plant banner

Wijnruit
Ruta graveolens
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-25
°C12
CM35
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Wijnruit draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Ruta graveolens en is een lid van de wijnruitfamilie, ook wel rutaceae.

Wijnruit soorten

Welke soorten wijnruit zijn er? Wijnruit behoort tot de wijnruitfamilie. De wijnruitfamilie waartoe de plant behoort is overigens erg groot. Ook het geslacht Citrus behoort tot deze familie en hieronder vallen bijvoorbeeld de sinaasappel en de citroen.

Wijnruit zaaien en planten

Wanneer kan je wijnruit zaaien? Wijnruit zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juli. Wijnruit zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je wijnruit planten? Wijnruit planten of uitplanten kan buiten van april tot augustus.

wijnruit zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je wijnruit? Wijnruit kan je het beste voorzaaien in kweekpotjes. Dit kan al vroeg in het jaar in de vensterbank. De kans dat wijnruit dan hetzelfde jaar nog bloeit is groot en je kunt een langere periode oogsten. Zaai je wijnruit later dan bloeit de plant dit jaar vaak niet meer.

Heb je meerdere zaadjes gezaaid dan kan je de opgekomen zaailingen beter nog iets uitdunnen. Vervolgens kan je wijnruit rond april (of later) uitplanten. Kies dan een geschikt plekje uit voor het meerjarige struikje.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 wijnruit planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 wijnruit planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Wijnruit standplaats en verzorgen

Hoe kweek je wijnruit? Wijnruit is een meerjarige kleine struik en is relatief makkelijk te onderhouden. Wijnruit is bovendien ook zeer goed winterhard en zelfs wintergroen. Je kunt wijnruit kweken in de halfschaduw of gewoon in de zon.

Wijnruit is een , wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -25℃.

Wijnruit combinatieteelt en wisselteelt

Wijnruit
Voor het kweken van wijnruit hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Wijnruit goede buren
Wijnruit heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Wijnruit slechte buren
Wijnruit heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Wijnruit water geven

Hoeveel water heeft wijnruit nodig? Wees voorzichtig met water geven en geef zeker niet te veel. Niet alleen zijn jonge zaailingen gevoelig voor te veel aan water, maar ook een volle struik kan hierdoor last krijgen van wortelrot.

Het beste is om water te geven als de bodem erg droog begint te worden. Voel eventueel of de grond ook onder het oppervlak droog voelt en geef indien nodig water. Vooral tijdens warme en droge zomers is het nodig om extra water te geven,

Wijnruit grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft wijnruit nodig? Wijnruit groeit het beste in een goed gedraineerde grond. Zorg ervoor dat overtollig water makkelijk weg kan. Je mag wijnruit best op een iets zanderige grondsoort planten, maar vergeet dan geen water te geven bij droogte.

pH

6.5
8.5

Wijnruit tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Wijnruit bemesten

Moet je wijnruit bemesten? Nee, in principe hoef je wijnruit niet te bemesten. Wijnruit kweken lukt ook op arme grondsoorten. Geef je toch extra voeding, kies dan een zeer lichte meststof, eventueel met een groter aandeel fosfor.

N2
P3
K2

Voor het bemesten van wijnruit raden wij bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-3-2 aan. Deze waarden zijn tot stand gekomen door middel van een berekening en hoeven niet strict te worden aangehouden. Dit is ons eigen advies en dus geen vereiste! Lees ook: Wat is NPK?

Wijnruit bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wijnruit? Wijnruit bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je wijnruit bestuiven? Voor de teelt is bestuiven niet nodig, tenzij je levensvatbare zaden wilt kunnen oogsten. Wijnruit maakt tweeslachtige bloemen en is dan ook grotendeels zelfbestuivend, maar bestuift beter met de hulp van insecten. Kruisbestuiving door meerdere planten bij elkaar geeft een beter resultaat.

Wanneer wijnruit oogsten

Wanneer kan je wijnruit oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot september.

Hoe oogst je wijnruit? Van wijnruit worden de blaadjes gebruikt. Deze kan je plukken zo lang de plant groeit. Meestal zal je er niet erg veel van plukken, omdat je wijnruit beter in kleine hoeveelheden kunt gebruiken.

Een kleine waarschuwing, want sommige mensen kunnen er gevoelig voor zijn. Wijnruit is fototoxisch en kàn soms huidirritatie veroorzaken. Dit gebeurd wanneer de sappen onder direct zonlicht in aanraking komen met de huid. Houd hier rekening mee bij het plukken.

Wijnruit gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt wijnruit gebruikt? Wijnruit smaakt vrij bitter en wordt daarom niet vaak in gerechten gebruikt. Wijnruit wordt wel eens toegevoegd aan de Italiaanse sterke drank Grappa, dat wordt gemaakt van de resten van wijndruiven.

Wijnruit is overigens een erg geschikte plant om (huis)dieren op afstand te houden. Veel katten en vooral honden blijven uit de buurt. Wijnruit wordt dan ook vaak om die reden geplant in moestuinen of op plekken waar (huis)dieren ongewenst zijn.

Een kleine kanttekening: Wij geven geen medisch-, dieet- of ander gezondheidsadvies. Doe altijd eerst zelf goed onderzoek voor je een plant gebruikt in de keuken!

Wijnruit houdbaarheid

Hoelang kan je wijnruit bewaren? Wijnruit kan in een goed afgesloten pot enkele maanden bewaard blijven. Je kunt wijnruit hiervoor drogen, zo blijft het nog veel langer houdbaar. Wel verdwijnt de geur van wijnruit als je dit droogt.

Wijnruit snoeien

Wanneer kan je wijnruit snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.

Moet je wijnruit snoeien? Je kunt wijnruit ieder voorjaar tot ongeveer 20 centimeter boven de grond terugsnoeien. Vervolgens zal de struik vanuit de gesnoeide takken opnieuw mooi uitlopen en bloeien op de nieuw gevormde takken.

Wijnruit ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij wijnruit? Wijnruit heeft weinig last van ziektes en plagen, de plant is aardig resistent. Vaak wordt wijnruit geplant om onder andere katten en vooral honden te weren. Deze (huis)dieren kunnen de plant slecht verdragen.

Wijnruit kweken informatie

Naam en familie
Naam Wijnruit
Familie Wijnruitfamilie
Wetenschappelijke naam Ruta graveolens
Familie (wetenschappelijk) Rutaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten mei - september
Snoeien maart - april
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-3-2
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot -25
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...