plant banner

Roos
Rosa

plant icon
Roos
Rosa
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-10
 
 
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Roos kweken

Roos verzorgen

Rozen staan het liefste op een zo zonnig mogelijke plaats. Hoewel rozen de halfschaduw ook nog wel enigszins verdragen betekend meer zon ook meer bloemen (en dus ook meer rozenbottels). Rozen groeien wèl heel slecht op schaduwrijke plekken, dit is dus heel erg af te raden.

Roos zaaien en planten

Rozen worden vaak aangeplant. Hoewel je ze natuurlijk ook zelf kunt zaaien met zaden uit rozenbottels, die eerst goed gedroogd moeten worden, is het makkelijker en veel sneller om een roos te kopen en aan te planten. Bovendien moeten de zaden gestratificeerd worden voor deze kiemkrachtig zijn, er gaat dan eerst een koude periode overheen (zoals een winter) om de zaden te "activeren". Het planten van een rozenstruik doe je meestal in het najaar, vóór de vorst eraan komt, hoewel ook in het voorjaar nog steeds rozen geplant kunnen worden.

Roos heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Roos grondsoort

Hoewel de meeste rozensoorten graag op een kalkrijke en voedzame bodem staan, zijn er ook rassen die het doen op zure grondsoorten. Bekijk dan per ras wat de eigenschappen zijn. Uitgaande van de meeste rozensoorten, plant je deze dus op een kalkrijke bodem. De grond moet enigszins goed draineren zodat de wortels niet in het nat blijven staan.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Roos bemesten

Strooi extra kalk rondom de rozenstruiken. Dit draagt niet alleen bij aan een betere opname van voedingsstoffen, het verbetert de bodem in het voordeel van de roos. Een kalkrijke bodem is voor de meeste rassen belangrijk.

Welke meststof gebruik je voor roos? De beste meststof voor het kweken van roos heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer roos oogsten

Wanneer kan je roos oogsten? Roos oogst je doorgaans van juni tot december.

Van rozen kunnen de bloemblaadjes worden geplukt. Deze bloemblaadjes kan je gewoon plukken tijdens de bloei, bij voorkeur als de roos al enige tijd bloeit of bijna uit gaat bloeien. Als de roos eenmaal uitgebloeid is dan verschijnen de rozenbottels. Deze kan je van de plant afknippen en net als de rozenblaadjes gebruiken voor thee. Ook de (bloem)knoppen van de roos kan je plukken, deze zijn eetbaar.

Roos gebruiken en bewaren

Door van rozenblaadjes een aftreksel in (heet) water te maken kan je heerlijke rozenthee zetten. Dit kan ook van de (gedroogde) rozenbottels die je plukt als de rozen zijn uitgebloeid. De thee is niet alleen lekker maar heeft ook veel gezonde eigenschappen! Rozenwater, een aftreksel van (het liefst verse) rozenblaadjes, wordt in sommige landen gebruikt om gerechten zoeter te maken. Je kunt het ook zo drinken. Verse (bloem)knoppen van de roos zijn ook eetbaar.

Zo wel de rozenblaadjes als rozenbottels kan je drogen. Vooral de rozenbottels nemen enige tijd in beslag voor deze goed gedroogd zijn. Eenmaal gedroogd dan is het beiden nog ten minste een half jaar tot een jaar lang te bewaren. Dit moet dan wel gebeuren in een goed afgesloten potje of bakje.

Roos snoeien

Roos snoei je doorgaans van maart tot april. Rozenstruiken snoei je bij voorkeur in het voorjaar. De beste periode voor het snoeien van een roos is in april. Snoei kruisende takken weg zodat deze niet langs elkaar schuren, verwijder parallel lopende takken. Wees ook voorzichtig met doorns tijdens het snoeien, ze kunnen gemeen prikken! Door te snoeien zorg je dat de struik weer in de gewenste richting verder kan groeien, maar ook dat de wind door de struik kan blijven waaien. Dit voorkomt schimmels en ziektes bij de struik.

Roos soorten

Er zijn ontelbaar veel verschillende rozen in ontelbaar veel verschillende kleuren, de een nog mooier dan de ander en de een ruikt nog lekkerder dan de andere! Ze worden vooral als sierplant gebruikt en zijn bij heel veel mensen bekend of staan er in de tuin. Maar wist je dat rozen ook uitstekende keukenplanten zijn? Van de bloemblaadjes en de rozenbottels kan thee worden gezet. Daar worden rozen dan ook vaak voor gebruikt. Wil je de lekkerste rozenthee zetten? Neem dan een geschikt ras zoals de Egelantier of de Hondsroos. Ze zijn mooi maar ruiken heerlijk en zijn erg geschikt voor gebruik in de keuken. Er zijn ook rassen zonder doorns, maar de meeste rozensoorten hebben scherpe en grote doorns aan de hele plant zitten.

Roos ziektes en plagen

Bij rozen komt soms meeldauw voor en rozen zijn soms vatbaar voor sterroetdauw. De meeste gevallen hiervan zijn te voorkomen door goed te snoeien zodat de wind goed tussen de takken kan waaien. Verwijder dode plantenresten (ook die aan de plant zelf zitten) en zorg dat de plant en de bodem niet te lang erg nat blijft. Door regelmatig extra calcium te geven neemt de kans op sterroetdauw aanzienlijk af. Een ander (relatief klein) gevaar bij rozen dat zijn de doorns. Er zijn veel rassen zonder doorns maar de meeste hebben ze, en prikken zijn erg pijnlijk!

Roos teeltwijzen

Rozen worden doorgaans geleid langs een pergola of hekwerk. Door de takken op te binden houd je de struik mooi in vorm en zorg je dat je overal makkelijk bij kan (ook als je moet snoeien). Voor het kweken van roos hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Roos kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bieslook Bosui Knoflook Lavendel Lenteui Prei Stengelui Ui

Roos heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Roos plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - december
Oogsten juni - december
Snoeien maart - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding