plant banner

Groenlof
Cichorium intybus Pan di Zucchero

plant icon
Groenlof
Cichorium intybus Pan di Zucchero
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-2

20CM

20CM
pH
5.5 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Vroeg
Laat
Oogsttijd
Bloeitijd

Groenlof kweken

Groenlof verzorgen

Hoe kweek je groenlof? Naast de juiste zaaitijd kiezen, helpt ook een constante omgeving om doorschieten te voorkomen. Geen droge periodes gevolgd door hevige regenval, geen sterk schommelende temperaturen en dergelijke. Groenlof staat ideaal in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Op het juiste moment gezaaide groenlof is vrij makkelijk te kweken. Groenlof is geen veeleisende plant.

Groenlof zaaien en planten

Wanneer kan je groenlof zaaien? Groenlof kan je direct buiten zaaien van juni tot augustus.

Groenlof zaai je altijd na de langste dag van het jaar. Vroeg gezaaide planten zullen gaan bloeien (doorschieten) naarmate de dagen langer worden. Voorzaaien in potten is mogelijk en gaat goed, maar is niet per se nodig. Je kunt groenlof ook direct buiten in de volle grond zaaien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 groenlof planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 groenlof planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Groenlof water geven

Hoeveel water heeft groenlof nodig? Zorg dat de bodem nooit opdroogt. Vooral na een vochtige periode, zorgt droogte er juist voor dat de plant gaat bloeien (doorschieten). Naast het uitgekozen zaaimoment is de juiste hoeveelheid water dus ook erg belangrijk. Zorg echter niet dat de planten drijfnat staan.

Groenlof grondsoort

Welke grondsoort voor groenlof? Zorg voor een vochthoudende grondsoort, waarbij overtollig water toch makkelijk weg kan. Daarnaast heeft groenlof eigenlijk weinig eisen. Je kunt groenlof op iedere bodem kweken, al gaat de voorkeur uit naar licht zure tot neutrale gronden.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Groenlof bemesten

Welke bemesting geef je groenlof? Groenlof heeft niet per definitie bemesting nodig. Je kunt het prima kweken met enkel toegevoegde compost aan de bodem. Je mag de plant natuurlijk wel bemesten als je weet wat de plant nodig heeft.

Hoewel groenlof eigenlijk een bladgewas is, mag je met stikstof best wat terughoudend zijn. Er wordt met extra stikstof inderdaad veel blad aangemaakt, maar je kweekt groenlof uiteindelijk voor de grote kop in het midden. Deze wordt iets minder gevoed door stikstof en meer met fosfor.

Je kunt groenlof ook als bladgroente kweken, waarbij je enkel het losse blad gebruikt. Je kweekt dan dus geen grote kop. In dit geval kan je zeker extra stikstof geven voor groter, voller en meer blad.

Welke meststof gebruik je voor groenlof? De beste meststof voor het kweken van groenlof heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10 of 10-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N5
P10
K10

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P10
K10

Wat is NPK?

Groenlof bloei en bestuiven

Wanneer bloeit groenlof? Groenlof bloeit doorgaans van juli tot augustus.

Moet je groenlof bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiving niet nodig. Wel kan je voor de zaadteelt planten tot bloei laten komen. In dit geval zal je iets eerder in het jaar moeten zaaien. Het zaaien na de langste dag van het jaar geldt namelijk alleen voor de gewone teelt.

Vroeg gezaaide groenlof planten komen tussen juli en augustus tot bloei. Ze maken dan een grote bloeistengel vanuit het hart van de plant, met bloemetjes aan de zijkanten. In principe is groenlof zelfbestuivend, maar met één enkele plant lukt dit vaak niet zo goed. De planten worden het beste bestoven door kruisbestuiving met andere groenlof planten in de omgeving. Zet dus geen roodlof, andijvie of vergelijkbare (Cichorium-)soorten neer als je groenlof voor de zaden teelt. Zet wèl meerdere groenlof planten bij elkaar.

Wanneer groenlof oogsten

Wanneer kan je groenlof oogsten? Groenlof oogst je doorgaans van september tot december.

Doorgaans oogst je groenlof -de kop in het hart van de plant- tussen september en november. Je kunt de hele krop groenlof bij de bodem vastpakken en met een draaiende beweging losmaken van de grond, op dezelfde wijze als men dat met kropsla doet. De kop blijft langer vers als je de plant met wortel en al uit de grond haalt.

Je kunt groenlof ook als saladegroente oogsten. Het blad is gedurende de hele groei te plukken vanaf onderen. Laat zo veel mogelijk blad zitten voor de plant om mee verder te groeien, of oogst de hele krop in één keer vlak voor gebruik.

Groenlof gebruiken en bewaren

Waar voor gebruik je groenlof? Groenlof kan als saladegroente worden gebruikt, door losse blaadjes door een salade te doen. Groenlof heeft een smaak die wat aan de bittere kant zit, maar kan hierdoor wel goed samen met veel andere (blad)groenten. Je kunt ook de kop van groenlof gebruiken in een gerecht. Er wordt vaak met groenlof gekookt.

Hoelang is groenlof houdbaar? Groenlof is als saladegroente -losse blaadjes- slechts een dag te bewaren in de koeling. Losse blaadjes blijven nu eenmaal minder lang goed en pluk je het beste direct voor gebruik.

Wanneer je groenlof als stevige kop oogst en dan ook de wortel eraan laat zitten, is deze het langst te bewaren. Zo blijft groenlof enkele weken goed in de koelkast. Om groenlof even op te frissen kan de krop in water worden gezet voor je deze gaat gebruiken. Met name door de wortels die nog aan de plant zitten werkt dit erg goed om de kop groenlof op te frissen.

Groenlof soorten

Welke soorten groenlof zijn er? Groenlof is een lid van de cichorei-familie onder de Latijnse naam Cichorium. Hieronder vallen onder andere ook roodlof, witlof en andijvie. De planten die hiertoe behoren kunnen relatief goed tegen kou. Dit komt goed uit omdat je de planten vaak later in het jaar zaait en tegen de herfst of zelfs winter oogst.

Groenlof ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij groenlof? Groenlof is een geliefde schuilplaats voor slakken en andere kleine diertjes. Het beste kan groenlof daarom in een verhoogde bak worden gekweekt. Was de groente ook altijd goed vóór gebruik. Hoe wel de beestjes zelden kwaad kunnen en weinig schade aanrichten, maak je groenlof het beste goed schoon voor gebruik. Dit kan onder andere door de groenlof in een bad met (licht) gezout water te leggen.

Groenlof teeltwijzen

Groenlof is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Groenlof heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Groenlof kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Lavas Peterselie Wortelpeterselie

Groenlof plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien juni - augustus
Buiten (uit)planten juli - september
Oogsten september - december
Bloeitijd juli - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 5-10-10 / 10-10-10
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -2 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding