Lavas

Levisticum officinale

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 40

Afbeeldingen:

keukenplanten lavas zaden keukenplanten lavas zaailingen keukenplanten lavas eerste blad keukenplanten klein lavas plantje

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender lavas

Variëteiten

Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke maggi-smaak. Maggi zelf heeft overigens niets met lavas te maken en lavas is ook geen ingrediënt. De plant is zo genoemd vanwege de gelijke smaak. Er zijn eigenlijk twee soorten lavas, echte lavas en zeelavas. Zeelavas smaakt lang niet zo sterk, het plantje blijft ook veel kleiner. Echte lavas is de lavas of maggiplant die we met regelmaat in de tuin kweken. Echte lavas heeft de heerlijke sterke smaak en aroma's, maar de plant kan ook erg groot worden.

Vermeerderen

Lavas zaaien doe je het beste binnenshuis, dan kan je namelijk eerder zaaien en heeft de plant meer tijd om te groeien voor je deze buiten zet. Deze kleine voorsprong zorgt ervoor dat je meer kunt oogsten. Je kunt lavas best met meerdere zaadjes in één potje zaaien. Zo rond mei kan je het plantje buiten in de volle grond zetten, of in een grote pot.

Verzorging

Basis
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd. Gek genoeg heeft maggi niets met lavas te maken, maar lavas ruikt en smaakt wel een beetje naar maggi. Daar is waarschijnlijk ook de tweede naam ontstaan. Schrik trouwens niet als lavas boven de grond volledig is afgestorven aan het einde van het jaar. Dit gebeurd gewoon, lavas is een meerjarige (vaste) plant en matig winterhard. Soms kan de plant overlijden door zeer strenge vorst, maar bijna altijd loopt de plant in het voorjaar opnieuw uit. Bovengronds sterft deze af, de wortel blijft gewoon in leven.

In de volle grond kan lavas of maggiplant behoorlijk groot worden, soms wel ruim anderhalve meter! In een pot blijft lavas natuurlijk een stukje kleiner. Kies je een ruime pot, dan krijg je een aardige plant met groot blad waar je behoorlijk veel van kunt oogsten. Geef hiervoor wel voldoende water, dit heeft de plant extra hard nodig om het blad en met name de steel van het blad mee te voeden. Zoals je misschien al weet maakt lavas blad met een wat dikkere steel. Hier wordt veel vocht in opgeslagen.

Bodem
Lavas of maggiplant staat goed op een luchtige en voedzame bodem. Door veel compost en organisch materiaal aan de grond toe te voegen zorg je voor de humusrijke bodem waar lavas het beste op groeit. Zorg tevens voor voldoende water voor het voeden van de stelen en het blad. Een licht tot (uiterlijk) matig vochtige bodem is goed, drijfnat is voor lavas een stapje te ver. Een goede afwatering is dus belangrijk. Houd er rekening mee dat de grond in potten sneller uitdroogt dan de volle grond, zeker als de pot in de zon staat.

Voeding
Een algemene organische mestvoeding is vaak voldoende, maar wil je het de plant echt naar de zin maken? Geef dan zeker extra stikstof, bijvoorbeeld in de vorm van bloedmeel. Dit is sterk aan te raden, omdat stikstof de aanmaak van blad bevordert. Je maggiplant krijgt hierdoor grotere, mooi groene bladeren. Het gebruik van een stikstofrijke mest is eigenlijk bijna altijd aan te raden bij gewassen die je voor het blad en de stelen kweekt.

Oogsten

Bij lavas worden de blaadjes met eventuele stelen geoogst. Wanneer je de bladsteel kneust komt een sterke geur vrij. Je kunt het blad met steel en al van de plant plukken maar het is beter om het bij de grond af te knippen en een klein stukje steel te laten zitten. Dan trek je geen delen van de plant uit de grond en voorkom je infecties in het hart van de plant.

Gebruiken

Lavas is een kruid dat goed door de soep gebuikt kan worden. Persoonlijk vind ik dat dit een erg lekkere bijsmaak geeft aan bijna ieder soort soep, maar in het bijzonder tomatensoep. Het wordt vaak als basis voor bouillon gebruikt maar ook in veel stoofschotels zit lavas verwerkt of is het een populair ingrediënt. Er worden daarnaast veel sauzen met lavas versterkt. De smaak van de maggiplant is licht zout.

Bewaren

Lavas kan je in de koelkast enkele dagen bewaren en in de diepvries tot ongeveer 3-4 maanden. Om lavas goed in te vriezen kan je het blad het beste eerst fijn snijden en op een bord invriezen voor je het in een afgesloten zakje of bakje stopt. Wanneer je ingevroren lavas nodig hebt kan je het direct uit de vriezer gebruiken. Zoals met alles eigenlijk, smaakt ook lavas natuurlijk vers het lekkerste.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Bleekselderij

Bleekselderij

In één oogopslag alle behoeften van bleekselderij! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Andijvie

Andijvie

In één oogopslag alle behoeften van andijvie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Artisjok

Artisjok

In één oogopslag alle behoeften van de artisjok! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding