plant banner

Groenlof
Cichorium intybus Pan di Zucchero - Asteraceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-3
°C12
CM20
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Groenlof kweken

Groenlof draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Cichorium intybus Pan di Zucchero en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Groenlof soorten

Welke soorten groenlof zijn er? Groenlof is een lid van de cichorei-familie onder de Latijnse naam Cichorium. Hieronder vallen onder andere ook roodlof, witlof en andijvie. De planten die hiertoe behoren kunnen relatief goed tegen kou. Dit komt goed uit omdat je de planten vaak later in het jaar zaait en tegen de herfst of zelfs winter oogst.

Groenlof zaaien en planten

Wanneer kan je groenlof zaaien? Groenlof zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei en van juni tot augustus. Groenlof zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je groenlof planten? Groenlof planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei en van juli tot september.
Lees de instructies hieronder voor meer informatie.

groenlof zaden zaadjes zaad keukenplanten

Groenlof zaai je altijd na de langste dag van het jaar. Vroeg gezaaide planten zullen gaan bloeien (doorschieten) naarmate de dagen langer worden. Voorzaaien in potten is mogelijk en gaat goed, maar is niet per se nodig. Je kunt groenlof ook direct buiten in de volle grond zaaien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 groenlof planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 groenlof planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Groenlof standplaats en verzorgen

Hoe kweek je groenlof? Naast de juiste zaaitijd kiezen, helpt ook een constante omgeving om doorschieten te voorkomen. Geen droge periodes gevolgd door hevige regenval, geen sterk schommelende temperaturen en dergelijke. Groenlof staat ideaal in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Op het juiste moment gezaaide groenlof is vrij makkelijk te kweken. Groenlof is geen veeleisende plant.

Groenlof is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.

Groenlof combinatieteelt en wisselteelt

Groenlof
Voor het kweken van groenlof zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Groenlof is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Groenlof goede buren
Groenlof kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, paksoi, palmkool, prei, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, venkel, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Groenlof slechte buren
Groenlof kweken gaat liever niet samen met biet, bladselderij, bleekselderij, knolselderij, lavas, peterselie, wortelpeterselie, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Groenlof water geven

Hoeveel water heeft groenlof nodig? Zorg dat de bodem nooit opdroogt. Vooral na een vochtige periode, zorgt droogte er juist voor dat de plant gaat bloeien (doorschieten). Naast het uitgekozen zaaimoment is de juiste hoeveelheid water dus ook erg belangrijk. Zorg echter niet dat de planten drijfnat staan.

Groenlof grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor groenlof? Zorg voor een vochthoudende grondsoort, waarbij overtollig water toch makkelijk weg kan. Daarnaast heeft groenlof eigenlijk weinig eisen. Je kunt groenlof op iedere bodem kweken, al gaat de voorkeur uit naar licht zure tot neutrale gronden.

pH

5.5
7.5

Groenlof tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Groenlof bemesten

Welke bemesting geef je groenlof? Groenlof heeft niet per definitie bemesting nodig. Je kunt het prima kweken met enkel toegevoegde compost aan de bodem. Je mag de plant natuurlijk wel bemesten als je weet wat de plant nodig heeft.

Hoewel groenlof eigenlijk een bladgewas is, mag je met stikstof best wat terughoudend zijn. Er wordt met extra stikstof inderdaad veel blad aangemaakt, maar je kweekt groenlof uiteindelijk voor de grote kop in het midden. Deze wordt iets minder gevoed door stikstof en meer met fosfor.

Je kunt groenlof ook als bladgroente kweken, waarbij je enkel het losse blad gebruikt. Je kweekt dan dus geen grote kop. In dit geval kan je zeker extra stikstof geven voor groter, voller en meer blad.

N12
P6
K20

Voor het bemesten van groenlof adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-6-20 . De exacte verhouding is mogelijk nergens te koop. Je hoeft je daar natuurlijk ook niet strict aan te houden. Meng bijvoorbeeld zelf een stikstofrijke mest met een fosfaatrijke mest en een kaliumrijke mest. Zo maak je zelf een vergelijkbare mest. Lees ook Wat is NPK mest?

Groenlof bloei en bestuiven

Wanneer bloeit groenlof? Groenlof bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je groenlof bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiving niet nodig. Wel kan je voor de zaadteelt planten tot bloei laten komen. In dit geval zal je iets eerder in het jaar moeten zaaien. Het zaaien na de langste dag van het jaar geldt namelijk alleen voor de gewone teelt.

Vroeg gezaaide groenlof planten komen tussen juli en augustus tot bloei. Ze maken dan een grote bloeistengel vanuit het hart van de plant, met bloemetjes aan de zijkanten. In principe is groenlof zelfbestuivend, maar met één enkele plant lukt dit vaak niet zo goed. De planten worden het beste bestoven door kruisbestuiving met andere groenlof planten in de omgeving. Zet dus geen roodlof, andijvie of vergelijkbare (Cichorium-)soorten neer als je groenlof voor de zaden teelt. Zet wèl meerdere groenlof planten bij elkaar.

Wanneer groenlof oogsten

Wanneer kan je groenlof oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot december.

Doorgaans oogst je groenlof -de kop in het hart van de plant- tussen september en november. Je kunt de hele krop groenlof bij de bodem vastpakken en met een draaiende beweging losmaken van de grond, op dezelfde wijze als men dat met kropsla doet. De kop blijft langer vers als je de plant met wortel en al uit de grond haalt.

Je kunt groenlof ook als saladegroente oogsten. Het blad is gedurende de hele groei te plukken vanaf onderen. Laat zo veel mogelijk blad zitten voor de plant om mee verder te groeien, of oogst de hele krop in één keer vlak voor gebruik.

Groenlof gebruiken en bewaren

Waar voor gebruik je groenlof? Groenlof kan als saladegroente worden gebruikt, door losse blaadjes door een salade te doen. Groenlof heeft een smaak die wat aan de bittere kant zit, maar kan hierdoor wel goed samen met veel andere (blad)groenten. Je kunt ook de kop van groenlof gebruiken in een gerecht. Er wordt vaak met groenlof gekookt.

Groenlof houdbaarheid

Hoelang is groenlof houdbaar? Groenlof is als saladegroente -losse blaadjes- slechts een dag te bewaren in de koeling. Losse blaadjes blijven nu eenmaal minder lang goed en pluk je het beste direct voor gebruik.

Wanneer je groenlof als stevige kop oogst en dan ook de wortel eraan laat zitten, is deze het langst te bewaren. Zo blijft groenlof enkele weken goed in de koelkast. Om groenlof even op te frissen kan de krop in water worden gezet voor je deze gaat gebruiken. Met name door de wortels die nog aan de plant zitten werkt dit erg goed om de kop groenlof op te frissen.

Groenlof ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij groenlof? Groenlof is een geliefde schuilplaats voor slakken en andere kleine diertjes. Het beste kan groenlof daarom in een verhoogde bak worden gekweekt. Was de groente ook altijd goed vóór gebruik. Hoe wel de beestjes zelden kwaad kunnen en weinig schade aanrichten, maak je groenlof het beste goed schoon voor gebruik. Dit kan onder andere door de groenlof in een bad met (licht) gezout water te leggen.

Groenlof kweken informatie

Naam en familie
Naam Groenlof
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Cichorium intybus pan di zucchero
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
juni - augustus
Buiten (uit)planten april - mei
juli - september
Oogsten mei - december
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 12-6-20
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, paksoi, palmkool, prei, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, stengelui, tomaat, venkel, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
biet, bladselderij, bleekselderij, knolselderij, lavas, peterselie, wortelpeterselie,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -3
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...