Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken

 • 27-08-2023

Ga snel naar...

  Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! Je kunt makkelijk graan dorsen en zelf meel maken. Tarwemeel, roggemeel, noem maar op! En van dat meel maak je straks ook heel snel bloem, wat nog fijner is.

  Graan dorsen en bloem of meel maken in 7 stappen

  Zelf thuis graan dorsen is makkelijker dan je denkt. We doen dat gewoon zoals ze dat heel vroeger al deden, voor ze maaidorsers hadden. Bekijk alle benodigdheden en het stappenplan onder de video!

  Makkelijk graan dorsen zoals op de video te zien is, kan iedereen thuis. Daar heb je dan het volgende voor nodig:

  • Graan uit je eigen moestuin. Tarwe, rogge, wat je maar hebt staan!
  • Kussensloop of een groot doek zoals een handdoek. Gebruik géén plastic zakken, die sla je stuk!
  • Stok zoals een paraplu of een oude (droge) stok uit het bos. Zo lang je er maar mee kunt slaan.
  • Ventilator om straks alle resten tussen de korrels vandaan te blazen.
  • Molentje zoals een koffiemolentje of een echte graanmolen, afhankelijk van hoeveel graan je hebt.
  • Kommetjes zoals een beslagkom of wat losse bakjes om graan en meel in te doen.
  • Zeef met fijne mazen, hoe fijner hoe beter dat is om zelf bloem te maken.
  • Bakjes of potjes met deksel, of eventueel (papieren) zakken om de meel of bloem in te bewaren.

  Als je alles in huis hebt volg je de stappen hieronder, samen met de video, om binnen no-time zelf graan te dorsen en te verwerken tot meel of zelfs bloem. Iedereen kan het.

  1. Knip eerst alle bruin gedroogde aren af
   De aren zijn de pluimpjes aan de uiteinden van de grassen, waar de korrels in zitten. Die knip je als eerst van de plant af. Maar doe dat pas als ze echt mooi bruin gedroogd zijn. De hele planten moeten bruin gedroogd zijn, inclusief de stengels tot aan de grond.

  2. Doe de afgeknipte aren in een (oude) kussensloop
   Stop na het knippen alle aren met korrels in een grote, oude kussensloop. Knoop de kussensloop goed dicht. Als alternatief kan je ook een grote handdoek gebruiken, maar zorg dat je deze zorgvuldig dichtvouwt. De aren mogen er niet uit vallen als je erop slaat. Knoop het geheel goed dicht aan alle kanten.

  3. Pak de stok of paraplu en sla erop los
   Leg de kussensloop of waar de aren in zitten, altijd op een zachte ondergrond zoals een bed of bank. Daarna pak je de stok en mag je er lekker op slaan. Door de zachte ondergrond voorkom je dat je korrels stukslaat. Je mag erop gaan staan en het geheel door elkaar schudden.

  4. Haal de grove stukken uit de kussensloop
   De korrels zakken naar onderen. Maak de kussensloop open en haal in elk geval alvast alle grove stukken eruit. Je ziet als het goed is allemaal lege aren waar geen korrels meer in zitten. Als je nog korrels in de aren ziet moet je nog even slaan. Na afloop blijven er altijd nog een paar korreltjes in de aren zitten. Die mag je eruit drukken met de hand, als je daar zin in hebt. De lege aren verwijder je uit de kussensloop.

  5. Blaas de droge plantenresten eruit
   Doe de korrels uit de kussensloop in een bak en pak nog een tweede bak en een ventilator. Zet de ventilator aan, maar niet te hard, anders blaas je de korrels weg. Laat de korrels voor de ventilator vallen, uit de ene bak en in de andere bak. De zware korrels vallen keurig in de tweede bak, terwijl de droge plantenresten er tussenuit worden geblazen. Heel makkelijk!

  6. Doe de schone korrels in een (koffie)molentje
   De schone korrels kan je in een molentje doen. Een klein koffiemolentje of een grote graanmolen voor op het aanrecht, afhankelijk van hoeveel graan je hebt. Even goed malen en niet te snel stoppen. Daarna heb je een mooi, fijn poederachtig meel. Roggemeel, tarwemeel, wat je maar hebt vermalen.

  7. Om bloem te maken: Zeef het meel
   Al het fijngemalen meel kan je door een fijne zeef laten vallen, in een schone bak. Je kunt de zeef schudden en daar eventueel met een lepel in roeren. Zo valt het bloem, het fijne poeder, makkelijker door de zeef heen. Al het fijne poeder dat in de bak is gevallen, door de zeef heen, is bloem. Grote kans dat je wat grotere stukken overhoudt in de zeef. Die kan je eventueel opnieuw in een molentje vermalen.
  • Eloy M. Gotjé
  • 27-08-2023

  Meer lezen?

  Zuurkool maken uit eigen tuin

  Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..

  Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

  Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..

  Vlierbessensap maken uit eigen tuin

  Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..

  Zaaikalender moestuin: Augustus

  Wat kan je zaaien in augustus in de moestuin? Hieronder zie je alles wat je kunt zaaien, planten en uitplanten in een kweekkas of buiten in de moestuin deze maand...

  Paprika sneller laten rijpen?

  Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook de..