plant banner

Aardbeispinazie
Chenopodium capitatum - Amaranthaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C5
°C14
CM15
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Aardbeimelde of aardbeispinazie zaaien en kweken

Aardbeispinazie draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Chenopodium capitatum en is een lid van de amarantenfamilie, ook wel amaranthaceae.

Samenvatting

Aardbeispinazie of aardbeimelde kweken is heel makkelijk. Hoewel het een trage kiemer is kan je na opkomst vrij snel oogsten. Je kunt aardbeispinazie zaaien vanaf het vroege voorjaar. In de vroege zomer bloeien de plantjes, tenzij je later zaait. Ook dan kan je zo wel het blad als de bloemetjes en vruchtjes blijven oogsten.

Naast voldoende water geven heeft aardbeispinazie weinig nodig. Aardbeimelde of aardbeispinazie kweken kan ook in potten en bakken omdat de plantjes niet zo groot worden. Bemesten is niet vereist maar kan bijdragen. Een uitgebreide tabel met een overzicht van aardbeispinazie/aardbeimelde staat onderaan de pagina.

Zo ziet de teelt van aardbeimelde of aardbeispinazie eruit!

Aardbeispinazie soorten

Welke soorten aardbeispinazie zijn er? Over de Latijnse naam van aardbeispinazie ontstaat vaak verwarring. Zo wel Chenopodium capitatum als Blitum capitatum wordt namelijk gebruikt om deze plant aan te duiden. De tweede naam is mogelijk iets bekender.

Aardbeispinazie staat onder verschillende namen bekend, waaronder spiesganzenvoet en aardbeimelde. Ook wordt aardbeispinazie wel eens trosaardbeispinazie genoemd, vanwege de in trosjes groeiende vruchtjes. Of rode aardbeispinazie vanwege de kleur van die vruchtjes.

Aardbeispinazie is een lid van de amarantenfamilie. Aardbeispinazie is een éénjarige plant die waarschijnlijk niet bij iedereen bekend is. Van oorsprong komt aardbeispinazie uit het middellandse zeegebied.

Aardbeispinazie zaaien en planten

Wanneer kan je aardbeispinazie zaaien?
Aardbeispinazie zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot juli. Aardbeispinazie zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je aardbeispinazie planten?
Aardbeispinazie planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juli.

aardbeispinazie zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je aardbeispinazie? Je kunt aardbeispinazie direct op de bestemde plek zaaien. Anders binnen voorzaaien als je graag iets eerder wilt beginnen. Strooi de zaden breedwerpig uit over een zaaibed, in een ruime pot of in een bak. Daarna eventueel iets uitdunnen om te zorgen dat de plantjes genoeg ruimte hebben.

Veel ruimte heeft aardbeispinazie niet nodig. de plantjes blijven redelijk klein. Aardbeispinazie kiemt bij middellage temperatuur maar groeit het beste bij hogere temperaturen, rond de 20 graden celcius. Wij hebben de ervaring dat je aardbeispinazie liever niet te diep zaait. Dan duurt het erg lang voor de plantjes boven komen.

In de regel letten we vooral op hoe groot de zaden van planten zijn: Hoe groter het zaadje, hoe dieper je deze zaait. En de zaden van aardbeispinazie of aardbeimelde zijn gewoon heel erg klein. Je hoeft ze dus bijna niet af te dekken.

aardbeispinazie zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 aardbeispinazie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 aardbeispinazie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Aardbeispinazie standplaats en verzorgen

Hoe kweek je aardbeispinazie? Aardbeispinazie of trosaardbeispinazie is een makkelijk te kweken plantje. Dit plantje is slechts éénjarig. Het overleeft de meeste omstandigheden en er is weinig verzorging nodig. Aardbeispinazie groeit goed op een plekje in de volle zon en is een relatief kleine plant. Je hebt er vaak meer van nodig voor een maaltijd.

aardbeispinazie jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Aardbeispinazie is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.

Aardbeispinazie combinatieteelt en wisselteelt

Aardbeispinazie
Voor het kweken van aardbeispinazie zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Aardbeispinazie is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Aardbeispinazie goede buren
Aardbeispinazie heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Aardbeispinazie slechte buren
Aardbeispinazie heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

aardbeispinazie planten kweken keukenplanten

Aardbeispinazie water geven

Hoeveel water heeft aardbeispinazie nodig? Aardbeispinazie overleeft de meeste omstandigheden en kan best tegen wat droogte. Al mag je dit plantje natuurlijk niet vergeten en heeft deze wel wat water nodig. Voelt de grond droog, geef het plantje dan water.

Aardbeispinazie grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft aardbeispinazie nodig? Aardbeispinazie kweken lukt op bijna iedere grondsoort. Dit plantje is niet veeleisend. Wel gaat de lichte voorkeur uit naar een humusrijke en luchtige bodem.

pH

6.0
7.5

Aardbeispinazie tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

aardbeispinazie grote planten keukenplanten

Aardbeispinazie bemesten

Moet je aardbeispinazie bemesten? Aardbeispinazie kweken kan ook zonder mest. Afhankelijk van het soort teelt zou je meer stikstof kunnen geven om bladgroei te bevorderen. Je kunt ook kiezen om juist meer fosfor te geven om de bloemknoppen te versterken.

N10
P8
K4

Voor het bemesten van aardbeispinazie adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-8-4 of 6-8-4 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

aardbeispinazie volgroeide planten grootte keukenplanten

Aardbeispinazie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit aardbeispinazie? Aardbeispinazie bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je aardbeispinazie bestuiven? Aardbeispinazie hoef je niet te bestuiven, behalve misschien voor een eventuele zaadteelt. Aardbeispinazie maakt tweeslachtige bloemen en wordt vooral door insecten bestoven. Aardbeispinazie is dus in principe zelfbestuivend.

aardbeispinazie bloemknopjes bloeistengel bloemetjes bloei bloemen aardbeimelde

Hierboven zie je hoe het eruit ziet als aardbeispinazie bloeistengels gaat maken. De plant gaat vooral de hoogte in groeien. Er ontstaat een dikke stengel in het midden waaruit het blad groeit, met in de bladoksels kleine bolvormige trosjes met piepkleine bloemetjes. Zo ontwikkelen deze bloembolletjes zich langzaam:

aardbeispinazie bloemknopjes beginnende bloemetjes bloei bloemen

Bij veel planten gaat het blad sterk achteruit tijdens de bloei. Het blad van aardbeimelde blijft gewoon eetbaar, ook als de plant bloeit. Zo wel de bloemen en vruchten als het blad blijven heel lang aan de plant zitten. Je kunt zo nog enkele maanden genieten van de schitterende planten, tot deze uiteindelijk helemaal klaar zijn met groeien.

aardbeispinazie bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer aardbeispinazie oogsten

Wanneer kan je aardbeispinazie oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Aardbeispinazie is een veelzijdige plant. Oogst gedurende de hele groei de blaadjes door deze te plukken. Wacht tot het plantje bloeit om eventueel zelfs de bloemetjes te oogsten, want ook deze zijn eetbaar. Je kunt ook de vruchtjes oogsten die als laatste verschijnen, direct na de bloei. De vruchtjes lijken heel erg op de bloemetjes, maar zijn feller van kleur.

aardbeispinazie bloemknopjes beginnende bloemetjes bloei bloemen bloeistengels doorschieten

In tegenstelling tot het blad van veel andere planten wanneer ze gaan bloeien, blijft het blad van aardbeimelde tijdens de bloei gewoon eetbaar. Op de bovenstaande foto is het goed te zien. De kwaliteit van het blad gaat niet achteruit tijdens het bloeien van de planten. Ze beginnen ook al vrij snel met het maken van bloemknopjes.

aardbeispinazie rode vruchtjes oogsten wanneer uitgebloeid aardbeimelde

De vruchtjes zijn trouwens lastig te onderscheiden. We dachten in het begin dat dit nog de bloemetjes waren, toen we voor het eerst aardbeispinazie hadden staan. Dit bleken dus al de vruchtjes te zijn. De bloemetjes vallen iets minder op en zijn niet zo felrood van kleur.

aardbeispinazie oogsten plukken keukenplanten

Aardbeispinazie gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je aardbeispinazie? Aardbeispinazie kan je op veel verschillende manieren gebruiken. Meestal wordt het blad rauw door salades gedaan of bereid als een soort spinazie. Je gebruikt het op dezelfde manier als gele melde of tuinmelde en andere soorten melde.

Ook de bloemetjes van aardbeispinazie zijn eetbaar. Na de bloei worden dit een soort kleine, rode vruchtjes die je ook kunt eten. Heel ver weg proef je daarin iets zoets, maar veel smaak zit er niet aan. De bloemetjes en vruchtjes worden daarom vaak voor de sier gebruikt, als garnering.

Aardbeispinazie houdbaarheid

Hoelang kan je aardbeispinazie bewaren? De blaadjes kan je enkele dagen in de koelkast bewaren, maar zeker niet langer. Dit geldt ook voor de bloemetjes. De vruchtjes zijn ook buiten de koeling te bewaren, maar maximaal één week.

Aardbeispinazie ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aardbeispinazie? De rode vruchtjes van aardbeispinazie worden vaak aangevreten door insecten. Om dit te voorkomen kan je het plantje in potten of bakken kweken, op een tafel of in een verhoogde moestuinbak. Ook het blad wordt wel eens aangetast, maar minder vaak.

Aardbeispinazie kweken informatie

Naam en familie
Naam Aardbeispinazie
Familie Amarantenfamilie
Wetenschappelijke naam Chenopodium capitatum
Familie (wetenschappelijk) Amaranthaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 14 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 10-8-4
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 5
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...