plant banner

Plantenlijst laden...

Lavas
Levisticum officinale

°C5
°C16
CM50
P9
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
jaarlijks

Lavas kweken

Lavas soorten

Welke soorten lavas zijn er? Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.

Wel zijn er twee soorten lavas: echte lavas en zeelavas. Zeelavas smaakt lang niet zo sterk. Beide soorten zijn prima eetbaar, maar zeelavas wordt hier dus niet zo vaak voor gebruikt. Zeelavas blijft ook veel kleiner. Echte lavas is dus de plant die je wilt gebruiken in de keuken.

Lavas zaaien en planten

Wanneer kan je lavas zaaien Lavas kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om lavas te ontkiemen is boven de 16℃.

Hoe zaai je lavas? Je kunt lavas het beste binnen voorzaaien in kweekpotjes. Zaai meerdere zaadjes in een potje en dun deze eventueel uit. Rond half mei kan je lavas uitplanten en vanaf dat moment blijft lavas buiten.

Natuurlijk kan je lavas als eenjarige houden en ieder jaar opnieuw zaaien, maar dat is nergens voor nodig. De meerjarige plant komt ieder voorjaar weer op. Wel wordt de plant in de vollegrond erg mooi en groot. In een pot maakt lavas vaak dunne steeltjes en wordt de plant ook lang niet zo groot.

Lavas kan je overigens erg makkelijk verplanten in de herfst of winter. Zo lang er geen vorst wordt verwacht kan je de kluit uitgraven en elders planten. Lavas komt dan in het voorjaar op de nieuwe plaats op en heeft weinig last van de verplaatsing (mits de grond ongeveer hetzelfde is).

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 5 lavas planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 lavas planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Lavas verzorgen/standplaats

Hoe kweek je lavas? Lavas, vanwege de geur ook wel maggiplant genoemd, is een meerjarige plant. Bovengronds sterft deze af in de winter. In het voorjaar komt lavas opnieuw op vanuit de wortels.

lavas maggiplant voorjaar uitlopers

Lavas is redelijk winterhard maar zeker niet wintergroen. Strenge vorst kan de plant doen afsterven. De ideale standplaats voor lavas is in de volle zon, al zal de plant ook in de halfschaduw op een warme plek goed groeien. Je kunt lavas kweken in potten, maar de steeltjes blijven erg dun en de plant blijft in z'n geheel erg klein.

Lavas goede en slechte buren

Lavas wisselteelt
Voor het kweken van lavas hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Lavas goede buren
Lavas kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Rozemarijn Salie Tijm

Lavas slechte buren
Lavas heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Lavas water geven

Hoeveel water heeft lavas nodig? Lavas maakt erg dikke en vlezige wortels en dikke stelen. Deze worden voornamelijk gevuld met vocht. Laat de plant daarom nooit uitdrogen, dit gaat absoluut ten koste van de groei.

Geef lavas regelmatig water. Zeker tijdens een droge zomer geef je regelmatig extra water. In de herfst (bij regenachtig weer) hoef je geen water te geven.

Lavas grondsoort

Welke grond heeft lavas nodig? Lavas groeit bij voorkeur op een luchtige bodem. Belangrijk is dat de bodem voedzaam is. Vaak is het voldoende om de bodem aan te vullen met een ruime hoeveelheid compost. Zo maak je de bodem tevens humusrijk.

De bodem mag iets vochthoudend zijn. Op losse klei kan je lavas uitstekend kweken (op stevige, vette klei iets minder). Lavas kweken op een drijfnatte bodem doe je dan weer liever niet. Houd er rekening mee dat lavas in potten sneller uitdroogt dan in de vollegrond.

pH
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Lavas bemesten

Moet je lavas bemesten? Door regelmatig rijpe compost toe te voegen houd je de bodem voedzaam en de structuur goed. Toch is het verstandig om extra bij te bemesten. Lavas heeft veel baat bij extra stikstof voor het vormen van grote en stevige stengels.

Welke meststof gebruik je voor lavas? De beste meststof voor het kweken van lavas heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-4-6 of 10-6-8.

Ideale NPK samenstelling:

N8
P4
K6

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P6
K8

Wat is NPK?

Lavas bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lavas? Lavas bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Is bestuiven nodig bij lavas? Nee, zo lang je geen zaden wilt oogsten hoef je de plant ook nooit te bestuiven. De bestuiving van lavas wordt door de wind en door insecten gedaan. Lavas of maggiplant is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen. De plant is dus zelfbestuivend te noemen.

lavas bloemen lavas bloei maggiplant bloei

Vanaf het voorjaar kan lavas al gaan bloeien. De bloemen zijn door de kleur (geel of zelfs groenachtig) lastig te onderscheiden van de bloemknoppen waaruit deze komen. Na de bloei ontstaan er zaden vanuit de bloemschermen. Als de zaden in de late zomer bruin en opgedroogd zijn, dan kan je ze van de plant halen.

lavas uitgebloeid lavas zaden maggiplant zaden

Wanneer lavas oogsten

Wanneer kan je lavas oogsten? Lavas oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Hoe oogst je lavas? De stengels van lavas hebben een sterk aroma. Ook de blaadjes kunnen worden geoogst en gebruikt. Wanneer je de bladsteel kneust komt de sterke geur vrij die erg veel lijkt op de geur van maggi. Je kunt bladeren met stelen en al van de plant plukken of afknippen bij de grond.

Lavas gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lavas? Lavas is een kruid dat goed door de soep gebuikt kan worden. Het heeft een lekkere bijsmaak en zeer sterk aroma. Je hebt er daarom ook maar weinig van nodig.

Lavas wordt ook vaak gebruikt als basis voor bouillon. In veel stoofschotels wordt lavas verwerkt. Lavas wordt ook vaak gebruikt in diverse soorten sauzen. De smaak is licht zout te noemen, maar "zout" dekt natuurlijk nooit de hele smaak.

Hoelang kan je lavas bewaren? Lavas kan je in de koelkast enkele dagen vers houden. In de diepvries kan je lavas 3-4 maanden bewaren en soms wel tot een jaar. Je kunt ingevroren lavas direct uit de vriezer gebruiken zonder dit eerst te ontdooien. De smaak is vers natuurlijk altijd het lekkerste.

Wanneer lavas snoeien

Moet je lavas snoeien? In het najaar kan je de hele plant bij de grond afknippen. Laat wat sprieten tot ongeveer 10-15 centimeter boven de grond zitten. De overgebleven sprieten bieden enige bescherming aan de wortels tegen vorst.

Lavas ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lavas? Lavas is een vrij sterk kruid. Lavas kweken lukt dan ook vrijwel altijd zonder problemen. Niet veel beestjes houden van deze plant en vaak worden andere planten verkozen boven het sterk aromatische lavas.

Lavas plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 8-4-6 / 10-6-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 2 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Geen wisselteelt

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding