plant banner

Druif
Vitis vinifera

plant icon
Druif
Vitis vinifera
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-15

50CM

65CM
pH
5.5 - 7.0
NPK
10-10-12
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Vroeg planten
Laat planten
Jaarlijks

Druif kweken

Druif verzorgen

Hoe kweek je druiven? Druiven kweken lukt alleen op kalkrijke grondsoorten, en een plekje in de volle zon. Je hebt bovendien iets stevigs nodig waar de druif langs omhoog kan klimmen. Je kunt een druif langs een pergola laten klimmen of stevige palen gebruiken. Een rozenboog is sterk af te raden, deze zijn meestal niet sterk genoeg. Dit geldt ook voor bamboe stokken. Druivenranken kunnen erg groot worden.

Takken die lang op dezelfde plek groeien zullen gaan verhouten. De takken worden ieder jaar een stuk dikker en harder. Je kiest daarom zorgvuldig uit welke takken je waar laat groeien. De meeste druiven zijn slechts matig winterhard, maar gecultiveerde soorten kunnen tegenwoordig goed tegen vorst.

Druif zaaien en planten

Wanneer kan je druiven planten? Druiven planten doe je niet in de zomer, maar in het voorjaar of tegen het najaar aan. Meestal is dit tussen maart en begin mei, of in het najaar van eind augustus tot oktober. In het najaar geplante druiven zullen pas volgend jaar te oogsten zijn. Druiven die je in het voorjaar plant oogst je vaak al hetzelfde jaar, als de druif oud genoeg is.

Kan je druiven opkweken uit zaden? Ja, maar dit is moeilijk en niet heel gebruikelijk. Zaden moet je eerst stratificeren, waarbij er een koele periode overheen gaat om de zaden te activeren. Dit doe je door de zaden enkele maanden in de koelkast te leggen (in een vochtig zakje) en vervolgens buiten de koeling weer te laten kiemen. De zaden kiemen erg traag en het duurt daarna nog jaren voor je de eerste druiven kunt oogsten.

Makkelijker is om druiven te stekken. De jonge scheuten die aan de druif groeien kunnen hier het beste voor worden gebruikt. Laat dan enkele blaadjes aan de scheut zitten en snijd de scheut schuin af, zoals je bij rozen doet om ze in een vaas te zetten. Druiven kan je stekken op water of in een potje met aarde. Zet druivenstekjes niet direct in de zon maar laat ze eerst goed wortelen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 druif planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 druif planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Druif water geven

Hoeveel water heeft een druif nodig? Druiven staan niet graag in een natte grond en ook niet op kurkdroge grond. Het beste is om pas water te geven bij droogte, zoals tijdens de zomermaanden. Voel met regelmaat of de bodem ook onder de oppervlakte een beetje is opgedroogd. Geef water als dit het geval is. Meestal geef je een druif eens per week water.

Druif grondsoort

Welke grondsoort voor druiven? Gebruik een doorlaatbare bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Tegelijk moet de bodem ook goed voedzaam zijn. Met veel compost en organisch materiaal in de bodem, zorg je voor een goede structuur en doorlaatbaarheid. Kies altijd voor een (licht) alkalische grondsoort. Druiven groeien slecht of zelfs helemaal niet op zure gronden.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Druif bemesten

Wat is de beste mest voor druiven? Er zijn speciale meststoffen voor druiven, maar je kunt ook zelf een meststof samenstellen (NPK). Strooi regelmatig kalk, zeker op een bodem die van nature misschien licht zuur is. Dit zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen, doordat het de bodem alkalischer maakt. Gebruik als meststof in elk geval een die rijk is aan kalium, voor de weerstand van je druif.

Welke meststof gebruik je voor druif? De beste meststof voor het kweken van druif heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-10-12 of 10-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P10
K12

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P10
K10

Wat is NPK?

Druif bloei en bestuiven

Wanneer bloeit druif? Druif bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet een druif worden bestoven? Ja, druiven moeten worden bestoven om vruchten te kunnen maken. Echter zijn druiven zelfbestuivend en krijgen ze hulp van insecten zoals bijtjes en hommels. Je hoeft dus zelf niet actief met bestuiven bezig te zijn.

druiven bloemen

Wanneer druif oogsten

Wanneer kan je druif oogsten? Druif oogst je doorgaans van september tot oktober.

Je kunt druiven oogsten door de hele tros af te knippen, wanneer alle druiven aan de tros rijp zijn. De rijpe druiven herken je aan de kleur. Trossen met matgroene druiven kan je nog niet afknippen.

onrijpe druiven

De kleur van rijpe druiven verschilt natuurlijk per soort druif. Blauwe druiven zijn blauw, rode druiven zijn rood en witte druiven zijn lichtgroen van kleur. Je kunt bij witte druiven (groene dus) zien dat ze rijp zijn aan de textuur. Onrijpe druiven zijn matgroen en rijpe witte druiven zijn glanzend lichtgroen van kleur.

oogst afbeelding

Druif gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je druiven in de keuken? Als je een blauwe druif hebt gekweekt dan kun je daar zelf wijn van maken. Dat is natuurlijk niet makkelijk, maar druiven staan het meest bekend om de wijn die ervan wordt gemaakt. Druiven zijn ook heel geschikt om jam van te maken, met kaneel en vanille bijvoorbeeld. Of je kunt de druiven gewoon los eten, door fruitsalades of met yoghurt als ontbijt of tussendoortje.

Hoelang zijn druiven houdbaar? Een klein beetje afhankelijk van het ras, kan je druiven ongeveer een week buiten de koeling bewaren. Sommige iets korter, sommige iets langer (maar niet veel langer). In de koeling kan je druiven nog enkele dagen langer bewaren. Druiven kunnen ook (net als veel ander kleinfruit) worden ingevroren om ze tot een jaar te kunnen bewaren.

Wanneer druif snoeien

Druif snoei je doorgaans van november tot januari. Wanneer moet je druiven snoeien? Druiven snoei je het beste aan het einde van het jaar of in de winter. De sapstroom is dan tot stilstand gekomen. Druiven kunnen door het snoeien (vooral van dikke takken) doodbloeden als de sappen nog aan het stromen zijn. Scherm eventuele grote snoeiwonden direct af door met bijvoorbeeld keukenpapier een soort verband te maken. Beperk je liever tot het snoeien van enkel de jonge scheuten.

Druif soorten

Welke soorten druiven zijn er? Blauwe druiven zijn in het bijzonder erg geschikt om wijn mee te maken, maar in principe kan dit met ieder soort druif. Naast blauwe druiven zijn er natuurlijk ook witte druiven en rode druiven, die ieder ook weer een eigen smaakvariant hebben. Witte druiven, die eigenlijk groen zijn, kunnen soms wat wrang zijn als de oogst niet goed is gelukt. Ook zijn er gecultiveerde pitloze druiven in dezelfde kleuren.

Belangrijk om te weten is dat pitloze druiven vaak met hormoonpoeder worden gekweekt om te voorkomen dat ze pitten maken. Vanuit deze druiven worden de beste geselecteerd (met de minste pitjes). Deze worden vervolgens verkocht als pitloze druiven. De meest natuurlijke manier om druiven te kweken blijft door een druif met pit te kiezen.

Druif ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij druiven? Druiven kunnen bij vochtig weer last krijgen van de schimmel meeldauw. Meestal blijft aantasting beperkt. Met name zwakkere druivensoorten hebben hier last van. Ook kunnen druiven last krijgen van luizen zoals de druifluis. Dit is te voorkomen met biodiversiteit in de moestuin en door natuurlijke vijanden te lokken. Bijvoorbeeld door verschillende bloeiende planten neer te zetten.

Druif teeltwijzen

Druiven worden gekweekt in gaarden, meestal in rijen langs palen waar draden tussen gespannen zijn. Voor de professionele teelt worden druiven vaak kort gehouden, in de breedte geleid en na de oogst volledig teruggesnoeid tot bij de hoofdstam. Voor het kweken van druif hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Druif kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bieslook Munt Pronkbonen Slabonen Tijm Rozemarijn Salie

Druif kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Tomaat

Druif plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - oktober
Oogsten september - oktober
Snoeien november - januari
Bloeitijd juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 10-10-12 / 10-10-10
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 50 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 3 planten
Per m² / veld 3 - 5 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -15 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding