plant banner

Plantenlijst laden...

Roos
Rosa

plant icon
Roos
Rosa
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-10
 
 
pH
6.0 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Roos kweken

Roos soorten

Er zijn ontelbaar veel verschillende rozen in ontelbaar veel verschillende kleuren, de een nog mooier dan de ander en de een ruikt nog lekkerder dan de andere! Ze worden vooral als sierplant gebruikt en zijn bij heel veel mensen bekend of staan er in de tuin. Maar wist je dat rozen ook uitstekende keukenplanten zijn? Van de bloemblaadjes en de rozenbottels kan thee worden gezet. Daar worden rozen dan ook vaak voor gebruikt. Wil je de lekkerste rozenthee zetten? Neem dan een geschikt ras zoals de Egelantier of de Hondsroos. Ze zijn mooi maar ruiken heerlijk en zijn erg geschikt voor gebruik in de keuken. Er zijn ook rassen zonder doorns, maar de meeste rozensoorten hebben scherpe en grote doorns aan de hele plant zitten.

Roos zaaien en planten

Rozen worden vaak aangeplant. Hoewel je ze natuurlijk ook zelf kunt zaaien met zaden uit rozenbottels, die eerst goed gedroogd moeten worden, is het makkelijker en veel sneller om een roos te kopen en aan te planten. Bovendien moeten de zaden gestratificeerd worden voor deze kiemkrachtig zijn, er gaat dan eerst een koude periode overheen (zoals een winter) om de zaden te "activeren". Het planten van een rozenstruik doe je meestal in het najaar, vóór de vorst eraan komt, hoewel ook in het voorjaar nog steeds rozen geplant kunnen worden.

Roos heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Roos verzorgen/standplaats

Rozen staan het liefste op een zo zonnig mogelijke plaats. Hoewel rozen de halfschaduw ook nog wel enigszins verdragen betekend meer zon ook meer bloemen (en dus ook meer rozenbottels). Rozen groeien wèl heel slecht op schaduwrijke plekken, dit is dus heel erg af te raden.

Roos goede en slechte buren

Rozen worden doorgaans geleid langs een pergola of hekwerk. Door de takken op te binden houd je de struik mooi in vorm en zorg je dat je overal makkelijk bij kan (ook als je moet snoeien).

Roos wisselteelt
Voor het kweken van roos hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Roos goede buren
Roos kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bieslook Bosui Knoflook Lavendel Lenteui Prei Stengelui Ui

Roos slechte buren
Roos heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Roos grondsoort

Hoewel de meeste rozensoorten graag op een kalkrijke en voedzame bodem staan, zijn er ook rassen die het doen op zure grondsoorten. Bekijk dan per ras wat de eigenschappen zijn. Uitgaande van de meeste rozensoorten, plant je deze dus op een kalkrijke bodem. De grond moet enigszins goed draineren zodat de wortels niet in het nat blijven staan.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Roos bemesten

Strooi extra kalk rondom de rozenstruiken. Dit draagt niet alleen bij aan een betere opname van voedingsstoffen, het verbetert de bodem in het voordeel van de roos. Een kalkrijke bodem is voor de meeste rassen belangrijk.

Welke meststof gebruik je voor roos? De beste meststof voor het kweken van roos heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer roos oogsten

Wanneer kan je roos oogsten? Roos oogst je doorgaans van juni tot december.

Van rozen kunnen de bloemblaadjes worden geplukt. Deze bloemblaadjes kan je gewoon plukken tijdens de bloei, bij voorkeur als de roos al enige tijd bloeit of bijna uit gaat bloeien. Als de roos eenmaal uitgebloeid is dan verschijnen de rozenbottels. Deze kan je van de plant afknippen en net als de rozenblaadjes gebruiken voor thee. Ook de (bloem)knoppen van de roos kan je plukken, deze zijn eetbaar.

Roos gebruiken en bewaren

Door van rozenblaadjes een aftreksel in (heet) water te maken kan je heerlijke rozenthee zetten. Dit kan ook van de (gedroogde) rozenbottels die je plukt als de rozen zijn uitgebloeid. De thee is niet alleen lekker maar heeft ook veel gezonde eigenschappen! Rozenwater, een aftreksel van (het liefst verse) rozenblaadjes, wordt in sommige landen gebruikt om gerechten zoeter te maken. Je kunt het ook zo drinken. Verse (bloem)knoppen van de roos zijn ook eetbaar.

Zo wel de rozenblaadjes als rozenbottels kan je drogen. Vooral de rozenbottels nemen enige tijd in beslag voor deze goed gedroogd zijn. Eenmaal gedroogd dan is het beiden nog ten minste een half jaar tot een jaar lang te bewaren. Dit moet dan wel gebeuren in een goed afgesloten potje of bakje.

Wanneer roos snoeien

Roos snoei je doorgaans van maart tot april. Rozenstruiken snoei je bij voorkeur in het voorjaar. De beste periode voor het snoeien van een roos is in april. Snoei kruisende takken weg zodat deze niet langs elkaar schuren, verwijder parallel lopende takken. Wees ook voorzichtig met doorns tijdens het snoeien, ze kunnen gemeen prikken! Door te snoeien zorg je dat de struik weer in de gewenste richting verder kan groeien, maar ook dat de wind door de struik kan blijven waaien. Dit voorkomt schimmels en ziektes bij de struik.

Roos ziektes en plagen

Bij rozen komt soms meeldauw voor en rozen zijn soms vatbaar voor sterroetdauw. De meeste gevallen hiervan zijn te voorkomen door goed te snoeien zodat de wind goed tussen de takken kan waaien. Verwijder dode plantenresten (ook die aan de plant zelf zitten) en zorg dat de plant en de bodem niet te lang erg nat blijft. Door regelmatig extra calcium te geven neemt de kans op sterroetdauw aanzienlijk af. Een ander (relatief klein) gevaar bij rozen dat zijn de doorns. Er zijn veel rassen zonder doorns maar de meeste hebben ze, en prikken zijn erg pijnlijk!

Roos plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - april
oktober - december
Oogsten juni - december
Snoeien maart - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding