plant banner

Plantenlijst laden...

Kiwano
Cucumis metuliferus

plant icon
Kiwano
Cucumis metuliferus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

20

15

55CM

45CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
10-14-14
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten

Kiwano kweken

Kiwano soorten

Welke soorten kiwano zijn er? Kiwano is niet het meest bekende fruit, of de meest bekende groente. Wat het ook zal zijn, kiwano heeft een aantal namen gekregen. Zo heet kiwano in het Engels ook wel "horned melon". Zo komt de kiwano aan de naam die we hier ook wel eens gebruiken, gehoornde meloen dus. Ook wordt de kiwano wel eens stekelkomkommer of stekelmeloen genoemd.

Kiwano zaaien en planten

Wanneer kan je kiwano zaaien? Kiwano kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om kiwano te ontkiemen is boven de 20℃.

Kiwano zaai je iets eerder dan komkommer. De plant heeft een langer seizoen nodig en de vruchten rijpen pas laat in het jaar. Om precies te zijn rond de herfst, bij de teelt in ons klimaat. Zaaien doe je dan ook binnen in de vensterbank, bij voorkeur in ruime kweekpotten.

kiwano zaailing

Een verwarmde en verlichte propagator werkt erg goed bij het ontkiemen van kiwano zaadjes, maar de plant zal daar snel te groot voor worden en groeit dan al snel tegen het deksel van de propagator aan.

Voor het opkweken van de zaailingen gebruik je ruime kweekpotten van P9 formaat, of zelfs nog groter als je erg vroeg zaait. Denk bijvoorbeeld aan kweekpotten van 12x12x20 waarin de plant extra diep kan wortelen.

Ook vroeg tijdens het opkweken zullen de zijscheuten aan elkaar gaan hechten. Kiwano heeft wat dat betreft grijpgrage handjes. De hechtrankjes klampen zich vast aan alles wat er om de plant heen staat, zelfs als de plant nog erg jong is.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 4 kiwano planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 kiwano planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kiwano verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kiwano? Op een warme en zonnige plek, in de volle zon, met een klein beetje geluk en een mooie zomer, wil het soms buiten ook wel lukken. Maar in principe heb je altijd een kweekkas nodig, met name voor de warmte en beschutte plaats. Kiwano kweken is een flinke uitdaging, zelfs in een kweekkas.

Kiwano komt van oorsprong uit Kalahari, een woestijnachtig gebied in Afrika en dus ook een warm en erg droog gebied. Meestal krijg je bij kiwano snel gele blaadjes als je te veel water geeft en de grond te vochtig is of lang nat blijft.

Kiwano kan ontzettend gaan woekeren. De plant maakt net als de komkommer en meloen -waar deze dan ook familie van is- veel uitlopers. Ook deze uitlopers maken weer uitlopers. Als je een kleine kweekkas hebt of de ruimte nodig hebt kàn de plant alles in de kweekkas overgroeien.

Kiwano is een klimmer, maar kiwano kweken op de grond gaat ook uitstekend. In een kweekkas neemt dit alleen erg veel ruimte in, waardoor het beter is om de plant te laten klimmen. Dit kan langs een paar stokken, palen, een stuk hekwerk of gaas.

Als je de ruimte ervoor hebt kan je kiwano natuurlijk gewoon laten kruipen. Bedenk je wel dat deze plant uitzonderlijk groot kan worden. Groter dan een komkommerplant. Kiwano maakt erg veel blad en hoef je in principe weinig extra stikstof te geven.

Kiwano goede en slechte buren

Kiwano wordt vaak kruipend of langs een hekwerk gekweekt.

Kiwano wisselteelt
Kiwano is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Kiwano goede buren
Kiwano kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Bloemkool Boerenkool Bosui Broccoli Dille Erwten Kapucijners Knolraap Knolselderij Koriander Kropsla Linzen Maïs Paksoi Palmkool Peulen Prei Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tuinbonen Uien Veldsla Venkel Witte kool

Kiwano slechte buren
Kiwano kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardappel Aardbei Courgette Radijs Tomaat

Kiwano water geven

Hoeveel water geef je een kiwano? Geef zo'n twee tot drie liter water per waterbeurt. Een licht vochtige tot tamelijk droge bodem is prima, zo lang de plant maar niet volledig uitdroogt. Geef de plant bij warm en droog weer een paar keer per week water en laat de rest over aan de bodem.

Kiwano grondsoort

Op welke grondsoort groeit kiwano? Kiwano kweken lukt het beste op een doorlaatbare bodem. De warme en droge gebieden waar de plant van oorsprong vandaan komt, verraden een klein beetje hoe de bodem mag worden samengesteld.

Zorg dat overtollig water makkelijk weg kan, bijvoorbeeld door zand toe te voegen aan de potgrond of (moes)tuinaarde die je gebruikt. Kweek kiwano bij voorkeur op een licht zure tot neutrale bodem. Vermijd het kweken op een erg zure grondsoort.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kiwano bemesten

Moet je kiwano (regelmatig) bemesten? Ja, kiwano heeft veel behoefte aan extra voeding. Geef tijdens de ontwikkeling van het blad en de stengels een sterke maar gebalanceerde meststof. Pas tijdens de bloei een lichtere meststof toe die iets minder stikstof bevat en juist meer fosfor.

Ook het geven van extra kalium is aan te raden, omdat kiwano oorspronkelijk uit een heel ander klimaat komt. De extra weerstand waar kalium aan bijdraagt heeft kiwano hard nodig, om in ons klimaat te overleven.

Welke meststof gebruik je voor kiwano? De beste meststof voor het kweken van kiwano heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-14-14 of 8-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P14
K14

Alternatieve NPK samenstelling:

N8
P10
K10

Wat is NPK?

Kiwano bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kiwano? Kiwano bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je kiwano bestuiven? Ja, bestuiven is nodig om vruchten te krijgen, maar een groot deel van die bestuiving wordt door insecten gedaan. Je kunt het dus meestal overlaten aan de bijtjes, hommeltjes en zweefvliegjes.

In een kweekkas zijn vaak minder bestuivende insecten nodig. Het kan helpen om in dit geval de bestuiving zelf te doen. Zeker voor het kweken van levensvatbare zaden is de bestuiving extra belangrijk.

Al vroeg in de zomer kan kiwano gaan bloeien, maar dit zullen dan vooral veel mannelijke bloemen zijn. De eerste vrouwelijke bloemen vallen meestal van de plant af. Later in de zomer blijven er vaak een paar vrouwelijke bloemen zitten, waaruit kiwano's zullen groeien. Kiwano maakt dus mannelijke en vrouwelijke bloemen.

kiwano vrouwelijke bloemen

Het stuifmeel van de mannelijke bloemen moet worden overgebracht naar de vrouwelijke bloemen aan de plant. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan een heel klein, stekelig vruchtbeginsel achter de bloem. Deze zijn ongeveer zo groot als een erwt. het makkelijkste is om de mannelijke bloemen te plukken en hiermee langs de vrouwelijke bloemen te gaan.

Wanneer kiwano oogsten

Wanneer kan je kiwano oogsten? Kiwano oogst je doorgaans van augustus tot november.

Hoe oogst je kiwano? Let als eerste goed op tijdens het plukken. De vrucht zelf bevat rondom hele scherpe stekels. Ook de steeltjes van de vrucht, en overigens alle scheuten die de plant maakt, bevatten prikkende haartjes.

Een kiwano is pas echt rijp als deze helemaal geel is gekleurd. Vooral bij natte en koele zomers haalt de kiwano dit vaak niet. De plant zal dan al afsterven nog voor de vruchten rijp zijn. Een ramp is dit niet, want ook groene vruchten kan je plukken. Deze moeten natuurlijk wel al groot zijn.

onrijpe kiwano vruchten

Pluk de vruchten die al een klein beetje geel zijn, of waar gele spikkeltjes op zitten. De gedeeltelijk gele vruchten kunnen nog maanden narijpen op de fruitschaal. Deze blijven al die tijd gewoon vers. Kiwano kan je ook als deze rijp is nog erg lang bewaren.

oogst afbeelding

Kiwano gebruiken en bewaren

Hoe eet je kiwano? De meest gebruikelijke manier om kiwano te eten is door deze uit te lepelen. De binnenkant van de vrucht bestaat uit groen, gelei-achtige vruchtvlees zakjes met daarin de pitjes. Je eet een kiwano dan een klein beetje zoals je ook een passievrucht eet.

De vrucht kan dus rauw worden gegeten. Je kunt kiwano uitstekend gebruiken als garnering en door een salade. In fruitsalades, maar ook salades met groenten eet je kiwano. De vrucht smaakt een klein beetje komkommer-achtig.

dwarsdoorsnede kiwano

Hoelang is een verse kiwano houdbaar? Een deels geel geoogste kiwano kan je nog maanden laten narijpen op de fruitschaal. Het kan zomaar dat een in november geoogste, groene kiwano pas begin februari helemaal geel is. De vrucht blijft al die tijd goed.

Een geel geoogste kiwano kan je meestal ook nog enkele maanden bewaren. Een volledig gele vrucht kan je nog laten narijpen tot deze een klein beetje oranje wordt in plaats van geel. Dan is de kiwano op z'n lekkerst en is de smaak het beste.

Wanneer kiwano snoeien

Moet je een kiwano snoeien of dieven? De kiwano neemt erg veel ruimte in. Als je de ruimte niet hebt kan je beter helemaal geen kiwano kweken, want dieven is onbegonnen werk. De plant maakt aan alle kanten zijscheuten, op zijscheuten, op nog meer zijscheuten.

kiwano zijscheuten

Wie het de moeite waard vindt kan de kiwano dieven. Probeer dan 5 hoofdscheuten aan te houden en verwijder de rest. Zo blijft de kiwano enigszins in toom, bijvoorbeeld in een kleine kas.

Kiwano ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen heeft kiwano last van? Van ongedierte is weinig sprake. Wel zou je moeten oppassen voor schimmels. Met name wanneer je de kiwano over de grond laat kruipen vormt dit een gevaar. Meeldauw duikt dan al snel op.

Vooral bij vochtig weer is de kans hierop erg groot. Dat is een klein beetje een kwestie van geluk hebben (een mooie zomer). Meestal groeit de plant gewoon verder als maar een paar blaadjes beschimmeld zijn.

Kiwano plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten augustus - november
Bloeitijd juni - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 10-14-14 / 8-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 55 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 1 - 4 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding