plant banner

Plantenlijst laden...

Rode kool
Brassica oleracea var. capitata rubra

plant icon
Rode kool
Brassica oleracea var. capitata rubra
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-5

80CM

50CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
12-16-8
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente

Rode kool kweken

Rode kool soorten

Rode kool is er in diverse rassen. Rode kool blijft natuurlijk rode kool, maar sommige rassen maken iets lichter gekleurd blad en anderen wat donkerder gekleurd blad. In principe zijn de verschillen in de rassen nauwelijks merkbaar op je bord, maar het is natuurlijk altijd leuk om eens verschillende soorten uit te proberen. Wel is rode kool zeer nauw verwant aan witte kool.

Rode kool zaaien en planten

Wanneer kan je rode kool zaaien? Rode kool kan je direct buiten zaaien van maart tot april. Rode kool kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om rode kool te ontkiemen is boven de 10℃.

Rode kool kan je in een koude kas voorzaaien. De temperatuur overdags zal de zaden goed doen kiemen. Dan kan je na ongeveer een maand, afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt, de planten buiten op hun definitieve plaats uitplanten. Je kunt prima zaaien in zaaitrays of turfpotjes. Dit laatste maakt het uitplanten makkelijker.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 rode kool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 rode kool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rode kool verzorgen/standplaats

rode en witte kool

Rode kool en witte kool groeien op de zelfde manier en vallen onder de sluitkolen. Rode kool maakt namelijk een grote, rode kop in het hart van de plant. Bij witte kool is deze lichtgroen. De plant zelf wordt -vooral door het grote blad- erg breed naarmate de plant groeit. Rode kool heeft dus voldoende ruimte nodig om te groeien. Koolsoorten, waaronder rode kool, zijn grootverbruikers als het om voedingsstoffen gaat. Het plaatsen van insectengaas is sterk aan te raden (zie ook onder het kopje "gevaren").

Rode kool goede en slechte buren

Rode kool wisselteelt
Rode kool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Rode kool goede buren
Rode kool kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Citroenmelisse Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Linzen Munt Peulen Pronkbonen Salie Slabonen Tuinbonen Wortel

Rode kool slechte buren
Rode kool kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Aardpeer Spinazie Tuinboon Zonnebloem

Rode kool grondsoort

Rode kool groeit ook op stevige kleigrond aardig, want rode kool is een stevige groeier met sterke wortels. Misschien is stevige klei zelfs het beste, omdat deze veel vocht en voedingsstoffen vasthoud. Dat is heel belangrijk voor rode kool, voldoende vocht en een voedzame bodem. Op tamelijk zure grond groeit de rode kool veel minder goed.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Rode kool bemesten

Een zeer voedzame bodem is nodig voor het kweken van rode kool, het is namelijk een echte grootverbruiker. Het is daarom ook aan te raden om veel extra meststoffen te geven (maar natuurlijk niet te veel, dat werkt weer averechts). Een algemene organische meststof voor moes- en kruidentuin (of universeel) werkt erg goed. Volgens het advies van de verpakking, maar je mag een klein beetje guller zijn. Je zou zeggen dat de kop voornamelijk uit blad bestaat en je hierdoor veel stikstof zou moeten geven. Dat is echter niet het geval. Door veel stikstof zal de plant vooral groot blad aanmaken, de kop zelf gaat daar niet beter van groeien.

Welke meststof gebruik je voor rode kool? De beste meststof voor het kweken van rode kool heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-16-8.

N12
P16
K8

Wat is NPK?

Wanneer rode kool oogsten

Wanneer kan je rode kool oogsten? Rode kool oogst je doorgaans van september tot december.

Rode kool kan je oogsten door de kop uit de plant te snijden, en de rest van de plant heb je vervolgens niet meer nodig. Je kunt natuurlijk ook eerst de plant uit de grond trekken en dan de kool eruit snijden. De buitenste bladeren om de kool verwijder je in ieder geval, het lekkere deel van de kool zit van binnen. Meestal zijn de buitenste bladeren ook vies of aangetast door ongedierte. Wacht niet te lang met de kool te oogsten, want na enige tijd kan de kool gaan openbarsten.

oogst afbeelding

Rode kool gebruiken en bewaren

Rode kool kan door de stamppot, maar rode kool is nog veel bekender voor het bereiden met appel. De zoete smaak hiervan maakt het geheel een heerlijk gerecht. Rode kool kleurt trouwens het hele gerecht ook vaak rood. Dat komt door de kleurstof waardoor de kool de rode kleur krijgt. Het zelfde gebeurd bij rode bietjes in gerechten. Rode kool kan overigens prima worden ingemaakt, net als (of samen met) witte kool waar je zuurkool van kunt maken.

dwarsdoorsnede rode kool

Rode kool blijft tot twee weken houdbaar in de koeling, maar kan ook na het blancheren ingevroren worden. Dan blijft verse rode kool nog minstens een jaar houdbaar. Zoals met alle groenten, fruit en kruiden is een vers geoogste rode kool natuurlijk altijd het lekkerste.

Rode kool kiemgroenten

Kan je rode kool als kiemgroente eten? Ja, de kiemen van rode kool zijn niet alleen gezond maar ook erg mooi. Hoewel deze plant als kiemgroente niet heel bekend is, kunnen de kiemen een mooie garnering zijn vanwege de kleur.

Rode kool plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten september - december
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 12-16-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 80 cm
Min. potmaat c.a. 35-50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding