plant banner

Plantenlijst laden...

Saffraan
poten kweken en oogsten

Crocus sativus

°C-5
°C16
CM15
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroege kasteelt
late kasteelt
vroeg buiten
middelvroeg buiten
laat buiten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Saffraan draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Crocus sativus en is een lid van de lissenfamilie, ook wel iridaceae.

Saffraan soorten

Waar komt saffraan vandaan? Saffraan komt van de saffraankrokus. In tegenstelling tot andere krokussoorten bloeit deze niet in het vroege voorjaar maar juist in het najaar. Geen enkele andere krokussoort produceert iets eetbaars, Dit maakt de saffraankrokus juist zo bijzonder.

Saffraan is poeder gemaakt van de gedroogde stampers van de saffraankrokus. Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, vanwege de rode kleur die het spul heeft èn het feit dat een kilo saffraan meer dan € 30.000,- kan kosten. Dit maakt saffraan een van de duurste specerijen ter wereld.

Saffraan zaaien en planten

Wanneer kan je saffraan planten? Saffraan planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot augustus. Saffraan planten of uitplanten kan buiten van mei tot september.

saffraan zaden zaadjes zaad keukenplanten

Saffraan kweken doe je door de bollen van de saffraankrokus te planten. Je kunt dit vanaf de late zomer doen maar het ideale moment is half augustus. Wacht niet te lang met het planten van de krokusbollen, want ben je te laat dan oogst je pas weer in het volgende jaar.

De bollen van de saffraankrokus plant je vijf tot maximaal tien centimeter diep in de grond. Plant ook zeker niet maar een paar bollen, daar heb je niet zo veel aan. Voor één gram saffraan heb je tot wel honderd of zelfs honderdvijftig krokussen nodig.

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 saffraan planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 saffraan planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Saffraan standplaats en verzorgen

Saffraan is een van de duurste specerijen en dat komt vooral omdat het verkrijgen ervan arbeidsintensief is. De krokussen zelf zijn niet zo moeilijk te kweken. Je kunt dus makkelijk zelf saffraan kweken, buiten maar nog beter zelfs in een kweekkas. Daar waar het sneller opwarmt, waardoor je eerder kunt planten en oogsten.

De saffraankrokus groeit het beste op een plek in de volle zon. In principe zijn saffraankrokussen winterhard tot net onder het vriespunt. Bij matige tot strenge vorst is een kweekkas handig of kan je de krokusbollen beter (uitgraven en) naar binnen halen om ze vorstvrij te overwinteren.

Saffraanbolletjes, de bolletjes die je plant, blijven ten minste tien jaar productief. Meestal zelfs nog veel langer. Het kan handig zijn om de bolletjes daarom in een bak te planten, welke je naar binnen kunt halen als het buiten te koud wordt. Dit maakt het een stuk makkelijker om ze iedere winter opnieuw te beschermen.

Let op bij het kweken van saffraan in de vollegrond. Door regen en natuurlijke verzakking van de grond, verdwijnen de krokusbolletjes steeds dieper de grond in. Net zo lang tot de bolletjes zo diep in de grond zitten, dat het plantje geen kracht meer heeft om helemaal boven te komen. Op een dag verwacht je mooie bloemetjes te zien maar komt er niets. Dit is te voorkomen.

Voorkom dat de bloembolletjes steeds dieper in de grond verdwijnen om ze elk jaar uit te graven. Vervolgens plant je ze opnieuw maar dan minder diep in de grond. Het is handig om dit in de late herfst te doen nadat de de bloemetjes helemaal zijn uitgebloeid, en natuurlijk vóór het gaat vriezen.

Saffraan combinatieteelt en wisselteelt

Saffraan
Voor het kweken van saffraan hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Saffraan goede buren
Saffraan heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Saffraan slechte buren
Saffraan heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Saffraan water geven

Hoeveel water heeft de saffraankrokus nodig? Geef saffraankrokussen niet te veel water, de bollen kunnen gaan rotten als het te vochtig wordt. In de zomer, vlak na de aanplant, let je extra op dat ze genoeg water krijgen. Het kan dan nog erg warm en droog worden.

Saffraan grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft de saffraankrokus nodig? Saffraan kweken vereist een goed gedraineerde en doorlaatbare bodem. De bollen mogen absoluut niet in een te natte grond staan. Zorg voor een kalkrijk grondmengsel met een luchtige, humusrijke structuur. Bij dikke grondsoorten kan je een ruime hoeveelheid zand mengen.

pH

6.5
8.0

Wat is pH?

Saffraan bemesten

Moet je saffraankrokussen bemesten? Saffraan kweken wordt op een kalkrijke grond gedaan. Strooi dus regelmatig kalk om de pH-waarde op peil te houden. Op een te zure grond komen de krokussen simpelweg niet tot bloei.

Wat betreft verdere bemesting, voor het kweken van saffraan zal je ook fosfaat moeten geven. Dit zorgt voor een stevige basis waarbij sterke (bloem)knoppen worden gevormd, waaruit meer saffraan te oogsten is. Fosfaat gebruik je bij voorkeur als de saffraanbollen pas zijn aangeplant of vlak voor ze opkomen in de late zomer.

Voor het bemesten van saffraan zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 6-10-8. Dit is ons advies.

N6
P10
K8

Wat is NPK?

saffraan volgroeide planten grootte keukenplanten

Saffraan bloei en bestuiven

Wanneer bloeit saffraan? Saffraan bloeit doorgaans van september tot november.

Moet je saffraankrokussen bestuiven? Saffraan hoef je niet te bestuiven. De te oogsten delen zijn namelijk de stampers uit de bloem. Het is dan ook niet gebruikelijk om saffraankrokussen te kweken voor de zaden. Deze worden via bollen vermeerderd. Saffraankrokussen zijn overigens goed zelfbestuivend.

Wanneer saffraan oogsten

Wanneer kan je saffraan oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot december.

De rode draden in de bloem worden met veel voorzichtigheid uit de krokusbloemen geplukt. Iedere bloem maakt slechts drie kleine, rode draadjes. Dit zijn de stampers van de bloem. Zo wordt direct duidelijk waarom saffraan kweken zo arbeidsintensief is en waarom saffraan zo duur is.

Pluk de draadjes nooit met de hand, want de zouten en vetten van je hand benadelen de kwaliteit van de saffraan. Het beste gebruik je een pincet voor het plukken van de stampers uit de krokusbloemen. Leg de rode draadjes vervolgens direct op een droog stuk glad papier. Gebruik geen keukenpapier!

De saffraan moet voor je het kunt gebruiken eerst goed drogen. Dit kan je bijvoorbeeld doen in een vensterbank. Leg hier dan een doorzichtige kap, bijvoorbeeld van een propagator, overheen. Zo voorkom je dat stof en andere vuiligheid tussen de saffraan komt te liggen. Leg de saffraan zo veel mogelijk gespreid over het papier.

saffraan oogsten plukken keukenplanten

Saffraan gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je saffraan in de keuken? Gedroogde saffraan wordt gebruikt als specerij maar ook als kleurstof voor gerechten. Saffraan heeft een licht grond-achtige smaak en een sterk aroma. Vooral in gerechten met rijst wordt saffraan vaak gebruikt, met name in Aziatische landen. Ook in sommige medicijnen wordt saffraan verwerkt.

Saffraan houdbaarheid

Hoelang is saffraan houdbaar? Gedroogde saffraan kan je nog een aantal jaren bewaren want daar kan weinig mis mee gaan. Om het goed te bewaren doe je de saffraan in een afgesloten potje of bakje. Bewaar dit op een koele, donkere en vooral droge plek zoals in een kast, en altijd buiten de koeling.

Saffraan ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij saffraankrokussen? Saffraan is een zeer uitdagende teelt die arbeidsintensief is en weinig oplevert. De saffraankrokus heeft gelukkig maar weinig last van ziektes en plagen. Een van de grootste gevaren is die van te veel water, veel regen of een ander vochtprobleem. Als gevolg hiervan kunnen de bollen gaan schimmelen en rotten.

Saffraan kweken informatie

Naam en familie
Naam Saffraan
Wetenschappelijke naam Crocus sativus
Familie Lissenfamilie
Familie (wetenschappelijk) Iridaceae
Zaai- en oogsttijden
Kweekkas (uit)planten mei - augustus
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten september - december
Bloeitijd september - november
Zaaien
Zaaidiepte xCM
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 37-52 planten (veld)
Voorzaaien potmaat xCM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 6-10-8
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -5
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Bloemplant

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding