plant banner

Wijnruit
Ruta graveolens - Rutaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-25
°C12
CM35
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf wijnruit planten en kweken

Wijnruit draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Ruta graveolens en is een lid van de wijnruitfamilie, ook wel rutaceae.

Samenvatting

Voor je begint met het kweken van wijnruit, ga eerst na of je er gevoelig voor bent. De sappen uit de plant zijn fototoxisch en reageren dus op zonlicht. Je kan er huidirritatie van krijgen. Inwendig gebruik is echter veilig. Je kunt makkelijk zelf wijnruit zaaien of een voorgezaaide wijnruit planten in je moestuin.

Wijnruit komt uit de plantenfamilie die naar zichzelf is vernoemd. Je kunt wijnruit kweken voor gebruik in de keuken, maar je kunt ook wijnruit planten tegen katten of honden in je moestuin.

Wijnruit soorten

Wijnruit komt uit de plantenfamilie die naar zichzelf is vernoemd, namelijk de wijnruitfamilie. De wijnruitfamilie is overigens een zeer grote plantenfamilie. Het geslacht Citrus behoort ook tot deze familie. Hieronder vallen onder andere de sinaasappel en de citroen. Aan de geur van de plant kan je dit wellicht een klein beetje (heel ver weg) herkennen. Wijnruit is een meerjarige plant.

Wijnruit zaaien en planten

Wanneer kan je wijnruit zaaien?
Wijnruit zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juli. Wijnruit zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je wijnruit planten?
Wijnruit planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.

wijnruit zaden zaadjes zaad keukenplanten

De makkelijkste manier om wijnruit te vermeerderen is door het te zaaien in kweekpotjes. Je kunt al vroeg in het jaar wijnruit zaaien op de vensterbank. Ook later in het jaar kan je het nog op verschillende momenten zaaien, zelfs tot en met het begin van de zomer. Wijnruit oogsten we -als we het later zaaien- liever in het tweede jaar pas, zodat het eerst goed kan groeien.

Je kunt wijnruit vanaf april (of later) uitplanten in de vollegrond of in een grote pot of bak. De vollegrond heeft dan de voorkeur. Kies dan een geschikt plekje uit voor je nieuwe aanwinst.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 7 wijnruit planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 wijnruit planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Wijnruit standplaats en verzorgen

Wijnruit is een redelijk kleine struik welke tot ongeveer 60 centimeter hoog wordt. Bij uitzondering kan de struik groter worden. Heel soms tot meer dan een meter hoog, maar alleen als deze het heel erg naar de zin heeft. Je zet wijnruit het beste op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. Wijnruit is zeer goed winterhard en zelfs groenblijvend. De hele winter geniet je er dus van.

Wijnruit is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -25℃.

Wijnruit combinatieteelt en wisselteelt

Wijnruit
Voor het kweken van wijnruit hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Wijnruit goede buren
Wijnruit heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Wijnruit slechte buren
Wijnruit heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Wijnruit water geven

Geef wijnruit niet te veel water. Zeker bij minder zon (in de halfschaduw) droogt de grond ook minder snel op. Het beste is om goed te voelen. Als de grond nog vochtig is mag je gerust een waterbeurt overslaan. Te veel water kan bij wijnruit leiden tot wortelrot. Hier is deze struik nogal gevoelig voor. Bij zeer warme en droge dagen, zoals hartje zomer, kan je juist wat meer water geven.

Voel regelmatig onder de oppervlakte van de grond. Als het daar nog vochtig is hoef je zeker geen water te geven. De grond mag je gerust een tijdje laten opdrogen.

Wijnruit grondsoort en bodem

Je kunt wijnruit kweken op goed gedraineerde grondsoorten. Daarom mag wijnruit ook best op een zanderige grondsoort staan. Probeer vochthoudende grondsoorten zoals vette klei altijd te vermijden, want daar groeit wijnruit gewoon erg slecht. Strooi veel compost en maak de grond goed los voor het aanplanten.

pH

6.5
8.5

Wijnruit tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Wijnruit bemesten

Wijnruit hoef je niet te bemesten. Op arme grondsoorten groeit wijnruit ook erg goed. Wil je toch wijnruit planten op een bemestte grond, of hebben de planten er omheen mest nodig, gebruik dan liever een lichte meststof. Meststoffen met een groter aandeel fosfaat hebben -vooral bij jonge wijnruit struikjes- een positieve invloed. Ze maken meer (blad- en bloem)knopjes aan als ze wat groter worden.

N2
P3
K2

Voor het bemesten van wijnruit adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-3-2 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Wijnruit bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wijnruit? Wijnruit bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Alleen voor de zaadteelt is bestuiven nodig. Bij de gewone teelt hoeft dit niet. Wijnruit maakt tweeslachtige bloemen en is dan ook grotendeels zelfbestuivend. Toch wordt wijnruit nog beter bestoven met de hulp van insecten. Het loont om bloeiende kruiden in de buurt te hebben waar bestuivende insecten van houden.

Bij wijnruit geeft kruisbestuiving met andere struiken in de omgeving een nog beter resultaat, samen met de aanwezigheid van insecten.

Wanneer wijnruit oogsten

Wanneer kan je wijnruit oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot september.

Wijnruit kweken we vooral voor de blaadjes. Deze kan je gedurende de hele groei van de plant plukken. Zelfs in de winter, want het is een groenblijvende struik. Pluk dan wel het minimale zodat je de struik niet te veel stoort, in de periode van rust. In principe kan je dus het hele jaar wijnruit plukken.

Voor je direct aan de slag gaat is het goed om te weten, dat je beter voorzichtig kunt zijn met wijnruit. Je kunt de blaadjes beter met mate gebruiken. Gebruik kleine hoeveelheden en houd rekening met de fototoxische eigenschappen van het sap uit deze plant.

Wijnruit gebruiken en bewaren

Wijnruit smaakt vrij bitter en wordt daarom niet vaak in gerechten gebruikt. Het wordt vooral toegevoegd aan de Italiaanse sterke drank Grappa, dat wordt gemaakt van de resten van wijndruiven, en aan sommige andere dranken. Wijnruit kan ook worden gebruikt om thee van te zetten. Het is eerder genoemd, maar gebruik wijnruit altijd met mate.

Weet je niet zeker hoe gevoelig je ervoor bent, probeer het dan eerst uit met een paar kleine blaadjes. Inwendig gebruik is overigens veilig, zo lang je dit gedoseerd doet.

Gebruik wijnruit tegen katten of honden

Wijnruit is overigens een erg geschikte plant om (huis)dieren op afstand te houden. Veel dieren, maar vooral katten en zeker ook honden blijven uit de buurt. Ze verafschuwen wijnruit. Wijnruit wordt daarom ook vaak in tuinen gezet. Het is ideaal om veel dieren weg te houden uit je mooie moestuin.

Wijnruit veroorzaakt soms brandwonden

Wijnruit is fototoxisch. De struik op zich niet, maar de sappen die erin stromen reageren op zonlicht. Je kunt er blaasjes van krijgen die lijken op een allergische reactie. Dat is het meestal niet. Het is een reactie van het sap op zonlicht. Deze reacties lijken op brandwondjes op de huid.

De sappen van de bekende (lees: beruchte) berenklauw hebben die eigenschap ook en reageren hetzelfde. Sommige mensen zijn er mogelijk iets gevoeliger voor en ontwikkelen zelfs complete blaren op de huid. Als er heel veel sappen op de huid komen ontstaan er vaak complete blaren die lijken op brandwonden.

Wijnruit houdbaarheid

Hoelang kan je wijnruit bewaren? Wijnruit kan in een goed afgesloten pot enkele maanden bewaard blijven. Je kunt wijnruit hiervoor drogen, zo blijft het nog veel langer houdbaar. Wel verdwijnt de geur van wijnruit als je dit droogt.

Wijnruit snoeien

Wanneer kan je wijnruit snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.

Om de struik in vorm te houden is het goed om te snoeien. Wijnruit snoeien doe je door deze ongeveer 20 centimeter boven de grond af te knippen. Vanuit de overgebleven takken zal de struik dan weer heel mooi opnieuw uitlopen. Het snoeien van wijnruit is zeker niet vereist, maar wordt soms gedaan om deze in vorm te houden. Is het naar jouw mening niet nodig, dan kan je het net zo goed laten.

Wijnruit ziektes en plagen

Wijnruit heeft weinig last van ziektes en plagen, de plant is aardig resistent. Vaak wordt wijnruit geplant om onder andere katten en vooral honden te weren. Deze (huis)dieren kunnen de plant slecht verdragen. Ook veel insecten kunnen slecht tegen de eigenschappen van deze plant, zoals bijvoorbeeld de fototoxische sappen.

Je kunt wijnruit dus gerust planten, zonder dat je je al te veel zorgen hoeft te maken om ongedierte. Ook schimmels en ziektes komen maar weinig voor bij wijnruit.

Wijnruit kweken informatie

Naam en familie
Naam Wijnruit
Familie Wijnruitfamilie
Wetenschappelijke naam Ruta graveolens
Familie (wetenschappelijk) Rutaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten mei - september
Snoeien maart - april
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 4-7 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-3-2
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot -25
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...