plant banner

Sinaasappel
Citrus sinensis

plant icon
Sinaasappel
Citrus sinensis
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

10
 
 
pH
6.0 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Sinaasappel kweken

Sinaasappel verzorgen

De sinaasappel is een citrusvrucht, dat is algemeen bekend. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit Mediterrane, warme streken. De sinaasappelboom blijft over het algemeen aardig klein. Dat maakt deze ook geschikt voor in een pot. Vooral dit laatste is een groot voordeel, omdat je potten kunt verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer het sinaasappelboompje door de toch wel erg lage temperaturen even naar binnen moet. De sinaasappel wordt net als de citroen ook vaak als sierplant/kamerplant gehouden. Daar wordt vooral de siersinaasappel voor gebruikt. Niet zo lekker om te eten is die, maar natuurlijk wel gewoon eetbaar. Al zijn er wel veel lekkerdere, eetbare sinaasappelsoorten die je voor de vruchten kunt kweken. De sinaasappel kan gedurende een hele lange periode bloeien en vruchten maken. Als dat je lukt, wat op zich wel iets aan de zeldzame kant is, dan kan je er dus erg lang van genieten.

Sinaasappel zaaien en planten

De sinaasappel koop je meestal als een boompje bij een kweker. Als je van experimentjes houd kan je ook eens wat pitten uit een sinaasappel zaaien. Na enkele weken tot enkele maanden, binnenshuis bij kamertemperatuur, kan je een sinaasappelboompje zien opkomen. Deze moet dan natuurlijk zo warm mogelijk blijven staan, met veel licht in een zonnige vensterbank of serre. Je kunt het jonge sinaasappelboompje na half mei of iets later buiten zetten. Haal het boompje 's nachts liever wel weer terug naar binnen als het erg fris wordt.

Sinaasappel heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Sinaasappel grondsoort

Een bodem waarbij water makkelijk en snel weg kan is belangrijk. In een pot is dat makkelijker te reguleren dan in de volle grond, dus ook hierin heeft de sinaasappel het voordeel dat deze geschikt is voor in een pot. Een doorlaatbare bodem is belangrijk, maar deze mag ook veel klei bevatten. De sinaasappel groeit een beetje in het zelfde gebied als de citroen en olijf. De sinaasappel houd van een droge grond, maar ook van klei achtige grond. In ons klimaat is dat een ingewikkelde combinatie. Je kunt daarom kiezen voor Mediterrane potgrond, maar je kunt ook kleigrond mengen met extra veel brekerzand.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Sinaasappel bemesten

Voor sinaasappels als citrusvrucht gebruik je bij voorkeur een meststof die geschikt is voor citrusboompjes, zoals deze vloeibare citrus- en olijf voeding. Vloeibare voeding heeft als groot voordeel dat je deze door het water mengt dat je aan het boompje geeft. Hierdoor stromen voedingsstoffen direct door de bodem. Meststoffen in korrelvorm zijn langwerkend, en dat is mooi, maar deze hark je het beste licht in. Dat gaat op de harde kleigrond een beetje lastig. De korrels blijven bovenop de grond liggen, gaan schimmelen en trekken ongedierte aan. Daarnaast werken deze pas wanneer je water geeft, dan laten de korrels voedingsstoffen los, maar de sinaasappel geef je niet zo heel vaak water. Dan heb je dus liever een direct werkende voeding voor het boompje.

Welke meststof gebruik je voor sinaasappel? De beste meststof voor het kweken van sinaasappel heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer sinaasappel oogsten

Wanneer kan je sinaasappel oogsten? Sinaasappel oogst je doorgaans van oktober tot januari.

Als je het waanzinnige geluk hebt van een bloeiende sinaasappel, koester dat moment. Geef het boompje alles wat die nodig heeft, dan kan je met een klein beetje geluk straks de sinaasappelen oogsten. Het moment waarop je oogst maakt niet erg veel uit, zo lang de sinaasappel maar oranje gekleurd is. Deze lekkere vrucht kan maanden aan het boompje blijven hangen terwijl deze al rijp is, dat is geen probleem.

Sinaasappel gebruiken en bewaren

Sinaasappelsap is misschien wel het lekkerste drankje dat je kunt maken. Pers een paar verse sinaasappeltjes en drink het gezonde sap ervan, of eet sinaasappel in partjes. Ook kan het sap van de sinaasappel als smaakmaker dienen in diverse smoothies en dranken. Keuze genoeg!

Sinaasappels blijven langer goed dan andere vruchten zoals appels of peren. Het beste leg je de sinaasappels los en niet op elkaar, daarmee voorkom je dat deze gaan schimmelen en blijven de vruchten langer goed. Je kunt een rijpe sinaasappel ongeveer een maand bewaren.

Sinaasappel snoeien

Sinaasappel snoei je doorgaans van maart tot april. De sinaasappelboom snoei je zo nu en dan om deze in vorm te houden, en zeker als je het boompje in een pot houd. Doe dat dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer het boompje ongeveer opnieuw gaat uitlopen. Dan is de kans op het herstellen van snoeiwonden het grootste. Snoei in ieder geval zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht.

Sinaasappel soorten

De sinaasappel is een citrus-soort en vraagt ongeveer het zelfde van de omgeving als een citroen of limoen, waar de sinaasappel nauw verwant aan is. Ook de grapefruit en de pomelo behoren tot deze familie. De sinaasappel is er ook in siersoorten, maar de siersinaasappel is niet lekker om te eten. Deze is overigens ook niet giftig, er zit gewoon weinig smaak aan of de smaak is niet lekker. De siersinaasappel is gemaakt om veel vruchten te geven zodat de plant een hoge sierwaarde heeft, maar voor het oogsten neem je toch liever een sinaasappel die gekweekt is voor de eetbaarheid van de vruchten. Dan heb je wel wat geduld nodig, het kan lang duren voor de sinaasappel vruchten geeft (als die dat überhaupt doet). En de opbrengst zal meestal klein zijn. In ons klimaat zijn de omstandigheden gewoon niet optimaal, het mislukt ook vaak. De plant maakt hier dan ook niet vaak vruchten, maar als de sinaasappel tot bloei komt is dat wel heel bijzonder. Dat kan zomaar het hele jaar door gebeuren (ook in de winter), en vanaf dat moment zouden er wel eens sinaasappelen aan kunnen gaan groeien. Die rijpen ook nog eens heel traag, maar de moeite loont absoluut.

Sinaasappel teeltwijzen

Voor het kweken van sinaasappel hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Sinaasappel heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Sinaasappel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Sinaasappel plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten oktober - januari
Snoeien maart - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur 10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding