plant banner

Amsoi
Brassica juncea - Brassicaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C-5
°C8
CM20
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Amsoi kweken

Amsoi draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica juncea en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Amsoi soorten

Amsoi wordt ook wel bladmosterd genoemd, of mosterdblad. Chinese mosterd is een andere naam voor deze groente, maar ook met sareptamosterd of mosterdkool wordt deze groente bedoeld. Door de naam 'mosterd' wordt dit plantje vaak verward met de andere mosterd, gele mosterd (Sinapis alba), welke voor de zaden wordt gekweekt. Gele mosterd wordt overigens gebruikt om het sausje mosterd te maken.

Verder kan je aan de naam zien dat een groente van Aziatische oorsprong is, door "soi" of "choy" in de naam, soms ook (in het Nederlands) geschreven als "tjoi" of "choi". Denk bijvoorbeeld aan paksoi, tatsoi of choy sum.

Amsoi zaaien en planten

Wanneer kan je amsoi zaaien?
Amsoi zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot juni. Amsoi zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je amsoi planten?
Amsoi planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juli.

Hoe zaai je amsoi? Als je amsoi later zaait vergroot dit de kans op doorschieten. Begin daarom liever in het vroege voorjaar of zaai binnen voor. Of wacht tot na de langste dag van het jaar. In het laatste geval zet je de zaailingen na het kiemen op een iets koelere plek.

Amsoi kan je voorzaaien in kweekpotjes als je er niet zo veel van wilt neerzetten. Mocht je een veldje vol willen zetten dan neemt dit wel veel ruimte in. Je kunt ook direct in de vollegrond zaaien vanaf april. Bladmosterd of amsoi ontkiemt net zo makkelijk bij lagere temperaturen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 amsoi planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 amsoi planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Amsoi standplaats en verzorgen

Hoe kweek je amsoi? Amsoi kweken is vrij eenvoudig. Dit plantje kan redelijk tegen kou, maar het blijft slechts een éénjarige. Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt. Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.

Amsoi is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Amsoi combinatieteelt en wisselteelt

Amsoi
Voor het kweken van amsoi zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Amsoi is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Amsoi goede buren
Amsoi heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Amsoi slechte buren
Amsoi heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Amsoi water geven

Hoeveel water heeft amsoi nodig? Amsoi kweken doe je liever op een iets drogere grond, maar zorg ook dat de grond niet volledig uitdroogt. Nattere bodems zorgen er vaak voor dat dit plantje sneller doorschiet. Zoek vooral naar een balans en probeer constant te blijven, zonder al te veel schommelingen.

Amsoi grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft amsoi nodig? Amsoi groeit goed op een doorlaatbare grond met een goede afwatering. Toch stelt amsoi niet veel eisen. In principe kan je dit plantje overal kweken, maar een natte grond kan ervoor zorgen dat amsoi gaat doorschieten.

pH

4.5
8.5

Amsoi tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Amsoi bemesten

Moet je amsoi bemesten? Als koolgewas kan amsoi best wat extra bemesting gebruiken en toch, amsoi kweken doe je voor het blad. Kies daarom voor een meststof met een groter aandeel stikstof. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van het blad.

N8
P6
K6

Voor het bemesten van amsoi adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-6-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Amsoi bloei en bestuiven

Wanneer bloeit amsoi? Amsoi bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je amsoi bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Sterker nog, de hele bloei van dit plantje is ongewenst. Mocht amsoi doorschieten dan kan je dit altijd nog laten staan om de zaden te oogsten. Amsoi is voor de zaadteelt niet het moeilijkste plantje.

Wanneer amsoi bloeit hoef je dit plantje niet zelf te bestuiven. Amsoi bloeit in de zomer en maakt tweeslachtige bloemen. Dit plantje is dus éénhuizig en overigens goed zelfbestuivend. Insecten dragen voor een heel groot deel bij aan die bestuiving.

Wanneer amsoi oogsten

Wanneer kan je amsoi oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot november.

Hoe oogst je amsoi? Wanneer amsoi volgroeid is kan je de hele plant uit de grond halen. Dit doe je op dezelfde wijze als bij kropsla. Pak de losse krop bij de grond vast en trek deze met een draaiende beweging uit de grond. Je kunt ook gedurende de hele groei steeds de onderste blaadjes plukken. De plant blijft dan verder groeien en bloeit eventueel nog.

Amsoi gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je amsoi? Amsoi of bladmosterd kan je roerbakken en kan dan erg gaan krimpen. Je hebt er dan dus meer van nodig. Ook is amsoi goed door salades te gebruiken. Amsoi smaakt enigszins bitter en pittig.

Amsoi kiemgroenten

Kan je amsoi als kiemgroente eten? Ja, amsoi is bladmosterd en van bladmosterd kan je heel goed de kiemen eten. Het is een bekende kiemgroente met een smaak die vrij pittig kan zijn. Bijvoorbeeld erg lekker door een salade.

Amsoi houdbaarheid

Hoelang is amsoi houdbaar? Amsoi kan je niet erg lang bewaren. Het blad blijft tot maximaal enkele dagen goed in de koelkast. Je kunt de hele krop oogsten en deze op water zetten om de houdbaarheid iets te rekken.

Amsoi ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij amsoi? Amsoi is een lekkernij voor sommige insecten en er kunnen hapjes uit het blad worden genomen. Veel is te voorkomen met een fijnmazig net, maar je ontkomt er nooit helemaal aan. In verhoogde kweekbakken of plantenbakken op een tafel heeft ongedierte het minste kans.

Amsoi kweken informatie

Naam en familie
Naam Amsoi
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica juncea
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juni
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten mei - november
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 8 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 8-6-6
Zuurtegraad bodem pH 4.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -5
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort Krop

Nieuwe planten...