plant banner

Plantenlijst laden...

Amsoi
Brassica juncea

°C-5
°C8
CM20
3-6CM
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
kiemgroente

Amsoi kweken

Amsoi soorten

Welke soorten amsoi zijn er? Amsoi wordt ook wel bladmosterd genoemd, of mosterdblad. Chinese mosterd is een andere naam voor deze groente, maar ook met sareptamosterd of mosterdkool wordt deze groente bedoeld.

Door de naam 'mosterd' wordt dit plantje vaak verward met de andere mosterd (Sinapis alba), welke juist voor de zaden wordt gekweekt. Dat is overigens hetzelfde soort mosterd waar het gelijknamige sausje van wordt gemaakt.

Amsoi zaaien en planten

Wanneer kan je amsoi zaaien Amsoi kan je direct buiten zaaien van maart tot juni. Amsoi kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om amsoi te ontkiemen is boven de 8℃.

Hoe zaai je amsoi? Als je amsoi later zaait vergroot dit de kans op doorschieten. Begin daarom liever in het vroege voorjaar of zaai binnen voor. In het laatste geval zet je de zaailingen na het kiemen op een iets koelere plek.

Amsoi kan je voorzaaien in kweekpotjes als je er niet zo veel van wilt neerzetten. Mocht je een veldje vol willen zetten dan neemt dit wel veel ruimte in. Je kunt ook direct in de vollegrond zaaien vanaf april. Bladmosterd of amsoi ontkiemt net zo makkelijk bij lagere temperaturen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 amsoi planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 amsoi planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Amsoi verzorgen/standplaats

Hoe kweek je amsoi? Amsoi kweken is vrij eenvoudig. Dit plantje kan redelijk tegen kou, maar het blijft slechts een éénjarige. Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt. Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.

Amsoi goede en slechte buren

Amsoi wisselteelt
Amsoi is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Amsoi goede buren
Amsoi heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Amsoi slechte buren
Amsoi heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Amsoi water geven

Hoeveel water heeft amsoi nodig? Amsoi kweken doe je liever op een iets drogere grond, maar zorg ook dat de grond niet volledig uitdroogt. Nattere bodems zorgen er vaak voor dat dit plantje sneller doorschiet. Zoek vooral naar een balans en probeer constant te blijven, zonder al te veel schommelingen.

Amsoi grondsoort

Welke grondsoort heeft amsoi nodig? Amsoi groeit goed op een doorlaatbare grond met een goede afwatering. Toch stelt amsoi niet veel eisen. In principe kan je dit plantje overal kweken, maar een natte grond kan ervoor zorgen dat amsoi gaat doorschieten.

pH
4.5
8.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Amsoi bemesten

Moet je amsoi bemesten? Als koolgewas kan amsoi best wat extra bemesting gebruiken en toch, amsoi kweken doe je voor het blad. Kies daarom voor een meststof met een groter aandeel stikstof. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van het blad.

Welke meststof gebruik je voor amsoi? De beste meststof voor het kweken van amsoi heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-6-6.

N8
P6
K6

Wat is NPK?

Amsoi bloei en bestuiven

Wanneer bloeit amsoi? Amsoi bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je amsoi bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Sterker nog, de hele bloei van dit plantje is ongewenst. Mocht amsoi doorschieten dan kan je dit altijd nog laten staan om de zaden te oogsten. Amsoi is voor de zaadteelt niet het moeilijkste plantje.

Wanneer amsoi bloeit hoef je dit plantje niet zelf te bestuiven. Amsoi bloeit in de zomer en maakt tweeslachtige bloemen. Dit plantje is dus éénhuizig en overigens goed zelfbestuivend. Insecten dragen voor een heel groot deel bij aan die bestuiving.

Wanneer amsoi oogsten

Wanneer kan je amsoi oogsten? Amsoi oogst je doorgaans van mei tot november.

Hoe oogst je amsoi? Wanneer amsoi volgroeid is kan je de hele plant uit de grond halen. Dit doe je op dezelfde wijze als bij kropsla. Pak de losse krop bij de grond vast en trek deze met een draaiende beweging uit de grond. Je kunt ook gedurende de hele groei steeds de onderste blaadjes plukken. De plant blijft dan verder groeien en bloeit eventueel nog.

Amsoi gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je amsoi? Amsoi of bladmosterd kan je roerbakken en kan dan erg gaan krimpen. Je hebt er dan dus meer van nodig. Ook is amsoi goed door salades te gebruiken. Amsoi smaakt enigszins bitter en pittig.

Hoelang is amsoi houdbaar? Amsoi kan je niet erg lang bewaren. Het blad blijft tot maximaal enkele dagen goed in de koelkast. Je kunt de hele krop oogsten en deze op water zetten om de houdbaarheid iets te rekken.

Amsoi kiemgroenten

Kan je amsoi als kiemgroente eten? Ja, amsoi is bladmosterd en van bladmosterd kan je heel goed de kiemen eten. Het is een bekende kiemgroente met een smaak die vrij pittig kan zijn. Bijvoorbeeld erg lekker door een salade.

Amsoi ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij amsoi? Amsoi is een lekkernij voor sommige insecten en er kunnen hapjes uit het blad worden genomen. Veel is te voorkomen met een fijnmazig net, maar je ontkomt er nooit helemaal aan. In verhoogde kweekbakken of plantenbakken op een tafel heeft ongedierte het minste kans.

Amsoi plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juni
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten mei - november
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 8-6-6
Zuurtegraad (pH) 4.5 - 8.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 8 ℃
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding