plant banner

Salie
Salvia officinalis

plant icon
Salie
Salvia officinalis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-20

30CM

30CM
pH
6.5 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Salie kweken

Salie verzorgen

Salie komt oorspronkelijk uit Mediterrane streken, waar het een stuk warmer is dan hier. Zet salie daarom op een plekje in de volle zon, warm en zonnig en zeker ook op de juiste bodem. Veel water hoef je niet te geven, alleen bij extreme warmte en droogte. Dat maakt salie een tamelijk onderhoudsarme plant, maar deze zal wel zo nu en dan gesnoeid kunnen worden (als dat gewenst is).

Salie zaaien en planten

Wanneer kan je salie zaaien? Salie kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

Bij het ontkiemen van salie, zorg dan voor een licht vochtige en niet te natte (zaai- en stek)grond. Nadat de zaden zijn opgekomen kan je geleidelijk aan steeds minder water gaan geven, tot de planten wat groter zijn. Binnen bij kamertemperatuur duurt het zo'n 1-3 weken voor de zaden zijn opgekomen. Uitplanten kan in de volle grond op de juiste plek, maar ook in een pot of bak. Salie kan ook worden gestekt als het plantje al veel takjes heeft gemaakt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 salie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 salie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Salie grondsoort

Salie groeit het beste op een droge, zanderige en arme grondsoort. Op kleigrond groeit salie wat minder goed, maar je kunt de bodem verbeteren door het toevoegen van veel brekerzand. Hiermee breek je grote klonten grond op in kleinere stukjes. De bodem wordt tevens luchtiger en beter doorlaatbaar, wat voor salie het beste werkt. Zorg vooral dat overtollig water makkelijk en snel weg kan uit het stuk waar salie staat.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Salie bemesten

Voor salie is niet veel voeding nodig. Het plantje groeit namelijk goed op arme zandgrond. Als de plant niet goed groeit of er ontstaan verkleuringen in de blaadjes, dan ligt de oorzaak zeer waarschijnlijk bij een verkeerde standplaats, verkeerde grondsoort of verkeerde omstandigheden. Bijvoorbeeld te koud, te weinig zonlicht of te dikke en natte grond. Voldoen de omstandigheden naar eigen weten helemaal, maar heeft het plantje nog steeds last van kwaaltjes? Dan kan het raadzaam zijn om toch voeding te geven. Wees dan wel kieskeurig bij het soort voeding. Salie groeit op arme grond en heeft dus niet veel nodig. Het geven van een speciale mestvoeding voor geurende kruiden, zoals Culvita Lavendel, is dan sterk aan te raden. Deze meststof is geschikt voor op droge en arme grond groeiende kruiden, zoals lavendel en rozemarijn, maar ook tijm en salie.

Welke meststof gebruik je voor salie? De beste meststof voor het kweken van salie heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Salie bloei en bestuiven

Moet je salie bestuiven? Nee, voor de oogst als kruiden is bestuiven niet nodig. Mocht je ooit zaadjes willen oogsten om die weer zelf te zaaien, dan is de bestuiving wel vereist. Salie maakt tweeslachtige bloemen, wat betekend dat de plant zelfbestuivend is.

salie keukensalie bloei bloemknoppen knoppen

In het voorjaar kan salie bloemknoppen gaan maken. Deze zijn vaak opvallend paarsblauw gekleurd, maar salie kan ook wit of in vergelijkbare kleuren bloeien. Dat is afhankelijk van het soort salie dat je hebt staan. Vanuit deze knoppen ontstaan lange bloeistengels met veel bloemetjes. Na de bloei ontstaan de zaden. De gedroogde bloemblaadjes blijven zitten en houden de zaadjes bijeen.

salie keukensalie bloei bloemen

Wanneer salie oogsten

Wanneer kan je salie oogsten? Salie oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Van salie worden de blaadjes gebruikt in de keuken. Deze kan je gedurende de groei van de plant constant blijven afknippen, maar liever niet in het najaar wanneer de plant in rust gaat. Pluk natuurlijk ook niet de hele plant kaal, salie heeft ook nog een bos bladeren nodig voor de groei.

Salie gebruiken en bewaren

Je kunt salie gewoon vers gebruiken, direct van de plant, maar omdat de blaadjes niet lang vers blijven en snel uitdrogen pluk je ze dan liever pas als je ze ook echt gaat gebruiken. Voor je salie kunt gebruiken kan je de blaadjes ook drogen, dan zijn deze makkelijk te verkruimelen. Gedroogde blaadjes zijn ook langer houdbaar. Salie doet het vooral erg goed bij vleesgerechten, waarbij het gebruik het meest populair is.

Salie gebruik je het liefst direct van de plant, of als de blaadjes al goed gedroogd zijn. Het blad blijft namelijk niet lang vers, het droogt snel uit, maar dat geeft helemaal niets. Je kunt het namelijk drogen en nog ten minste een jaar bewaren, in een goed afgesloten potje of bakje.

Salie snoeien

Salie snoei je doorgaans van februari tot maart. Salie hoef je in principe maar weinig te snoeien, maar als je het kleine struikje een beetje in vorm wilt houden kan dat natuurlijk wel. Snoei in dat geval zeker niet in de winter, snoeiwonden herstellen slecht in de kou bij dit niet inheemse plantje. Snoei ook zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht. Door vroeg in het jaar te snoeien ben je er snel bij. Vlak voor de plant opnieuw gaat groeien is de kans groot dat de plant heel goed herstelt van het snoeien. Het snoeien van salie is niet vereist.

Salie soorten

Echte salie (gewone salie of keukensalie) is één van de vele soorten salie onder de Latijnse naam "Salvia". Onder het zelfde soort valt ook de witte salie (Salvia apiana) die iets minder bekend is om het gebruik in de keuken, maar iets meer bekend is vanwege de spirituele toepassingen. Gewone salie of echte salie is echter heel breed te gebruiken.

Salie teeltwijzen

Voor het kweken van salie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Salie kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Erwten Kapucijners Lavendel Linzen Peulen Pronkbonen Rozemarijn Slabonen Spruitkool Tijm Tuinbonen Uien Venkel Wortel

Salie kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Courgette Pompoen

Salie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juni - oktober
Snoeien februari - maart
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 9 - 13 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding