plant banner

Salie
Salvia officinalis
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-20
°C16
CM30
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Salie draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Salvia officinalis en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Salie soorten

Welke soorten salie zijn er? Echte salie, ook wel bekend als keukensalie of gewone salie, is een van de vele soorten salie onder de Latijnse naam Salvia. In dezelfde groep hoort ook witte salie met de Latijnse naam Salvia apiana, die iets minder bekend is van het gebruik in de keuken maar ook eetbaar is.

Waar witte salie, afkomstig uit Californië, vooral bekend is vanwege de spirituele toepassingen door onder andere Indianen, is gewone salie of keukensalie vooral bekend als kruiden in de keuken.

Salie zaaien en planten

Wanneer kan je salie zaaien? Salie zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april.

Wanneer kan je salie planten? Salie planten of uitplanten kan buiten van april tot juni.

salie zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je salie? In een licht vochtige (niet te natte) zaai- en stekgrond kan je de zaden bij kamertemperatuur in 1-3 weken laten ontkiemen. Salie kiemt over het algemeen traag. Uitplanten kan direct in de vollegrond maar ook in een pot met zelf samengestelde potgrond gemengd met zand en/of perliet.

Kan je salie stekken? Salie is makkelijk te stekken door het nemen van jonge scheuten van een grote salieplant. Deze kan je in water zetten of met stekpoeder in een potje met een mengsel van potgrond, zand en perliet.

salie zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 salie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 salie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Salie standplaats en verzorgen

Hoe kweek je salie? Salie komt oorspronkelijk uit Mediterrane streken waar het warm is. Zet salie daarom op een plekje in de volle zon, warm en droog. Salie is een onderhoudsarm plantje dat makkelijk te verzorgen is, zo lang je de juiste grond gebruikt.

salie jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Salie is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -20℃.

Salie combinatieteelt en wisselteelt

Salie
Voor het kweken van salie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Salie goede buren
Salie kweken kan goed samen met doperwt kapucijner, lavendel, linzen, peul pronkboon, rozemarijn, slaboon, spruitjes, tijm, tuinboon, uien venkel, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Salie slechte buren
Salie kweken gaat liever niet samen met courgette, pompoen, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

salie planten kweken keukenplanten

Salie water geven

Hoeveel water heeft salie nodig? Salie staat graag op een droog plekje en heeft weinig water nodig. Alleen in de zomer geef je extra water. Salieplantjes in potten drogen sneller uit, zeker omdat ze in de volle zon staan, en geef je daarom vaker water dan salie in de vollegrond.

Salie grondsoort en bodem

Welke grond heeft salie nodig? Salie kweken lukt het beste op een droge, zanderige en vrij arme grondsoort. Op kleigrond groeit salie ronduit slecht en dit is dus sterk af te raden. Zelfs na het toevoegen van brekerzand is kleigrond nog te vochthoudend voor hert kweken van salie.

Zorg voor een luchtige en doorlaatbare bodem waar je salie kweekt. Overtollig water van bijvoorbeeld een flinke regenbui, moet makkelijk weg kunnen stromen bij je salieplant.

pH

6.5
8.0

Salie tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

salie grote planten keukenplanten

Salie bemesten

Moet je salie bemesten? Salie heeft weinig extra voeding nodig en groeit goed op arme grondsoorten. Bij de teelt in potten kan het zijn dat voedingsstoffen snel uitspoelen. Het is dan wellicht nuttig om toch extra voeding te geven. Een algemene kruidenmeststof voldoet meestal, zoals bijvoorbeeld mestvoeding voor lavendel en (geurende) kruiden.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van salie raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Salie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit salie? Salie bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je salie bestuiven? Nee, voor de oogst als kruiden is bestuiven niet nodig. Mocht je ooit zaadjes willen oogsten om die weer zelf te zaaien, dan is de bestuiving wel vereist. Salie maakt tweeslachtige bloemen, wat betekend dat de plant zelfbestuivend is.

salie keukensalie bloei bloemknoppen knoppen

In het voorjaar kan salie bloemknoppen gaan maken. Deze zijn vaak opvallend paarsblauw gekleurd, maar salie kan ook wit of in vergelijkbare kleuren bloeien. Dat is afhankelijk van het soort salie dat je hebt staan. Vanuit deze knoppen ontstaan lange bloeistengels met veel bloemetjes. Na de bloei ontstaan de zaden. De gedroogde bloemblaadjes blijven zitten en houden de zaadjes bijeen.

salie keukensalie bloei bloemen

Wanneer salie oogsten

Wanneer kan je salie oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Hoe oogst je salie? Van salie worden de blaadjes gebruikt in de keuken. Deze kan je gedurende de groei van de plant constant blijven afknippen, maar liever niet in het najaar wanneer de plant in rust gaat. Pluk natuurlijk ook niet de hele plant kaal, salie heeft ook nog een bos bladeren nodig voor de groei.

Salie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je salie? Je kunt salie gewoon vers gebruiken, direct van de plant, maar omdat de blaadjes niet lang vers blijven en snel uitdrogen pluk je ze dan liever pas als je ze ook echt gaat gebruiken. Voor je salie kunt gebruiken kan je de blaadjes ook drogen, dan zijn deze makkelijk te verkruimelen. Gedroogde blaadjes zijn ook langer houdbaar. Salie doet het vooral erg goed bij vleesgerechten, waarbij het gebruik het meest populair is.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Salie houdbaarheid

Hoelang is salie houdbaar? Salie gebruik je het liefst direct van de plant, of als de blaadjes al goed gedroogd zijn. Het blad blijft namelijk niet lang vers, het droogt snel uit, maar dat geeft helemaal niets. Je kunt het namelijk drogen en nog ten minste een jaar bewaren, in een goed afgesloten potje of bakje.

Salie snoeien

Wanneer kan je salie snoeien? Doorgaans doe je dit van februari tot maart.

Moet je salie snoeien? Salie hoef je in principe maar weinig te snoeien. Je kunt salie snoeien als je deze toch mooi in vorm probeert te houden of als je dode takjes ziet. Snoei in ieder geval nooit in de winter of als er vorst wordt verwacht, dan herstellen snoeiwonden erg slecht. Het ideale moment om te snoeien is vlak voor de salie opnieuw uitloopt.

Het snoeien van een salieplant is niet vereist. Je kunt salie dus gerust naar eigen wens snoeien of juist laten groeien zoals die is. Dit maakt salie een vrij makkelijk en onderhoudsarm plantje.

Salie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij salie? Salie heeft weinig last van plagen. Veel beestjes zien de plant niet zo zitten, maar sommige kevers kunnen hapjes nemen uit het blad. Meestal zal je daar geen last van hebben. Omdat salie graag op droge plekken groeit kan je spinnen tegenkomen die een web maken in de buurt van of in de salieplant. Van schimmels heeft salie weinig last.

Salie kweken informatie

Naam en familie
Naam Salie
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Salvia officinalis
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juni - oktober
Snoeien februari - maart
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
doperwt kapucijner, lavendel, linzen, peul pronkboon, rozemarijn, slaboon, spruitjes, tijm, tuinboon, uien venkel, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
courgette, pompoen,
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -20
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...