plant banner

Rammenas
Raphanus sativus var. niger - Brassicaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C-10
°C10
CM15
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
zomerras vroeg
zomerras laat
winterras vroeg
winterras laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Rammenas kweken

Rammenas draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Raphanus sativus var. niger en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Rammenas soorten

Welke soorten rammenas zijn er? Rammenas is zeer naaste familie van de radijs en je kunt rammenas hetzelfde gebruiken. De smaak is gelijk maar iets milder dan dat van een radijs. Rammenassen zelf zijn er in twee soorten: zomerrammenas en winterrammenas.

Zomerrammenassen kan je al vroeg in het jaar zaaien en schieten veel minder snel door. Meestal zijn zomerrammenassen wit van kleur. Dat kan verwarrend zijn als je rammenas zoekt op de engelse naam, want dat is "black radish" maar de zomerrammenas is dat dus ook. Winterrammenassen zijn juist zwart van kleur en schieten snel door. Je zaait zomerrammenassen daarom ook pas later in het jaar.

rammenas en radijs blaadjes

De Latijnse naam van de zomerrammenas is Raphanus sativus var. niger (zwarte rammenas) en de Latijnse naam van de winterrammenas is Raphanus sativus var. niger subsp. albus (witte rammenas). De zaailingen van rammenassen (foto hierboven links) zijn groter dan die van radijzen (foto hierboven rechts).

rammenas en radijs zaailingen

Rammenassen (de wortelknollen) worden doorgaans ook een stuk groter dan radijzen, die juist vrij klein blijven. Zo wel rammenassen als radijzen kunnen bolvormig of langwerpig zijn. Je kunt verschillende rassen kiezen om korte, bolvormige of lange rammenassen te kweken.

Rammenas zaaien en planten

Wanneer kan je rammenas zaaien?
Rammenas zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot september. Rammenas zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.

rammenas zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je rammenas? Hoewel dit niet ideaal is (verspenen is lastig) kan je rammenas voorzaaien. Zo kan je extra vroeg beginnen met de teelt van zomerrammenassen. Winterrammenassen zaai je beslist niet zo vroeg, maar liever pas na de langste dag van het jaar om doorschieten te voorkomen. Let dus goed op welk soort rammenas je hebt.

Het makkelijkste is om rammenassen direct buiten in de volle grond te zaaien. Omdat rammenas doorgaans groter wordt dan een radijs, houd je ook een iets grotere zaaiafstand aan. Rammenas kiemt overigens net zo makkelijk en ook bij lagere temperaturen.

rammenas zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 rammenas planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 rammenas planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rammenas standplaats en verzorgen

Hoe kweek je rammenas? Rammenas heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig als de gewone radijs. Ook op schaduwrijke plekjes groeit rammenas erg goed. Een makkelijk te kweken plantje dus! De rammenas is een tweejarige plant, maar meestal bloeit deze in het eerste jaar al. Rammenas wordt als éénjarige gekweekt.

rammenas jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Rammenas is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -10℃.

Rammenas combinatieteelt en wisselteelt

Rammenas
Voor het kweken van rammenas zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Rammenas is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Rammenas goede buren
Rammenas kweken kan goed samen met aardbei, andijvie, bloemkool, boerenkool, bonenkruid, broccoli, doperwt kamille, kapucijner, kervel, knolraap, linzen, maïs, paksoi, palmkool, paprika, peper, peul pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spinazie, spruitjes, tomaat, tuinboon, tuinkers, witte kool, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Rammenas slechte buren
Rammenas kweken gaat liever niet samen met biet, komkommer, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

rammenas planten kweken keukenplanten

Rammenas water geven

Hoeveel water heeft rammenas nodig? De grond blijft het beste constant licht tot matig vochtig. Zeker als je vroeg zaait, in de zomer, kan het nog erg warm en droog zijn. Let dan extra goed op dat rammenas voldoende water krijgt. Zeker als deze in plantenbakken of kweekbakken staan.

Rammenas grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft rammenas nodig? Zo lang de structuur van de grond losjes is en bij voorkeur humusrijk, dan is dit voldoende. Rammenas is geen veeleisend plantje. Zorg alleen wel voor voldoende vochthoudende stoffen in de bodem.

pH

6.0
7.5

Rammenas tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

rammenas grote planten keukenplanten

Rammenas bemesten

Moet je rammenas bemesten? In principe is bemesten niet nodig. Geef je toch iets extra's, kies dan een meststof met minder stikstof. Zo voorkom je dat de plant erg veel loof gaat maken, wat uiteindelijk ten koste gaat van de groei van het knolletje.

N4
P6
K6

Voor het bemesten van rammenas adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-6-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

rammenas volgroeide planten grootte keukenplanten

Rammenas bloei en bestuiven

Wanneer bloeit rammenas? Rammenas bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je rammenas bestuiven? Nee, bloeien is voor de teelt zelfs ongewenst. Als je rammenas te vroeg zaait zal deze waarschijnlijk gaan doorschieten. Voor de zaadteelt kan je rammenas vroeg in het jaar zaaien en dan is bestuiven natuurlijk wel nodig.

Rammenassen worden vooral door insecten bestoven. De bloemen zijn tweeslachtig en je hebt dus maar één plant nodig voor een goede bestuiving. Wel zorgt kruisbestuiving met andere rammenassen voor een betere bestuiving.

Wanneer rammenas oogsten

Wanneer kan je rammenas oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot december.

Rammenas oogsten doe je door de plant bij het loof, direct boven de grond, vast te pakken. Je kunt de hele plant (bij voorkeur met een draaiende beweging) uit de grond trekken. In een losse grondsoort gaat dit moeiteloos. Bij stevigere grondsoorten moet je misschien een beetje wrikken met een handvorkje.

rammenassen wanneer zomerrammenas oogsten rammenas oogsten

Om te weten of de rammenas groot genoeg is, kan je een beetje grond rondom het plantje weghalen. Op de foto hierboven heb ik dat bij de (witte) zomerrammenas gedaan. Je ziet dan het knolletje goed zitten. Is het knolletje eigenlijk nog iets te klein, doe de aarde dan weer terug rondom het plantje en laat deze nog even langer staan.

Rammenas gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je rammenas? Rammenas heeft een vrij pittige smaak, net als de gewone radijs. Je moet er net van houden. Sommige mensen vinden het heerlijk. Rammenas is net als de gewone radijs goed te gebruiken door salades. Je kunt ze ook rauw eten nadat je ze hebt schoongemaakt.

Rammenas kiemgroenten

Kan je van rammenas de kiemen eten? Ja, rammenas kan ook als kiemgroente worden gegeten. Toch is het gebruikelijker om hiervoor andere radijzensoorten te gebruiken zoals bijvoorbeeld de Japanse radijs. Deze wordt ook wel Daikon genoemd. Rammenas is als kiemgroente niet erg bekend.

Rammenas houdbaarheid

Hoelang kan je rammenas bewaren? Na het oogsten verwijder je direct het loof. Vocht uit het knolletje trekt anders namelijk naar het loof toe en het knolletje kan uitdrogen. Zonder loof blijft rammenas nog tot een week houdbaar. Rammenassen zonder loof eet je liever direct op.

Rammenas ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij rammenas? Rammenassen worden wel eens aangevreten door beestjes die onder de grond leven. Er worden dan hapjes uit de knolletjes genomen. Voorkom dit door goed schone potgrond te gebruiken in kweekbakken. In verhoogde bakken is de kans hierop veel kleiner dan in de volle grond.

Rammenas kweken informatie

Naam en familie
Naam Rammenas
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Raphanus sativus var. niger
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - september
Oogsten mei - december
Bloeitijd mei - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-6-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardbei, andijvie, bloemkool, boerenkool, bonenkruid, broccoli, doperwt kamille, kapucijner, kervel, knolraap, linzen, maïs, paksoi, palmkool, paprika, peper, peul pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spinazie, spruitjes, tomaat, tuinboon, tuinkers, witte kool, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
biet, komkommer,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -10
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...