Rode kool

Brassica oleracea "capitata" (rubra)

Minimale plantafstand (cm): 65
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeelding:

keukenplanten rode kool zaden keukenplanten rode kool zaailingen keukenplanten rode kool eerste blaadjes keukenplanten rode kool jonge plantjes keukenplanten rode kool grote planten keukenplanten rode kool volgroeide plant

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender rode kool

Variëteiten

Rode kool is er in diverse rassen die op zich niet zo heel gevarieerd zijn. Rode kool blijft natuurlijk rode kool, maar sommige rassen maken iets lichter gekleurd blad en anderen wat donkerder gekleurd blad. In principe zijn de verschillen in de rassen nauwelijks merkbaar op je bord, maar het is natuurlijk altijd leuk om eens verschillende soorten uit te proberen.

Vermeerderen

Rode kool kan je in een koude kas voorzaaien. De temperatuur overdags zal de zaden goed doen kiemen. Dan kan je na ongeveer een maand, afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt, de planten buiten op hun definitieve plaats uitplanten. Je kunt prima zaaien in zaaitrays of turfpotjes. Dit laatste maakt het uitplanten makkelijker.

Verzorging

Basis
Rode kool en witte kool groeien op de zelfde manier en vallen onder de sluitkolen. Rode kool maakt namelijk een grote, rode kop in het hart van de plant. Bij witte kool is deze lichtgroen. De plant zelf wordt -vooral door het grote blad- erg breed naarmate de plant groeit. Rode kool heeft dus voldoende ruimte nodig om te groeien. Koolsoorten, waaronder rode kool, zijn grootverbruikers als het om voedingsstoffen gaat. Het plaatsen van insectengaas is sterk aan te raden (zie ook onder het kopje "gevaren").

Bodem
Rode kool groeit ook op stevige kleigrond aardig, want rode kool is een stevige groeier met sterke wortels. Misschien is stevige klei zelfs het beste, omdat deze veel vocht en voedingsstoffen vasthoud. Dat is heel belangrijk voor rode kool, voldoende vocht en een voedzame bodem. Op tamelijk zure grond groeit de rode kool veel minder goed.

Voeding
Een zeer voedzame bodem is nodig voor het kweken van rode kool, het is namelijk een echte grootverbruiker. Het is daarom ook aan te raden om veel extra meststoffen te geven (maar natuurlijk niet te veel, dat werkt weer averechts). Een algemene organische meststof voor moes- en kruidentuin (of universeel) werkt erg goed. Volgens het advies van de verpakking, maar je mag een klein beetje guller zijn. Je zou zeggen dat de kop voornamelijk uit blad bestaat en je hierdoor veel stikstof zou moeten geven. Dat is echter niet het geval. Door veel stikstof zal de plant vooral groot blad aanmaken, de kop zelf gaat daar niet beter van groeien.

Gevaren
Rode kool, net als vrijwel alle koolgewassen, is het meest vatbaar voor rupsen van vlinders en ongedierte zoals de witte vlieg. Rupsen eten het blad van de plant soms volledig kaal, en zonder (of met minder) blad groeit de plant natuurlijk slechter. Veel ongedierte is te voorkomen met fijnmazig insectengaas. Plaats het gaas of net rondom de planten en zorg voor afstand tussen het net en het blad. Vooral vlinders kunnen namelijk ook door het net heen eitjes afscheiden op het blad. Dan heb je een plaag van binnen uit die niet weg kan, en waar de natuurlijke vijanden ook niet bij kunnen. Veel plagen zijn overigens goed te bestrijden met natuurlijke vijanden. Mezen eten rupsjes al te graag, maar ook luizen en vliegjes zijn geliefd bij vogels.

Oogsten

Rode kool kun je als deze volgroeid is oogsten door de krop uit de grond te halen, of door de plant bij de grond af te snijden met een scherp mesje. De ondergrondse delen van de plant haal je hierna uit de grond. In principe kan je de rode kool oogsten wanneer je wenst, maar wacht er liever niet te lang mee. De rode kool kan namelijk gaan barsten wanneer deze te groot wordt.

Gebruiken

Rode kool kan door de stamppot, maar rode kool is nog veel bekender voor het bereiden met appel. De zoete smaak hiervan maakt het geheel een heerlijk gerecht. Rode kool kleurt trouwens het hele gerecht ook vaak rood. De kleur kan overheersend zijn, maar dat maakt voor de smaak natuurlijk niet zo veel uit.

Bewaren

Rode kool blijft tot twee weken houdbaar in de koeling, maar kan ook na het blancheren ingevroren worden. Dan blijft verse rode kool nog minstens een jaar houdbaar. Zoals met alle groenten, fruit en kruiden is een vers geoogste rode kool natuurlijk altijd het lekkerste.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paksoi

Paksoi

In één oogopslag alle behoeften van paksoi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Romanesco

Romanesco

In één oogopslag alle behoeften van romanesco! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoletto

Broccoletto

In één oogopslag alle behoeften van broccoletto! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding