plant banner

Spitskool
Brassica oleracea var. capitata alba conica - Brassicaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-5
°C12
CM70
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
standaard
weeuwenteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Spitskool kweken

Spitskool draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. capitata alba conica en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Spitskool soorten

Welke soorten spitskool zijn er? Spitskool is een ondersoort van witte kool. De plant groeit exact hetzelfde op één verschil na: Je krijgt een kegelvormige kool in plaats van een ronde. Eigenlijk is er ook nog een tweede verschil, spitskool is iets losser en minder compact.

Spitskool is hetzelfde te gebruiken als witte kool. Uiteindelijk is het een koolgewas en familie van alle kruisbloemigen. Hieronder vallen ook bloemkool en boerenkool. Spitskool is de enige kool die een kegelvormige kop maakt. Alle andere kolen maken ronde koppen en Chinese kool maakt een rechtopstaande kop zonder spits uiteinde.

Spitskool is een sluitkool, net als een aantal andere koolsoorten. Dit zijn de sluitkolen die we in de moestuin kweken:

  • Rode kool - Brassica oleracea var. capitata rubra
    Dit zijn alle sluitkolen die rood, paarsrood of blauwrood van kleur zijn. Een prachtige kool om te zien. Deze is sterk vergelijkbaar met de witte kool, behalve dat de kleur anders is.
  • Savooiekool - Brassica oleracea var. capitata sabauda
    Dit zijn alle sluitkolen met gebobbelde blaadjes. Savooiekool wordt ook groene kool genoemd, maar in principe zijn dit alle sluitkolen behalve de rode. Savooiekool is een echte oerkool. Het is namelijk een van de oudste sluitkolen die er zijn.
  • Witte kool - Brassica oleracea var. capitata alba
    Dit zijn alle sluitkolen met gladde blaadjes, behalve natuurlijk rode kool welke een soort op zichzelf is. De blaadjes van witte kool zijn groen van kleur, zoals de meeste sluitkolen dat zijn.

  • Spitskool
    Dit soort staat even apart. Spitskolen zijn puntige kolen, maar de spitskool is niet echt een eigen soort. Spitskoolrassen met gebobbelde blaadjes vallen onder de savooiekolen en zijn dus ondersoorten Brassica oleracea var. capitata sabauda (savooiekool). Rassen met gladde blaadjes vallen onder de witte kolen en zijn dus ondersoorten Brassica oleracea var. capitata alba (witte kool).

Spitskool zaaien en planten

Wanneer kan je spitskool zaaien?
Spitskool zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot april. Spitskool zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart en van september tot oktober.
Wanneer kan je spitskool planten?
Spitskool planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juni.

Hoe zaai je spitskool? Spitskool kan je direct in de vollegrond zaaien. Ook kan je spitskool voorzaaien in kweekpotjes, bijvoorbeeld voor de weeuwenteelt of als je extra vroeg wilt zaaien. In de vensterbank bij kamertemperatuur ontkiemt spitskool vrij snel.

spitskool zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 spitskool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 spitskool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Spitskool standplaats en verzorgen

Hoe kweek je spitskool? Spitskool is een ondersoort van witte kool. Je kunt spitskool dus op exact dezelfde manier opkweken. Hooguit wordt spitskool als plant wel iets kleiner dan witte kool. Deze plant heeft dus iets minder ruimte nodig. Spitskool staat goed in de halfschaduw en groeit ook iets sneller dan witte kool.

Spitskool is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Spitskool combinatieteelt en wisselteelt

Spitskool wordt vaak onder insectengaas gekweekt tegen rupsen van vlinders.

Spitskool
Voor het kweken van spitskool zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Spitskool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Spitskool goede buren
Spitskool kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, citroenmelisse, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Spitskool slechte buren
Spitskool kweken gaat liever niet samen met aardbei, aardpeer, spinazie, tuinboon, zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Spitskool water geven

Hoeveel water heeft spitskool nodig? Spitskool staat graag op een licht tot matig vochtige grond. Zo lang de bodem niet drijfnat raakt mag je veel water geven. Is de bodem nog erg vochtig, sla dan een waterbeurt over. Laat de grond in ieder geval niet volledig opdrogen.

Spitskool grondsoort en bodem

Welke grond heeft spitskool nodig? Spitskool kan best wat hebben. Het is een koolgewas en dus een stevige groeier. Je kunt spitskool dan ook goed op kleigrond kweken, wat een voedzame grond kan zijn. Een voedzame grond is vereist. Vul eventueel aan met compost.

pH

6.0
8.0

Spitskool tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Spitskool bemesten

Moet je spitskool bemesten? Ja, spitskool heeft net als witte kool (en vrijwel alle koolsoorten) veel voeding nodig. Spitskool geef je het liefst een meststof met meer fosfor. Het te oogsten deel is namelijk één grote knop. Fosfor bevordert de aanmaak van- en versterkt knoppen bij planten.

N12
P16
K8

Voor het bemesten van spitskool adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-16-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Spitskool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit spitskool? Spitskool bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je witte kool bestuiven? Nee, voor de teelt is bloeien zelfs ongewenst. De grote oogstbare kool barst dan open. Gelukkig is spitskool een tweejarige plant en bloeit deze bijna altijd pas in het tweede jaar. Voor de zaadteelt wacht je tot spitskool bloeit.

Spitskool bloeit pas in het tweede jaar. De bloemen zijn tweeslachtig en spitskool is dus eigenlijk zelfbestuivend. Wel draagt kruisbestuiving bij aan het maken van meer vruchtbare zaden. Het beste zet je dus meerdere spitskool planten bij elkaar.

Wanneer spitskool oogsten

Wanneer kan je spitskool oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot december.

Hoe oogst je spitskool? Het makkelijkste is om spitskool met een scherp (oogst)mes los te snijden van de plant. Je snijd eerst de bladeren weg en snijd vervolgens de kool los. Je kunt hiervoor ook de hele plant uit de grond halen.

Spitskool is oogstklaar als deze een mooie, kegelvormige en enigszins stevige kop heeft. Enigszins stevig, want een spitskool is veel minder compact dan een witte kool. Spitskool staat erom bekend lossere koppen te maken.

Spitskool gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je spitskool? Je kunt spitskool op exact dezelfde manieren gebruiken als witte kool. Je kunt dus ook zuurkool maken van spitskool, maar zelfs van rode kool kan dat. Je hebt van spitskool wel meer nodig om dezelfde hoeveelheid zuurkool te krijgen als bij witte kool. Spitskool wordt overigens in gerechten wereldwijd gebruikt.

Spitskool kiemgroenten

Kan je van spitskool de kiemen eten? Ja, ook spitskool is als kiemgroente te eten. Net als vrijwel andere koolsoorten hebben ook deze kiemen de typische koolsmaak die je gewend bent. Toch is spitskool vele malen minder bekend als kiemgroente dan bijvoorbeeld broccoli of koolrabi.

Spitskool houdbaarheid

Hoelang kan je spitskool bewaren? Spitskool blijft ingemaakt nog maanden houdbaar, maar je kunt het ook in de koelkast bewaren. Dan blijft spitskool één tot twee weken houdbaar. Invriezen is niet aan te raden, maar na kort blancheren wel mogelijk. Je moet het dan direct uit de vriezer gebruiken.

Spitskool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij spitskool? Spitskool is net als vrijwel alle kolen erg aantrekkelijk voor rupsen. Om precies te zijn voor koolwitjes en veel andere vlinders. Zij leggen eitjes op het blad en de rupsen hieruit kunnen je plant kaalvreten. Voorkom vraat door spitskool onder fijnmazig insectengaas te kweken, zoals onder een kweektunnel.

Spitskool is ook een lekkernij voor slakken. Met name jonge zaailingen worden opgegeten door slakken en verdwijnen vaak spontaan. Je kunt dit voorkomen door spitskool voor te zaaien in kweekpotjes. Je kunt ook de bodem uit een aantal ronde kweekpotjes snijden en deze omgekeerd over je zaailingen zetten. Zo kunnen slakken er niet bij komen.

Spitskool kweken informatie

Naam en familie
Naam Spitskool
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. capitata alba conica
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
september - oktober
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten augustus - december
Bloeitijd mei - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 70CM
Regelafstand 105CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 12-16-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, citroenmelisse, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, aardpeer, spinazie, tuinboon, zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 50CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...