Artisjokken

Cynara scolymus

Minimale plantafstand (cm): 75
Minimale worteldiepte (cm): 60

Afbeeldingen:

keukenplanten artisjok zaden keukenplanten artisjok net opgekomen keukenplanten artisjok eerste blad

 

planten in de halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoort of leemgrond
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender artisjokken

Variëteiten

Er zijn verschillende rassen van de artisjok. Sommigen worden paars, anderen juist groen. Het voornaamste verschil tussen deze rassen is de kleur, maar ook de grootte van de plant. Er zijn rassen die kleiner blijven en dus wat handiger zijn in kleinere moestuintjes, maar er zijn ook rassen die reuzenplanten geven. Die zijn dan weer erg geschikt in grotere moestuinen en grote stukken land.

Vermeerderen

Artisjokken kun je binnen voorzaaien in trays of turfpotjes, wat je handig vind. In mei plant je artisjokken buiten uit op de definitieve plek. Het worden erg grote planten dus geef ze wel de ruimte!

Verzorging

Basis
Artisjokken kunnen goed tegen kou, maar bij strenge vorst kan je de planten beter beschermen. Je kunt het blad bij elkaar binden als er veel regen wordt verwacht, om te voorkomen dat het hart van de plant gaat rotten. Artisjokken groeien als kool en ze worden daarnaast ook behoorlijk groot. Artisjokken zijn meerjarige planten en familie van de distel. Dat is goed te zien wanneer de plant bloeit. Alleen al om die reden is het is leuk om eens artisjokken te kweken en daarbij één of een paar bloemen te laten zitten.

Bodem
Op een goed voedzame en matig vochtige bodem doen artisjokken het erg goed. De bodem mag stevig zijn, zoals bijvoorbeeld klei, maar veel humus doet wonderen. Het onderwerken van compost en organisch materiaal (het omspitten van onkruid of groenbemesters bijvoorbeeld) draagt bij aan een goede bodemstructuur voor de artisjok.

Voeding
Het toedienen van meststoffen is zeker nodig bij het kweken van artisjokken, en je mag bij het geven van voeding best gul zijn. Een algemene organische meststof werkt vaak het beste, deze heeft alle benodigde voedingsstoffen in een. Verder is er weinig nodig wat betreft de voeding voor artisjokken.

Gevaren
Luizen zijn één van de grootste gevaren van artisjokken. Met name omdat deze kleine en vervelende beestjes in de toppen gaan zitten, en daarmee vooral de bloemknoppen gaan bewonen. Dit is te voorkomen door het plaatsen van zeer fijnmazig gaas of een zeer fijnmazig netje rondom de bloemknop, waar de luizen niet doorheen kunnen.

Oogsten

Van artisjokken worden de bloemknoppen geoogst als het blad er omheen een beetje uit elkaar begint te staan. Afhankelijk van het moment waarop je hebt gezaaid kun je vanaf de vroege zomer tot en met de nazomer de bloemknoppen oogsten. Als de plant begint te bloeien ben je telaat, dus wees daar wel optijd bij!

Gebruiken

Artisjokken kun je eten met knoflookmayonaise of met Parmezaanse kaas als ovengerecht. Er zijn nog veel meer heerlijke gerechten met artisjokken. De smaak van een artisjok is zacht en licht bitter.

Bewaren

Je kunt artisjokken het beste vers van de plant gebruiken, maar is tot maximaal een week in de koelkast te bewaren. Om te voorkomen dat een artisjok uitdroogt kan je deze het beste in een vochtige theedoek bewaren. Het is niet aan te raden om (al dan niet gekookte) artisjokken langer te bewaren, maar als er geen andere mogelijkheid is kan je ze blancheren en in de diepvries bewaren. Dit bevordert de smaak natuurlijk niet, maar zo blijven ze nog 3 maanden lekker.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Asperge

Asperge

In één oogopslag alle behoeften van de asperge! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kamille

Kamille

In één oogopslag alle behoeften van kamille! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veldsla

Veldsla

In één oogopslag alle behoeften van veldsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding