plant banner

Plantenlijst laden...

Witte kool
Brassica oleracea var. capitata alba

plant icon
Witte kool
Brassica oleracea var. capitata alba
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-5

80CM

50CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
12-16-8
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
standaard
weeuwenteelt
kiemgroente

Witte kool kweken

Witte kool soorten

Welke soorten witte kool zijn er? Witte kool en rode kool zijn praktisch dezelfde planten. Ze groeien op dezelfde wijze en maken beiden een grote, ronde kop in het hart van de plant. Witte kool wordt vaak gefermenteerd tot zuurkool. De plant wordt vaak verward met Chinese kool en spitskool, wat andere koolsoorten zijn die er wel erg op lijken. Chinese kool maakt een langwerpige kop met een afgeronde bovenzijde. Spitskool maakt een kegelvormige kop. Witte kool maakt een mooie, ronde kop in het hart van de plant.

witte en rode kool

Witte kool zaaien en planten

Wanneer kan je witte kool zaaien? Witte kool kan je direct buiten zaaien van maart tot april. Witte kool kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart en van september tot oktober. De beste temperatuur om witte kool te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je witte kool? Je kunt witte kool zaaien in de volle grond, van eind maart tot en met april. Ook kan je witte kool rond deze tijd voorzaaien in kweekpotjes. Dit is makkelijker omdat je de plantjes dan op een veilige plek kunt voorkweken. Witte kool zaailingen zijn namelijk erg geliefd bij slakken en ander ongedierte. Voorgezaaide witte kool kan je vanaf eind maart tot april buiten uitplanten.

Je kunt witte kool ook eerder zaaien, vanaf februari binnenshuis. Je zaait witte kool dan in de vensterbank in kweekpotjes. Vanaf april kan je de jonge plantjes dan buiten uitplanten, op een geschikte plaats. Het binnen voorzaaien van witte kool in februari, is handig om iets eerder te kunnen oogsten. De oogsttijd kan een maand eerder vallen, vergeleken met het direct buiten zaaien.

Witte kool zaaien kan ook later in het jaar, voor de zogenoemde weeuwenteelt. Je zaait witte kool dan binnen of in een kweekkas voor. De jonge planten overwinter je vorstvrij of bij zo min mogelijk vorst. Bijvoorbeeld binnen, in een serre of in een kweekkas. Vervolgens kan je de witte kool vanaf maart buiten uitplanten. Het voordeel is dat je iets eerder kunt oogsten dan bij de reguliere teelt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 witte kool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 witte kool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Witte kool verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je witte kool planten? Witte kool wordt vrij groot (vooral breed) en heeft dus ruimte nodig. Op een plekje in de halfschaduw staat witte kool goed. Aan het einde van de teelt maakt witte kool een grote, ronde en lichtgroene kop in het hart van de plant. Dit is de witte kool die je uiteindelijk kunt oogsten. Witte kool heeft als koolgewas veel voeding nodig.

Witte kool goede en slechte buren

Hoe kweek je witte kool? Zet witte kool op een stevige, voedzame bodem en geef regelmatig water. De planten kunnen groot worden en hebben ruimte nodig. Bemest witte kool stevig en plaats een insectengaas rondom de planten. Pas wisselteelt toe bij de teelt van witte kool.

Witte kool wisselteelt
Witte kool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Witte kool goede buren
Witte kool kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Citroenmelisse Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Linzen Munt Peulen Pronkbonen Slabonen Wortel

Witte kool slechte buren
Witte kool kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Aardpeer Spinazie Tuinbonen Zonnebloem

Witte kool water geven

Hoeveel water geef je witte kool? Geef witte kool regelmatig een flinke hoeveelheid water, zo lang de bodem niet drijfnat raakt. Witte kool staat graag op een licht tot matig vochtige bodem. Zorg ervoor dat de grond zeker niet volledig opdroogt. Je kunt een keer overslaan als de bodem nog erg vochtig aanvoelt.

Witte kool grondsoort

Welke grondsoort voor witte kool? Witte kool staat graag op kleigrond. Je kunt de bodem voedzamer maken door compost te mengen voor het planten van witte kool. Een voedzame bodem is zeker een vereiste. Witte kool groeit snel en wordt vrij groot in een korte tijd. De plant heeft hier alle voeding en energie voor nodig. Om schade door hevige regenval te beperken, kan je witte kool op een heuveltje kweken. Kleigrond kan namelijk snel onder water lopen.

Als je geen kleigrond hebt is dat ook geen probleem, het is slechts een voorkeur. Witte kool kan in principe op iedere grondsoort goed groeien. Witte kool (en andere koolsoorten) hebben de voorkeur voor een niet te zure bodem. Op zure grond groeit witte kool ook, maar alkalische grond is stukken beter. Het is aan te raden om kalk te strooien. Hiermee verbeter je de opname van voedingsstoffen.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Witte kool bemesten

Welke mest voor witte kool? Gebruik een stevige maar gebalanceerde mestvoeding voor het kweken van witte kool. Het bemesten van witte kool is vereist, want alle koolsoorten zijn grootverbruikers. Ze groeien hard en hebben dus veel nodig. Bij te weinig voeding zal de kool niet groot worden en barst deze eerder open. Geef geen extra stikstof bovenop de gebalanceerde voeding. Hierdoor groeit het blad goed maar de kop zelf iets minder.

Welke meststof gebruik je voor witte kool? De beste meststof voor het kweken van witte kool heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-16-8.

N12
P16
K8

Wat is NPK?

Witte kool bloei en bestuiven

Moet je witte kool bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Witte kool oogst je vóór de plant gaat bloeien. Wel kan het zijn dat een opengebarsten (doorgeschoten) witte kool gaat bloeien. In dat geval zou je de zaadjes na de bloei kunnen oogsten. Als je dat doet is bestuiven wel nodig voor het maken van levensvatbare en gezonde zaden. Witte kool is in principe zelfbestuivend, maar het helpt om meerdere planten bij elkaar te zetten voor de zaadteelt.

Wanneer witte kool oogsten

Wanneer kan je witte kool oogsten? Witte kool oogst je doorgaans van augustus tot december.

Wanneer kan je witte kool oogsten? Witte kool oogst je doorgaans van eind augustus tot en met december. Wacht tot de kop een mooie grootte heeft gekregen, maar wacht niet te lang. De kop kan dan namelijk gaan openbarsten en dan gaat de witte kool snel bloeien. Een opengebarsten witte kool is overigens nog steeds eetbaar, als je deze direct gebruikt.

Hoe oogst je witte kool? Je oogst witte kool door de kop uit het hart van de plant te snijden met een scherp mes. Je kunt ook de hele plant uit de grond trekken en het blad en de stam eraf snijden. Wil je zuurkool maken, dan kan je wat klein blad rondom de kop laten zitten. Dit heb je uiteindelijk nodig om de zuurkool te laten fermenteren.

oogst afbeelding

Witte kool gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je witte kool? Witte kool kun je in veel diverse gerechten verwerken, maar is het meest bekend van zuurkool. De witte kool moet worden ingemaakt in een vat, of kleinschalig in weckpotjes. Daar heb je wat geduld bij nodig en andere ingrediënten zoals azijn en zout.

Hoe lang blijft witte kool houdbaar? Witte kool blijft één tot twee weken houdbaar in de koeling, maar kan ook -na het kort te blancheren- in de vriezer worden bewaard. Dan blijft de witte kool nog minstens een jaar goed, maar je moet het dan direct uit de vriezer gebruiken (zonder het eerst te laten ontdooien).

Witte kool kiemgroenten

Kan je witte kool als kiemgroente kweken? Ja, van witte kool zijn ook de kiemen eetbaar. Net als bij rode kool kan je de typische smaak van kool verwachten. Toch is witte kool niet erg bekend als kiemgroente. Het is gebruikelijker om de kiemen van bijvoorbeeld broccoli of koolrabi te eten.

Wanneer witte kool snoeien

Moet je witte kool snoeien? Nee, witte kool kan je niet snoeien. De plant maakt slechts een hoofdstam met daaraan wat bladeren. Wanneer het onderste blad lelijk wordt kan je dit wel van de plant halen.

Witte kool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij witte kool? Witte kool is een aantrekkelijke plant voor rupsen, afkomstig van vlindereitjes. Ze kunnen de hele plant kaalvreten. Rupsen zijn te voorkomen door te zorgen dat vlinders niet bij de plant kunnen komen. Dit is te doen met een fijnmazig insectengaas dat je rondom je planten kunt plaatsen.

Witte kool is tevens -net als andere koolsoorten- vatbaar voor knolvoet. Dit is een schimmel die in de bodem leeft en de wortels aantast, tot er enkel een klein stompje over blijft. Je kunt dit voorkomen door wisselteelt te gebruiken in de moestuin. Kweek nooit meerdere keren koolsoorten achter elkaar, op hetzelfde stuk grond. Zorg voor de juiste voeding en een gezonde omgeving voor witte kool. Zo blijf je de schimmel de baas.

Witte kool plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
september - oktober
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten augustus - december
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 12-16-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 80 cm
Min. potmaat c.a. 35-50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding