Druif

Vitis vinifera

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 65

Afbeeldingen:

keukenplanten kleine druivenranken keukenplanten grote druivenrank keukenplanten druiven trossen

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender druif

Variëteiten

Druiven zijn er in ontzettend veel verschillende soorten. Blauwe druiven zoals de "Boskoop Glory" zijn in het bijzonder erg geschikt als wijndruif, maar in principe is ieder druivenras daar wel enigszins geschikt voor. Dan zijn er naast blauwe druiven natuurlijk ook witte druiven en rode druiven, die ieder ook weer een eigen smaak hebben. En niet te vergeten, de pitloze druif. Zo wel blauwe als witte en rode druiven zijn er in pitloze varianten. Pitloze druiven worden vaak met een klein beetje hormoonpoeder gekweekt en geselecteerd door kwekers, maar er zijn inmiddels ook al aardig pitloze rassen. Vrijwel alle soorten druiven kunnen snel groeien, wat ze erg geschikt maakt om in korte tijd (slechts één jaar) een pergola te overgroeien.

Vermeerderen

Meestal koop je een druif als plantje of maak je stekjes van snoeiafval (wat ook erg goed lukt). Het opkweken uit zaden is helemaal niet gebruikelijk, omdat dit een ingewikkeld proces is. De zaden moeten eerst gestratificeerd worden, om een winter na te bootsen. Dit doe je door de zaden enkele maanden in de koelkast te leggen (in een zakje) en vervolgens buiten de koeling te laten kiemen. De zaden kiemen erg traag en het duurt daarna nog jaren voor je de eerste druiven kunt oogsten, als je geluk hebt.

Verzorging

Basis
Er zijn eigenlijk te veel soorten druiven om er één te moeten kiezen. Druiven groeien op veel plekken goed, maar in de volle zon krijg je meer druiven en groeit de plant het beste. Op schaduwrijke plekken zeker niet, kies de plek dus goed uit. Je hebt iets nodig waar de druif tegenaan zal kunnen klimmen. Dat moet dan wel iets stevigs zijn, zoals een pergola van houten balken, want een dun rozenboogje wordt zo vernield door de stevige takken van de druif.

keukenplanten druif nieuwe uitlopers

druif bladknoppen

In het begin zijn de jonge scheuten groen en zacht, maar na enige tijd zullen de takken van de druif verhouten en worden deze alleen maar dikker. Een oude druivelaar kan zelfs ontzettend dik worden, waarbij de stam onderaan de dikte heeft van de stam van een jonge boom of (tuin/schutting)paal. De jonge scheuten van de druif, vooral bovenop, zijn zeer geschikt om stekjes mee te maken.

Druiven zijn oorspronkelijk niet zo heel winterhard, maar de meeste rassen (vooral bij kwekers vandaan) kunnen aardig wat hebben. Bij twijfel kan je de druif beschermen door de dikste takken en de stam te bedekken met juten zakken of noppenfolie.

Bodem
Voor de druif is een doorlaatbare bodem het beste, omdat water hierin niet te lang aanwezig blijft. Tegelijk moet de bodem stevig (maar geen dikke klei) en voedzaam zijn. Met veel compost en organisch materiaal in de bodem, zorg je voor een goede structuur en doorlaatbaarheid. Kies bij voorkeur wel een alkalische grondsoort, omdat op zure grond de druif het niet zo goed zal doen.

Voeding
Voor druiven is het het beste om regelmatig kalk te strooien, omdat de druif van een kalkrijke bodem houd. Kalk maakt de bodem meer alkalisch (en dus minder zuur), maar zorgt ook voor een verbeterde opname van voedingsstoffen bij planten die van kalk houden. Met een meststof rijk aan kalium verbeter je de weerstand van de druif, bijvoorbeeld tegen vorst of meeldauw. Verder is het verstandig om regelmatig een algemenere mestvoeding toe te dienen, zoals moestuin meststof, meststoffen voor kleinfruit of speciale voeding voor druiven.

Snoeien
Aan het einde van het jaar of gedurende de winter kan je een druif het beste snoeien. De sapstroom is dan tot stilstand gekomen en de kans is klein dat de druif doodbloed, want dat kan namelijk gebeuren! Zaag je een dikke tak van de druif af wanneer de sappen stromen, dan kan de druif gaan bloeden. In het ergste geval betekend dit het afsterven van je druivelaar.

keukenplanten druiven snoeitabel

Druif snoeitabel

Je kunt de jonge scheuten, die veelal bovenop de druivenrank groeien, gebruiken om te stekken. Daar zijn de jonge scheuten bij uitstek erg geschikt voor. Je zet deze vervolgens (al dan niet met stekpoeder) in een pot met aarde, maar het beste is om de scheuten eerst enige tijd op water te zetten. De scheuten maken dan wortels. Wanneer de wortelstelsels enige omvang hebben gekregen, kan je deze planten. Het beste is om gedurende deze periode de stekken niet in de volle zon te zetten.

Gevaren
De druif is erg gevoelig voor echte meeldauw (op het blad) en valse meeldauw (onder het blad). Beiden zijn te voorkomen door het spuiten van een mengsel van kruidenextracten. Dit is een biologisch bestrijdingsmiddel tegen verschillende schimmels, dat 100% natuurlijk is en onschadelijk is voor mens en dier. Er wordt ook vaak beweerd dat meeldauw weg te werken is met een mengsel van water en melk.

keukenplanten bloemknoppen druivelaar

druif bloemtrossen

Oogsten

Een druif is typisch zomerfruit. Je oogst de trossen met druiven in de zomermaanden en ze zijn dan ook overal vol op verkrijgbaar in de winkels. Je knipt de tros gewoon los als de druiven goed rijp zijn. De druiven op een zelfde tros rijpen eigenlijk altijd tegelijk en dat maakt het oogsten makkelijk.

keukenplanten druif trossen bloemen

druif bloemtrossen

Gebruiken

Als je een blauwe druif hebt gekweekt dan kun je daar heerlijke wijn van maken! Daar gaat wel erg veel tijd in zitten en het kost ook wat moeite, maar dat zal het ongetwijfeld meer dan waard zijn. Druiven zijn ook heel geschikt om jam van te maken, met kaneel en vanille bijvoorbeeld. Of je kunt de druiven gewoon los eten.

Bewaren

Druiven kan je tot maximaal een week buiten de koeling bewaren. In de koelkast kan je dit rekken tot maximaal 2 weken. Je kunt druiven invriezen waardoor deze tot een jaar lang houdbaar blijven.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pruim

Pruim

In één oogopslag alle behoeften van de pruimenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Appel

Appel

In één oogopslag alle behoeften van de appelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Framboos

Framboos

In één oogopslag alle behoeften van de framboos! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aalbes

Aalbes

In één oogopslag alle behoeften van de aalbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardbei

Aardbei

In één oogopslag alle behoeften van de aardbei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kruisbes

Kruisbes

In één oogopslag alle behoeften van de kruisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding