plant banner

Plantenlijst laden...

Rammenas
Raphanus sativus var. niger

plant icon
Rammenas
Raphanus sativus var. niger
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-10

15CM

20CM
pH
6.0 - 7.5
NPK
4-6-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg zaaien
laat zaaien
kiemgroente

Rammenas kweken

Rammenas soorten

Welke soorten rammenas zijn er? Rammenas is een radijssoort, net als de gewone radijs (rode met witte) en de daikon (ook wel Japanse radijs). Rammenas is een zwarte radijs en wordt ook wel winterradijs genoemd. In tegenstelling tot gewone radijs wordt rammenas pas later in het jaar gezaaid.

Net als gewone radijzen zijn ook rammenassen er in verschillende vormen. Sommigen zijn bolvormig en anderen zijn langwerpig of cilindervormig. Rammenassen zijn allemaal wit van binnen en hebben een hele donkere tot zwarte schil. Rammenas wordt een stukje groter dan een gewone radijs.

Rammenas zaaien en planten

Wanneer kan je rammenas zaaien? Rammenas kan je direct buiten zaaien van juni tot september. De beste temperatuur om rammenas te ontkiemen is boven de 10℃.

Hoe zaai je rammenas? Rammenas zaaien doe je na de langste dag van het jaar. Rammenas schiet namelijk snel door. Ook is rammenas moeilijk te verspenen dus kan je dit plantje beter direct buiten in plantenbakken of in de volle grond zaaien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 rammenas planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 rammenas planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rammenas verzorgen/standplaats

Hoe kweek je rammenas? Rammenas is een radijssoort en heeft in principe dezelfde verzorging nodig als de gewone radijs (Raphanus sativus var. sativus). Ook op schaduwrijke plekjes kan je rammenas kweken.

Hoewel rammenas goed winterhard is duurt de teelt slechts één jaar. Je kunt de plant overhouden, want rammenas is een tweejarige plant, maar dan kan je deze dus niet hetzelfde jaar oogsten. In het volgende jaar bloeit de plant alsnog.

Rammenas goede en slechte buren

Rammenas wisselteelt
Rammenas is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Rammenas goede buren
Rammenas kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Andijvie Bloemkool Boerenkool Bonenkruid Broccoli Erwten Kamille Kapucijners Kervel Knolraap Linzen Mau00efs Paksoi Palmkool Paprika Peper Peulen Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spinazie Spruitkool Tomaat Tuinbonen Tuinkers Witte kool Wortel

Rammenas slechte buren
Rammenas kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Komkommer

Rammenas water geven

Hoeveel water heeft rammenas nodig? De grond blijft het beste constant licht tot matig vochtig. Zeker als je vroeg zaait, in de zomer, kan het nog erg warm en droog zijn. Let dan extra goed op dat rammenas voldoende water krijgt. Zeker als deze in plantenbakken of kweekbakken staan.

Rammenas grondsoort

Welke grondsoort heeft rammenas nodig? Zo lang de structuur van de grond losjes is en bij voorkeur humusrijk, dan is dit voldoende. Rammenas is geen veeleisend plantje. Zorg alleen wel voor voldoende vochthoudende stoffen in de bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Rammenas bemesten

Moet je rammenas bemesten? In principe is bemesten niet nodig. Geef je toch iets extra's, kies dan een meststof met minder stikstof. Zo voorkom je dat de plant erg veel loof gaat maken, wat uiteindelijk ten koste gaat van de groei van het knolletje.

Welke meststof gebruik je voor rammenas? De beste meststof voor het kweken van rammenas heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-6-6.

N4
P6
K6

Wat is NPK?

Rammenas bloei en bestuiven

Moet je rammenas bestuiven? Nee, bloeien is voor de teelt zelfs ongewenst. Als je rammenas te vroeg zaait zal deze waarschijnlijk gaan doorschieten. Voor de zaadteelt kan je rammenas vroeg in het jaar zaaien en dan is bestuiven natuurlijk wel nodig.

Rammenassen worden vooral door insecten bestoven. De bloemen zijn tweeslachtig en je hebt dus maar één plant nodig voor een goede bestuiving. Wel zorgt kruisbestuiving met andere rammenassen voor een betere bestuiving.

Wanneer rammenas oogsten

Wanneer kan je rammenas oogsten? Rammenas oogst je doorgaans van september tot december.

Hoe oogst je rammenas? Rammenas oogsten doe je door de plant bij het loof, direct boven de grond, vast te pakken. Je kunt de hele plant zo uit de grond trekken. In een losse grondsoort gaat dit moeiteloos.

Om te weten of de rammenas groot genoeg is, kan je een beetje grond rondom het plantje wegvegen. Je ziet dan het knolletje goed zitten. Is het knolletje eigenlijk nog iets te klein, doe de aarde dan weer terug rondom het plantje en laat deze nog even langer staan.

Rammenas gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je rammenas? Rammenas heeft een vrij pittige smaak, net als de gewone radijs. Je moet er net van houden. Sommige mensen vinden het heerlijk. Rammenas is net als de gewone radijs goed te gebruiken door salades. Je kunt ze ook rauw eten nadat je ze hebt schoongemaakt.

Hoelang kan je rammenas bewaren? Na het oogsten verwijder je direct het loof. Vocht uit het knolletje trekt anders namelijk naar het loof toe en het knolletje kan uitdrogen. Zonder loof blijft rammenas nog tot een week houdbaar. Rammenassen zonder loof eet je liever direct op.

Rammenas kiemgroenten

Kan je van rammenas de kiemen eten? Ja, rammenas kan ook als kiemgroente worden gegeten. Toch is het gebruikelijker om hiervoor andere radijzensoorten te gebruiken zoals bijvoorbeeld de Japanse radijs. Deze wordt ook wel Daikon genoemd. Rammenas is als kiemgroente niet erg bekend.

Rammenas ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij rammenas? Rammenassen worden wel eens aangevreten door beestjes die onder de grond leven. Er worden dan hapjes uit de knolletjes genomen. Voorkom dit door goed schone potgrond te gebruiken in kweekbakken. In verhoogde bakken is de kans hierop veel kleiner dan in de volle grond.

Rammenas plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien juni - september
Buiten (uit)planten juli - september
Oogsten september - december
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 4-6-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortelgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding