje al veel takjes heeft gemaakt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 12 salie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 5 salie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Salie verzorgen/standplaats

Salie komt oorspronkelijk uit Mediterrane streken, waar het een stuk warmer is dan hier. Zet salie daarom op een plekje in de volle zon, warm en zonnig en zeker ook op de juiste bodem. Veel water hoef je niet te geven, alleen bij extreme warmte en droogte. Dat maakt salie een tamelijk onderhoudsarme plant, maar deze zal wel zo nu en dan gesnoeid kunnen worden (als dat gewenst is).

Salie goede en slechte buren

Salie wisselteelt
Voor het kweken van salie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Salie goede buren
Salie kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Erwten Kapucijners Lavendel Linzen Peulen Pronkbonen Rozemarijn Slabonen Spruitkool Tijm Tuinbonen Uien Venkel Wortel

Salie slechte buren
Salie kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Courgette Pompoen

Salie grondsoort

Salie groeit het beste op een droge, zanderige en arme grondsoort. Op kleigrond groeit salie wat minder goed, maar je kunt de bodem verbeteren door het toevoegen van veel brekerzand. Hiermee breek je grote klonten grond op in kleinere stukjes. De bodem wordt tevens luchtiger en beter doorlaatbaar, wat voor salie het beste werkt. Zorg vooral dat overtollig water makkelijk en snel weg kan uit het stuk waar salie staat.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Salie bemesten

Voor salie is niet veel voeding nodig. Het plantje groeit namelijk goed op arme zandgrond. Als de plant niet goed groeit of er ontstaan verkleuringen in de blaadjes, dan ligt de oorzaak zeer waarschijnlijk bij een verkeerde standplaats, verkeerde grondsoort of verkeerde omstandigheden. Bijvoorbeeld te koud, te weinig zonlicht of te dikke en natte grond. Voldoen de omstandigheden naar eigen weten helemaal, maar heeft het plantje nog steeds last van kwaaltjes? Dan kan het raadzaam zijn om toch voeding te geven. Wees dan wel kieskeurig bij het soort voeding. Salie groeit op arme grond en heeft dus niet veel nodig. Het geven van een speciale mestvoeding voor geurende kruiden, zoals Culvita Lavendel, is dan sterk aan te raden. Deze meststof is geschikt voor op droge en arme grond groeiende kruiden, zoals lavendel en rozemarijn, maar ook tijm en salie.

Welke meststof gebruik je voor salie? De beste meststof voor het kweken van salie heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Salie bloei en bestuiven

Moet je salie bestuiven? Nee, voor de oogst als kruiden is bestuiven niet nodig. Mocht je ooit zaadjes willen oogsten om die weer zelf te zaaien, dan is de bestuiving wel vereist. Salie maakt tweeslachtige bloemen, wat betekend dat de plant zelfbestuivend is.

salie keukensalie bloei bloemknoppen knoppen

In het voorjaar kan salie bloemknoppen gaan maken. Deze zijn vaak opvallend paarsblauw gekleurd, maar salie kan ook wit of in vergelijkbare kleuren bloeien. Dat is afhankelijk van het soort salie dat je hebt staan. Vanuit deze knoppen ontstaan lange bloeistengels met veel bloemetjes. Na de bloei ontstaan de zaden. De gedroogde bloemblaadjes blijven zitten en houden de zaadjes bijeen.

salie keukensalie bloei bloemen

Wanneer salie oogsten

Wanneer kan je salie oogsten? Salie oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Van salie worden de blaadjes gebruikt in de keuken. Deze kan je gedurende de groei van de plant constant blijven afknippen, maar liever niet in het najaar wanneer de plant in rust gaat. Pluk natuurlijk ook niet de hele plant kaal, salie heeft ook nog een bos bladeren nodig voor de groei.

Salie gebruiken en bewaren

Je kunt salie gewoon vers gebruiken, direct van de plant, maar omdat de blaadjes niet lang vers blijven en snel uitdrogen pluk je ze dan liever pas als je ze ook echt gaat gebruiken. Voor je salie kunt gebruiken kan je de blaadjes ook drogen, dan zijn deze makkelijk te verkruimelen. Gedroogde blaadjes zijn ook langer houdbaar. Salie doet het vooral erg goed bij vleesgerechten, waarbij het gebruik het meest populair is.

Salie gebruik je het liefst direct van de plant, of als de blaadjes al goed gedroogd zijn. Het blad blijft namelijk niet lang vers, het droogt snel uit, maar dat geeft helemaal niets. Je kunt het namelijk drogen en nog ten minste een jaar bewaren, in een goed afgesloten potje of bakje.

Wanneer salie snoeien

Salie snoei je doorgaans van februari tot maart. Salie hoef je in principe maar weinig te snoeien, maar als je het kleine struikje een beetje in vorm wilt houden kan dat natuurlijk wel. Snoei in dat geval zeker niet in de winter, snoeiwonden herstellen slecht in de kou bij dit niet inheemse plantje. Snoei ook zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht. Door vroeg in het jaar te snoeien ben je er snel bij. Vlak voor de plant opnieuw gaat groeien is de kans groot dat de plant heel goed herstelt van het snoeien. Het snoeien van salie is niet vereist.

Salie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juni - oktober
Snoeien februari - maart
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 5 planten
Per m² / veld 6 - 12 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding