plant banner

Plantenlijst laden...

Komijn
Zaaien kweken en oogsten

Cuminum cyminum

°C10
°C13
CM10
CM3-6
CM2.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Komijn draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Cuminum cyminum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Komijn soorten

Welke soorten komijn zijn er? Komijn wordt vaak verward met zwarte komijn. Zwarte komijn heeft eigenlijk helemaal niets met komijn te maken. Om een onderscheid te maken wordt komijn daarom ook wel witte komijn genoemd.

Ook wordt komijn vaak verward met karwij, wat er overigens erg op lijkt. De verwarring ontstaat door het gelijke uiterlijk van beide planten, zoals de witte bloemschermen. Beide planten worden ook gebruikt voor de gedroogde zaden.

Komijn zaaien en planten

Wanneer kan je komijn zaaien? Komijn zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni. Komijn zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je komijn planten? Komijn planten of uitplanten kan buiten van april tot juli.

komijn zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je komijn? Komijn is makkelijker direct op de bestemde plek te zaaien, zeker als je meerdere van deze kleine plantjes wilt zaaien. Verspenen is dan niet erg handig. Je kunt komijn ook goed direct in een pot of plantenbak zaaien.

Toch kan je komijn ook binnen voorzaaien in een vensterbank. Komijn is een makkelijke kiemer bij kamertemperatuur, in verhouding tot vroeg buiten zaaien, vanwege de afkomst van dit plantje. Je kunt komijn dan voorzaaien in een zaaitray of kleine kweekpotjes.

komijn zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 komijn planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 komijn planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Komijn standplaats en verzorgen

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

komijn jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Komijn combinatieteelt en wisselteelt

Komijn
Voor het kweken van komijn hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Komijn goede buren
Komijn heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Komijn slechte buren
Komijn heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

komijn planten kweken keukenplanten

Komijn water geven

Hoeveel water heeft komijn nodig? Komijn staat graag op een droge grond. Je hoeft dus maar weinig water te geven. Vergeet echter niet om water te geven in de zomer. Vaak zullen we komijn kweken in de volle zon. Hier droogt de grond, zeker in potten of bakken, sneller uit.

Komijn grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft komijn nodig? Zorg voor een goed doorlaatbare en zanderige grond. Je kunt alleen komijn kweken op plekken waar het water makkelijk weg kan stromen. Gebruik een bodem van kiezels of hydrokorrels bij de teelt in potten of bakken.

pH

6.5
8.5

Wat is pH?

Komijn bemesten

Moet je komijn bemesten? Het bemesten van komijn is niet nodig. Geef je toch extra voeding, kies dan een zeer lichte meststof met een relatief groot aandeel fosfor om (bloem)knoppen te versterken, en een groter aandeel kalium ter verbetering van de weerstand.

Voor het bemesten van komijn zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 2-4-6. Dit is ons advies.

N2
P4
K6

Wat is NPK?

Komijn bloei en bestuiven

Wanneer bloeit komijn? Komijn bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je komijn bestuiven? Komijn hoef je niet zelf te bestuiven, dit wordt door insecten zoals bijtjes gedaan. Na de bestuiving ontstaan de zaden die je kunt oogsten voor gebruik in de keuken en opnieuw te zaaien.

komijn bloemetjes bloemknoppen komijn bloei bloemen komijn

Komijn maakt tweeslachtige bloemen en is dan dus vanzelf een éénhuizige plant. Dit maakt komijn prima zelfbestuivend. De grote, witte of lilagekleurde en geurende bloemschermen zijn zeer aantrekkelijk voor bestuivende insecten. En natuurlijk voor jou!

Wanneer komijn oogsten

Wanneer kan je komijn oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe oogst je komijn? Komijn wordt gekweekt voor de zaden. Deze laat je het beste drogen aan de plant. Eenmaal opgedroogd kan je de zaden makkelijk van de bloemschermen rissen. De harde blaadjes kunnen erg stug en scherp zijn, dus deze worden eigenlijk niet gebruikt.

Komijn gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt komijn gebruikt? De gedroogde zaden van komijn worden vaak zeer fijn gemalen tot komijnpoeder. Je kunt de zaden ook ongemalen gebruiken in gerechten.

Komijn wordt onder andere gebruikt als specerij, bijvoorbeeld in chorizo, maar ook in chili con carne. Ook couscous en tajines worden gekruid met komijn. Waarschijnlijk is komijn nog het meest bekend van het gebruik in kaas (komijnkaas).

Komijn houdbaarheid

Hoelang kan je komijn bewaren? De gedroogde komijnzaden of droog komijnpoeder kan in een goed afgesloten potje lang worden bewaard. Zo blijft komijn zelfs langer dan een jaar houdbaar in het keukenkastje.

Komijn ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij komijn? Komijn is niet zo'n geliefde plant bij plaagdieren, met name dankzij de scherpe blaadjes, maar de plant is van nature ook aardig resistent. Komijn heeft dus erg weinig last van ziektes en plagen.

Komijn kweken informatie

Naam en familie
Naam Komijn
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Cuminum cyminum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 85-115 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-4-6
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Specerijen
Winterhard tot 10
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...