plant banner

Hysop
Hyssopus officinalis - Lamiaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-15
°C16
CM25
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg zaaien
laat
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Hysop kweken

Hysop draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Hyssopus officinalis en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Hysop soorten

Zijn er ook andere soorten hysop? Hysop wordt ook wel eens geschreven als "hyssop", maar dit blijft dezelfde plant. Er zijn weinig verschillende soorten hysop. Het soort dat in de keuken wordt gebruikt is de "Hyssopus officinalis".

Hysop zaaien en planten

Wanneer kan je hysop zaaien?
Hysop zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni.
Wanneer kan je hysop planten?
Hysop planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juli.

hysop zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je hysop? Zaaien kan direct in de vollegrond of door voor te zaaien in kweekpotjes. Je zaait meestal meerdere zaadjes tegelijk zodat je zeker weet dat er iets opkomt. Bij opkomst kan je eventueel iets uitdunnen. Houd bij het zaaien in potjes één zaailing per potje over. Deze kan je straks uitplanten.

Houd bij het uitplanten rekening met de plantafstand. Zaai je direct in de vollegrond, dun dan uit tot er voldoende afstand tussen de zaailingen zit.

hysop zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 hysop planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 hysop planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Hysop standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

hysop jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Hysop is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -15℃.

Hysop combinatieteelt en wisselteelt

Hoe kweek je hysop? Gebruik een kalkrijke, doorlaatbare en lichte of zanderige grondsoort. Strooi regelmatig kalk en geef alleen water bij aanhoudende droogte.

Hysop
Voor het kweken van hysop hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Hysop goede buren
Hysop kweken kan goed samen met aardappel, bloemkool, boerenkool, broccoli, koolrabi, romanesco, koolraap, knolraap, radijs, witte kool, rode kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Hysop slechte buren
Hysop heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Hysop water geven

Hoeveel water geef je hysop? Hysop kan goed op licht vochtige tot enigszins droge grond staan. Je hoeft dus niet veel water geven, met uitzondering van de warme en droge zomerdagen. Hysop staat niet graag op natte grond. Geef dus steeds kleine beetjes water. Sla een keer over als de grond nog enigszins vochtig aanvoelt.

Hysop grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor hysop? Hysop staat graag op een licht alkalische bodem welke goed doorlaatbaar is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen. Je kunt een zanderige grondsoort gebruiken, of zand toevoegen aan de bodem om deze beter doorlaatbaar te maken.

pH

6.5
8.5

Hysop tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Hysop bemesten

Moet je hysop bemesten? Echt bemesten is niet nodig, maar hysop staat wel graag op een kalkrijke bodem. Strooi dus regelmatig kalk of een kalkrijke meststof. Zeker op zuurdere grondsoorten en omdat dit een meerjarige plant is, is dit extra belangrijk. Wil je hysop extra voeding geven, kies van een vrij lichte soort meststof met in verhouding meer kalium.

N2
P1
K3

Voor het bemesten van hysop adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-1-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Hysop bloei en bestuiven

Wanneer bloeit hysop? Hysop bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je hysop bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je hysop niet te bestuiven. Wel moet hysop worden bestoven als je levensvatbare zaden wilt oogsten. Hysop wordt bestoven door insecten zoals bijen, hommels, vlinders en sommige soorten kevers. De bloemen zijn tweeslachtig en bevatten dus zo wel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Hysop is dus een zelfbestuivend kruidje.

Wanneer hysop oogsten

Wanneer kan je hysop oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Van hysop worden meestal de bloemen geoogst. De jonge blaadjes en delen van stengels kan je gedurende het hele jaar oogsten. Al is het wel beter om dit pas vanaf het voorjaar te doen en in de late zomer te stoppen met plukken. Zo blijft de winterharde, groenblijvende plant ook in de winter mooi groen en vol.

Hysop gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je hysop? Je kunt jonge stengels en blaadjes gebruiken bij de bereiding van onder andere kalfsvlees, eiersalades en kruidenboter. Je kunt het tevens gebruiken om thee van te zetten, wat goed zou werken tegen hoesten en verkoudheid. De bloemen kan je ook in salades gebruiken of als garnering toevoegen aan gerechten.

Hysop houdbaarheid

Hoe lang is verse hysop houdbaar? Blaadjes van hysop kan je invriezen om deze tot een jaar of zelfs langer te kunnen bewaren. Hysop is geschikt om te worden ingemaakt in het zuur (azijn) en olie. Je kunt hysop ook drogen, maar dit doe je liever niet in de zon. Dan gaan er te veel aroma's verloren. Hysop droog je het beste op een donkere en relatief koele plaats. Dit duurt iets langer, maar smaakverlies is dan minimaal.

Hysop snoeien

Wanneer kan je hysop snoeien? Doorgaans doe je dit van augustus tot oktober.

Wanneer moet je hysop snoeien? Na de bloei kan je hysop snoeien. De kans bestaat dat de plant dan nog een tweede keer gaat bloeien. Verwijder vooral dode takken en uitgebloeide delen iets terug. Snoei niet te veel takken weg, want deze meerjarige plant blijft ook in de meeste winters mooi groen.

Hysop ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij hysop? Hysop heeft weinig last van ziektes en plagen. De plant heeft eerder de nuttige eigenschap om plaagdieren te weren. Je kunt hysop dan ook goed gebruiken in de combinatieteelt. Ook kan je hysop gebruiken om voor biodiversiteit te zorgen en meer natuurlijke vijanden naar de moestuin te lokken.

Hysop kweken informatie

Naam en familie
Naam Hysop
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Hyssopus officinalis
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten juni - oktober
Snoeien augustus - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-1-3
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, bloemkool, boerenkool, broccoli, koolrabi, romanesco, koolraap, knolraap, radijs, witte kool, rode kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...