plant banner

Plantenlijst laden...

Artisjok
Cynara scolymus

plant icon
Artisjok
Cynara scolymus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-10

75CM

60CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
12-12-16
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks

Artisjok kweken

Artisjok soorten

Welke soorten artisjokken zijn er? De kleur van de bloem kan verschillen per soort. Sommige artisjokken bloeien paars en anderen juist groen. Veel verschil in smaak en grootte is er niet tussen de rassen die er zijn.

Artisjok zaaien en planten

Wanneer kan je artisjok zaaien? Artisjok kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Artisjok kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om artisjok te ontkiemen is boven de 16℃.

Binnen voorzaaien geeft je een voorsprong waardoor de plant mogelijk hetzelfde jaar nog bloeit, en je dus de bloemknoppen dit jaar nog kunt oogsten. Lukt dat niet, dan bloeit de artisjok volgend jaar zeker. Artisjokken zaai je het beste voor in ruime kweekpotten. Ongeveer in april kan je de planten buiten in de grond zetten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 artisjok planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 artisjok planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Artisjok verzorgen/standplaats

Hoe kweek je artisjokken? Artisjokken kunnen goed tegen lichte tot matige vorst. Bij strenge vorst kunnen ze wel wat bescherming gebruiken. Artisjokken groeien uitstekend op een plekje in de halfschaduw. De planten worden best groot en nemen veel ruimte in. De plant kan makkelijk een meter breed uitgroeien. Artisjokken zijn meerjarige planten en familie van de distel. Artisjokken kweken doe je eigenlijk alleen maar in de vollegrond. Een pot of kuip geeft te weinig ruimte.

Artisjok goede en slechte buren

Artisjokken worden vaak in rijen gekweekt.

Artisjok wisselteelt
Voor het kweken van artisjok hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Artisjok goede buren
Artisjok kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Erwten Kapucijners Linzen Maïs Peulen Pronkbonen Slabonen Tuinbonen

Artisjok slechte buren
Artisjok heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Artisjok water geven

Hoeveel water heeft een artisjok nodig? Artisjokken gebruiken veel water, maar je hoeft tijdens vochtigere perioden lang niet iedere dag water te geven. In principe groeit een artisjok in de zomer ook als je een goed vochthoudende bodem hebt. Heb je dat niet, geef dan tijdens droge perioden dagelijks enkele liters water. Sla een keer over als de bodem nog vochtig aanvoelt.

Artisjok grondsoort

Welke grond voor artisjokken? Artisjokken groeien snel en worden erg groot. Hierdoor hebben ze een goed voedzame bodem nodig. Ook op stevigere grondsoorten zoals gemengde kleigrond groeien artisjokken prima. Een humusrijke bodem vol (verteerd) organisch materiaal is ideaal.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Artisjok bemesten

Welke mest geef je artisjokken? Artisjokken gebruiken veel voeding om zo groot te worden. Wees daarom vooral gul met het geven van meststoffen. Probeer zo veel mogelijk rekening te houden met de ideale NPK-samenstelling van de meststof. Geef vooral een gebalanceerde voeding met wat extra kalium.

Welke meststof gebruik je voor artisjok? De beste meststof voor het kweken van artisjok heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-12-16 of 14-14-18.

Ideale NPK samenstelling:

N12
P12
K16

Alternatieve NPK samenstelling:

N14
P14
K18

Wat is NPK?

Artisjok bloei en bestuiven

Wanneer bloeit artisjok? Artisjok bloeit doorgaans van juli tot november.

Moet je artisjokken bestuiven? Nee, voor de gewone teelt hoef je artisjokken niet te bestuiven. Wel als je artisjokken wilt kweken om de zaden te kunnen zaaien. De artisjok is een zelfbestuivende plant, éénhuizig en met tweeslachtige bloemen. Insecten regelen de bestuiving voor het grootste deel.

Wanneer artisjok oogsten

Wanneer kan je artisjok oogsten? Artisjok oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Van artisjokken worden de bloemknoppen geoogst als het blad er omheen nèt een beetje uit elkaar begint te staan. Afhankelijk van het moment waarop je hebt gezaaid kun je in de zomer de bloemknoppen oogsten, voor de bloei.

bloemen

Je bent te laat met oogsten als de bloemknoppen open gaan staan. Dit hoeft overigens niet zo'n ramp te zijn, want de bloemen zijn schitterend om te zien. Artisjokken kweken in de voortuin is dan ook erg leuk. Voorbijgangers kijken vaak naar de schitterende, meestal paarsgekleurde bloemen. Ze hebben iets weg van een distel, waar ze overigens familie van zijn.

oogst afbeelding

Artisjok gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je artisjokken? Artisjokken worden gekookt. Je kunt artisjokken eten met knoflookmayonaise of met Parmezaanse kaas, bijvoorbeeld als ovengerecht. Een artisjok smaakt zacht en soms een klein beetje bitter. Artisjokken moeten heel lang koken voor ze gaar zijn.

Hoelang is een artisjok houdbaar? Verse artisjokken zijn het lekkerste. De pas geoogste bloemknoppen zijn tot maximaal een week in de koelkast te bewaren. Om te voorkomen dat je oogst uitdroogt kan je de artisjokken het beste in een vochtige theedoek bewaren. Het is niet aan te raden om al gekookte artisjokken te bewaren. Je kunt artisjokken kort blancheren en in de diepvries bewaren, maar ook dit komt de kwaliteit niet ten goede. Wel blijven ze op die manier nog enkele maanden houdbaar.

Artisjok ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij artisjokken? De artisjok kan last krijgen van zwarte bladluizen. Dit komt met regelmaat voor. Meestal blijft de plaag beperkt en verdwijnt deze wanneer de dagen erg warm worden. Je kunt luizen bij artisjokken voorkomen met combinatieteelt, door planten in de buurt te zetten waar luizen niet van houden (of juist wel, als lokplanten).

Artisjok plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juli - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 12-12-16 / 14-14-18
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 75 cm
Min. potmaat c.a. 35-50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding