plant banner

Paprika
Capsicum annuum

plant icon
Paprika
Capsicum annuum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

20

14

40CM

30CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas
Buiten
Oogsttijd
Bloeitijd
Snoeitijd

Paprika kweken

Paprika verzorgen

Paprika's zijn leuke plantjes om te kweken. Vooral omdat je ze in iedere tuin, op ieder balkon of dakterras en elk ander plekje kunt kweken. Zo lang daar maar een flinke hoeveelheid zonlicht en warmte krijgen, doen ze het er vast erg goed. Paprika's zijn uitstekende planten voor in (dan wel ruime) potten en bakken en de planten kunnen, afhankelijk van het soort, erg groot worden. Ze maken meestal niet veel blad maar wel grote stengels.

bloemknoppen

Paprika's en bestuiving, dat is nog wel even een dingetje. Paprika's zal je zeker moeten bestuiven. Insecten en de wind doen veel voor je, maar niet alles. Net als bij tomaten kan je paprika's voorzichtig tegen de stam tikken met een stokje, of de plant voorzichtig schudden. Paprika's zijn zelfbestuivend, maar hebben wel hulp nodig van de wind. Zeker als je de planten in een kas kweekt (wat sterk is aan te raden, maar geen vereiste is), is het nodig om de bestuiving zelf in handen te nemen. Normaalgesproken schud de wind de planten heen en weer, in de kas zal jij dat even moeten doen. Bloemen die niet (goed) zijn bestoven, vallen van de plant af en worden zo teruggegeven aan de natuur.

paprika vruchtbeginsels

Paprika zaaien en planten

Wanneer kan je paprika zaaien? Paprika kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april.

Paprika's zal je binnen moeten voorzaaien. De plantjes komen oorspronkelijk uit warmere streken. Je kunt zaaien in turfpotjes of andere (grotere) potjes, zaaitrays en wat je maar wilt. Het makkelijkste is toch echt een kweekkasje of verwarmde propagator, want peperzaden ontkiemen absoluut niet onder de 20 graden celcius. Zo wel warmte als vocht worden door het deksel van een kweekkasje of propagator goed vastgehouden. Dat betekend dat je minder water hoeft te geven en zo een klein beetje minder omkijken hebt naar de plantjes.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 paprika planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 paprika planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Paprika grondsoort

Paprika's groeien eigenlijk op alle grondsoorten wel. De enige eis die ze stellen is dat de grond doorlaatbaar is. Het ideale is een bodem die constant licht vochtig blijft en soms een beetje naar droog neigt (maar zeker nooit volledig uitdroogt). Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan de grond om deze een luchtigere en doorlaatbare structuur te geven.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Paprika bemesten

Voeding is voor paprika's niet héél belangrijk. Probeer niet te veel extra voeding te geven en zeker geen stikstof. De planten gaan hierdoor veel blad maken en dat gaat ten koste van het vormen van de vruchten. Geef vooral wèl regelmatig kalium voor een goede weerstand, bijvoorbeeld tegen schimmels en weersomstandigheden, zoals extreme warmte of kou en een periode van hevige regenval. Daarnaast bevordert kalium ook de aanmaak van bloemknoppen en daarmee dus ook paprika's.

Welke meststof gebruik je voor paprika? De beste meststof voor het kweken van paprika heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Paprika bloei en bestuiven

Wanneer bloeit paprika? Paprika bloeit doorgaans van april tot september.

Wanneer paprika oogsten

Wanneer kan je paprika oogsten? Paprika oogst je doorgaans van juli tot oktober.

zoete rode puntpaprika

Paprika's zijn er in veel verschillende kleuren, vormen en maten! Van zoete, rode puntpaprika tot paarse paprika, oranje, gele, gewone rode en zelfs groene paprika. Groene paprika's zijn eigenlijk gewoon onrijpe paprika's. Welke kleur jouw paprika uiteindelijk ook krijgt, ze zijn allemaal eerst groen en dan kun je ze dus ook plukken.

oogst afbeelding

Paprika gebruiken en bewaren

Paprika is heerlijk om te roerbakken en door gerechten heen te doen met knoflook of uien. Zelf vind ik paprika vooral heerlijk door de rauwkorst in combinatie met komkommer. Als je ze in de pan meebakt worden ze al snel slap en gaat dus de knapperige structuur verloren, wat ik juist zo lekker vind aan paprika.

Paprika bewaar je zo'n 2 weken in de koeling. Je kunt ze door gerechten verwerken en deze gerechten vervolgens invriezen, dan is de paprika met het gerecht een langere tijd houdbaar (tot maximaal een jaar).

Paprika toppen en dieven

Wat is dieven bij een paprikaplant? Dieven bij een paprikaplant is -net als bij tomatenplanten- het verwijderen van zijscheuten die vanuit de bladoksels ontstaan. Hiermee voorkom je kwetsbare takken die makkelijk afbreken, bijvoorbeeld door wind of het gewicht van de paprika's.

Moet je een paprikaplant dieven? Het dieven van een paprikaplant is niet nodig, maar kan bijdragen aan een betere oogst. Een gediefde tomatenplant is makkelijker op te binden langs een stok, en hierdoor minder kwetsbaar. Paprika's aan de hoofdstam worden vaak groter omdat de plant geen energie hoeft te verdelen.

Een niet-gediefde tomatenplant wordt mooi vol als deze het naar de zin heeft. De paprika's worden daarentegen meestal iets kleiner, omdat de plant energie moet verdelen tussen takgroei en vruchtgroei en vaak ook meer vruchten draagt aan al deze takken.

Wat is toppen bij een paprikaplant? Toppen is het verwijderen van de groeipunt van de paprikaplant. Dit wordt vaak in een vroeg stadium gedaan, omdat er dan vanuit het getopte deel twee nieuwe hoofdstammen groeien. Dit heeft als gevolg dat de plant twee hoofdstammen heeft om paprika's aan te laten groeien, dus meer paprika's

Moet je een paprikaplant toppen? Het toppen van een paprikaplant kan bijdragen aan een betere oogst, maar is zeker niet vereist. Paprika's kweken kan namelijk ook prima zonder de plant te toppen. Vaak worden paprika's kleiner, maar paprikaplanten groeien over het algemeen minder weelderig van peperplanten.

Hoe doe je een paprika toppen? Gebruik een (snoei)schaar om de groeipunt van de plant af te knippen, maar doe dit in een vroeg stadium. Een goed moment is na de eerste twee of drie paar èchte blaadjes aan de plant. Doe dit niet veel later, dan heeft het nog maar weinig nut.

Paprika soorten

Paprika en peper zijn eigenlijk exact het zelfde plantje. Het verschil? De peper is heet en de paprika niet. Je verzorgt paprika's en pepers dus ongeveer het zelfde, geeft ze de zelfde voeding en zet ze op de zelfde plek. En natuurlijk heel belangrijk: Weet welk soort je kweekt. Je hebt een Capsicum annuum, maar welke heb je precies? Is het een peper of paprika, en welke peper of paprika is het? Is die heet, zo ja hoe heet? Dat maakt niets uit voor de standplaats, alleen als je na het oogsten een flinke hap neemt uit iets dat lijkt op een hele kleine rode paprika, dan kan je wel eens heel onaangenaam verrast worden.

Wat wel leuk is is dat ze er in verschillende vormen en maten zijn. Je hebt natuurlijk in de basis een gewone rode paprika, deze is iets zoeter dan de gele paprika. Maar je hebt ook oranje paprikatjes en je kunt ze allemaal ook gewoon groen oogsten. Groen zijn ze niet zo heel zoet, wel al best sappig maar iets steviger. Alle paprika's beginnen groen en kleuren dan in hun uiteindelijke kleur, en dat kan zelfs paars zijn (ja, er zijn paarse paprika's).

Paprika ziektes en plagen

Vooral in het vroege voorjaar -zeker ook binnen in de vensterbank- zijn paprikaplanten gevoelig voor bladluizen. Deze kunnen zelfs binnenshuis een ware plaag vormen en de plant bij een grote plaag zelfs doen afsterven. Onderschat bladluizen niet! Ze zijn met een biologisch bestrijdingsmiddel te bestrijden, maar vooral Adalia larven, de larven van lieveheersbeestjes, worden regelmatig als natuurlijke bestrijder ingezet. Zij eten deze bladluizen op.

paprika zonnebrand

Paprikaplanten zijn ook erg gevoelig voor zonnebrand. Met name tijdens een warme en droge zomer, waarbij de planten de hele dag in de brandende zon staan. Paprikaplanten houden van zon en warmte, maar staan ook graag een beetje beschut en beschermd. Door de plant op het heetst van de dag in de schaduw van een andere (grotere) plant te laten staan, kan je zonnebrand voorkomen bij de vruchten. Van paprika's die zijn aangetast door zonnebrand kan je de niet-aangetaste delen nog gewoon eten. Het gedeelte dat is aangetast door zonnebrand snijd je dan weg en gooi je op de composthoop.

Paprika teeltwijzen

Voor het kweken van paprika hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Paprika kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Basilicum Majoraan Oregano Peper Tomaat

Paprika kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Abrikoos Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Koolrabi Paksoi Palmkool Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Tuinbonen Venkel Witte kool

Paprika plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Snoeien november - januari
Bloeitijd april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 14 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding