plant banner

Plantenlijst laden...

Saffraan
Crocus sativus

plant icon
Saffraan
Crocus sativus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-5

15CM

20CM
pH
6.5 - 8.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Saffraan kweken

Saffraan soorten

Saffraan komt van een bijzondere krokus (de saffraankrokus) en is dus familie van de andere krokussoorten, waar verder geen eetbare delen van worden geoogst. Wat de plant zelf betreft wordt de saffraankrokus hooguit iets groter, maar de plant lijkt veel op de andere krokussen en groeit op dezelfde wijze. Saffraan wordt ook wel het "rode goud" genoemd. Dit vanwege de rode kleur, èn het feit dat één kilo saffraan meer dan € 30.000,- kan kosten. Saffraan is hierdoor één van de allerduurste specerijen ter wereld.

Saffraan zaaien en planten

Saffraankrokussen kweek je door bollen te planten. Deze plant je doorgaans tussen juni en eind september, de meningen zijn hierover verdeeld. Als je de bollen te laat plant dan oogst je waarschijnlijk in het eerste jaar nog helemaal niets, wacht dus ook niet tè lang. Plant de bloembollen minimaal 5 tot maximaal 10 centimeter diep in de grond. Omdat je zo'n 100-150 krokussen nodig hebt voor slechts één gram saffraan, plant je het liefste een groot aantal bollen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 saffraan planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 saffraan planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Saffraan verzorgen/standplaats

Saffraankrokussen groeien graag op een zo zonnig mogelijke plaats. Je zou saffraankrokussen ook in potten of bakken kunnen kweken en zelfs in een kweekkas. In een kweekkas warmt het sneller op waardoor je iets eerder kunt beginnen met planten. Over het algemeen zijn saffraankrokussen redelijk winterhard, tot iets onder het vriespunt, maar het kan voorkomen dat ze de winter niet overleven door strenge vorst. Wees dus bedacht op eventuele strenge winters. Kweek je saffraankrokussen? Geef dan niet te veel water, daar kunnen de bollen van gaan rotten. Geef ook weer niet te weinig water natuurlijk! De saffraankrokus zal met geluk rond september of oktober kunnen gaan bloeien, in de herfst. De plantjes worden dan zo'n 10-20 centimeter hoog en bloeien in een licht-violette kleur.

Saffraan goede en slechte buren

Saffraan wisselteelt
Voor het kweken van saffraan hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Saffraan goede buren
Saffraan heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Saffraan slechte buren
Saffraan heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Saffraan grondsoort

Zorg voor een goed gedraineerde bodem, want de planten mogen absoluut niet in een te natte grond staan. Zorg daarbij voor een kalkrijk grondmengsel met een luchtige en humusrijke grond. Het kan geen kwaad om door een dikke grondsoort een ruime hoeveelheid zand te mengen om het geschikt te maken voor de aanplant van saffraankrokussen.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Saffraan bemesten

Heel veel kalk! Saffraankrokussen leven ervan en het mag dan ook absoluut niet ontbreken als je saffraankrokussen kweekt. Mocht je over (licht) zure grond beschikken, houd er dan rekening mee dat je nog veel meer kalk moet strooien, anders zullen de krokussen niet tot bloei komen. Het is in zo'n geval het makkelijkste om de krokussen te planten in een nieuwe plantenbak, pot of moestuinbak met verse potgrond (of moestuin-aarde), omdat een zure grond kalkrijk maken een soort van dweilen met de kraan open is.

Welke meststof gebruik je voor saffraan? De beste meststof voor het kweken van saffraan heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer saffraan oogsten

Wanneer kan je saffraan oogsten? Saffraan oogst je doorgaans van augustus tot november.

Van saffraankrokussen worden de rode draden uit de bloem geplukt, dit zijn de stampers. De vrouwelijke geslachtsorganen van de bloem. Iedere bloem maakt slechts drie kleine, rode draadjes. Hierdoor wordt ook meteen duidelijk waarom je zo veel bloembollen nodig hebt voor je één gram saffraan kunt oogsten. Pluk de draadjes niet met de hand, want hierdoor kan je ze beschadigen. De zouten en vetten van je hand benadelen de kwaliteit van de saffraan. Het beste pluk je deze met een pincet en leg je de draadjes direct op een droog stuk keukenpapier. Dit laatste doe je omdat je de saffraan vóór gebruik eerst nog moet drogen. Dit kan je doen in de vensterbank. Leg de saffraan zo veel mogelijk gespreid over de oppervlakte, zo droogt dit het snelste.

Saffraan gebruiken en bewaren

Gedroogde saffraan wordt gebruikt als specerij, maar ook als kleurstof voor gerechten. Saffraan heeft een klein beetje een grond-achtige smaak en sterke aroma's. Vooral in gerechten met rijst wordt saffraan in veelvoud gebruikt, met name in Aziatische landen. Ook in sommige medicijnen wordt saffraan (of een van de werkzame stofjes erin) verwerkt.

Gedroogde saffraan kan je nog een aantal jaren bewaren, er kan weinig mis mee gaan. Om het goed te bewaren doe je de saffraan in een afgesloten potje of bakje, bewaar je dit op een donkere plek zoals in een kas en altijd buiten de koeling.

Saffraan ziektes en plagen

Saffraan is een zeer uitdagende teelt die uiterst arbeidsintensief is en maar heel weinig oplevert. Hoewel de krokussen relatief weinig gevaren kennen -omdat ze niet zo gevoelig zijn voor ziektes en plagen- kan vooral het oogsten een enorme uitdaging zijn. Van iedere bloem oogst je slechts drie kleine draadjes en je kunt dat beter niet met de blote handen doen (om de specerij zuiver te houden). Je hebt voor één gram saffraan tot wel 150 bloembollen nodig, kweek daarom altijd genoeg bloembollen.

Saffraan plant tabel

Zaaikalender
Kweekkas (uit)planten mei - augustus
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten augustus - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding